Grizzlybjørn

Grizzly Bear Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Rovdyr
Familie
Ursidae
Slekt
Ursus
Vitenskapelig navn
Ursus Arctos Horriblis

Grizzly Bear Conservation Status:

Truet

Grizzly Bear Sted:

Nord Amerika

Grizzly Bear Fakta

Hovedbyttet
Laks, frukt, fisk
Karakteristisk funksjon
Sterke, kraftige skuldre og enorme klør
Habitat
Skog og fjellområder
Rovdyr
Menneskelig, Cougars
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
2
Livsstil
  • Ensom
Favoritt mat
Laks
Type
Pattedyr
Slagord
Mindre enn 10% gjør det til voksen alder

Grizzly Bear Fysiske egenskaper

Farge
  • Svart
  • Mørkebrun
Hudtype
Pels
Toppfart
35 km / t
Levetid
15 - 25 år
Vekt
160 kg - 225 kg (353 kg - 500 kg)
Høyde
2,1m - 3m (7ft - 10ft)

The Grizzly Bear – A Misunderstood Creature



Grizzlybjørnen er en type brunbjørn det var en gang rikelig i det vestlige og nordvestlige USA. Dyret er også kjent som den nordamerikanske brunbjørnen. Navnet 'grizzly' kommer fra lysspissene på bjørnens pels, noe som gir den et grizzled eller sølvfarget utseende.



Grizzly Bear Fakta

• Omtrent 1500 grizzlybjørner bor i de nedre 48 delstatene.

• Grizzly bears er en truet art i USA.

• California-grizzlybjørnen er utryddet.

• Grizzly-polar bear hybrid er et kryss mellom en isbjørn og en grizzly bear.

Vitenskapelig navn på Grizzly Bear

Grizzlybjørnen er en underart av brunbjørn kjent som Ursus arctos. Ursus arctos horribilis er det vitenskapelige navnet på disse bjørnene. Ursus er latin for bjørn, og Arctos kommer fra Arktos, som er gresk for ordet bjørn. Horriblilis er et latinsk begrep som betyr forferdelig.



Grizzly Bear Utseende og oppførsel

Grizzly bjørner kan være veldig lysebrune eller mørkebrune. Grizzlies har store hoder, parabolformede ansikter, korte runde ører og korte haler. De tøffe bjørnene har en stor muskuløs pukkel på øvre rygg som gir styrke til graving. Klørne på grizzlyens fremre poter er buede, store og robuste, noe som hjelper bjørnen å grave i bakken etter mat. Grizzly's klør er også nyttige for å snu steiner for å finne insekter. Det er ikke uvanlig at en mannlig grizzly er åtte meter høy, noe som er høyere enn noen basketballspiller. Hannen kan veie opp til 900 pund. Hunnene er mindre og veier 300-400 pund. Grizzlies som bor der det er rikelig med mat, har en tendens til å veie mer. Bjørnene bruker mesteparten av tiden alene på å streife omkring i habitatet og lete etter mat.

Selv om grizzly er en ensom, er det ikke uvanlig å se at flere grizzlies mates på fisken i nærheten av elver der det er rikelig med laks. Grizzly bears dvale eller er inaktive i de kalde månedene. De lagrer nok fett om sommeren for å opprettholde dem i dvale. Grizzlies graver en hule eller finner en hule for dvale. Når en grizzly kommer i dvale, hviler den der i omtrent fem måneder. I løpet av den tiden spiser, drikker ikke bjørnen, urinerer eller gjør avføring. Tidlig på våren kommer grizzlies ut av dvale.

Animal Habitat

Grizzlies krever store områder av habitat for roaming og jakt. Kvinner trenger opptil 300 kvadratkilometer, og menn krever opptil 500 kvadratkilometer, men grizzly habitater kan overlappe hverandre. Det vestlige USA var en gang et sted der grizzlies vandret fritt, så langt sør som Mexico. Men når bosetterne flyttet vestover, resulterte landlig utvikling i tap av habitat. Invasjonen av mennesker sendte grizzlies til høyere grunner som Northern Rocky Mountains og andre avsidesliggende områder i Nordvest. California Grizzly Bear eller Ursos arctos californicus har vært utryddet siden tidlig på 1900-tallet. Grizzlybjørnen er Californias statsdyr, og staten viser den stolt på statens flagg.

Av de resterende 1500 grizzlies i de nedre 48 delstatene, bor de fleste nordvest i Montana og i eller rundt Yellowstone nasjonalpark. Nord-Canada og innlandet i Alaska har begge et stort antall grizzlybjørner. Selv om grizzlies regnes som store viltdyr, er det i det kontinentale USA lover som skal beskytte bjørnene fra å bli utryddet. I 1975 ble den U.S. Fish and Wildlife Service plasserte bjørnene i de nedre 48 statene på listen over truede arter under lov om truede arter.

Mennesker fortsetter å true grizzlyens habitat. Bjørner som bor i nærheten av campingplasser kan bli vant til å lete etter mat som er etterlatt på campingplasser og renovasjonsområder. Mennesker som føler seg truet av bjørnene, dreper dem noen ganger. Ulovlig jakt eller poaching er fremdeles en trussel mot grizzly bjørner til tross for at de er på listen over truede arter.

Grizzly Bear’s Diet

Grizzlies er altetende, noe som betyr at de spiser planter og dyr. Grizzlies spiser vegetabilsk mat som bær, gress, røtter, sopp, insekter og dyr som hjort, elg og mus. Denne bjørnen er kjent for sin kjærlighet til fisk og bor ofte i nærheten av avsidesliggende elver. Bjørnene er store spisere og kan konsumere så mye 90 pund mat hver dag, som er som å spise mer enn 350 store hamburgere! Når maten er knapp, kan grizzlyen rote i søpla eller prøve å finne mat på en campingplass.

Grizzlys jakt- og spisevaner spiller en rolle for å holde økosystemet sunt i områdene de bor. Når grizzlies forbruker plantespisende dyr, hjelper det med å forhindre at dyrene ødelegger plantelivet i områder der grizzlies strever. Når de graver etter mat, snur grizzlies seg eller tilfører jorden. Etter fôring etterlater grizzlies uspiste dyredeler og kadaver som forfaller og fungerer som en naturlig jordgjødsel.



Grizzly Bear Predators & Threats

Filmer og TV-serier skildrer grizzlies som aggressive mot mennesker. Mennesker er imidlertid den største trusselen mot bjørnene. Disse bjørnene holder seg for seg selv og unngår mennesker. De vil flykte fra farlige situasjoner, men vil bli aggressive når de blir truet. Hvis dyr eller mennesker prøver å skade grizzlies eller deres unger, kan bjørnene raskt bli voldelige og angripe. Omtrent halvparten av grizzlyungene lever ikke for å nå voksen alder på grunn av sykdommer og grizzly-rovdyr som inkluderer fjelløver, ulver og voksne grizzlies.

Grizzly Bear Reproduksjon, babyer og levetid

Grizzlies avler når de er modne, mellom tre og åtte år gamle. Bjørnene parrer seg fra mai til juli, med juni og juli som toppmåneder for avl. I paringsperioden tilbringer en mann omtrent en måned med en kvinne og går deretter. Hunnen går i en hule og dvale om vinteren. Etter omtrent fem måneder, mellom januar og mars, føder kvinnen vanligvis to babyer, kjent som unger, men kan produsere opptil fire. Unge grizzlyunger spiser på morsmelken, som inneholder mye fett. Ungene forblir under morens beskyttelse til de er omtrent to år gamle. Halvparten av alle grizzlyunger er i fare for å dø før de når voksenlivet på grunn av sykdommer og rovdyr. Grizzly bears lever vanligvis til å være 20-25 år gamle, men noen kan leve opptil 30 år.

Befolkning

Det er anslagsvis 1500 grizzlies i de nedre 48 delstatene, ned fra 50.000 tidlig på 1800-tallet. Alaska har omtrent 30 000 Grizzlies, og Canada er det 26 000. En lys farget grizzly kalt prizzly-bear lever også i Alaska. Denne grizzly-polar bear hybrid er et kryss mellom en isbjørn og en grizzly bear.

Vis alle 46 dyr som starter med G

Interessante Artikler