Kjempepandabjørn



Giant Panda Bear Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Rovdyr
Familie
Ursidae
Slekt
Ailuropoda
Vitenskapelig navn
Ailuropoda melanoleuca

Giant Panda Bear Conservation Status:

Sårbar

Giant Panda Bear Sted:

Asia

Giant Panda Bear Fun Fact:

Bambus utgjør 99 prosent av kostholdet!

Giant Panda Bear Fakta

Bytte
Bambus, frukt, gnagere
Navn på unge
Cub
Gruppeatferd
  • Ensom
Morsom fakta
Bambus utgjør 99 prosent av kostholdet!
Anslått befolkningsstørrelse
2.000
Største trussel
Habitat tap
Mest særegne funksjon
Forlengelse av håndleddet fungerer som en tommel
Andre navn)
Kjempebjørnekatt, bambusbjørn
Svangerskapstid
5 måneder
Habitat
Fuktig bambuskog i høy høyde
Rovdyr
Mennesker, leoparder, rovfugler
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Daglig / nattlig
Vanlig navn
Giant Panda, Giant Panda Bear
Antall arter
1
plassering
Fjell i det sentrale Kina
Slagord
Bambus utgjør 99 prosent av kostholdet!
Gruppe
Pattedyr

Giant Panda Bear Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
20 mph
Levetid
20 - 35 år
Vekt
110 kg - 250 kg (242 kg - 551 kg)
Høyde
1,5m - 1,8m (4,9ft - 6ft)
Alder på seksuell modenhet
4 - 8 år
Avvenningsalder
12 - 15 måneder

Giant Panda Bear Classification and Evolution

Kjempepandaen er en bjørneart som finnes i fjellene i det sentrale og vestlige Kina. En av de mest kjente og lett identifiserbare dyrene i verden, Giant Panda, er også en av de sjeldneste og er under enorm trussel i sitt naturlige miljø, primært fra tap av habitat. The Giant Panda er unik blant bjørner, da de ikke sover, har veldig små babyer ved fødselen og overlever på et kosthold som er nesten helt vegetarisk. Siden gigantpandaen først ble oppdaget av en fransk naturforsker i 1869, har den blitt et globalt symbol for bevaring med World Wildlife Fund som bruker den som logo. Det kinesiske folket ser også kjempepandaen som et symbol på fred, og mange anstrengelser har blitt gjort for å forsøke å beskytte de gjenværende befolkningene i deres hjemlige habitater.



Giant Panda Bear Anatomy and Appearance

The Giant Panda er en medium til stor størrelse bjørn som i likhet med andre arter har et stort hode, kort hale og en lang snute med en stor nese, noe som gir dem en utmerket luktesans. Den tykke pelsen til Giant Panda er kremhvit i fargen med store svarte flekker på lemmer, skuldre, ører og nese, og særegne sorte flekker rundt de små øynene. The Giant Panda spiser nesten bare bambus, og det har også en rekke fysiske tilpasninger for å hjelpe til med forbruket, inkludert en forlengelse av håndleddet som fungerer litt som en tommel, slik at Giant Panda kan gripe fast i bambusstengler. De har også store kjever med sterke kjeve muskler som, sammen med sine flate molarer, tillater Giant Panda å knuse bambusstengler og blader for å trekke ut næringsstoffene.

Giant Panda Bear Distribution and Habitat

Historisk ville kjempepandaen blitt funnet i hele lavlandet i Yangtze-bassenget, men økt menneskelig aktivitet i disse områdene har presset kjempepandaene høyt opp i fjellene. Fjernpopulasjoner finnes fortsatt i seks forskjellige fjellkjeder i det sentrale og vestlige Kina, der de bor i løvskog og barskog med en tykk bambus i underetasjer i høyder mellom 5.000 og 13.000 fot. Disse høyhøyde skogene er kule, overskyet og fuktige og utsettes generelt for mye nedbør. Det antas at den unike fargen på Giant Panda kan hjelpe dem å blande seg inn i disse tåke skogene når de er ute etter mat. Det er imidlertid tapet av disse habitatene til avskoging som er den største trusselen mot Giant Panda i dag, da de nesten bare stoler på bambus for å overleve.

Giant Panda Bear Behavior and Lifestyle

The Giant Panda er et ensomt dyr som okkuperer et territorium merket med sekreter fra duftkjertler og riper på trær. Mannlige kjempepandaer strever hjem mer enn det dobbelte av en kvinnes størrelse, med territoriet som overlapper dem til flere kvinnelige kjempepandaer som han har avlsrettigheter med. Siden bambus ikke er spesielt næringsrik, må Giant Panda spise mye bambus hver dag og kan konsumere opptil 30 kg bambusblader, skudd og stilker, som er omtrent 40% av kroppsvekten. Kjempepandaer bruker derfor mellom 12 og 15 timer om dagen til å gumle bambus som de gjør ved å sette seg ned, slik at frontpoten griper tak i plantene. Selv om Giant Panda ser ut til å tilbringe hele dagen med å spise eller sove, er de også kjent for å være flinke til å klatre i trær og kan til og med svømme godt når det trengs.



Giant Panda Bear Reproduksjon og livssykluser

Gigantiske pandaer hekker mellom mars og mai når kvinnen begynner å indikere at hun vil parre seg ved å lage en serie stønn og bleats for å tiltrekke seg en hann. Etter en svangerskapsperiode som varer i rundt fem måneder, føder den kvinnelige kjempepandaen en eller to unger i bunnen av et hult tre eller en hule. Panda Bear-unger er veldig underutviklede ved fødselen, og måler så lite som 15 cm og veier bare 100 g. De blir enda mer sårbare av det faktum at de også er blinde og hårløse og ikke begynner å krype før de er nesten tre måneder gamle. Selv om en kvinne føder tvillinger, kan hun bare ta vare på en som kjører på ryggen til den er 6 måneder gammel og da er i stand til å trave ved siden av henne. Panda Bear-unger blir avvent når de er rundt ett år gamle, men forlater ikke moren før de er 18 måneder gamle. Noen unger kan bo hos moren i noen år til hun blir gravid igjen og de drar for å etablere et eget territorium.

Giant Panda Bear Diet and Prey

Til tross for at den er klassifisert som et kjøttetende dyr (for ikke å nevne en bjørneart), spiser Giant Panda nesten utelukkende bambus i skogen som omgir den. Kjente pandaer er kjent for å konsumere mer enn 30 forskjellige arter av bambusplanter, og de spiser forskjellige deler av planten på forskjellige tider av året for å få mest mulig ut av det. I stand til å spise opptil 30 kg bambus om dagen, bruker Giant Panda sine sterke kjever til å knuse de forskjellige plantedelene til en lettere fordøyelig pasta. Tilbringe mer enn halvparten av dagen med å spise, Giant Pandas supplerer også dietten med andre planter, inkludert gress og frukt, samt gnagere og fugler til tider. Selv om de kan spise nesten halvparten av kroppsvekten i bambusdeler på bare en dag, trenger Giant Panda fortsatt å drikke vann og gjør det fra fjellstrømmer som leveres av den smeltende isen og snøen høyere opp bakkene.

Giant Panda Bear Predators and Threats

På grunn av den store størrelsen og det unike habitatet til Giant Panda, har voksne ingen naturlige rovdyr i sin kule, bambusfylte verden. Ungene er imidlertid helt hjelpeløse til de er minst ett år gamle og blir byttet av større rovdyr som leoparder og rovfugler. Mennesker er imidlertid den største trusselen mot gigantiske pandaer i de kinesiske fjellene da de har jaktet på disse bemerkelsesverdige dyrene for sin unike pels, nesten til utryddelse i noen områder. Selv om harde straffer for poaching nå har bremset jakten, er Giant Pandas under ekstrem trussel fra tap av habitat i form av avskoging for tømmer og landklaring for jordbruk. De har derfor blitt tvunget inn i små og isolerte lommer i sitt engang enorme naturlige område, og har blitt utsatt for alvorlige nedgang i befolkningstallet.



Giant Panda Bear Interessante fakta og funksjoner

Den gigantiske pandaen har alltid fascinert mennesker og går derfor under en rekke forskjellige navn med sitt vitenskapelige navn som betyr 'kattfot svart og hvitt' og dets kinesiske navn oversettes bokstavelig til 'kjempebjørnekatten', da kjempepandaen har spalter for elever. i deres øyne omtrent som en katt. De er også kjent som bambusbjørnen av lokalbefolkningen på grunn av den enorme mengden de spiser. Gigantiske pandaunger er så små ved fødselen at de veier omtrent det samme som en gjennomsnittlig mus og ved 100 g er omtrent 0,001% av morens vekt. I Qinling-fjellene i Shaanxi-provinsen i Kina kan det finnes en liten befolkning av brune og hvite gigantiske pandaer som finnes blant de vanlige svart-hvite. Kjempepandaer kommuniserer mellom hverandre ved hjelp av en serie samtaler, med 11 forskjellige kjempepanda-lyder som er identifisert.

Giant Panda Bear Relationship with Humans

The Giant Panda har blitt beundret av mennesker i hundrevis av år, men mer for sine vakre, svarte og hvite skinn. Siden oppdagelsen av den vestlige verden og erkjennelsen av deres bevissthet i naturen, har Giant Pandas blitt en av de mest kjente av verdens store dyr med økende prosjekter og innsats som er satt i gang for å prøve å redde dem fra utryddelse. De har imidlertid blitt drastisk påvirket av økende menneskelig aktivitet i deres opprinnelige habitater, noe som til slutt har ført til enorme befolkningsnedgang og isolasjon av de gjenværende befolkningene. Til tross for deres tilsynelatende kosete utseende, er kjempepandaen en bjørneart, og selv om angrep på mennesker er sjeldne, er det ikke uhørt at skade blir påført mennesker (spesielt de som prøver å gå inn i fangenskap).

Giant Panda Bear Conservation Status and Life Today

I flere tiår ble kjempepandaen oppført av IUCN som en dyreart som var truet i naturen. Det ble sterkt antatt at kjempepandaen sto overfor utryddelse i naturen i nær fremtid hvis ikke mer ble gjort for å beskytte den. Den kinesiske regjeringen har opprettet 33 Giant Panda-reserver, og mer enn 50% av dens naturlige habitat er nå beskyttet av loven. Omfattende forskning har også gått inn på å forhindre at Giant Panda blir utryddet, men den kan rett og slett ikke overleve uten sine unike bambuskoger. Etter ti år med økende befolkningstall til rundt 2000 voksne individer, er Giant Panda nå fjernet fra listen over truede arter, og blir i stedet klassifisert som sårbar av IUCN, hovedsakelig takket være den kinesiske regjeringens innsats for ikke bare å beskytte deres naturlige habitater, men også av vellykkede reproduksjonsprogrammer.

Vis alle 46 dyr som starter med G

How to say Giant Panda Bear in ...
BulgarskStor panda
EngelskPanda
KatalanskKjempepanda
TsjekkiskStor panda
danskPanda
tyskStor panda
EngelskKjempepanda
EsperantoGranda pando
SpanskAiluropoda melanoleuca
EstiskKjempepanda
FinskIsopanda
franskkjempepanda
HebraiskEn gigantisk panda
KroatiskStor panda
UngarskKjempepanda
IndonesiskPanda
ItalienskAiluropoda melanoleuca
JapanskKjempepanda
LatinStor Panda
MalaysiskKjempepanda
nederlandskKjempepanda
EngelskPanda
PusseKjempepanda
PortugisiskKjempepanda
EngelskAiluropoda melanoleuca
SlovenskKjempepanda
EngelskPanda
svenskKjempepanda
TyrkiskDev panda
VietnamesiskStor panda
kinesiskPanda
Kilder
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals
  8. Giant Panda Fakta, tilgjengelig her: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giant-panda/
  9. Giant Panda-informasjon, tilgjengelig her: http://nationalzoo.si.edu/animals/giantpandas/pandafacts/default.cfm

Interessante Artikler