Rødhendt Tamarin

Rødhendt Tamarin vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Primater
Familie
Callitrichidae
Slekt
Saguinus
Vitenskapelig navn
Saguinus midas

Redhendt Tamarin Conservation Status:

Minste bekymring

Rødhendt Tamarin Sted:

Sør Amerika

Røde hender Tamarin Fakta

Hovedbyttet
Frukt, insekter, gnagere
Karakteristisk funksjon
Liten kroppsstørrelse og lang, tynn hale
Habitat
Lavland tropisk skog
Rovdyr
Hawks, Snakes, Wild Cats
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
2
Livsstil
  • Tropp
Favoritt mat
Frukt
Type
Pattedyr
Slagord
Rødt hår på hendene på føttene!

Røde hender Tamarin fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Nett
  • Svart
  • Gull
Hudtype
Pels
Toppfart
24 km / t
Levetid
8 - 15 år
Vekt
220g - 900g (7,7oz - 32oz)
Lengde
18cm - 30cm (7in - 12in)

Den rødhåndede tamarinen er en liten, energisk primat som streifer rundt i Amazonas skoger.



Til tross for at den mangler en prehensile hale og motsatte tommelen, kan denne arten hoppe mellom grener og vinstokker med bemerkelsesverdig fingerferdighet og kontroll. Det har et uvanlig utseende som nesten ligner et kryss mellom en ape og en ekorn , men sosialt og fysisk, er det en ren primat. Foreløpig ikke truet av tap av habitat, det blomstrer for tiden i en liten region i Sør-Amerika.

Utrolig rødhåndede Tamarin-fakta

  • Den rødhendte tamarinen er også kjent som den gyldne tamarinen eller Midas tamarinen. Dette vitner om de bemerkelsesverdige lyse fargene på hender og føtter.
  • Denne arten kan hoppe 60 meter fra trærne til bakken uten skade. Leddene til tamarinen fungerer som støtdempere som demper den fra høstens kraft.
  • Den rødhendte tamarinen samles faktisk i matriarkalsamfunn med en enkelt dominerende kvinne. Dette har også en tendens til å gjøre medlemmene mindre aggressive mot hverandre, fordi det ikke er kvinner å kjempe for seksuell tilgjengelighet. Den dominerende hunnen forbeholder seg alle avlsrettigheter for seg selv.

Rødhendt Tamarin vitenskapelig navn

Det vitenskapelige navnet på rødhåndet tamarin er Saguinus midas. Navnet er hentet fra den greske mytologiske skikkelsen til kong Midas, som gjorde alt han rørte om til gull. Arten tilhører en slekt av små primater kjent som tamariner (vitenskapelig navn Saguinus). Mer fjernt er det relatert til marmosetter, Goeldis aper og løvetamariner i familien til Callitrichidae. Sammen utgjør de en tydelig gruppe primater kjent som New World-apene, som utelukkende bor i Amerika. Denne gruppen skilte seg fra de gamle verdens apene i Asia og Afrika for rundt 40 millioner år siden.

Rødhendt Tamarin Utseende og oppførsel

Den rødhendte tamarinen er preget av en flat snute, en tøff kropp og store menneskelignende ører som stikker ut fra siden av hodet. Tommelen er ikke motsatt og kan derfor ikke brukes til å gripe gjenstander. Som mange andre pattedyr som ikke er primater, har den klør i stedet for negler på alle sifre bortsett fra stortåen.



Den rødhåndede tamarinen måler bare 7 til 12 tommer fra hode til rumpe og ytterligere 12 til 17 tommer inkludert halen. Selv om det er veldig langt, er halen ikke prehensil og kan ikke gripe greiner. Denne arten veier også bare ett kilo eller omtrent samme størrelse som en ekorn . Det er bare en liten forskjell i størrelse og utseende mellom menn og kvinner.

Denne arten lever i grupper på omtrent to til 15 medlemmer om gangen, selv om seks er det vanligste antallet. Truppen, som den heter, består av en enkelt dominerende kvinne, flere avlshanner, avkommet og eventuelle underordnede medlemmer som kommer innenfor gruppens bane. Den dominerende hunnen har en spesiell avlsstatus i gruppen. Ved å frigjøre feromoner, kan hun faktisk undertrykke reproduksjonsevnen til de andre kvinnene i gruppen, noe som gir henne eksklusive avlsrettigheter til hannene. Den rødhendte tamarinen er en døgnart. Dette betyr at det er en aktiv fôrmann og sosial sommerfugl om dagen og sover i trærne om natten. Gruppemedlemmer hjelper hverandre med fôring og andre aktiviteter.

Vokaliseringer er det viktigste middel som denne arten kommuniserer gjennom. Den har flere forskjellige lyder som gjør det mulig å formidle humør og intensjoner, inkludert både vennlige og aggressive samtaler. Den rødhendte tamarinen har også spesialiserte duftkjertler rundt kjønnsorganene og brystområdet for å markere territorium og vise sin identitet og status til andre medlemmer av arten. Ansiktsuttrykk er noe mindre viktig sammenlignet med mange andre arter av primater, kanskje på grunn av det begrensede spekteret av ansiktsegenskaper.



Den rødhåndede tamarinen er et veldig samarbeidsvillig og godmodig dyr som ser ut til å utvise nesten ingen aggresjon mot andre medlemmer av gruppen. Pleie, spilletid og foraging er alle viktige aspekter ved å bygge opp gruppebåndet. Imidlertid kan de være ganske aggressive med å forsvare territoriet sitt mot trusler utenfor. De vil møte forsvaret til et annet medlem som er under angrep og forsøke å drive trusselen gjennom store tall.

Røde hender og føtter

Den mest fremtredende egenskapen til denne arten, og den den er oppkalt etter, er den knallrøde eller oransje pelsen rundt føttene. Resten av pelsen er svart i fargen og inneholder også gule eller gyldne flekker rundt ryggen. Det skilles så skarpt mellom de svarte og røde delene av pelsen rundt hender og føtter at det nesten virker som om dyret har på seg hansker og støvler. Det har også mørkt ansikt og øyne. Dette skiller den fra det hvite ansiktet som finnes på mange andre arter av tamarin i samme slekt.

Rødhendt Tamarin (Saguinus midas) er et tre med åpen munn
Rødhendt Tamarin (Saguinus midas) i et tre med åpen munn

Rødhendt Tamarin-habitat

Den rødhendte tamarinen holder til i et stort område mellom de søramerikanske landene i Nord-Brasil, Guyana, Surinam og muligens til og med Venezuela. Denne arten er spesialtilpasset for en arboreal (som betyr trebundet) livsstil, og ligger omtrent 50 fot over bakken. Den rødhåndede tamarinen foretrekker trær med små kroner (som er den øverste delen av treet med grenene). Denne kronen gir alt den trenger for beskyttelse, muligheter for fôring og sosialisering. Det totale territoriet til en enkelt tropp kan omfatte nesten 25 dekar totalt.

Rødhåndet tamarindiett

Som mange andre primater i den nye verdenen, er rødhåndet tamarin en altetende art som nesten ikke har mangel på mat å velge til enhver tid. Hovedtyngden av kostholdet består av forskjellige frukter fra mange forskjellige plantearter. Den nøyaktige fruktsammensetningen av kostholdet endres i løpet av sesongen, basert på tilgjengeligheten. Dette suppleres med frø, nektar, tyggegummi, saft, fugleegg, snegler, edderkopper, små frosker og insekter . Når du møter et byttedyr, dreper tamarinen den med en enkelt bit i hodet. Denne arten spiller også en viktig økologisk rolle ved å spre ufordøyd frø i nærmiljøet.

Rødehånds Tamarin-rovdyr og trusler

På grunn av sin lille størrelse lager rødhåndet tamarin et veldig fristende måltid for ørn , slanger , jaguarer , cougars , og andre store rovdyr. Dens arboreal livsstil gir størst beskyttelse mot rovdyr. Selv gode klatrere som katter kan ha problemer med å følge med på den smidige tamarinen. Og skogsdekningen gir en viss beskyttelse mot rovfugler. Når truet direkte, kan en gruppe rødhåndede tamariner være ganske ondskapsfulle ved å løpe ut med skarpe tenner og klør. En individuell tamarin er imidlertid mye mer sårbar for rovdyr, fordi den har lite forsvar å forsvare seg med. En ung tamarin som er alene eller forlatt, er helt forsvarsløs og gir et mer overbevisende mål.

Den største trusselen mot arten som helhet er ikke noe vanlig rovdyr, men heller menneskelig aktivitet. Tap av habitat fra hogst og jordbruk har redusert noe av det naturlige arborealet som det er så sterkt avhengig av. Arten blir også noen ganger jaktet på kjøttet eller fanget og solgt på eksotisk kjæledyrhandel. Dette har ennå ikke redusert befolkningstallet nok til å resultere i fare for dem, men det kan representere et problem i fremtiden.

Rødhendt Tamarin-reproduksjon, babyer og levetid

For alle rødhåndede tamariner er troppen den sentrale forbindelsen mellom sosialisering og avl. Alle aspekter av reproduksjon og barneoppdragelse gjøres innenfor gruppesammenheng. Arten er polyandrous, noe som betyr at en enkelt hunn vil parre seg med flere hanner gjennom hele hekkesesongen. Det er hun som alltid velger hvilken hann hun vil parre seg med. Hannen er alltid medlem av gruppen og må tjene sin tillit til å skaffe seg avlsrettigheter hos henne. Så hver hekkesesong mellom april og juli vil den dominerende hunnen organisere reproduksjonsaktiviteter, noe som sannsynligvis minimerer konkurransen mellom hannene.

Etter kopiering varer svangerskapsperioden i minst 140 dager. Moren føder ett eller to barn i løpet av våren eller sommeren (som i Sør-Amerika er mer mot slutten av året). Sjelden produserer hun tre avkom om gangen. Moren vil pleie avkomene sine i omtrent de første to eller tre månedene, men hvert medlem av gruppen tar stor interesse for stell og utvikling av ungapene. Faktisk er faren primært ansvarlig for å bære barn mesteparten av tiden på ryggen.

Ungdommene vil lære av hele gruppen de verdifulle kommunikasjons- og fôrferdighetene de trenger for å overleve. Dette fortsetter til de når full seksuell modenhet etter 16 til 20 måneders alder. Forventet levealder for denne arten er omtrent 10 år i naturen og 16 år i fangenskap, noe som for en mindre primat er ganske typisk. Noen dør av rovdyr eller sykdom før naturlige årsaker.

Rødhendt Tamarin-befolkning

Selv om nøyaktige tall ikke er kjent, ser det ut til at de resterende populasjonene med rødhåndede tamariner har god og stabil helse. I henhold til IUCNs rødliste, som estimerer befolkningens helse basert på tilgjengelige data, er rødhåndet tamarin oppført som en art av minste bekymring . Dette er den best mulige klassifiseringen en art kan gis. Naturvernere prøver fortsatt å bevare det som er igjen av Amazonas regnskog, men før flere arter i regionen trues med utryddelse.

Rødhendt Tamarin i dyreparken

Den rødhåndede tamarinen er et veldig sjeldent syn i nordamerikanske dyreparker, men dyreelskere i Europa kan finne den rødhendte tamarinen i Zoo Barcelona, ​​Wingham Wildlife Park og Chessington Zoo i Storbritannia og Santa Ana Zoo i Israel. Hvis du bor i USA og fremdeles ønsker å se en tamarin live, så kan du finne den nært beslektede keiser tamarin (som har en veldig særegen hvit 'bart') ved Smithsonian's National Zoo, Franklin Park Zoo i New England og mange andre dyreparker over hele verden. Marmosets er også et annet vanlig syn rundt om i verden.

Vis alle 21 dyr som starter med R

Interessante Artikler