Mandrill

Mandrill vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Primater
Familie
Cercopithecidae
Slekt
Mandrillus
Vitenskapelig navn
Mandrillus Sphinx

Mandrill Conservation Status:

Nær truet

Mandrill Sted:

Afrika

Mandrill Fakta

Hovedbytte
Frukt, røtter, insekter
Habitat
Tette og kystnære tropiske skoger
Rovdyr
Leopard, Eagles, Snakes
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Tropp
Favoritt mat
Frukt
Type
Pattedyr
Slagord
Utpreget nese og rumpe!

Mandrill Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
25 km / t
Levetid
20-28 år
Vekt
11,5-30 kg (25-60 kg)

'Mandrillen har et virkelig unikt utseende som skiller den fra andre primater.'



Selv om mandrillen nesten veier like mye som en ape, er den faktisk en type ape som deler tiden mellom bakken og trærne. De lyse ansiktsfargene og den merkelig glitrende pelsen er øyeblikkelige hodeturnere for både turister og dyrebesøkende. Spredningen av den menneskelige sivilisasjonen har imidlertid truet artenes overlevelse gjennom hele dens opprinnelige habitat i Afrika.



3 Utrolige Mandrill-fakta

  • Mandrillen visesen levende og slående fargerundt kroppen som trosser enkel beskrivelse. Denne funksjonen førte en gang til at Charles Darwin skrev: 'Ingen andre medlemmer i hele klassen av pattedyr er farget på en så ekstraordinær måte som de voksne mandriller.'
  • Mandrillslagre mati deresekstra store kinnposer.
  • Karakteren tilVenn fraLøvenes Konge, skjønt beskrevet som en bavian, ser ut til å ha mandrillens fargerike ansikt.

Mandrill vitenskapelig navn

Det vitenskapelige navnet på mandrill erMandrillus sfinx. Den er oppkalt etter den gamle greske mytologiske figuren som hadde hodet til en menneskelig og kroppen til et dyr, noe som gjenspeiler det merkelige utseendet. Mandrillen er bare en av to levende arter i slekt . Den andre levende arten erMandrillus leucophaeus, kjent som bare boret. Begge disse artene har lignende sosiale strukturer, habitater og utseende, men øvelsen er også langt mindre fargerik enn den livlige søsken.



Mandrillen er en del av familienCercopithecidae, som inkluderer hele den gamle verdenen aper . Som navnet antyder, bor de gamle verdensapene utelukkende i Afrika og Asia . Dette skiller dem fra New World-apene, som bor i Amerika. De fysiske forskjellene mellom dem er subtile, men Old World-aper mangler en prehensile hale og har en mer fremtredende nese.

Mandrill Utseende

Unik i utseende, mandrillen har en veldig lang snute, en fremtredende panne og en kort, nesten ikke-eksisterende hale. Dette suppleres med et elegant strøk av mørkegrønn og grå pels med dusker med hvitt hår på magen og et langt, gult skjegg. Kombinert med sine lange, muskuløse lemmer, kompakte kropp og forstørrede hode, ser mandrillen litt uvanlig ut for det menneskelige øye, som om den var satt sammen fra forskjellige deler. Men arten er faktisk ganske dyktig og smidig med et stort utvalg av bevegelser og stillinger. Selv om mandrillen normalt går på alle fire lemmer, kan den også sitte eller legge seg på den ganske tykke bakenden. Det har også motsatte tommelen og store tær for å gripe gjenstander og klatre i trær. Dyret tilbringer en del av livet over bakken og hopper fra gren til gren.

Det mest gjenkjennelige aspektet ved mandrillens utseende er de eksotiske markeringene på visse deler av kroppen, inkludert de knallrøde ryggene i nese og munn, lyseblå kinn og fargerik bakside. Disse markeringene tjener faktisk en viktig sosial funksjon. Når du er opprørt eller opparbeidet, vil noen av fargene på kroppen bli mer intense. En visning av rumpen kan også demonstrere underdanighet eller tilgjengelighet for kvinnelige parringer.



I ren størrelse er mandrillen kanskje den største av gamleverdenes aper. Hannen av arten kan veie rundt 70 pund og muligens mer enn 100 pund mens den når en høyde på mer enn 30 tommer. Mandrillstørrelsen er omtrent den samme som en stor hund. Imidlertid er hunnen betydelig mindre enn hannen; den veier bare rundt 30 pund. Denne ekstreme forskjellen mellom mandrillstørrelse hos kjønn er en av de største blant primater. Et annet viktig seksuelt skille er at hannene pleier å ha lysere farger. Dette har viktige implikasjoner for artens parringsatferd, siden lysere farger kan bety dominans.

Mandrill Teeth

De massive hundetennene er normalt skjult, men når mandrillen åpner munnen, blir de veldig tydelige.

Mandrill atferd

Farging er bare ett aspekt av mandrillens store utvalg av kommunikasjonsstrategier. Visuelle signaler, kroppsholdning, duftmarkører og vokalisering brukes til å formidle all slags informasjon for parring, lekenhet, advarsler og annen oppførsel. Eksponering av tenner er for eksempel et av de vanligste signalene. Det er faktisk et tegn på vennlighet og jovialitet snarere enn en aggressiv handling. Hvis mandrillen blir sint, vil den synlig slå bakken med hendene og stirre med intensitet på målet. Grooming er en annen vanlig atferd som hjelper til med å forsterke bånd mellom medlemmer av gruppen. De vil også bruke forskjellige vokallyder som grynt og hyl for å kommunisere humør, spesielt hvis de mister visuell kontakt med hverandre. Og tilstedeværelsen av en duftkjertel på brystet gjør at de kan signalisere sin tilstedeværelse ved å gni forskjellige kjemikalier på gjenstander.

Fordi sosiale relasjoner er et så viktig aspekt av deres oppførsel, søker mandrills sikkerhet i stort antall. En enkelt gruppe, kjent som en tropp eller horde, kan bestå av rundt 50 medlemmer, selv om noen grupper kan gå sammen i korte perioder. Den største gruppen som noensinne er registrert var rundt 1200. Horden har et tydelig sosialt hierarki der hvert medlem har en plass. På toppen av hierarkiet er det en enkelt dominerende hann som har eksklusive avlsrettigheter og ansvaret for å forsvare gruppen mot trusler utenfor. Helsen og stabiliteten til hele horden kan ofte avhenge av lederens handlinger.

Mannlige og kvinnelige mandriller viser veldig forskjellige forhold i og til gruppen. Menn har en tendens til å vandre bort fra gruppen etter full modenhet og vil noen ganger danne alle mannlige bachelorgrupper. Hunnene holder seg innenfor samme gruppe av fødselen, noe som ofte lar dem danne sterke livslange bånd med hverandre.

Mandrill-intelligens er ikke like godt utforsket av forskere som gorillaer og sjimpanser , men observasjoner i fangenskap og naturen har dokumentert en rekke forskjellige verktøy, både for å jakte på mat og for pleie. Studier antyder også at de er i stand til å vise anstendig langtidshukommelse, ansiktsgjenkjenning og problemløsning.

Mandrill Habitat

Mandrills lever primært i skogene i Vest-Afrika, ofte ved siden av elver, våtmarker , eller savanner. Dyrets hovedområde strekker seg over landene i Kongo , Gabon , Kamerun , og Ekvatorial-Guinea . Selv om den først og fremst er tilpasset en jordisk livsstil, samles denne arten faktisk om natten i trærne for sikkerhet og komfort. De har en tendens til å bytte mellom forskjellige trær hver natt innenfor deres rekkevidde.

Mandrill Befolkning

I følge IUCNs rødliste, som klassifiserer bevaringsstatus for mange arter, er mandriller for tiden sårbar til utryddelse. Nøyaktig befolkningstall er ukjent, men ødeleggelse av habitater fra jordbruk, industri og bosetninger ser ut til å være den viktigste årsaken til den langsomme nedgangen. Mandrill bushmeat, eller jakt på dyreliv for mat, er fortsatt en pågående praksis også i det 21. århundre Afrika. For å forhindre at de blir utryddet, fokuseres bevaringsarbeidet på institusjonen av anti-poaching og overvåkingstiltak for å forhindre overdreven jakt. Naturvernere må også samarbeide med lokale myndigheter for å stoppe nedgangen i de naturlige habitatene. Mandrills trenger ennå ikke nødtiltak for å overleve, men den nedadgående trenden i antall er bekymringsfull.

Mandrill diett

Mandrills er ekspertfôrere som jakter både planter og smådyr som sopp, røtter, frø, frukt, insekter , ormer, amfibier, øgler , slanger , snegler egg og små pattedyr. Deres kosthold er virkelig fruktbart og kan omfatte så mange som hundre forskjellige arter. Mandrillkjønnene forfølger forskjellige jaktstrategier. Voksne menn pleier å fôre på bakken, mens hunnene og barna pleier å fôre i trærne. Mandriller spiller en viktig økologisk rolle ved å bidra til å spre frø rundt det lokale skogsmiljøet.

Mandrill rovdyr og trusler

På grunn av sin store størrelse har mandriller få naturlige rovdyr i naturen, bortsett fra leoparder og selvfølgelig mennesker som tradisjonelt har jaktet dem på mat. Mandrills kan drepes ved utilsiktet kontakt med giftig slanger også. Størrelsen på gruppen alene gir rikelig med beskyttelse mot fare, men hvis et individ blir hjørnet, gir de store hundetennene også et passende forsvar. Mer nylig har tap av habitat vært en annen betydelig fare for deres fortsatte eksistens.

Mandrill-reproduksjon, babyer og levetid

Mandrills danner et harem-type samfunn der en enslig mann har eksklusive parringsrettigheter med en gruppe kvinner. I en interessant vri velger kvinnene faktisk hvilke hanner de skal avle med. En teori er at hunnene velger hannen med de lyseste fargene, fordi fargenes intensitet er en direkte refleksjon av mannens testosteronnivå, noe som indikerer helse og fysisk levedyktighet. Dette er et eksempel på seksuell seleksjon der ett kjønn utvikler overdrevne funksjoner for å formidle informasjon og hjelpe det motsatte kjønn med å velge en passende ektefelle. En annen mulighet er at fargen på menn bare blir lysere etter at hun er valgt av kvinner. Uansett forekommer mannlig aggresjon og blir noen ganger dødelig, men den er ikke så uttalt som du kunne forvente.

Tidspunktet for hekkesesongen varierer avhengig av matforsyning, men det har en tendens til å skje hvert annet år mellom månedene juli og oktober. Kvinnen vil bære ungene i omtrent seks måneder til rundt januar til mars før hun endelig føder. Bare en mandrill blir produsert om gangen, mens tvillinger bare har blitt observert i fangenskap. I løpet av de første to månedene av livet har den unge mandrillen en svart pels og rosa hud, som vil utvikle seg til sin vanlige pels i løpet av de påfølgende månedene og årene. Moren gir det aller meste av beskyttelsen, fôringen og stellingen, mens faren bidrar veldig lite direkte, men kan hjelpe indirekte ved å beskytte gruppen.

Etter å ha oppnådd uavhengighet, må den unge mandrillen finne mat alene og jobbe seg gjennom rekkene av gruppehierarkiet. En kvinnelig mandrill vil nå seksuell modenhet etter minst fire år. Menn, derimot, tar hele ni år å oppnå seksuell modenhet. Mandrills lever vanligvis mer enn 20 år i naturen. Den høyeste levetiden som noensinne er registrert var 46 år i fangenskap.

Mandrills i dyreparken

Mandrills er et fast inventar på San Diego zoologiske hage . Det første paret mandriller, Peter og Suzy, ankom i 1923, men ble aldri gjengitt med hverandre. Dyreparken opprettet senere et avlsprogram i 1938 og opprettholdt en konsistens tilstedeværelse av mandriller siden, til og med velkommen til et nytt barn i 2016. Mandrills er også et vanlig syn på Denver zoologiske hage , den San Francisco Zoo , og Columbus zoologiske hage og akvarium .

Vis alle 40 dyr som starter med M

Interessante Artikler