Wombat

Wombat vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Diprotodontia
Familie
Vombatidae
Slekt
Volemys
Vitenskapelig navn
Schizophyllum

Wombat Conservation Status:

Truet

Wombat Sted:

Oseania

Fakta om Wombat

Hovedbyttet
Gress, busker, røtter
Habitat
Skog- og kystbuskeland
Rovdyr
Dingo, Fox, ville hunder
Kosthold
Herbivore
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Ensom
Favoritt mat
Gress
Type
Pattedyr
Slagord
Tilbringer mesteparten av dagen under jorden!

Wombat Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
Hudtype
Pels
Toppfart
25 km / t
Levetid
20-26 år
Vekt
20-35 kg (44-77 kg)

Wombats har kubeformet kupp som de bruker for å markere territoriene.



Wombats er små små vegetariske dyr som bare lever i Australia og Tasmania. De er pungdyr, noe som betyr at de bærer babyene sine i en pose etter at de er født. Wombats er gode gravemaskiner og lager tunneler og huller å leve i. Fordøyelsessystemene deres er så sakte at det kan ta dem opptil to uker å fordøye maten. Selv om wombats ser ut som enkle mål, har de tøffe bakside som de kan bruke til å hindre rovdyr fra å spise dem.



5 Wombat-fakta

• Wombats lever i underjordiske huller som de graver selv

• Wombat-babyer elsker å leke og vil bruke mye tid og energi på å ha det gøy

• Noen wombats kan gå uker eller til og med måneder uten å drikke noe vann

• Australiere feirer Wombat-dagen hver 22. oktober til ære for disse dyrene

• Unge livmor bor i mors lommer i omtrent seks måneder

Wombat vitenskapelige navn

Ordet ‘wombat’ kommer fra det australske opprinnelige navnet på disse dyrene, enten ‘vomat’ eller ‘wombac’, som ble ‘wombat’ på engelsk. Tre arter av wombats lever i Australia og Tasmania. Dette er vanlig wombat, den nordlige hårnese wombat og den sørlige hårnese wombat.

Det vitenskapelige navnet på vanlig wombat er Vombatus ursinus. Ordet ‘Vombatus’ betyr wombat-lignende, og ‘ursinus’ betyr bjørn-lignende. Den nordlige hårnese wombat er Lasiorhinus krefftii, og den sørlige hårnese wombat er Lasiorhinus latifrons. 'Lasio' betyr hårete, og 'rhinus' betyr nese, brukt til å beskrive disse livmorene med hår på nesen. ‘Krefftii’ er basert på Gerard Krefft, som var direktør for det australske museet i 10 år, fra 1864 til 1874. Uttrykket ‘latifrons’ betyr bredkiste eller bredfront.



Wombat Utseende og atferd

Wombats har et tungt, solid utseende og ser ut som små, grå, solbrune eller brune bjørner. De har kort, tett pels som er lang nok til å gi dem litt beskyttelse, men kort nok til å ikke bli fylt med ugress og smuss. De trekantede ørene stikker opp fra hodet og de har små stubbe haler.

Disse dyrene har korte, kraftige ben som har store, tunge klør på seg som wombats kan bruke til å grave. De er pungdyr, så hunnene har poser der de oppdrar babyene sine, men posene vender bakover, mot halene, slik at babyene ikke blir felt av smuss når mødrene graver tunneler og hull.

Wombats er 31 til 47 tommer (80 til 129 cm) lange og veier alt fra 32 til 80 pund (14,5 til 36,29 kg). Det er omtrent samme vekt som en fullvoksen Labrador retriever, men på korte ben som gjør at en wombat ikke står høyere enn en voksen persons knær. Den største livmoren som noensinne er registrert veide 40 kg, omtrent samme vekt som en nyfødt kalv. Han bodde i en naturpark i Australia og var kjent som 'Patrick.'

Vanlige wombats lever normalt alene i individuelle huller. Hårete neser kan dele en stor grav med andre av sitt slag. Disse hullene kan være nesten 30 meter lange, med så mange som 20 innganger. En gruppe wombats kalles en pøbel eller en koloni.

Vanligvis er sjenert, wombats er nattlige. Mennesker kan bo i samme område og likevel aldri se en wombat, da disse dyrene har en tendens til å gjemme seg fra fare. Til tross for sjenanse kan de bli veldig aggressive i noen situasjoner, spesielt rundt avlstid når de skal bite og klø på hverandre. Ekte kamper er imidlertid sjeldne, og vanligvis vil wombat som mister en kamp, ​​forlate i stedet for å kjempe til han er skadet.

Wombats har et tykt lag med brusk som dekker bakenden. Hvis et rovdyr prøver å angripe en wombat, vil den gå inn i hulen og la bare baksiden for rovdyret å angripe. Det angripende dyret klarer vanligvis ikke å bite gjennom dette tøffe brusket, så livmoren rømmer fare. Wombat kan også bruke bakbena til å sparke på rovdyret, og ofte skade det med de tunge ryggklørne.

Wombat står i gresset

Wombat-habitat

Wombats bor bare i Australia eller Tasmania. Utvalget deres er begrenset til deler av Sørøst-Australia langs kysten, pluss Tasmania og Flinders Island. De pleide å dekke mer territorium, men konflikter med mennesker pluss miljøkamp har fått antallet og territoriet til å krympe. Wombats kan finnes i åpne områder både i fjellet og på flate land, så lenge det er tilstrekkelig med åpen plass til at de kan grave hulene sine.

De nattlige wombatene sover i burene sine om dagen og kommer ut om natten for å mate. Fordi de er nattlige, blir wombats sjelden sett av mennesker. Hulene deres er plagsomme for gårdbrukere, da de kan skade husdyr, og derfor kan gårdsbrukere som oppdager wombats på deres land, prøve å kvitte seg med dem.

Wombat diett

Wombats er vegetarianere som spiser de fleste av de forskjellige plantene som vokser i deres territorier. Dette inkluderer spydgress, snøbukker, urter, gressrøtter, trær, busker, sopp som sopp, bark, busker, mose, marsjplanter og blader. De foretrekker ømme unge planter, men de spiser nesten hva som helst når de finner det, inkludert grønnsaker dyrket av mennesker. Hvis det er tørke, vil wombats grave seg ned blant gressene for å nå grasroten for å spise.

Wombats trenger mindre mat enn andre dyr av samme størrelse fordi de har en veldig langsom metabolisme. Dette betyr at de ikke trenger å bruke så mye tid på å fôre mat, slik at de kan spare energi. De har også utviklet evnen til å bruke så mye som to uker på å fordøye maten, og gi kroppen deres tid til å trekke ut så mange næringsstoffer som mulig fra maten de spiser.

Fordi de lever i et veldig tørt klima, er hårmuskler tilpasset til å gå i lange perioder uten behov for å drikke vann. De tilfredsstiller det meste av vannbehovet med vannet de får fra planter og fra å lappe opp dugg. Vanlige wombats vil oppsøke vann å drikke. Alle wombats liker å drikke etter at det regner og vil oppsøke pytter og bassenger.



Wombat-rovdyr og trusler

Wombats blir jaktet av flere forskjellige rovdyr, inkludert dingoer , rev , og Tasmanian djevler . Unge livmoder blir også byttet av ørn og ugler . På mange områder, hunder drep wombats. Mennesker er en av de største truslene mot wombats, siden mange mennesker wombates som skadedyr eller skadedyr, og vil jakte, fange og forgifte dem for å bli kvitt dem. Mens wombatene er beskyttet over det meste av deres territorium nå, forblir områder der de rutinemessig blir drept av mennesker.

Andre dyr konkurrerer også med wombats om de få ressursene som er tilgjengelige i områdene de bor i. Kaniner , sau , og kveg er alle dyr som ble introdusert av mennesker og kjører nå wombats ut av deres naturlige territorier. Ikke bare spiser de den samme maten, men kaniner vil flytte inn i wombatgraver hvis de kan, og storfe ødelegger burrows hvis de tråkker på dem.

Sult dreper mange wombats, spesielt i tørre år. En annen alvorlig trussel mot wombats er tilstedeværelsen av veier. Wombats blir rutinemessig drept av biler om natten, siden de kan være vanskelig å få øye på i mørket. Hundrevis blir drept hvert år, både voksne og babyer.

Den vanlige wombat er oppført som et dyr av minst bekymring (LC) av International Union for the Conservation of Nature (IUCN), noe som betyr at det på dette tidspunktet ikke er noen bekymring for at de blir utryddet. Den sørlige hårete nebben er også oppført som minst bekymringsfull. Den nordlige hårnese wombat anses imidlertid å være kritisk truet, med bare rundt 500 av dem som overlever i naturen.

Wombat-reproduksjon, babyer og levetid

Wombats er vanligvis modne og i stand til å få babyer i to år. De har ikke en spesifikk hekkesesong. Når en kvinne er klar til å avle, vil hun spre kakene sine rundt området der hun bor. Disse terningene har feromoner på seg som signaliserer at hun er klar til alle menn i området. Paret vil komme sammen for avl, men så vil de skille seg og moren vil oppdra babyen, kalt joey, av seg selv.

Wombat er et pungdyr, noe som betyr at hunnene har poser de bærer babyene sine i når de er født. Svangerskapstiden er 20 til 22 dager og produserer vanligvis bare en eneste joey. Når babyen er født er den liten, hjelpeløs, blind og omtrent på størrelse med en gelébønne. Den kan ikke overleve alene. Etter fødselen tar joey vei til mors pose og klatrer der inne, hvor den blir værende i opptil seks måneder. På dette tidspunktet er den klar til å dukke opp, og den begynner å utforske verden, men den vil klatre tilbake i posen for sikkerhet eller komfort og vil bo hos moren så mye som et år til.

Det er vanlig at wombats lever hvor som helst fra 5 til 20 år i naturen, selv om wombats i fangenskap har vært kjent for å bli så mye som 30 år gamle. Ofte blir ville wombats offer for rovdyr, sykdom, sult, eller de blir rammet av biler når de prøver å krysse veien om natten.

Wombat-befolkning

Antallet wombats som lever i naturen er ukjent. Vanlige wombats regnes som rikelig, men det er ingen aktuelle estimater på hvor mange av dem det er. Arten er oppført som minst bekymringsfull, noe som betyr at antallet synes å være tilstrekkelig til å opprettholde dem.

Anslag for antall sørlige hårnese wombats antar at befolkningen er et sted mellom 100.000 og 300.000. Disse er også oppført som en art av minst bekymring. Antallet nordlige hårnese wombats er bedre kjent, siden de lever i en veldig liten villmark i Sørøst-Australia. På grunn av bevaringsarbeidet øker denne arten, men det er fortsatt under 500 av dem på dette tidspunktet, og de blir fortsatt ansett som kritisk truet .

Vis alle 33 dyr som starter med W

Interessante Artikler