Dingo

Dingo vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Rovdyr
Familie
Canidae
Slekt
Canis
Vitenskapelig navn
Canis Lupus Dingo

Dingo Conservation Status:

Nær truet

Dingo Sted:

Oseania

Dingo fakta

Hovedbytte
Kanin, firben, gnagere
Karakteristisk funksjon
Stikkede ører og en lang busket hale
Habitat
Ørken, våte og tørre skoger
Rovdyr
Menneskelige, store reptiler
Kosthold
Kjøtteter
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
6
Livsstil
  • Pakke
Favoritt mat
Kanin
Type
Pattedyr
Slagord
Nativt funnet på det australske kontinentet!

Dingo Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Gul
  • Nett
  • Svart
Hudtype
Pels
Toppfart
30 km / t
Levetid
7 - 15 år
Vekt
13 kg - 20 kg (28 kg - 44 kg)
Lengde
100cm - 125cm (39in - 49in)

Dingo er den eneste hundearten som er hjemmehørende i Australia.



Doterende foreldre, men voldsomme rovdyr, er dingoer godt tilpasset det harde og mangfoldige klimaet i Australia og Stillehavsregionen. Disse skapningene blir ansett for å være en vill type hund og utviser lignende pakkeadferd og jaktstrategier som den nært beslektede ulven. De kan skilles fra lignende hjørnetenner ved sin nesten brennende røde pelsfarge.



5 utrolige Dingo-fakta!

  • Dingo ser ut til å spille en mindre rolle i den mytologiske og religiøse troen til noen urfolk fra Australia.
  • Dingoer er i stand til å avle med tamme hunder, noe som har skapt problemer med bevaring av den ville dingo-linjen.
  • Dingo-pakker ser ut til å ha strenge sosiale hierarkier. De holdes sammen av ledelse og list av alfahannene og alfahunnene som resten av flokken må respektere og henvise til. Alfas har også eksklusive avlsrettigheter.
  • Dingoer har en tendens til å bo i et stort utvalg av parker og reservasjoner innenfor de mest ubebodde delene av øya.
  • På grunn av invasjonen av menneskelige bosetninger, kan noen befolkninger bo i nærheten av mennesker i noen få områder.

Dingo vitenskapelig navn

Det vitenskapelige navnet på dingo erCanis lupus dingo. Lupus, som mange mennesker allerede vet, er det latinske ordet for ulv, mens navnet dingo ble hentet fra det lokale Dharug-språket til de urfolk som ligger rundt Sydney-området. Imidlertid er den taksonomiske klassifiseringen av dingo gjenstand for hard debatt. Dyret er for tiden klassifisert som en underart av grå ulv , men noen taksonomer mener at det er nok fysiske og genetiske forskjeller til å klassifisere det som en helt egen art helt. Uansett er dingo en del av slekten Canis, som også gjør den nært knyttet til prærieulv , den afrikanske gullulven, og den etiopiske ulven. Det er mer fjernt knyttet til rever .

Den eldste dingo-fossilen som noen gang er oppgravd, er rundt 3500 år gammel, men studier tyder på at underarten sannsynligvis ankom Australia i god tid før da. Den dominerende oppfatningen er at dingoen ble overført av mennesker etter tamhet av hunder, noe som uten tvil ville gjøre dem til den første av mange placentapattedyr som bevisst ble introdusert i Australia. Imidlertid er ikke alle eksperter enige i dette synet. Det alternative synet er at dingoen kan ha migrert alene tusenvis av år tidligere da havnivået mellom øya og kontinentet var mye lavere.

Dingo Utseende og atferd

Med sitt magre utseende, spisse ører, kort pels, busket hale og lang snute ligner dingo-dyret på en mellomstor hund i de fleste av sine fremtredende egenskaper. Dyret måler rundt fire meter mellom hodet og kroppen, mens halen tilfører en fot til lengden. Det er hvor som helst mellom 22 og 33 pund i vekt. Pelsfargen kan variere mellom solbrun, rød eller gul. Enkeltpersoner har en hvit farge langs buken og indre ben, men det er også identifisert svarte mønstre i naturen.

Dingo er ganske lik ulv i sin svært varierte og intrikate sosiale ordning. Mens unge menn pleier å være ensomme skapninger, består den vanligste sosiale ordningen av pakker med opptil 10 personer om gangen. Pakken inneholder vanligvis det viktigste paret, avkommet, noen utvidede familier, og kanskje avkomene fra året før. Menn har en tendens til å være dominerende over kvinnelige medlemmer, og høyere rangerte medlemmer vil forsøke å etablere dominans over lavere rangerte medlemmer av flokken og vokte sin rang voldsomt. Pakken gir beskyttelse og sikkerhet til hvert av medlemmene, uavhengig av rang. Sammen vil medlemmene samarbeide med hverandre for å samle mat, beskytte de unge og overleve i naturen.

Dingo-kommunikasjon består av forskjellige former for bjeffing, uling og knurring. Barkingen deres skiller seg veldig ut fra en hundebark og utgjør bare en liten brøkdel av deres verbale repertoar. Deres knurring er ment å avverge potensielle farer og trusler, og det brukes også som et middel for å håndheve dominans over andre medlemmer av flokken. I tillegg har de flere forskjellige former for hyling, som kan variere i lyd og intensitet basert på årstid og tid på dagen, selv om det ikke er helt klart hvorfor de hyler. Som andre hjørnetenner har også dingoer en fantastisk luktesans. De har vært kjent for å markere duftene sine på forskjellige gjenstander eller steder for å formidle informasjon til andre individer.

Dingoer reiser vanligvis ikke langt fra fødestedet. De vil leve, jakte og oppdra familien sin innenfor et smalt territorium på bare noen få mil om gangen. Dingoer er også nattlige skapninger; de tilbringer mesteparten av sine våkne timer om natten med topp aktivitet rundt skumring og soloppgang. Dingoer har korte perioder med aktivitet etterfulgt av lengre hvileperioder.



dingo (Canis lupus dingo) rødfargede dingoer

Goofy Habitat

Dingo-dyret ligger mye over den australske landmassen, bortsett fra visse deler av sørøst og øya Tasmania. Noen populasjoner finnes også i Sørøst-Asia og Stillehavet, inkludert landene Thailand, Laos, Malaysia, Indonesia, Borneo, Filippinene og Ny Guinea. Favoritthabitater inkluderer skog, slett, fjell og visse ørkener som inneholder vannhull. De pleier å lage hjem ut av huler, tømmerstokker eller hull.

Dingo diett

Dingoer beskrives best som opportunistiske nattlige rovdyr. De vil mate på et hvilket som helst antall små dyr, avhengig av tilgjengeligheten av lokalt dyreliv på den tiden. Disse kan inkludere kaniner , gnagere, fugler , reptiler, fisk , krabber , amfibier, insekter , og til og med noen typer frø og frukt. Resten av dietten består av større dyr, inkludert wallabies , kenguruer , sau , storfe og possums . Hvis de får muligheten, er de også kjent for å skylle seg fra restene av menneskelig søppel og avfall.

Selv om fart og utholdenhet er dingoenes viktigste eiendeler som jeger, vil de også trenge å koordinere i pakker for å ta ned det største byttet, noe som kan være en farlig affære for enkeltpersoner. Deres taktikk innebærer vanligvis å jage byttet mot de andre pakkemedlemmene eller tømme byttet gjennom ren utholdenhet. De vil også noen ganger trakassere syke eller skadede dyr som har vandret langt fra flokkene sine eller gruppene. Dingo vil vanligvis drepe byttedyr ved å bite i nakken og kutte halsen og blodårene. De har vært kjent for å nippe i anklene og hælene for å bremse byttet også.

Dingo rovdyr og trusler

Som et toppunkt-rovdyr i det australske økosystemet har en voksen dingo få andre naturlige rovdyr, spesielt når den er beskyttet av hele pakken. Imidlertid er store rovdyr som krokodiller , sjakaler , og rovfugler kan fortsatt drepe de yngste og mest ubeskyttede jollene når de er sårbare for rovdyr. Dingoer har også vært kjent for å dø av slangebitt og bøffel- eller storfeangrep.

Mennesker representerer en større trussel mot den fortsatte eksistensen av dingo. I likhet med ulver i Nord-Amerika og Europa anses dingoer å være skadedyr av noen bønder fordi de vil angripe og drepe tamme dyr. Flere dingo-kontrolltiltak er iverksatt for å forhindre ytterligere ødeleggelse av husdyr, inkludert et stort gjerde som er reist rundt de viktigste saueholdingsområdene sørøst i Australia. Hvis en dingo vandrer inn i det området, kan det drepes for en belønning. Forgiftning er en annen potensiell metode for å avskrekke dingo-angrep. Heldigvis, siden dingoer okkuperer nesten hele den australske regionen (selv de stedene som stort sett er ugjestmilde for menneskelige bosetninger), er de fleste befolkninger sjelden truet av menneskelig aktivitet.

En annen potensiell kilde til fare kommer også fra et uventet hjørne. Dingoer har vært kjent for å avle og hybridisere med tamme hunder. Dette eliminerer sakte det genetiske mangfoldet i dingo-populasjonen. Det antas at store populasjoner av dingoer nå består av hybrider (spesielt i nærheten av store menneskelige bosetninger), og til og med ville populasjoner har små elementer av genetisk hybridisering i seg. Eksperter diskuterer implikasjonene av dette tapet og hvordan du kan reversere det. Noen biologer sier at det er et resultat av uunngåelig genetisk endring og slett ikke kan reverseres.



Dingo-reproduksjon, babyer og levetid

Dingoer har et strengt og regimentalt parringssystem. De pleier å avle bare en gang hvert år på omtrent samme tid. Etter en graviditetsperiode på omtrent to måneder, vil kvinnen produsere et kull på omtrent fem valper i gjennomsnitt, men potensielt opptil 10 om gangen. Valpene tar rundt to måneder å avvenne. Etter denne tiden læres de viktige ferdigheter som jakt og kommunikasjon som er integrert i deres overlevelse. Valpene vil oppnå full uavhengighet flere måneder senere. Imidlertid, i stedet for å gå av seg selv, kan valpene holde seg og hjelpe foreldrene med å oppdra det påfølgende ungkullet.

Dingoer oppnår seksuell modenhet omtrent to år inn i livet. Dette er når de vanligvis vandrer av seg selv og lever en ensom tilværelse. Når en mann og en kvinne er paret sammen, vil de vanligvis parre seg med hverandre for livet og danne en ny pakke. Jollene kan leve opptil 10 år i naturen og potensielt opptil 13 eller 14 år i fangenskap.

Dingo-befolkning

Dingo-populasjonstall er vanskelig å estimere, men det antas at rene dingo-populasjoner synker, muligens på grunn av interbreeding med lokale hunder. De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) Red List, som holder oversikt over den truede statusen for forskjellige arter, hadde tidligere oppført dem som potensielt sårbar , men det fjernet senere dingoen fra listen på grunn av vanskeligheten med å definere dem. Den betraktet dem som en villhund.

Dingo er for tiden beskyttet i store deler av nasjonalparker og reservater. De har liten juridisk beskyttelse utenfor disse områdene, men flere organisasjoner er dedikert til beskyttelsen av de rene dingo-linjene.

Vis alle 26 dyr som starter med D

Interessante Artikler