prærieulv

Coyote vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Rovdyr
Familie
Canidae
Slekt
Canis
Vitenskapelig navn
Canis latrans

Coyote Conservation Status:

Minste bekymring

Coyote Sted:

Sentral-Amerika
Nord Amerika

Coyote Fakta

Hovedbytte
Kanin, mus, hjort
Karakteristisk funksjon
Spisse ører og nese og en lang, busket hale
Habitat
Skog, slett og ørken
Rovdyr
Menneske, bjørner, ulver
Kosthold
Kjøtteter
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
6
Livsstil
  • Pakke
Favoritt mat
Kanin
Type
Pattedyr
Slagord
Også kjent som Prairie Wolf!

Coyote Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
Hudtype
Pels
Toppfart
40 km / t
Levetid
10 - 15 år
Vekt
7 kg - 21 kg (15 kg - 46 kg)
Lengde
75cm - 90cm (30in - 35in)

'Prærieulven er en av de vanligste artene av pattedyr i Nord-Amerika'



Coyotes har tradisjonelt tjent mange forskjellige roller i menneskelig kultur samtidig som et skadedyr og en mystisk skapning med forskjellige magiske egenskaper. Deres melankolske hyl om natten har grepet menneskets fantasi i mange tusen år. Selv om den fortsatt blir jaktet i stort antall, har denne nattlige arten tilpasset seg moderne menneskelige samfunn og trivdes som aldri før.



Utrolig coyote fakta!

  • Alternative navn for denne arten inkluderer prærieulven og børsteulven.
  • Coyoten var en viktig skikkelse i nordamerikansk folklore. Det ble ofte sett på som et symbol på listighet og bedrag, noen ganger hadde han forskjellige former for å lure folk. I Mesoamerica var det et kosmologisk symbol på militær styrke.
  • Prærieulver er utrolig mobile dyr som vil streife omkring rundt deres naturlige territorium i flere miles hver dag. Hvis de står overfor hard konkurranse om mat og ressurser, kan det reise mer enn hundre miles på jakt etter et nytt hjem.
  • Prærieulver er smidige både på land og vann, men de er relativt dårlige klatrere.

Coyote vitenskapelig navn

Coyotens vitenskapelige navn er Canis latrans. Den grove latinske oversettelsen av dette begrepet er barker eller bjeffende hund. Selve navnet coyote ble tilpasset av spansk fra Nahuatl-ordet (aztekernes språk) for dyret i Mesoamerica.

Det er 19 anerkjente typer, som alle varierer etter geografisk område og fysisk utseende. Disse typene inkluderer slettene -, meksikanske -, Honduras -, nordlige -, California Valley coyote og mange flere. Coyoten tilhører samme slekt som ulvene, hundene, dingoen og sjakalene. Mer fjernt er det en del av samme familie, Canidae, som revene og vaskebjørnhunder .



Coyote Utseende og atferd

Prærieulven har et magert, ulvlignende utseende med gule øyne, en floppy hale og veldig store ører i forhold til kroppsstørrelse. Den luksuriøse kåpen består av myk under pels og lengre, tøffere ytre hår. Denne pelsen har en uvanlig blanding av farge: grå, brun og nesten gul på de øvre delene av kroppen, hvit rundt magen og halsen, og rødbrun rundt snuten og føttene. Den eksakte fargen på pelsen kan variere avhengig av det geografiske området for underartene det gjelder. Disse dyrene kaster rundt en gang om året om sommeren, og erstatter pelsen med en helt ny pels.

Den typiske coyoten måler opp til 37 inches lang fra hodet til bakenden, pluss ytterligere 16 inches langs halen. Hele kroppen veier opptil 50 pund, selv om kvinner i gjennomsnitt er litt mindre enn menn. Coyoten er omtrent like stor som en middels hund som den skjeggede collien.

Et interessant faktum om deres oppførsel er en svært flytende sosial ordning. Selv om store pakker vanligvis ikke er normen, søker denne arten trøst og samarbeid i par eller familieenheter med etablerte dominanshierarkier. Denne svært plastiske og foranderlige sosiale oppførselen betyr at coyoten er behagelig å jakte alene eller med flokken. Hvis den jakter med flokken, kan de rette seg mot større dyr som krever teamarbeid for å få ned.



For å kommunisere har coyoten et virkelig massivt repertoar av lyder, kroppsspråk og duft signaler. Det antas å være en av de mest vokale pattedyrene i hele Nord-Amerika. Disse vokaliseringene tjener som en måte å signalisere alarm, formidle en hilsen eller kunngjøre dyrets tilstedeværelse til andre medlemmer av flokken. Disse dyrene høres ut som en hund eller ulv med en rekke forskjellige bjeffer, hyler og knurrer.

Prærieulver viser aggresjon med en buet rygg og en truende knurring. Denne styrkeforestillingen er spesielt viktig når du kjemper med andre medlemmer for dominans i flokken. På den annen side kan lav kroppsholdning og yelping lyder også signalisere underkastelse til et mer dominerende medlem.

Duft er et annet viktig aspekt av kommunikasjonen deres. Arten har en spesialisert kjertel som ligger rett rundt halen som en signalanordning til andre medlemmer. Coyoten vil også markere sine territorier på steiner, busker eller andre gjenstander.

Prærieulvene er et svært intelligent og ressurssterkt dyr. I motsetning til hunder mangler de sannsynligvis evnen til å følge menneskelige kommandoer. Men deres kløkt har vært en veldig bemerket funksjon i mange århundrer, og moderne studier antyder at coyoter er i stand til å planlegge jaktstrategier på forhånd.

På grunn av sine lange klør er de veldig gode gravemaskiner, og likevel foretrekker de å finne forlatte huler, vanligvis skapt av grevling, woodchucks eller andre dyr, og deretter forstørre den. Disse hullene gir hjem og en naturlig base for deres jaktområde i mange år av gangen. Prærieulver er nattlige jegere som sover om dagen og kommer ut om natten. Deres mest aktive timer er sen kveld og tidlig morgen.

Coyote som står på en fjellformasjon som hyler med ørken, fjell og blå himmel i bakgrunnen
Coyote som står på en fjellformasjon som hyler med ørken, fjell og blå himmel i bakgrunnen

Coyote vs Wolf

Hovedforskjellen mellom disse artene er størrelsen. Coyoten er mye mindre enn en ulv , som lett kan måle 4 til 6 fot og veie godt over 100 pund, avhengig av kjønn. Coyoten er også mindre sannsynlig å danne store pakker. Imidlertid viser de generelt samme grad av intelligens. Noen ganger kan du se forskjellen bare gjennom vokaliseringer. Prærieulvene lager en hyppig lyd som de er kjent for.

Coyote Evolution

Basert på fossile bevis fant evolusjonen av coyoter sannsynligvis sted i løpet av de siste million årene. Til sammenligning skjedde utviklingen av moderne mennesker en gang for rundt 150 000 til 200 000 år siden. Det antas at moderne coyoter dukket opp en gang etter den siste utryddelsen av store dyr i istiden. Tvunget til å konkurrere med ulv, kan de ha tilpasset seg ved å bli mindre i størrelse.

På grunn av deres genetiske likheter er coyoter i stand til å produsere levedyktige hybridiseringer med ulv og til og med tamme hunder. Disse hybridene, noen ganger kalt coywolf eller coydog, er relativt sjeldne i naturen på grunn av de få mulighetene til å parre seg med andre arter. Noen av årsakene til denne sjeldne hybridiseringen kan inkludere forskjeller i geografisk område, forskjellige hekkesesonger og fiendtlighet mellom arter i naturen.

Coyote Habitat

Prærieulven har et bredt spekter over det meste av Nord-Amerika, fra så langt sør som Panama til så langt nord som Canada og Alaska, selv om den forekommer i størst tetthet over Great Plains. Dette svært tilpasningsdyktige dyret har utviklet seg til å leve i fjell, sump, skog, slett, ørken og til og med tropisk regnskog. Etter hvert som coyoter blir enda mer vanlige, har de lært å leve sammen med mennesker i urbane og forstadsmiljøer. Området overlapper noen ganger med ulv, men ettersom ulvpopulasjoner har falt, har disse dyrene hatt fordel av å ta over disse områdene.

Coyote diett

Mange mennesker vet ikke at coyoten er en altetende art. De aller fleste av kostholdet til dette dyret består av små pattedyr som kaniner , ekorn , og mus , pluss noen ganger store pattedyr som hjort . Resten av dietten består av fugler , slanger , insekter , og til og med noen ganger frukt og grønnsaker. Disse dyrene spiller en viktig økologisk rolle ved å holde disse rike dyrepopulasjonene i sjakk. Dette kan imidlertid være problematisk for lokalt mangfold i dyrelivet hvis prærieulver jakter på truede arter.

Prærieulver foretrekker å jakte på levende dyr, noen ganger er de avhengige av teamarbeidet i flokken og noen ganger sniker seg på byttedyr alene, men de vil absolutt ikke overleve en fest av død åtsel når de er tilgjengelige. Noen coyoter har lært hvordan man på en smart måte kan spise menneskelig mat eller til overs søppel.

Coyote-rovdyr og trusler

På grunn av sin størrelse, hastighet og grusomhet har prærieulven bare noen få naturlige rovdyr i naturen. ulver , bjørner , cougars , alligatorer , og andre store rovdyr har vært kjent for å bytte på dem, men coyoten er sjelden deres første valg av byttedyr. Det er lettere for rovdyr å opportunistisk plukke ut en ung, aldrende eller såret coyote enn en voksen.

Oftere møter disse dyrene hard konkurranse fra bjørn, ulv og store katter om plass og mat. De kan lett muskuleres ut av de viktigste jaktstedene ved å ha en mindre størrelse sammenlignet med de største apex-rovdyrene. Dette blir ikke hjulpet av det faktum at kostholdet til prærieulver og ulver ofte konvergerer.

Som alle arter påvirkes disse dyrene av menneskelig aktivitet. Jakt er sannsynligvis den mest potente trusselen mot coyotens overlevelse. I følge National Geographic dreper mennesker omtrent 400 000 coyoter i året. Mange av disse dødsfallene oppstår som følge av gjengjeldelse etter et coyoteangrep på husdyr som sauer og storfe. Disse dyrene blir også jaktet på sport eller pels.

Coyote Reproduksjon, babyer og levetid

Coyotens hekkesesong varer vanligvis i en kort periode mellom januar og mars hvert år. Hanner og kvinner kan pares i flere år av gangen, men ikke alltid for livet. Hunnen er bare i varme i noen dager av året, så de har kort tid til å produsere avkom.

Etter å ha båret valpene sine i omtrent to måneder, vil kvinnen i gjennomsnitt føde seks valper innenfor rammen av hiet. Maksimal søppelstørrelse er forbløffende 19 valper. Fordi de unge er små, blinde og nesten helt hjelpeløse, spiller begge foreldrene en rolle i å mate og bære for barna, selv om moren er ansvarlig for de fleste pleieoppgaver. Det tar litt mer enn en måned å avvenne valpene helt, hvorpå de får mat med oppblåst mat av foreldrene.

De unge coyotene vil oppnå full uavhengighet fra foreldrene sine rundt seks til ni måneder av livet. Hannene vil ofte vandre for å finne sin egen formue, men kvinner blir værende med pakken i mye lenger tid, noen ganger hjelper de med å oppdra og mate de påfølgende ungene. Disse dyrene når full størrelse og seksuell modenhet i løpet av det første året. Den typiske coyoten kan leve opptil 10 år i naturen og 18 eller 20 år i fangenskap. Jakt, sykdom og bilulykker er vanlige drapsmenn for coyoten.

Coyote-befolkning

I følge IUCNs rødliste, som sporer bevaringsstatusen til mange kjente dyr, er prærieulven en art av minste bekymring . Til tross for antall coyoter som blir jaktet og drept hvert år, øker befolkningstallet faktisk gjennom det meste av sitt naturlige utvalg. Dette er fordi disse dyrene har tilpasset seg ekstremt godt til menneskelig sivilisasjon. Utarmingen av lokal ulv, bjørn og puma nummer kan også ha bidratt til å øke coyotetallene. Imidlertid er de eksakte befolkningstallene ikke fullstendig estimert.

Prærieulver i dyreparken

Coyoten er et veldig vanlig syn i amerikanske dyreparker. Minnesota Zoo inneholder en coyotehule langs Minnesota Trail. De Akron Zoo viser coyoter i Grizzly Ridge nær de røde ulvene og grizzlybjørnene. Og Jacksonville Zoo har coyoter på Wild Florida-utstillingen. Coyoter finnes også på Cameron Park Zoo i Waco, Texas og Buttonwood Park Zoo i New Bedford, Massachusetts.

Vis alle 59 dyr som starter med C

Interessante Artikler