Gibbon

Gibbon vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Primater
Familie
Hylobatidae
Slekt
Hylobates
Vitenskapelig navn
Hylobatidae

Gibbon Conservation Status:

Nær truet

Gibbon Sted:

Asia

Fakta om Gibbon

Hovedbytte
Frukt, egg, insekter
Habitat
Tett skog og jungel
Rovdyr
Leoparder, slanger, rovfugler
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Tropp
Favoritt mat
Frukt
Type
Pattedyr
Slagord
Funnet i tette jungler og tropiske skoger!

Gibbon fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Gul
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Hår
Toppfart
35 km / t
Levetid
25-40 år
Vekt
6-9 kg (13,2-19,8 kg)

“Det raskeste treboende pattedyret”



Gibbons er ape som bor i tre som lever i Asia og Indonesia. Også kjent som mindre aper, skilt fra store aper, er gibbons raske og smidige, og braker gjennom tretoppene i hastigheter opp til 35 miles per time (56 km / t). Det er 18 forskjellige arter av denne pattedyren, som inneholder trehunder, inkludert hvitehender, slamang og lar. Flertallet av gibbon-arter er truet , og noen er kritisk truet .



Utrolig gibbon fakta!

  • Avhengig av kjønn og art veier gibbons 6-9 kg.
  • De lever opptil 25 år
  • Gibbons har ekstra lange armer og kraftige ben for å svinge og hoppe fra tre til tre
  • Gibbons er bedre til å gå på to føtter enn noen annen ape eller ape

Gibbon Scientific Name

De vitenskapelig navn for gibbon er Hylobatidae. Hylobatidae-ape-familien inneholder slektene Hylobates, Hoolock, Nomascus og Symphalangus.

Dverg gibbons, hvis vitenskapelige navn er Hylobates, inkluderer arten Hylobates lar, Bornean hvitskjegget, Agile, Mueller's, Silvery, Pleated, Kloss's gibbon.



Hoolock inkluderer arten Western Hoolock, Eastern Hoolock og Skywalker Hoolock gibbon.

Arten av crested gibbons, hvis vitenskapelige navn er Nomascus, består av den nordlige buff-kinnet, svart-crested, østlige svart-crested, Hainan svart-crested, nordlige hvit-kinnet, sørlige hvit-kinnet og gul-kinn gibbon.

Symphalangus-slekten inneholder en art, siamang gibbons.



Gibbon Utseende

Dette er lette, smidige aper. Høyden deres varierer fra 40 til 90 cm, avhengig av art. De største gibbons, siamang, er omtrent halvparten av høyden til deres menneskelige kolleger. Alle arter har små hoder og glatte, apelike ansikter innrammet med pels. Akkurat som de store apene, og i motsetning til aper, har de ikke haler.

En av de mest merkbare egenskapene er de uvanlig lange armene, som de bruker til å brachiere gjennom baldakinene på trær som fungerer som deres habitat. Når disse apene går oppreist, holder de armene opp ved hodet for å holde balansen.

Disse dyrene har spesialiserte håndleddsledd som lar dem bevege hendene fra side til side så vel som bakover. Dette fremmer rask og effektiv fremgang fra gren til gren.

Hender og føtter på disse mindre apene er langstrakte. Hver hånd har en dyp kløft som hjelper dem med å ta godt tak i greiner. Siamang gibbon, som er blant de største typene av disse apene, har to tær på hver fot som er permanent smeltet sammen.

Pelsen deres kan være hvilken som helst farge brun eller svart, noen ganger blandet med hvitt. Ansiktene, føttene og hendene har ofte kontrasterende markeringer, som hos den borneanske hvitskjeggete eller gulkinnede arten.

Gibbon Behavior

Disse mindre apene tilbringer størstedelen av livet høyt i regnskogens baldakin. Deres lange rekkevidde og kraftige ben gjør dem til verdens største brachiators. De kan reise raskt og strekke seg over avstander på opptil 50 fot i et enkelt sprang. Noen ganger vil de savne en gren eller feilvurdere avstanden mellom trærne, og dette resulterer ofte i beinbrudd

De våger seg bare til skogsbunnen. Kanskje de trenger å lete etter mat eller flykte fra et annet dyr i tretoppene. Når de er på bakken, reiser disse mindre aper ofte på to føtter og holder armene over hodet for å holde seg oppreist.

Alle gibbon-artene er vokal. Stemmene deres er musikalske og kan reise betydelige avstander. De bruker lyd for å finne andre gibbons, advare inntrengere og beite med kameratene. Wooing-sangen, ofte en duett med den tiltenkte kompisen, er kjent som den store samtalen.

Siamang gibbons og andre arter har unikt utviklede halssekker. Når dyret inhalerer og fyller strupesekken med luft, forsterker det sitt kall gjennom den tropiske skogen, og hjelper med å lokalisere andre aper, markere territoriale grenser eller bli med i en parringsduet. Den største arten, siamang, har en høy stemme som beveger seg opptil to miles.

Generelt parrer disse primatene seg for livet. De bor i små, kjernefysiske familier som består av et paret par og ett ungt avkom. Selv om de sover i trærne, bygger ikke disse dyrene reir som andre aper. Når den unge modnes, våger den seg for å danne sin egen familiegruppe.

Gibbon habitat

Disse dyrene bor i regnskogen i Sørøst-Asia i disse landene:

  • Bangladesh
  • Borneo
  • Kambodsja
  • Kina
  • India
  • Indonesia
  • Java
  • Laos
  • Malaysia
  • Myanmar
  • Sumatra
  • Thailand
  • Vietnam

Disse trærne trenger et tett skogtak som gir mat, ly og et transportmiddel. Ulike arter lever i forskjellige regioner som fjell eller daler, men de deler alle en preferanse for tretopphabitater.

Gibbon diett

Disse dyrene spiser for det meste frukt og vegetasjon som er tilgjengelig i regnskogens baldakin. De er imidlertid altetende, så de spiser kjøtt av og til som insekter, fugleegg og smådyr.

Gibbon-rovdyr og trusler

Store katter hjemmehørende i Sørøst-Asia, som overskyet leoparder og tigre , bytt på disse mindre aper. Store slanger og ørn utgjør også en trussel mot disse arboreape. En viktig studie av Maroon Langur-aper i Borneo viste at hvitskjeggede gibbons ringte advarsler for å varsle sine egne arter, så vel som andre dyr som aper når rovdyr var i nærheten, og ga dem sjansen til å søke sikkerhet.

Mennesker jakter disse dyrene i naturen for å selge til dyreparker. Mennesker i noen kulturer kjøper deler av dyrene for helbredelse eller spising.

Den aller største trusselen er imidlertid menneskelig inngrep i regnskog at de ringer hjem. Ettersom sivilisasjonen hevder flere og flere av disse skogene, har disse dyrene mindre mat og raskt krympende habitater, noe som er den viktigste grunnen til at mange av artene er truet .

Reproduksjon av gibbon, babyer og levetid

Hunnen føder et enkelt avkom om gangen. De kan ha så mange som seks babyer i løpet av avlstiden. Kvinner i naturen når seksuell modenhet rundt åtte år, mens menn modnes litt senere, rundt 10 år. Disse arborale pattedyrene tar en enkelt kompis om gangen, men de kan bytte partner når deres avkom er vokst opp.

Graviditet hos kvinner varer seks og en halv måned. Når hun først har født, bryr begge foreldrene seg om babyen til den er gammel nok til å forlate hjemmet.

I gjennomsnitt lever disse dyrene i deres naturlige habitat omtrent 30-35 år. De i fangenskap har en tendens til å leve lenger, opptil 50 år. Den lengstlevende personen på rekorden, et Muellers gibbon ved navn Nippy i New Zealands Wellington Zoo, døde i en alder av 60 år.

Befolkning i gibbon

Alle gibbon-arter er på vei ned. Flertallet av de 18 artene er i fare for å utryddes. Faktisk gjenstår mindre enn 25 Hainan crested gibbons av Nomascus-slekten, noe som gjør denne arten mest kritisk truet primat på jorden. Andre typer som er kritisk truet tilhører også Nomascus-slekten, inkludert:

  • Svartkryst -
  • Nordlig hvitkinn -
  • High-Vit gibbon

Disse artene med truet status er:

• Western hoolock
• Smidig
• Borneansk hvitskjegg
• Kloss’s
• Lar
• Sølvfarget
• Mueller’s Bornean
• Pileated
• Abbotts grå
• Nordlig grå
• Gulkinnet
• Sørlig hvitkinn
• Siamang

Den østlige hoolock gibbon er sårbar men ennå ikke truet. Skywalker hoolock og nordlige gulkinnede gibbons krever ytterligere studier for å bestemme statusen.

Gibbons i dyreparken

Mange dyreparker i store amerikanske byer har disse dyrene på utstilling. Noen av artene du kan se i disse dyreparkene inkluderer lar, siamang og det hvite kinnet gibbon. Andre typer av disse treboerne i dyreparker er Javan-gibbon, den østlige hoolock og pileated gibbon.

I Canada, den Toronto zoologiske hage har hvitehånds gibbons. Et grått kvinnelig gibbon ved Assiniboine Zoo i Winnipeg levde for å være 50 år gammel. Nå er dyrehagen hjem til en familie med hvithåndede gibbons. Mange andre dyreparker i hele Canada har også gibbons.

Faktisk har dyreparker over hele verden forskjellige gibbon-arter. De vanligste i fangenskap er siamang, hvitkinnet og lar ..

Vis alle 46 dyr som starter med G

Interessante Artikler