Sjiraff

Vitenskapelig klassifisering av giraffe

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Artiodactyla
Familie
Giraffidae
Slekt
Sjiraff
Vitenskapelig navn
Giraffa camelopardalis

Giraffe Conservation Status:

Truet

Giraffe Sted:

Afrika

Giraffe morsom fakta:

Lang, svart tunge kan bli 18 inches lang!

Fakta om giraffe

Bytte
Blader, frukt, frø
Navn på unge
Kalv
Gruppeatferd
  • Flokk
Morsom fakta
Lang, svart tunge kan bli 18 inches lang!
Anslått befolkningsstørrelse
Stabil
Største trussel
Jakt og tap av habitat
Mest særegne funksjon
Langstrakt nakke og unik pels med mønster
Svangerskapstid
457 dager
Habitat
Åpent skog og savanne
Rovdyr
Løver, leoparder, hyener
Kosthold
Herbivore
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Døgn
Vanlig navn
Sjiraff
Antall arter
9
plassering
Afrika sør for Sahara
Slagord
Lang, svart tunge kan bli 18 inches lang!
Gruppe
Pattedyr

Giraf fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Nett
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Hår
Toppfart
30 km / t
Levetid
20 - 25 år
Vekt
550 kg - 1.930 kg (1200 kg - 4200 kg)
Høyde
4m - 6m (13ft - 20ft)
Alder på seksuell modenhet
3,5 - 4,5 år
Avvenningsalder
13 måneder

Giraffe klassifisering og evolusjon

Giraffen er et langhalset, hovd pattedyr som er innfødt og beiter i det åpne skogområdet i Afrika sør for Sahara. Giraffen er det høyeste levende dyret på land, og til tross for høyden er det for det meste nært knyttet til den mye mindre og ensomme Okapi, som blir funnet unnvikende å bo i de tette tropiske skogene. Det er ni anerkjente underarter av giraffe som finnes på forskjellige geografiske steder og varierer noe i fargen og mønsteret på deres flekklignende markeringer. Selv om giraffen en gang ville blitt funnet over Afrika sør for Sahara og til og med i deler av Nord-Afrika, er de i dag utryddet fra mye av deres historisk enorme naturlige utvalg, med bare små, isolerte befolkninger som er igjen i en håndfull regioner i det sentrale Afrika. Lenger sør anses imidlertid giraffpopulasjoner for å være stabile og vokser til og med i noen områder på grunn av en økning i etterspørselen etter dem på private gårder.



Giraffe anatomi og utseende

Giraffen har en enorm lang nakke som gjør at den kan utnytte bladene og vegetasjonen som er for høyt oppe for at andre dyr kan finne. Til tross for lengden inneholder nakken på giraffen faktisk det samme antall bein som mange andre hovpattedyr, men de er rett og slett lenger i form. Girafens langstrakte nakke fører til en kort kropp, med lange og tynne, rette ben og en lang hale som er tippet med en svart tuft som hjelper til med å holde fluer borte. Giraffen har en tendens til å være hvit i fargen med brune eller rødlige markeringer som dekker kroppen (med unntak av de hvite underbena). Merkingene til hver giraffe er ikke bare unike for den enkelte, men de varierer også sterkt mellom de forskjellige giraffartene i størrelse, farge og mengden hvitt som omgir dem. Alle giraffer har imidlertid store øyne som sammen med høyden gir dem utmerket syn, og små hornlignende ossicones på toppen av hodet.



Girafedistribusjon og habitat

Tidligere funnet selv i Nord-Afrika, er de gjenværende giraffpopulasjonene i dag begrenset til deler av Afrika sør for Sahara, med de største konsentrasjonene i nasjonalparkene. Giraffer bor i åpne skogsområder og savanner hvor de bruker høyden de kan se store avstander rundt seg for å passe på å nærme seg fare. De ni forskjellige giraffartene finnes i forskjellige land på kontinentet, og hver utnytter sin lokale økologiske nisje. På grunn av det faktum at sjiraffer spiser på vegetasjon som er høy i trærne, men også for treaktig for munnen av mindre planteetere, er de også i stand til å forbli i områder der husbeite har utslettet planteartene nær bakken, og tvinger arten som spiser på dem for å komme videre. Sjiraffer over hele Afrika har imidlertid blitt drastisk påvirket av tapet av store regioner i deres naturlige habitater.

Giraffadferd og livsstil

Den store størrelsen på giraffen betyr at den må bruke mye tid på å spise som den pleier å gjøre mest under den mer tålbare varmen om morgenen og kvelden. Under den varme middagssolen hviler sjiraffer i mer skyggefulle regioner der de (som et antall av deres slektninger) gjenoppliver maten kjent som cud, før de deretter spiser den igjen. Små flokker bestående av en rekke kvinner og ungene deres tilbringer både dag og natt sammen for å beskytte sine avkom fra rovdyr, men mannlige sjiraffer er mye mer ensomme og streifer ofte over store områder på jakt etter en fruktbar kvinne. Hvis de imidlertid kommer i kontakt med en rivaliserende mann, vil de to begynne å støte på hodene og låse nakken sammen som en måte å etablere et dominanshierarki, med vinneren som tjener retten til å pare seg med de lokale kvinnene.



Giraffe Reproduksjon og livssyklus

Giraffer avler året rundt, og etter å ha funnet en kvinne å parre seg med, vil den mannlige giraffen gjenoppta sine ensomme måter. Etter en svangerskapsperiode som varer i 15 måneder, føder den kvinnelige giraffen et enkelt spedbarn (tvillinger er sjeldne) som allerede er to meter høye og har sine unike markeringer. Giraffkalver ser det samme ut som voksne sjiraffer, men blir rett og slett enda større og mer langstrakte etter hvert som de vokser og modnes. Etter fødselen vil den kvinnelige giraffen ofte holde kalven borte fra resten av flokken i gjennomsnitt i 15 dager, og kalven blir deretter avvent når den er litt over ett år gammel. Mannlige giraffer er i stand til å avle et år senere enn kvinner, men noen ganger lykkes de ikke før de er nesten åtte år gamle. Selv om både mannlige og kvinnelige unge giraffer blir med i små grupper, blir mennene mer ensomme med alderen, der kvinner forblir sammen, men ofte vandrer mellom forskjellige flokker.

Giraffe diett og byttedyr

Giraffen er et planteetende dyr som har utviklet seg til å være høyden slik at den har mindre konkurranse om mat på baldakinens høyere grener. Det er kjent at sjiraffer spiser opptil 60 forskjellige plantearter gjennom året og gjør det ved å ta tak i greiner med sin lange, svarte tunge (som kan bli opptil 18 tommer lange) og bruke sine tøffe, prehensile lepper og flate, rillede tenner i stand til å fjerne bladene av grenene. Sjiraffer spiser oftest fra akasietrær, men blar også etter ville aprikoser, blomster, frukt og knopper sammen med å spise frø og friskt gress like etter regnet. Sjiraffer får 70% av fuktigheten fra maten, så de trenger å drikke veldig lite, men når de kommer over rent vann, må de splitte frembena (som er lengre enn baksiden) for å få hodet nær nok til bakken å drikke.

Giraffe rovdyr og trusler

Til tross for at den er det høyeste landdyret i verden, blir Giraffen faktisk byttet av en rekke store rovdyr som bor sammen i den tørre savannen. Løver er de viktigste rovdyrene til giraffen. Løver bruker styrken til hele stoltheten for å fange sitt offer, men sjiraffer blir også byttet ut av leoparder og hyener. Giraffer er avhengige av de store åpne slettene slik at de kan få best mulig utsikt over omgivelsene, men hvis et rovdyr kommer for nært, sparker giraffer angriperen med sine store, tunge føtter for å forsvare seg. Unge kalver er imidlertid mye mer sårbare og stoler på beskyttelsen til moren og flokken. Dessverre gjør ikke rundt 50% av unge sjiraffer det over 6 måneder på grunn av rovdyr. Alle sjiraffer er også truet av jakt fra mennesker med befolkninger som helt har forsvunnet fra visse områder.



Giraffe Interessante fakta og funksjoner

Selv om sjiraffer spiser høyere enn noe annet dyr, spiser hannene fortsatt på høyere nivåer enn kvinner for å unngå å konkurrere med hverandre om mat. De strekker halsen høyere opp, noe som også muligens gir dem en fordel når de passer på rovdyr. Hvis det oppdages fare, vil sjiraffer øyeblikkelig løpe bort og kan løpe i hastigheter på mer enn 30 km / t i korte perioder. Interessant nok, selv om de faktisk ikke er i stand til å trav, ettersom kroppsform og størrelse betyr at de snubler over og så må gå umiddelbart fra tur til løp. På grunn av den avlange høyden på giraffen og dens store følsomme øyne, er de i stand til å se en viss avstand og har det største synsområdet for ethvert dyr på land.

Girafforhold med mennesker

Giraffen i dag blir sett på som en stor turistattraksjon og er en av mange menneskers må-se-arter når de drar på safari. Imidlertid har sjiraffer blitt jaktet av mennesker og har også blitt hardt rammet av deres inngrep i deres naturlige habitater, noe som har ført til enorme befolkningsnedgang over hele Afrika og til og med utryddelsen av arten i noen land. I sørlige deler av Afrika vokser sjiraffpopulasjoner til og med i noen områder etter hvert som de blir mer og mer populære som vilt på private gårder. Imidlertid, på grunn av jakt og tap av habitat, har sjiraffer mistet halvparten av sitt en gang enorme naturlige utvalg med de fleste ville individer som finnes i en rekke Afrikas store nasjonalparker.

Giraffe Conservation Status og Life Today

I dag er Giraffe oppført av IUCN som et dyr som er minst bekymret for å bli utryddet i sitt naturlige miljø i nær fremtid på grunn av at flertallet av giraffpopulasjonene for tiden er stabile og faktisk øker i noen områder. De er imidlertid fortsatt påvirket av både jakt og tap av habitat, mens befolkningen lenger nord blir sparsommere og mer isolert fra hverandre. Noen få av de ni giraffeartene er nå oppført som truet eller truet.

Vis alle 46 dyr som starter med G

How to say Giraffe in ...
BulgarskSjiraff
EngelskSjiraff
KatalanskSjiraff
TsjekkiskSjiraff
danskSjiraff
tyskSjiraff
EngelskSjiraff
EsperantoSjiraff
SpanskGiraffa camelopardalis
EstiskSjiraff
FinskSjiraff
franskSjiraff
HebraiskSjiraff
KroatiskSjiraff
UngarskSjiraff
IndonesiskSjiraff
ItalienskGiraffa camelopardalis
JapanskSjiraff
LatinSjiraff
MalaysiskSjiraff
nederlandskGiraffe (dier)
EngelskSjiraff
PusseSjiraff
PortugisiskSjiraff
EngelskSjiraff
SlovenskSjiraff
svenskSjiraff
TyrkiskSjiraff
VietnamesiskSjiraff
kinesisksjiraff
Kilder
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals
  8. Giraffinformasjon, tilgjengelig her: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giraffe/
  9. Giraffe Conservation, tilgjengelig her: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/9194/0

Interessante Artikler