Tetning

Seal Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Rovdyr
Familie
Pinnipedia
Vitenskapelig navn
Phoca vitulina

Seal Conservation Status:

Nær truet

Tetningssted:

hav

Fakta om sel

Hovedbytte
Fisk, krabber, blekksprut
Habitat
Kystvann og steinete bredder
Rovdyr
Menneske, haier, spekkhogger
Kosthold
Kjøtteter
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Flokk
Favoritt mat
Fisk
Type
Pattedyr
Slagord
Det er 30 forskjellige arter over hele verden!

Tetningens fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Glatt
Toppfart
27 km / t
Levetid
15-25 år
Vekt
105-3.000 kg (230-6.000 kg)

Lett, lim og smidig, er selet en mester i bevegelse i vann.




Selets padleformede svømmeføtter og unike fysiologi gjør det mulig å trives selv under de farligste vannforholdene. De er nysgjerrige, sosiale og kommunikative pattedyr med en forkjærlighet for både land og sjø. Når de er jaktet ubarmhjertig, har antallet økt i løpet av de siste tiårene.



4 fantastiske forseglingsfakta

  • Selvokaliseringer består av grynt, bjeff, knurring, kvitring og fløyter for å kommunisere sine tanker og følelser, både på land og i vannet. De fleste er sannsynligvis kjent med de høye bjeffelydene fra sjøløven.
  • På grunn av deres intelligens, lekenhet og eklektiske oppførsel blir sel ofte holdt i fangenskap av dyreparker og akvarier. De har til og med blitt opplært den amerikanske marinen for begrensede militære applikasjoner.
  • Sel har spilt en integrert rolle i kulturen til inuittene, nordsjøfolket og andre. I skotsk mytologi er selkie en skapning som kan forvandle seg fra sel til menneske.
  • Sel er nærmest beslektet med moderne bjørner, vesle, stinkdyr og oter.

Sel vitenskapelig navn

'Seal' er det uformelle navnet på alle arter av Pinnipeds. Navnet Pinniped er passende valgt, siden det betyr 'finfot' på latin. Til tross for sin amfibiske livsstil okkuperer alle Pinnipeds rekkefølgen av rovdyr - samme rekkefølge som katter, bjørner, hjørnetann, vaskebjørn, stinkdyr og mongoos. For titalls millioner år siden forgrenet Pinnipeds seg fra andre rovdyr og utviklet seg til å bo i havene og kysten. Men begrepet Pinniped selv refererer ikke til noen bestemt familie eller slekt. I stedet representerer den en gruppe lignende marine organismer med en enkelt evolusjonær opprinnelse.

Pinnipeds faller inn i tre brede familier. Otariidae omfatter alle de viktigste artene av eared sel, inkludert sjøløver og pelssel . Phocidae-familien består av alle sanne seler eller øreløse seler (navnet er en feilbetegnelse. Selv om det ikke er synlig, er ørene faktisk plassert under huden). Familien Odobenidae er den tredje og minste gruppen. Den inneholder bare en enkelt levende art, den hvalross . Til sammen utgjør disse tre familiene til sammen 32 eller 33 levende arter, pluss flere underarter. Femti flere utdøde arter er dokumentert fra enten nyere historie eller fossilregisteret.

Selens utseende og oppførsel

Pinnipeds er en mangfoldig og heterogen gruppe. Mens de deler flere funksjoner til felles, inkludert lange, fleksible kropper, vippeformede lemmer, korte snuter og runde hoder, er det også lett å få øye på de mange forskjellene mellom dem. Plasseringen av ørene og tilstedeværelsen av tykkere strøk med pels er de to hovedegenskapene som skiller de ørede selene fra de sanne selene. Hvalrossen avviker fra begge familiene. Denne arten kan identifiseres med sine store brosmer, mindre øyne, spesielt fremtredende kinnskjegg, og nesten helt hårløse kropper.

Utover disse brede egenskapene, har individuelle arter utviklet mange unike egenskaper som passer deres forhold. For eksempel, sjøelefant hanner har en langstrakt nese som hjelper dem under parring og reproduksjon. Tetning med hette har et nesehul på toppen av hodet som kan blåses opp og tømmes etter ønske. Arter med unike ornamenter som dette har en tendens til å være seksuelt dimorfe, noe som betyr at menn og kvinner er forskjellige i utseende.

Et blikk på disse dyrets anatomi vil fortelle deg at de er usedvanlig godt tilpasset vannet. Deres tette lag med spekk holder dem isolert fra de frosne temperaturene. De har også den bemerkelsesverdige evnen til å oppdage vibrasjoner i vannet med kinnskjeggene sine. Men deres forkjærlighet for havet eksemplifiseres best av Pinnipeds viktigste innovasjon: flipperen. Det lar dem kutte grasiøst gjennom vannet for å fange byttedyr og unngå rovdyr. Flippen er et utmerket eksempel på konvergent evolusjon hos pattedyr: hvaler, sel og sjøkyr utviklet alle flippen uavhengig av hverandre som et middel til å navigere i de vannrike områdene i verden.

Selv i dette avgjørende aspektet har sanne seler og øresegler utviklet forskjellige metoder for bevegelse. For å svømme, beveger ekte sel seg bakben og underkropp fra side til side for kontinuerlig fremdrift, mens forbenene brukes til å hjelpe dem med å manøvrere. Fordi de mangler evnen til å vende bakbenene fremover, hindres deres bevegelser sterkt på land. De må trekke kroppene fremover på en klønete og tungvint måte. Sæler er mer som pingviner og havskilpadder. De bruker fremre lemmer for fremdrift i en slags diskontinuerlig robevegelse. Når de er på land, har de evnen til å vende bakbenene og gå. Hvalross bevegelse kombinerer elementer av både sanne og ørede sel. Deres bakben er i stand til å drive frem i vannet og gå på land.

Selv om Pinnipeds ikke kan matche toppfarten til noen vanndyr, er deres største fordel i vannet deres fleksibilitet. Til tross for størrelsen kan de glatte, strømlinjeformede kroppene utføre skarpe svinger på en krone. Noen arter av disse dyrene kan til og med bøye kroppen nesten helt bakover.

Pinnipeds tilbringer mesteparten av livet i vannet, så fysiologien deres har tilpasset seg å tåle dype driv og lange perioder med oksygenmangel. De blir hjulpet av større lagre av oksygenbindende proteiner i blodet. De har også utviklet metoder for å tømme lungene for luft, lukke neseborene og halsen og redusere hjertefrekvensen. Noen arter kan holde pusten i opptil to timer av gangen.

Etter lengre perioder på sjøen, kommer Pinnipeds tilbake til land eller havis for parring, fødsel, molting eller sikkerhet. Her har de en tendens til å samles i store grupper, som er kjent som flokker eller belger (avhengig av art). Om en art foretrekker land eller havis kan bestemme mange aspekter av deres oppførsel, inkludert reproduksjonsstrategier.

Dyrets smidige bevegelser i vannet tror på den enorme størrelsen. Selv de minste selene er omtrent tre meter lange og veier ikke mindre enn 100 kg. Den største arten er den sørlige elefantforseglingen. IfølgeNational Geographic, den kan nå opp til 20 fot og veie 4,4 tonn, noe som er tyngre enn en lastebil. De er noen av de tyngste pattedyrene i verden, oppveier de til og med sjiraffer , flodhester , og neshorn .



Seal Habitat

Disse dyrene er utbredt langs kysten og det åpne hav på alle verdensdeler på jorden, inkludert Antarktis. De foretrekker det kalde, næringsrike vannet i verden. Dette gjelder selv i havene rundt California, Afrika og Australia. Pinnipeds bor i saltvannsregioner nesten utelukkende, men de svømmer opp elver og elvemunninger for å jakte på mat. Baikalforseglingen i Sibir er den eneste arten som foretrekker ferskvann. Når de kommer opp for land, vil de bebo strender, huler, tidevannsbassenger, stimer og til og med menneskeskapte strukturer som brygger og oljeplattformer. Selarter som lever i polarområdene pleier å foretrekke isen. De er spesialtilpasset for å navigere på isflakene.

Sel diett

Pinniped dietten beskrives best som eklektisk. Selv om fisk er den vanligste delen av kostholdet, disse dyrene er også kjent for å mate på akkar , blekksprut , hummer , og ål når de får muligheten. Noen få arter har utviklet forskjellige spesialiteter. Til tross for navnet filtrerer crabeater-selene faktisk krill gjennom sine spesialiserte tenner. Leopard sel er beryktet for å jakte på pingviner , sjøfugler og til og med andre arter av sel. Hvalrossen lever av et jevnt kosthold av muslinger og skalldyr på havbunnen. De kan oppdage byttedyr med kinnskjeggene sine og deretter suge dem opp gjennom sine kraftige munner. Sel er dødelige og effektive jegere alene, men noen byttedyr kan kreve samarbeid fra en hel gruppe for å fange.

Forsegle rovdyr og trusler

Til tross for størrelsen er selene et fristende mål for spekkhogger , haier, bjørner , og andre store og voldsomme rovdyr. Spesielt spekkhogger ser ut til å ha unike jaktstrategier for å fange byttedyr. De har vært kjent for å bedøve selene med halene, kaste dem i været, overraske dem på stranden eller fange dem på isen. Unge valper og enslige voksne er mest sannsynlig målet for et sulten rovdyr. Sel avverger rovdyr ved å samles i store grupper sammen. Selens størrelse og voldsomhet er ofte avskrekkende. Sissing, tannsnurr og aggressive visuelle skjermer vises som en advarsel til rovdyr.

Mennesker representerer en annen potensiell fare for sel. Urfolkgrupper har tradisjonelt jaktet sel etter pels og kjøtt i tusenvis av år, men fremveksten av masseindustriell jakt i det 19. århundre gjorde mange selarter i fare og førte dem til utryddelseskanten. Takket være beskyttelsen etter internasjonal lov er selarter utvinne over hele verden.

Selene har imidlertid fortsatt stor risiko fra havforurensning (inkludert kjemisk forurensning og oljeutslipp), konflikter med lokalbefolkningen, fartøyulykker og sammenflettinger i fiskenett. Klimaendringer venter som den viktigste forstyrrelsen av selens naturlige habitat. Når havisen smelter, kan arktiske seler miste sine naturlige yngleplasser. Deres fysiologi passer også dårlig til oppvarming av vann.



Reproduksjon av sel, babyer og levetid

Pinnipeds viser stor variasjon i parringsmønsteret. Noen arter er svært monogame, noe som betyr at de kun parrer seg parvis, mens andre arter er polygyne, noe som betyr at en enkelt mann parrer seg med flere kvinner, mens kvinner bare har en enkelt kompis. Sel er voldsomt territoriale skapninger. Hannene kjemper for muligheten til å parre seg ved å bite eller slå hverandre. De er avhengige av vokaliseringer for å tiltrekke seg kamerater og avverge reproduktive rivaler. Elefantforsegling er den største og mest aggressive. De etablerer hierarkier basert på dominansen til en enkelt mann.

Når paringen er fullført, har kvinnelige sel den bemerkelsesverdige evnen til å utsette implantasjonen av et embryo i livmoren til forholdene er gunstigere. Graviditetsperioder var etter art, men kan vare opptil et år. Morsmelken inneholder for det meste fett i stedet for laktose, så når valpen endelig er født, kan den vokse raskt og begynne å klare seg selv.

Selets langsiktige overlevelse avhenger av de første viktige dagene i livet. Foreldrene har en tendens til å bare spille en minimal rolle i oppdragelsen av unge valper, som kan lære å svømme bare dager eller uker etter fødselen. Det kan ta flere år før et segl når full modenhet. Hvis forseglingen overlever til voksen alder, kan den leve opptil 30 år i naturen. En levetid utover 40 år har til og med blitt dokumentert.

Selpopulasjon

Selpopulasjoner var en gang på randen, men de har begynt å komme seg takket være innsatsen fra det verdensomspennende bevaringssamfunnet. Elefantforseglingen er en slik suksesshistorie. En studie fraFrontiers in Ecology and Evolutionanslår at disse artene har gjenopprettet fra en minimumsbestand på 100 til minst 100.000 på 70 år. Imidlertid er ikke alle arter heldige nok til å ha gjenopprettet fra sin nadir. Flere selarter, inkludert munkforseglingen fra Middelhavet, den hawaiiske munkforseglingen og den kaspiske selen, er fortsatt truet. Karibisk munkesel døde ut en gang på midten av 1900-tallet.

Vis alle 71 dyr som starter med S

Interessante Artikler