jordsvin

Aardvark vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Tubulidentata
Familie
Orycteropodidae
Slekt
Orycteropus
Vitenskapelig navn
Orycteropus afer

Aardvark Conservation Status:

Minste bekymring

Aardvark Sted:

Afrika

Aardvark Fun Fact:

Kan bevege seg opp til 2 fot jord på bare 15 sekunder!

Aardvark Fakta

Bytte
Termitter, maur
Navn på unge
Cub
Gruppeatferd
  • Ensom
Morsom fakta
Kan bevege seg opp til 2 fot jord på bare 15 sekunder!
Anslått befolkningsstørrelse
Ukjent
Største trussel
Habitat tap
Mest særegne funksjon
Lange, klissete tunge og kaninlignende ører
Andre navn)
Antbear, Earth Pig
Svangerskapstid
7 måneder
Habitat
Sand- og leirejord
Rovdyr
Løver, leoparder, hyener
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Nattlig
Vanlig navn
jordsvin
Antall arter
18
plassering
Afrika sør for Sahara
Slagord
Kan flytte 2 meter jord på bare 15 sekunder!
Gruppe
Pattedyr

Aardvark Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Gul
Hudtype
Hår
Toppfart
25 km / t
Levetid
23 år
Vekt
60 kg - 80 kg (130 kg - 180 kg)
Lengde
1,05m - 2,20m (3,4ft - 7,3ft)
Alder på seksuell modenhet
2 år
Avvenningsalder
3 måneder

Aardvark klassifisering og evolusjon

Aardvarks er små grislignende pattedyr som finnes i et bredt spekter av forskjellige habitater i hele Afrika, sør for Sahara. De er stort sett ensomme og tilbringer dagene med å sove i underjordiske huler for å beskytte dem mot varmen fra den afrikanske solen, og dukker opp på den kjøligere kvelden for å lete etter mat. Navnet deres stammer fra det afrikanske språket i Sør-Afrika og betyr Earth Pig på grunn av deres lange snute og svinelignende kropp. Aardvarks er unike blant dyr, da de er den eneste gjenlevende arten i sin dyrefamilie. Inntil nylig ble det antatt at de var nært beslektet med andre insektdyr som armadillos og pangoliner, men dette er ikke tilfelle med deres nærmeste levende slektninger som faktisk trodde var elefanter.



Aardvark anatomi og utseende

Aardvarks har et unikt utseende blant pattedyr (og faktisk alle dyr) da de viser fysiske egenskaper til en rekke forskjellige dyrearter. De har mellomstore, nesten hårløse kropper og lange snuter som får dem til å se tydelig ut som gris i begynnelsen, med tykk hud som både beskytter dem mot den varme solen og også mot å bli skadet av insektbitt. De er i stand til å lukke neseborene for å hindre støv og insekter i å komme inn i nesen. De har rørformede kaninlignende ører som kan stå på enden, men kan også brettes flatt for å forhindre at smuss kommer inn i dem når de er under jorden. Aardvarks har sterke klør på hver av sine spadeaktige føtter, som sammen med det faktum at bakbena er lengre enn forbena, gjør dem sterke og dyktige gravemaskiner i stand til å grave ut store mengder jord i en alarmerende hastighet. På grunn av det faktum at de tilbringer mesteparten av livet under jorden eller på jakt i mørket om natten, har de dårlig syn, men klarer lett å navigere rundt i omgivelsene ved hjelp av sin utmerkede luktesans for både å finne byttedyr og å oppdage potensiell fare.



Aardvark Distribusjon og habitat

Aardvarks finnes i et bredt utvalg av forskjellige habitater i Afrika sør for Sahara, fra tørre ørkener til de fuktige regnskogregionene. Den eneste forutsetningen (annet enn å ha god tilgang til rikelig med mat og vann) er å ha god jord der de kan grave sine omfattende gravhuller. Til tross for at de er dyktige til å grave i sand- eller leirejordtyper, er steinete regioner mer utfordrende å lage sine underjordiske hjem, slik at jordvarken vil flytte til et annet område der jordforholdene er bedre egnet til graving. Hulene deres kan være opptil 10 meter (33 fot) lange i et hjemområde som kan være hvor som helst fra 2 til 5 kilometer kvadrat. Burrows har ofte flere innganger og er alltid venstrehode først, slik at de er i stand til å identifisere potensielle rovdyr enkelt ved hjelp av deres sterke luktesans.

Aardvark atferd og livsstil

Aardvarks er hovedsakelig ensomme dyr som kommer sammen bare for å parre seg og blir aldri funnet i store grupper. De bor i underjordiske huller for å beskytte dem både mot den varme dagen på dagen og fra rovdyr. Aardvarks er nattlige pattedyr, og lar bare gravens sikkerhet ligge under nattens dekke når de leter etter mat og vann, og reiser ofte flere miles for å finne de største termittene som styres av deres utmerkede hørsel og luktesans. Til tross for at de ofte har en stor grav som består av et omfattende nettverk av tunneler, er det kjent at jordfugler raskt kan grave ut små midlertidige hull der de kan beskytte seg raskt i stedet for å måtte gå tilbake til sin opprinnelige bolig.



Aardvark Reproduksjon og livssyklus

Aardvarks har spesifikke paringssesonger som forekommer hvert år. Avhengig av regionen der jordfuglen lever ung, kan den bli født enten i oktober til november, eller mai til juni i andre områder. Kjente å ha babyer de fleste årene, føder kvinnelige jordfugler et enkelt avkom etter en svangerskapsperiode som vanligvis varer i rundt 7 måneder. Nyfødte jordfugler veier ofte så lite som 2 kg og blir født med hårløs, rosa hud i sikkerhet for morens grav. Babyardvarks tilbringer de to første ukene av livet i tryggheten til den underjordiske hule før de begynner å våge seg ut med moren under nattens dekke. Til tross for at de fulgte moren deres på jakt etter mat, blir de ikke avvenne før de er rundt tre måneder gamle. Unge jordfisk lever sammen med moren sin i gravhulen hennes til de er rundt seks måneder gamle når de flytter ut for å grave en egen grav. Selv om deres levetid i naturen ikke er helt klar, har aardvarks en tendens til å leve i mer enn 20 år i fangenskap.

Aardvark diett og byttedyr

Dietten til aardvarks består hovedsakelig av maur og termitt, med termitter som deres foretrukne matkilde. Til tross for dette er det kjent at de også spiser andre insekter som biller og insektlarver. Aardvarks er bygget for å være insektdyr, med sterke lemmer og klør som er i stand til å bryte inn i det hardere ytre skallet av termitthauger veldig effektivt. Når de har brutt seg inn i haugen, bruker de den lange, klissete tungen til å høste insektene inne og spise dem hele uten å tygge, da de deretter blir malt ned i muskelmagen. En av aardvarks mest karakteristiske trekk er det faktum at de har søylekinnetenner som ikke tjener noe funksjonelt formål i det hele tatt. Med noen større maurearter som må tygges, bruker de fortennene som ligger bak munnen. Aardvarks er også i stand til å bruke de samme teknikkene for å bryte inn i underjordiske maur reir.

Aardvark Rovdyr og trusler

Til tross for at jordfugler er nattdyr som lever i sikkerheten til underjordiske huler, er de truet av en rekke forskjellige rovdyr i hele sitt naturlige miljø. Løver, leoparder, hyener og store slanger (spesielt pytoner) er de viktigste rovdyrene til jordvarker, men dette varierer avhengig av hvor jordvarken lever. Deres viktigste form for forsvar er å flykte veldig raskt under bakken, men de er også kjent for å være ganske aggressive når de trues av disse større dyrene. Aardvarks bruker sine sterke, skarpe klør for å prøve å skade angriperen sammen med å sparke det truende dyret med sine kraftige bakben. Aardvarks er også truet av mennesker som jakter dem og ødelegger deres naturlige habitater.



Aardvark Interessante fakta og funksjoner

Aardvarks bruker sin lange, klissete tunge til å runde opptil 50000 insekter om natten fra termitthauger eller underjordiske mauresteder. De ormlignende tungene kan faktisk vokse opp til 30 cm i lengde, noe som betyr at de kan nå flere termitter lenger inn i haugen. Deres kjærlighet til insekter har faktisk ført til at jordfugler også er kjent som Antbears! Interessant nok antas det at jordfisker får nesten all fuktighet de trenger fra byttet, noe som betyr at de faktisk må drikke veldig lite vann. Aardvarks antas å være en av verdens mest produktive gravemaskiner med sine sterke lemmer og klør og spade-lignende føtter som hjelper dem å kunne skifte 2 fot jord på bare 15 sekunder!

Aardvark Forhold til mennesker

På grunn av det faktum at de tilbringer dagtidene skjult i sikkerheten til deres underjordiske huller, og bare dukker opp under nattens dekke for å jakte på mat, blir jordvarker veldig sjelden sett av mange mennesker. I noen regioner blir de jaktet av mennesker for mat og blir stadig mer berørt av ekspanderende menneskelige populasjoner ettersom flere av deres naturlige habitater forsvinner for å gi plass til voksende bosetninger.

Aardvark Conservation Status og Life Today

I dag er aardvarks oppført av IUCN som en art som er minst bekymret. Til tross for at bestandenes antall jordfisker absolutt gikk ned i noen land, i andre, forblir antallet stabilt, og de finnes ofte i både beskyttede områder og regioner med egnede habitater. De blir imidlertid stadig mer påvirket av tap av habitat både i form av avskoging og utvidende byer og landsbyer. På grunn av deres utrolig unnvikende natur forstås ikke nøyaktige befolkningsstørrelser.

Vis alle 57 dyr som begynner med A.

How to say Aardvark in ...
Engelskjordsvin
Bulgarskpipetann
KatalanskMyrgris
Tsjekkiskrake
danskBakgris
tyskMeitemark
EsperantoOrikteropo
SpanskOrycteropus afer
EstiskTuhnik
FinskJordbær
franskCape Orycterope
GalisiskAnthill gris
HebraiskHul
KroatiskAfrikansk anteater
UngarskJordgris
Indonesiskjordsvin
ItalienskOrycteropus afer
JapanskTsuchibuta
LatinOrycteropus afer
MalaysiskArdvark
MaltesiskOrikteropu
nederlandskaardvarken
PusseDet afrikanske Antarktis
Portugisiskjordsvin
Slovenskunderjordisk gris
svenskbakken hog
TyrkiskVårt sted
VietnamesiskOrycteropus afer
kinesiskjordsvin
Kilder
  1. National Geographic, tilgjengelig her: http://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/aardvark/
  2. African Wildlife Foundation, tilgjengelig her: http://www.awf.org/wildlife-conservation/aardvark
  3. IUCN-rødliste, tilgjengelig her: http://www.iucnredlist.org/details/41504/0
  4. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To the World's Wildlife
  5. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  6. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  7. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas of Endangered Species
  8. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  9. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  10. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals

Interessante Artikler