Bjørn

Bear Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Rovdyr
Familie
Ursidae
Slekt
Ursus
Vitenskapelig navn
Ursidae

Bear Conservation Status:

Truet

Bjørneplassering:

Asia
Sentral-Amerika
Eurasia
Europa
Nord Amerika
Sør Amerika

Bear fakta

Hovedbytte
Fisk, nektar, insekter
Karakteristisk funksjon
Store tenner og poter og sterk kropp
Habitat
Skog og fjellområder
Rovdyr
Menneske, ulv, villkatter
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
2
Livsstil
  • Ensom
Favoritt mat
Fisk
Type
Pattedyr
Slagord
Det er 8 forskjellige arter!

Bear Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
35 km / t
Levetid
15 - 35 år
Vekt
27 kg - 450 kg (60 kg - 990 kg)
Høyde
1,2m - 3,3m (4ft - 11ft)

Enkelte asiatiske bjørner bygger reir i trær som ligner på en fugl.



Det er åtte forskjellige arter av bjørner over hele verden med en bevaringsstatus som spenner fra sårbar til minst bekymring. Avhengig av bjørnearten inkluderer habitater Nord-Amerika, Sør-Amerika, Europa, Asia og de nordligste polarområdene. Selv om det vanligvis ikke er en trussel mot mennesker, kan bjørner være veldig farlige hvis de blir skremt, provosert eller kontaktet når unge bjørner (unger) er til stede.



Topp bjørn fakta

Selv om de betraktes som en kjøttetende art, spiser de fleste bjørner vegetasjon som deres primære matkilde.

Bjørner vil kjempe til døden for familiemedlemmer.

Mange bjørneeksperter tror bjørn kan lukte fra opptil 20 miles unna.

Typer bjørn - De 8 bjørneartene

Det er åtte unike arter av bjørn som varierer i størrelse, utseende og matpreferanse. Du kan overveiende finne dem i hele Nord-Amerika, Sør-Amerika, Europa og Asia. Bjørnearttypene inkluderer:



  • Asiatisk svartbjørn (Asiatisk svartbjørn) - Den asiatiske svartbjørnen, også referert til som månebjørnen, er hovedsakelig en planteetende bjørneart som hovedsakelig finnes i Sør-Asia, Afghanistan og deler av Japan. De finnes ofte i trær i fjellområder.
  • Brunbjørn - Brunbjørnen, også referert til som grizzlybjørn, finnes i Nord-Amerika, Asia og Europa. De er mest bemerkelsesverdige av pukkelene som hviler over skuldrene og den massive brune kroppen. Det er minst sannsynlig at disse bjørneartene blir utryddet av alle bjørnene, på dette tidspunktet.
  • Nordamerikansk svartbjørn - Den nordamerikanske svartbjørn finnes fra Nord-Canada til Sentral-Mexico. Det har ikke en klimapreferanse. De vil til og med mate på stikkekaktus. Denne bjørnearten foretrekker fjellområder. Imidlertid finner du dem i enger og våtmarker også.
  • Isbjørn - Isbjørner finnes bare i den arktiske regionen rundt Nordpolen. De reiser med flytende isblokker. Når disse ispakningene smelter, øker trusselen mot eksistensen av isbjørner, noe som gjør dem svært utsatt for utryddelse.
  • Brillebjørn - Den brillebjørnen, også referert til som Andesbjørnen, liker å tilbringe tid i trær. De er de eneste bjørneartene som bor i Sør-Amerika. Disse bjørnene er sårbare for utryddelse på grunn av menneskedrap for profitt og på grunn av mytologi.
  • Panda bjørn - Pandabjørnen kan være den mest kjente bjørnen på planeten på grunn av deres oppfattede søte utseende. De feirer primært bambus i det sentrale Kina. Pandabjørner anses å være truet på grunn av etterspørsel på det svarte markedet.
  • Dovendyr - dovendyren får sin navnebror på grunn av likhetene med dovendyret. Den lange snuten lar dem konsumere byttedyr som ikke vanligvis er forbundet med bjørn, inkludert maur og termitt. Dovende bjørner finnes i India og Sri Lanka.
  • Solbjørn - Solbjørn er karakteristisk på grunn av krem, halvmåne på brystet. Siden de ofte spiser biereder, blir de ofte referert til som honningbjørner. Du finner dem i Malaysia og Indonesia, og de er sårbare for utryddelse på grunn av avskoging.

Bær vitenskapelige navn

Familienavnet for bjørnearten er Ursidae og Ursus er slekten, som betyr bjørn på latin. Følgende er de åtte bjørnens slektsarter av bjørnefamilien:

Bear utseende og atferd

Bjørner er karakteristiske ved sine pelsbaserte kropper og sterke klør. Noen klatrer i trær og andre svømmer. Visse bjørnearter har enda mer markante markeringer rundt øynene og på brystet som skiller dem fra de andre.

Ulike bjørnearter har tilpasset seg miljøene over tid. For eksempel er isbjørner hvite for å blande seg med snøen, og nordamerikanske svarte bjørner har allsidige spisevaner som inkluderer maisavlinger og kaktus, avhengig av hvor de bor.

Alle bjørner har en akutt luktesans, hørsel og syn. De hører og lukter ofte mennesker før de ser mennesker og flykter som et resultat. Bjørner er av natur ensomme skapninger. Imidlertid vil mødre og unger reise sammen, og bjørn vil reise parvis i paringssesongen.

  • Asiatisk svartbjørn: 50-116 kg (110-255 lbs)
  • Brunbjørn: 93-410 kg (205-900 lbs)
  • Nordamerikansk svartbjørn 39-409 kg (86-900 lbs)
  • Isbjørn 200 - 682 kg (440 - 1500 lbs)
  • Brillebjørn 64 - 125 kg (140-275 lbs)
  • Panda Bear 70 - 125 kg (155 - 275 lbs)
  • Dovendyr 55 - 141 kg (120 - 310 pund)
  • Sun Bear 22 - 50 kg (50 - 110 lbs)

Bear Habitats

De geografiske regionene til bjørnearter er like forskjellige som utseendet. De fleste bjørnearter foretrekker å leve i baldakinen i en tett skog. Du kan finne bjørner i hele Nord-Amerika, Europa, Asia og Afrika. De kom aldri til Antarktis eller Australia. Mens bjørner er nysgjerrige av natur, gjemmer de seg ofte et tre hvis de hører eller lukter et menneske. Noen bjørner foretrekker høyere høyder, som den asiatiske svarte bjørnen, og andre foretrekker kystregioner, som isbjørner. Du vil til og med finne bjørner i ørkenklima, inkludert brillebjørner og amerikanske svarte bjørner. Bjørnepopulasjoner som ikke klarer å tilpasse seg nye habitater, er sårbare for utryddelse ettersom deres nåværende hjem blir ødelagt for utvikling og for tømmer.



Bear Diet og mat

Bjørner har bevist at de kan overleve på nesten hva som helst. De fleste bjørner spiser vegetasjon, for eksempel pandabjørnen spiser bambus. Imidlertid har mange nordamerikanske bjørner tilpasset seg sine omgivelser og vil spise andre dyr og fisk, inkludert elg, karibou og laks. Isbjørnen, også referert til som den maritime bjørnen, er et kjøttetende dyr, da de vanligvis spiser sel, i tillegg til hvaler og mindre hvalrosser. Og dovendyrbjørn overlever på maur og termitt.

Det er en økende bekymring for bjørner som spiser menneskelig mat, da det får dem til å ødelegge eiendom og til og med bryte inn i hjem for å oppsøke mer av det samme. Til slutt blir disse bjørnene slått ned når de blir en økende trussel mot mennesker. Dette tragiske resultatet kan unngås så lenge mennesker ikke spiser villbjørn. I sjeldne tilfeller spiser bjørn en giftig plante ved en feiltakelse og dør. Bortsett fra det, kan bjørn spise nesten hva som helst å leve.

Bjørnebefolkning

I dag er alle bjørnearter noe utsatt for utryddelse. Noen bjørnearter er mer sårbare enn andre. Asiatiske svarte bjørner, isbjørner, pandabjørner, dovendyr og solbjørner anses alle som sårbare for utryddelse. Brune bjørner er kategorisert som stabile, og de amerikanske svarte bjørnene øker faktisk i befolkning og anses for å være minst bekymret for øyeblikket.

  • Asiatisk svartbjørn - Mindre enn 50.000
  • Brunbjørn - 200 000
  • Nordamerikansk svartbjørn - 600.000
  • Isbjørn - 20.000 til 25.000
  • Brillebjørn - Mindre enn 2000
  • Pandabjørn - 2000
  • Dovendyr - 7.000 til 10.000
  • Sun Bear - Ukjent, muligens mindre enn 1000

Bear Extinction

Mens flere bjørnearter i dag er sårbare for utryddelse, har bare noen få bjørnearter eller underarter blitt utryddet i nyere tid. Dette inkluderer den kaliforniske grizzlybjørnen på 1920-tallet og den meksikanske grizzlybjørnen på 1960-tallet. Begge ble utryddet på grunn av jakt. Det samme gjelder Atlasbjørnen. Atlasbjørnen var den eneste bjørnen som var hjemmehørende i Afrika. Det ble jaktet til utryddelse på 1870-tallet.

Den gigantiske pandabjørnen var nær utryddelse i nyere tid da det ble gjort drastiske anstrengelser for å redde arten. Mange forskere mener at isbjørnen er under alvorlig trussel på grunn av klimaendringer. Deres eksistens kan være direkte knyttet til deres evne til å tilpasse seg. For tusenvis av år siden antas det at det eksisterte en rekke bjørnearter før de ble utryddet.

Den gigantiske kortsynte bjørnen var en kjøttetende bjørn som sto 12 meter høy, løp over 40 km / t, veide over 1500 pund og bodde i den nordlige halvdelen av Nord-Amerika. Den ble utryddet rundt slutten av istiden på grunn av tap av habitat. Grottebjørner bodde i store deler av Europa og ble utryddet for rundt 25 000 år siden før den siste istiden begynte. De ble antatt å veie opp til 1500 pund akkurat som den kortsynte bjørnen.

Bjørn rovdyr og trusler

Bjørneunger er spesielt utsatt for et hvilket som helst antall rovdyr, som prærieulver og ulver; voksen bjørn opplever imidlertid svært få naturlige rovdyr. De primære rovdyrene som er rettet mot bjørn er andre bjørner og mennesker. Ulovlig bjørnejakt er sannsynligvis deres største rovdyr. Noen kulturer krypter bjørn for kjøtt og forskjellige kroppsdeler og organer for å selge på det svarte markedet. Miljøendring er en annen betydelig trussel mot bjørn, deres naturlige habitater og matkilder. Og menneskelig avskoging og utvikling truer også mange bjørnearter og underarter.

Bjørneparring, babyer og levetid

Det oppstår en prosess mellom en hann og en kvinnelig bjørn i løpet av våren. Hannbjørn er promiskuøs og vil parre seg med flere hunnbjørner hvis mulig over tid. Bare de største hannene vil parre seg på grunn av det høye konkurransenivået. På grunn av denne konkurransen vil kvinnelige bjørner også ta på seg flere partnere i livet. Imidlertid ble begge bjørnene nesten uatskillelige under frier- og parringsprosessen. Sesongen med avl og parring varer fra mai til begynnelsen av juli. Kvinner føder vanligvis i januar og februar.

Kvinnelige bjørner parrer seg og opplever et befruktet egg og embryoer omtrent som mennesker. De vil føde mellom en og seks bjørneunger. Morbjørner er ganske kjærlige og beskyttende. De vil ta vare på og hule med ungene sine i opptil tre år, ofte mindre. I løpet av denne tiden vil ungene mate på morsmelk og mat samlet av moren og seg selv. Når det er på tide å skille seg, tar ikke ungene det bra. Som et resultat blir søsken ofte sammen en periode etter den første separasjonen.

Gjennomsnittlig levetid for hver bjørneart varierer, inkludert:

  • Asiatic Black Bear - 25 til 30 år, eldst på rekord: 42 år
  • Brunbjørn - 20 til 30 år, eldst på rekord: 40 år
  • Nordamerikansk svartbjørn - 20 år, eldst på plate: 39 år
  • Isbjørn - 20 til 30 år, eldst på rekord: 45 år
  • Brillebjørn - 20 år, eldst på plate: 37 år
  • Panda Bear - 15 til 20 år, eldst på plate: 38 år
  • Sloth Bear - 20 år, eldst på plate: 27 år
  • Sun Bear - 25 år, eldst på plate: 34 år

Det er viktig å merke seg at de fleste bjørnearter lever lenger i fangenskap enn i naturen. Gjennomsnittene som er oppført ovenfor representerer den gjennomsnittlige levetiden til en villbjørn. Den eldste alderen på rekorden er representativ for enhver bjørn uavhengig av å være vill eller fanget. Når bjørnen blir eldre, begynner deres helse å avta akkurat som hos mennesker, inkludert tannhelse, syn og en generell sløvhet av sansene. Dette påvirker deres livskvalitet og evne til å overleve i stor grad

Vis alle 74 dyr som starter med B

Interessante Artikler