Hjort

Deer Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Artiodactyla
Familie
Cervidae
Vitenskapelig navn
Odocoileus virginiana

Hjortbevaringsstatus:

Nær truet

Hjort Sted:

Asia
Eurasia
Europa
Nord Amerika

Hjortfakta

Hovedbyttet
Eikenøtter, frukt, gress
Karakteristisk funksjon
Lange ører og noen hannarter har gevir
Habitat
Tett skog og beplantede arealer
Rovdyr
Ulv, bjørn, puma
Kosthold
Herbivore
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Flokk
Favoritt mat
Eikenøtter
Type
Pattedyr
Slagord
Det er rundt 40 forskjellige arter!

Hjortens fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Hvit
  • oransje
Hudtype
Pels
Toppfart
43 km / t
Levetid
10 - 20 år
Vekt
10 kg - 450 kg (22 kg - 990 kg)
Høyde
60cm - 105cm (24in - 206in)

Hjorten er en av de mest kjente og gjenkjennelige severdighetene i hele naturen.




Hjorten har spredt seg over hele kloden og utviklet mange tilpasninger for å hjelpe den med å takle strenghetene i en fiendtlig verden. Dens kongelige gevir er noen av de mest bemerkelsesverdige egenskapene i dyreriket, brukt til forsvar og seksuell signalisering. Når den blir forstyrret, kan den komme til handling med sin bemerkelsesverdige hastighet, smidighet og finesse. Og det har utviklet seg en unik evne til å fordøye alle slags vegetasjoner. Hjorten er en slags evolusjonær suksesshistorie.



Hjortfakta

  • Disse dyrene har tradisjonelt hatt en integrert rolle i forskjellige kulturer og mytologier rundt om i verden. De berømte hulemaleriene til Lascaux, som dateres tilbake rundt 17.000 år, skildrer et rikt, fantasifullt lerret av hester, hjort og andre dyr.
  • Et symbol på styrke og adel, de prydet en gang mange av flaggene, bannerne og våpenskjoldene i middelalderens Europa.
  • Hannene er kjent som dollar eller hjort, mens kvinner kalles en doe. I større arter er de riktige begrepene okse og ku.
  • Hjort kaster og vokser deretter gevirene sine hvert år etter paringssesongen.

Deer Scientific Name

Cervidae er det vitenskapelige navnet på alle hjortarter. Det stammer fra det latinske ordet cervus, som ganske enkelt betyr hjort eller hjort. Cervidae-familien tilhører rekkefølgen Artiodactyla, som representerer alle jevne hovdyr eller hovdyr med en viss slags fot. Bestillingen inkluderer sjiraffer , bison , flodhester , griser , kameler , sau , og kveg . Nyere bevis tyder på at hvaler også er medlemmer av ordenen siden de utviklet seg fra jevne hovdyr for titalls millioner år siden.

Taksonomer er generelt enige om at det er tre underfamilier av disse dyrene. Capreolinae, som inkluderer reinsdyr , Hvithalehjort, og elg , er kjent på folkemunne som den nye verdens hjort. Cervinae, som har elgen, hjorten, de tropiske muntjacene og tuftede hjortene, er kjent som hjorten fra den gamle verdenen. Den tredje underfamilien, Hydropotinae, er representert av bare vannhjort. Begrepene Old World og New World betegner ikke hjortens nåværende rekkevidde, men snarere hvordan de utviklet seg. De kan skilles fra hverandre ved viktige forskjeller i skjelettmorfologien.

For de fleste er Cervidae-familien assosiert med hvithalehjort, hjort, mulehjort, elg, karibou og elg. Men hele familien inneholder faktisk en enorm mengde mangfold. Taksonomer ser ut til å være uenige om det nøyaktige antallet arter, men det er i de fleste tilfeller minst 40 som fortsatt lever, hver unik på sin egen måte. Noen kilder setter antallet på mer enn 50 arter.

Bevis fra fossilregisteret antyder at disse dyrene sannsynligvis utviklet seg for rundt 20 millioner år siden. De tidligste artene var sannsynligvis små skapninger (omtrent som dagens hjort fra mus) med enkle, rudimentære gevirer og hjørnetann. Mange arter blomstret i løpet av den siste Pleistocene-tiden, inkludert den virkelig massive irske elgen, hvis gevir kan ha veid opp til 90 kg.

Hjortens utseende og oppførsel

De fleste hjortearter har felles et grunnleggende sett med egenskaper: to hover på hver fot, en firekammermage, lange og spisse ben, korte haler og en pelsfarge som vanligvis varierer mellom brun, rød eller grå. De deler også en tilbøyelighet for skumringstidene. Men den mest fremtredende og iøynefallende egenskapen er settet av gevir på hodet.

Denne store ornamentikken avslører en klar avgrensning mellom hannene og hunnene. Alle menn har gevir, mens hunner mangler dem. Bare i caribou (eller reinsdyr) vokser hunnene gevirer også. Vannhjort er den ensomme avviket hvor ingen av kjønnene vokser gevir. I stedet dyrker både mannlige og kvinnelige medlemmer brosle-lignende hjørnetenner i stedet for det elegante nettverket av gevir. Dette ser ut til å gjenspeile en tidligere tilstand før antler av utviklingen.

Geviret består av enkelt bein (og dermed godt bevart i fossilregisteret) med et lag med hud og blodkar som kalles fløyel for å hjelpe dem å vokse. Det tar flere måneder for gevirene å nå sin fulle utblomstring, og på det tidspunktet vil hjorten slippe av fløyelslaget. Gevirets hovedformål er å hjelpe dyret i kamp og reproduksjon. Ettersom gevirer krever en så stor energiinnsats for å vokse, signaliserer størrelsen deres for kvinner reproduktiv fruktbarhet og den generelle helsen til hannene. De hjelper også til med å etablere sosial status og hierarki i gruppen.

Gevirets størrelse, krumning og struktur er en kilde til enorm variasjon mellom arter. Noen av dem har en stor sentral håndflate (som gevir av elg), mens andre har lange enkeltbjelker med varierende antall grener. Noen hjort har ikke annet enn enkle pigger for gevir. Reinen har de største gevirene i forhold til kroppsstørrelse, men elgen kan konkurrere med dem i absolutte termer.

Disse dyrene er sosiale skapninger. De samles vanligvis i små grupper for fôring, parring og beskyttelse. I de tettest pakkede områdene kan det dannes virkelig massive flokker, avhengig av overflod av mat og befolkningen. Noen arter er trekkende i naturen og vil reise hundrevis av miles med flokken. For å avgrense sosiale ordninger stoler de på deres akutte luktesans og vokal kommunikasjon. Mange hjort har en ansiktskjertel nær øynene. Kjertelen kan frigjøre et sterkt feromon for å markere territoriet når dyret gnir kroppen sin mot trær eller busker. Andre kjertler ligger på bena og føttene.

Den minste arten av hjort er den ydmyke puduen. Den kan variere hvor som helst mellom en og tre meter lang. Elgen er den største arten av Cervidae. Den kan nå 10 fot lang og veie opp til 1800 kg. Mellom disse to ytterpunktene ligger det vanlige hjort med hvithale, hvis høyde og vekt er omtrent det samme som et menneske. Hannene har en tendens til å være større enn kvinner i nesten alle arter.



Red Deer ved siden av elven
Red Deer ved siden av elven

Hjort habitat

Disse dyrene er tilstede på nesten alle verdensdeler på jorden, inkludert store ubrutte vidder i Nord-Amerika, Sør-Amerika, Europa og Asia. Afrika er et unntak. Den inneholder bare en enkelt art av innfødt hjort, Barbary-hjort. Australia har ingen innfødte arter, men flere har blitt introdusert i naturen. Disse dyrene trives i løvskog, tropiske regnskoger, våtmarker og gressletter. Noen få arter lever i den kalde tundraen i nord og lever av den sparsomme vegetasjonen. De finnes hyppigst i områdene mellom skog og åpne sletter. De er også i stand til å tilpasse seg urbane og forstadsmiljøer, noe som betyr at noen arter kan trives til tross for menneskelig inngrep.

Rådyr diett

Dyrets diett består nesten utelukkende av blader, gress, lav, knopper, frukt og urter. Hjortfamilien er en type drøvtyggere - et pattedyr som har kapasitet til å bryte ned og gjære planter med sin firekammermage. Hvert kammer inneholder forskjellige mikrober for å hjelpe til med denne oppgaven. Etter at maten er behandlet av den første magen, vil dyret gi den opp igjen som søppel og forsøke å tygge gjennom det tøffe plantematerialet. Maten fortsetter deretter gjennom de gjenværende kamrene i magen for fordøyelsen. Imidlertid, i motsetning til mange andre drøvtyggere som sauer og storfe, er ganen deres mer selektive. De foretrekker mat av høy kvalitet som er lettere å fordøye. Dette skyldes de store mengdene energi og ernæring som trengs for å dyrke gevir.

Deer Predators and Threats

Disse dyrene er en kritisk matkilde for mange rovdyr i naturen, inkludert bjørner , fjelløver , jaguarer , tigre , gaupe , coyoter , ulver , og store rovfugler. Fugler og små pattedyr kan spise på kadaveren til en avdød hjort. Enkeltdyr, spesielt unge fawns, er utsatt for predasjon. De er ikke helt forsvarsløse mot grusomme rovdyr, men når de får valget, vil de vanligvis foretrekke å løpe. Hvithalehjort har evnen til å sprint opp til 30 MPH. De kan også hoppe enorme avstander opp til 30 fot. Hvis en nærliggende trussel blir oppdaget, kan rådyr forsøke å advare medlemmer av flokken i nærheten. Den mer ensomme elgen er beskyttet i kraft av størrelsen.

Siden mennesker først utviklet seg, har hjort historisk sett vært en viktig kilde til mat, klær og materiale for de fleste samfunn. Moderne jakt og tap av habitat har truet noen arter av hjort, spesielt i Sør-Asia og Stillehavsregionen, men med ansvarlig forvaltning kan hjortetall opprettholdes på sunne tall. Klimaendringer gir også et akutt problem. Når hjortens naturlige habitater endres, vil det tvinge mange av dem til å våge seg lenger nord.

Andre farekilder inkluderer flått, lus, parasitter og sykdom. Noen av disse sykdommene kan overføres til andre typer dyr, spesielt husdyr.



Rådyrreproduksjon, babyer og levetid

Hjortens hekkesesong finner sted hvert år i bare kort tid. De fleste arter forfølger en reproduksjonsstrategi kjent som polygyni der en enkelt dominerende hann vil ha flere kvinnelige partnere. Bare noen få arter foretrekker å være monogame. Fordi konkurransen kan være hard, har menn en tendens til å utvise aggressive tendenser gjennom paringstiden, ettersom de prøver å beskytte sine territorier og kamerater mot potensielle rivaler. Som tidligere nevnt er gevirstørrelse en viktig faktor for reproduksjonssuksess.

Når en kvinnelig hjort er impregnert, kan svangerskapsperioden vare hvor som helst mellom seks og åtte måneder. Mødre har en tendens til å produsere ett eller to avkom om gangen. Mindre vanlig vil doe produsere tre avkom. De unge hjorten er kjent som fawns eller kalver, avhengig av størrelsen på arten.

Mens de er ute etter fôring, vil mødre gjemme fawnen i nærliggende vegetasjon til ungdyret er sterkt nok til å begynne å gå på egen kraft. Fawns blir ofte født med hvite flekker for å gi kamuflasje fra rovdyr. Avkommet avvenes to til fem måneder, men de kan bli hos moren i opptil ett år. Menn spiller ofte minimale roller i å oppdra de unge favnene.

Etter det første leveåret vil hannene begynne å dyrke geviret sitt på årlig basis. Hjort kan leve rundt 12 år i naturen, gi eller ta noen år, men jakt, rovdyr og kjøretøy kollisjoner kan i stor grad avkorte lengden på livet. Mange lever ikke utover sitt femte år av tilværelsen.

Hjortpopulasjon

På grunn av kommersiell utnyttelse falt bestander av mange hjortarter tidlig på midten av 1900-tallet. Men takket være bevaringsarbeidet har befolkningen kommet seg tilbake. Noen estimater setter populasjonsstørrelsen til den vanlige hvithalehjorten på rundt 30 millioner. Overbefolkning har faktisk blitt et betydelig problem, siden mennesker har jaktet på mange av rovdyrene som holder rådyrbestanden i sjakk. Derfor oppmuntres regulert jakt i mange stater som et middel for befolkningskontroll.

Amerika er rikt på flere hjortarter. Hvithalehjortet har et stort område mellom den søramerikanske kysten, Mellom-Amerika, det østlige USA og deler av Canada. Mulehjorten har en tendens til å okkupere det vestlige USA og overlapper noen steder med den hvithalehjorten. Enorme klynger av hjort, inkludert hvithalehjort, muldyrhjort, karibou, elg og elg, samles i nasjonalparkene i det vestlige Canada.

Til tross for allestedsnærværende, er mange arter og underarter av hjort truet. Den persiske dådyren, den chilenske huemulen, Kashmir-hjort, indisk svinhjort, bawisk hjort og Elds hjort truet eller kritisk truet. Reinen, vannhjorten, barasingha og andre nærmer seg sårbar status. Pere Davids hjort, som er hjemmehørende i Kina, ble erklært utryddet i naturen, men det er gjort forsøk på å gjeninnføre dem tilbake i deres naturlige habitat.

Vis alle 26 dyr som starter med D

Interessante Artikler