Vortesvin

Vortesvin Vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Artiodactyla
Familie
Suidae
Slekt
Phacochoerus
Vitenskapelig navn
Phacochoerus africanus

Vortesvin Bevaringsstatus:

Minste bekymring

Vortesvin Sted:

Afrika

Vortesvin Fakta

Hovedbyttet
Gress, røtter, pærer
Habitat
Tørre savanner og gressletter
Rovdyr
Løve, hyena, krokodille
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
4
Livsstil
  • Gruppe
Favoritt mat
Gress
Type
Pattedyr
Slagord
Har to sett med brosmer i ansiktet!

Vortesvin Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
Hudtype
Hår
Toppfart
30 km / t
Levetid
12-18 år
Vekt
50-150 kg (110-330 kg)

'Vortesvin er planteetere etter valg, altetende etter nødvendighet.'



Vortesvinarten er et stort medlem av svinefamilien, og er best kjent for sine fire skarpe brosmer og polstrede støt eller vorter i ansiktet. Hunnene av arten er ganske sosiale og lever ut sine liv i familiegrupper som kalles lydgivere. Selv om de kan se onde ut, foretrekker disse dyrene å løpe fra rovdyr i stedet for å kjempe og er ikke aggressive med mindre de blir støttet i et hjørne. Vortesvin har ikke noen spesiell bevaringsstatus på dette tidspunktet, men mennesker har blitt en alvorlig trussel mot disse dyrene på grunn av overjakt i visse områder.



Utrolig Vortesvinfakta!

  • De tykke støtene på et vortesvin ansikt er med på å beskytte hannene når de kjemper i paringssesongen.
  • Vortesvin lager ikke sine egne hjem. I stedet beveger de seg i forlatt jordsvin huler.
  • Kvinnelige vorteviner er sosiale dyr og lever i grupper som kalles sondinger, mens hannene er mer territoriale og foretrekker å bo alene.
  • Som andre griser har de ikke svettekjertler og må rulle rundt i gjørmen for å kjøle seg ned.
  • Kvinner som mister sine egne babyer, vil fostre andre ammende smågriser.

Vortesvin Vitenskapelig navn

Vortesvin er et pattedyr, noe som betyr at det er varmblodet og at ungene blir født levende og sugd av hunnene. Vortesvinens vitenskapelige navn, Phacochoerus africanus, kommer fra de greske ordene 'phakos', som betyr 'en føflekk eller en vorte', og khoiros, som betyr 'en gris eller gris.' Som du kan se, oversettes det direkte til sitt vanlige navn, warthog. Den siste delen, Africanus, refererer til plasseringen i Afrika.

Vortesvin Utseende

Vortesvin har store hoder med polstrede støt på hver side og fire skarpe brosmer. De er mørkebrune i fargen og for det meste skallede, men de har en tykk manke som går fra hodet til midten av ryggen. De har også bittesmå, tuftede haler som står rett opp i luften når de løper.



Den gjennomsnittlige størrelsen er mellom 120 og 250 pounds og omtrent 30 inches høy på skulderen. Hannene av denne arten har en tendens til å være større enn hunnene.

Et horisontalt fargebilde i full lengde av en warthog, kneler for å drikke fra et basseng ved et skinn i Karongwe Game Reserve, Sør-Afrika.
Et horisontalt fargebilde i full lengde av en warthog, kneler for å drikke fra et basseng ved et skinn i Karongwe Game Reserve, Sør-Afrika.

Vortesvinoppførsel

På grunn av vortesvinens størrelse og utseende, tror mange at de er aggressive. Tvert imot, de foretrekker generelt å stikke av fra rovdyr fremfor å kjempe. Når de når hastigheter på opptil 30 miles i timen, er de ganske dyktige i overgripende fare. Når de flykter fra fare, vil de tilbake i hulene sine med sine massive brosmer vendt fremover, slik at de kan forsvare seg om nødvendig.

Denne arten av grisefamilien liker å velte seg i gjørma som sine tamme fettere. De senker seg både for å kjøle seg ned og for å unngå insekter. Vortesvin har også et symbiotisk forhold til oksespett for å hjelpe dem med insektlindring. Disse små fuglene rir på dyrets rygg og spiser insektene som plager dem.



Vortesvin habitat

Vortesvin er innfødt i regionen sør for Sahara i Afrika. De foretrekker å bo i kjøligere, åpne områder som savanner, og unngå alvorlige ørkener , og regnskoger. Selv om vortesvin er gode gravemaskiner, lager de ikke sine egne huler. I stedet beveger de seg i forlatt jordsvin huler.

Vortesvin diett

Vortesvin er altetende som nesten bare spiser gress og knoller. De har tykke, knuste pads på forbena som beskytter lemmer mens de bøyer seg for å beite. Hvis maten er knapp, vil de rense kroppene eller spise insekter for å oppfylle kaloribehovet, men de jakter aldri på maten. De kan også leve i noen måneder uten vann i tørre årstider.

Vortesvin Rovdyr og trusler

De mest vanlige rovdyrene til vortesvin er løver , leoparder , geparder , hyener , og krokodiller . Ørner kan også utgjøre en trussel mot babyer. Siden mange av disse dyrene er nattjegere, går disse dyrene ut på fôr om dagen og går tilbake til sikkerheten til hulene sine om natten.

Mennesker truer også vortepopulasjonen på grunn av overbefolkning og overjakt. I områder der mennesker er de vanligste rovdyrene, vil disse dyrene justere timeplanene sine for fôring om natten og gå ned i hulene sine om dagen.

Vortesvin reproduksjon, babyer og levetid

Hannene er kjent som orner, mens kvinnelige vorteviner er kjent som purker. Både orner og purker har mange kamerater gjennom hele livet. I motsetning til mange andre dyr blir hannene sjelden aggressive i paringssesongen. Kamper forekommer innimellom, men disse kampene forårsaker sjelden noen gang betydelige skader, ettersom de vanligvis bare slår til med hodet og de øvre tuskene.

Vortesvin har den lengste svangerskapsperioden av noen arter av grisefamilien. Purene er gravide i ca 175 dager og føder generelt i tørkesesongen. Kull inneholder i gjennomsnitt tre babyer, kalt smågris. Grisungene lever utelukkende i hiet sammen med mødrene i omtrent seks eller syv uker, og hunnene kan leve i samme lyd som mødrene i hele livet.

I gjennomsnitt kan disse dyrene leve i omtrent 15 år i naturen og kan leve i opptil 20 år i fangenskap.

Vortesvin Befolkning

På dette tidspunktet har ikke vortevin noen spesiell bevaringsstatus. Antallet deres har begynt å synke i noen områder fordi det ikke er noen regler for hvor mange av disse dyrene som kan bli drept av en jeger. Denne mangelen på regulering har ført til overjakt. Vortesvin trives fortsatt i naturreservater, men mange dyreparker har hatt liten eller ingen suksess med å avle dem i fangenskap.

Vortesvin i dyreparken

Du kan se disse dyrene i dyrehagen over hele verden inkludert San Diego zoo i California, USA, USA Toronto zoologiske hage i Ontario, Canada og London Zoo i London, England.

Vis alle 33 dyr som starter med W

Interessante Artikler