Xerus

Xerus vitenskapelige klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Gnagere
Familie
Sciuridae
Slekt
Xerus

Xerus Conservation Status:

Minste bekymring

Xerus Sted:

Afrika

Xerus Fun Fact:

Xerus bruker den luftige halen som skygge for solen på den afrikanske savannen.

Xerus fakta

Bytte
Insekter, blader, frø, nøtter
Navn på unge
Valper
Gruppeatferd
  • Sosial
Morsom fakta
Xerus bruker den luftige halen som skygge for solen på den afrikanske savannen.
Mest særegne funksjon
Lang hvit hale
Svangerskapstid
48 dager
Habitat
Savannas, gressletter, ørkener
Rovdyr
Sjakaler, slanger, øgler
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1-3
Livsstil
  • Døgn
Vanlig navn
Afrikansk bakkeekorn
Antall arter
4
plassering
Afrika sør for Sahara
Slagord
Ekorn som lever i gravhuller i Afrika.
Gruppe
Pattedyr

Xerus fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Nett
  • Hvit
Hudtype
Hår
Levetid
Ukjent i naturen, 11,5 år i fangenskap
Vekt
14oz-22oz
Lengde
17in-18in
Alder på seksuell modenhet
8 måneder
Avvenningsalder
52 dager

En Xerus bruker sin luftige hale som skygge for sollyset i Afrika.



Xerus erythropus som er kjent som afrikansk bakkeekorn og er hjemmehørende i Afrika. De har grovt og kort hår og er kjent for å være sosiale dyr. De kan overleve i fangenskap i omtrent 11,5 år.



Hannene og kvinnene lever i hver sin gruppe og kommer sammen for å pare seg, hvoretter babyene bor sammen med mødrene sine i gruppen kvinner.
Xerus har fire underarter - kappe bakkeekorn, stripete bakkeekorn, fjell bakkeekorn og ustripet bakkeekorn.

Disse dyrene er daglige og er vanligvis kjent for å være planteetere i naturen og spiser vanligvis nøtter, røtter og frø. Noen ganger spiser de imidlertid også egg og andre små dyr.



5 fantastiske Xerus-fakta

  • Eldre hanner Xerus liker å danne sine egne grupper, som er atskilt fra hunnene. Disse gruppene består ofte av omtrent 20 medlemmer hver.
  • Disse ekornene er ikke kjent for å skjule mat som andre ekorn. I stedet går de på jakt etter mat daglig og holder ikke jevn lagring.
  • De bor ikke i trær, og skaper mer komfortable habitater i huler i ørkenen.
  • Disse ekornene parrer seg gjennom året, i stedet for i løpet av en enkelt sesong. Hannene og kvinnene har flere parringspartnere.
  • Den kvinnelige Xerus lever i grupper på en til fire med sine babyer, også kjent som valper.

Xerus vitenskapelige navn

Vanligvis kjent som Xerus, går disse skapningene forbi vitenskapelig navn av Xerus erythropus og tilhører familien Sciuridae og phylum Chordate. De kommer fra Mammalia dyreklassen.

Xerus har fire underarter. Den første, cape ground ekorn (vitenskapelig navn: Xerus inauris), bor primært i Sør-Afrika, Botswana og Namibia, og søker tørrere områder å ringe hjem. Det stripete bakkeekornet (vitenskapelig navn: Xerus erythropus) finnes imidlertid hovedsakelig i det sørvestlige området av Marokko, Mauritania og Senegal.

Fjellbunnsekornet (vitenskapelig navn: Xerus Princeps) lever i den vestlige regionen i Sør-Afrika og Namibia, samt den sørvestlige siden av Angola. Til slutt finnes det ikke-stripete bakkeekornet (vitenskapelig navn: Xerus rutilus) i gressletter, skogsområder og steinete områder i de nordøstlige områdene i både Sudan og Tanzania.



Xerus utseende og atferd

Disse ekornene er dekket av pels fra topp til tå, som ofte er den lysebrune fargen på jorden. Imidlertid kan den også finnes i rødgrå eller gulgrå pels. Imidlertid har føttene relativt mindre hår enn resten av kroppen. Mens føttene på føttene har minimum til intet hår, har foten litt hår.

Når det gjelder stripete bakkeekorn, har kroppen en hvit stripe som går på begge sider og skuldre. Halen er vanligvis flat og har en mørkere nyanse enn kroppspelsen. Dyrets ører er vanligvis små og klørne er lange og buede. Disse klørne tillater imidlertid ikke skapningen å klatre i trær.

Høyden kan være hvor som helst mellom 17 og 18 tommer, unntatt halen. Halen er omtrent 7,5 til 10,2 inches lang, noe som gjør den til omtrent en tredjedel av Xerus 'full lengde. Imidlertid er størrelsen på ekornet vanligvis og for det meste avhengig av underarten det er snakk om, da alle fire kan ha noen forskjeller.

De veier vanligvis omtrent 14 gram. Disse ekornene bruker halene som beskyttelse mot den brennende varmen.

Xerus er kjent for å være et sosialt dyr som lever i grupper. Voksne menn danner sine grupper som har rundt 19 til 20 medlemmer hver. Kvinner derimot lever vanligvis i en gruppe på en til fire sammen med sine avkom.

Nærbilde av Xerus som spiser et frø
Nærbilde av Xerus som spiser et frø

Xerus habitat

Xerus er kjent for å bo i åpne områder, spesielt skog, ørken eller Sletteland . Imidlertid kan de finnes i hele Afrika. En av underartene gjør til og med sitt hjem i steinete regioner, inkludert fjellene.
Mens de er jordiske, lar deres daglige vaner dem utforske mye av området de bor i for å få mat.

Selv om det er kjent at mange andre ekorn og lignende dyr lever i trær, gjør Xerus stedet i grav. For å finne noen av disse dyrene i naturen, sjekk ut visse områder av ørkenen i Sør-Afrika, Namibia, Lesotho og Botswana. Ekornene er ikke kjent for å migrere, så oddsen for å se en er ganske høy.

Xerus diett

Xerus spiser på en rekke matvarer som nøtter, røtter og frø. Kapp bakken ekorn liker spesielt også busker og pærer. De vil også konsumere yams, bomull, kassava, peanøtter og søte poteter når de finner dem. Selv om Xerus primært er en planteetning, er det flere dyrebaserte proteinkilder som de vil oppsøke i løpet av de daglige vandringene etter mat. Når det er tilgjengelig og nødvendig, vil kostholdet også bestå av insekter, egg og små dyr (i små mengder).

Xerus rovdyr og trusler

Som alle de andre dyrene spiser og blir Xerus også spist av andre levende skapninger, og holder seg selv i næringskjeden. Den største trusselen mot livet til Xerus er sjakal , selv om sjakalen med svart rygg oppsøker mest. Xerus forfølges også av slanger , øgler og puffadder.

Xerus er kjent for å være et raskt dyr, som er nødvendig for å slå dyrene som bytter på dem. Det er imidlertid uklart hvor raskt de kan bevege seg, siden de raske spurtene deres ofte er kortvarige.

På en annen front utgjør også de industrielle aktivitetene som mennesker utfører en trussel mot livet til Xerus, da det kan føre til degenerering av deres naturlige habitat. Xerus-befolkningen er rikelig over hele kloden, og IUCN har erklært den som 'ikke utdødd.'

Xerus-reproduksjon, babyer og levetid

Det er ingen kjent avlsperiode i tilfelle Xerus. Imidlertid parrer den mannlige og kvinnelige Xerus seg gjennom hele året til tross for at de bare har par. Det sies at de noen ganger føder gjennom juli og oktober. Svangerskapsperioden i Xerus er omtrent 48 dager, hvoretter de unge blir avvent i omtrent 52 dager.

Kvinne Xerus når seksuell modenhet ved 10 måneders alder, mens den seksuelle modenheten hos menn vanligvis skjer når de er åtte måneder gamle. Den kvinnelige Xerus kan avle hele året, men svært få av dem produserer mer enn en liten årlig. Vanligvis produserer kvinner omtrent en til tre babyer per kull.

Babyene som kalles valper blir hårløse, med lukkede øyne. Det er kjent at de åpner øynene rundt 35 dager og blir tatt vare på av mødrene sine i omtrent 45 dager. Valpene er kjent for å nå voksenlivet omtrent 150 til 153 dager.

Mens de er i fangenskap, kan Xerus overleve i opptil 11,5 år, men det er ingen kjente poster om deres levetid i naturen.

Xerus-befolkning

Svært lite er kjent om populasjonen av disse dyrene. Imidlertid er det nok afrikanske bakkeekorn og IUCN har erklært dem som 'ikke utdødd'.

Vis alle 2 dyr som begynner med X

Interessante Artikler