Kran

Kranvitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Fugler
Rekkefølge
Gruiformes
Familie
Gruidae
Vitenskapelig navn
Gruidae

Kranbevaringsstatus:

Nær truet

Kranplassering:

Afrika
Asia
Eurasia
Europa
Nord Amerika
Oseania

Fakta om kranen

Hovedbyttet
Insekter. Fisk, korn
Karakteristisk funksjon
Stor kroppsstørrelse og langt nebb
Vingespenn
1,8m - 2,4m (71in - 95in)
Habitat
Tempererte våtmarker
Rovdyr
Rev, Ørn, Villkatter
Kosthold
Altetende
Livsstil
  • Flokk
Favoritt mat
Insekter
Type
Fugl
Gjennomsnittlig clutchstørrelse
4
Slagord
Mange er kritisk truede arter!

Kranens fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Nett
  • Blå
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Fjær
Toppfart
25 km / t
Levetid
15 - 30 år
Vekt
3,7 kg - 10 kg (8,2 kg - 22 kg)
Lengde
1m - 1,4m (40in - 55in)

'Kraner danser for å tiltrekke seg en kompis!'



Kraner er en samling av høye fuglearter med lange ben. Det er 15 forskjellige arter av disse fuglene i verden, som vanligvis har brun, hvit eller grå farge. Ulike arter av disse fuglene lever over hvert kontinent bortsett fra Sør-Amerika og Antarktis, som vanligvis hekker i nord og flyr sørover til varmere klima for vinteren. Amerikas største fugl er en kikskran, som er fem meter høy og sprer vinger opp til syv meter. De er kjent for å være svært sosiale fugler som utfører forseggjorte danser for å tiltrekke seg livslange kamerater.



5 kranfakta

  • Det er 15 arter av kraner i verden i dag
  • Fuglene flyr med utstrakte nakker og ben
  • Disse fuglene er altetende
  • Disse svært sosiale fuglene lever i flokk
  • Flyet deres tar dem så høyt som 26.000 fot fra bakken

Crane Scientific Name

Femten forskjellige arter av disse fuglene lever over fem kontinenter. Alle disse fantastiske fuglene tilhører klassen Aves, orden Gruiformes, superfamilien Gruoidea og familien Gruidae. Navnet kran er av germansk opprinnelse, ordene Kran på tysk og kraan på nederlandsk. På samme tid i historien, på 1500-tallet, utviklet verden seg gjennom mellomengelsk som kran. Ordet betyr å 'gråte hes.' Nå blir ordet også brukt for å beskrive noen som strekker ut nakken eller lemmer som fuglen, som i 'Han kranet nakken.'

Underarter av disse bordene og deres habitater for den varme sesongen inkluderer:

  • Eurasisk (vanlig) kran i Nord-Eurasia, Tyrkia og Kaukasus
  • Sandhill Crane i Nord-Amerika, Cuba og Øst-Sibir
  • Demoiselle Crane i Nordvest-Afrika, Ukraina og Sør-Russland, Sentral- og Øst-Asia
  • Blå kran i Sør-Afrika og Namibia
  • Wattled Crane i Etiopia, Sør-Afrika og Sør-Afrika
  • Sibirsk kran i det vestlige Sibir og Nordøst-Sibir
  • Hettekran i det nordøstlige Kina og sørøstlige Russland
  • Whooping Crane of Canada, Wisconsin og Florida
  • Svartkronet kran i det vestlige og østlige Afrika
  • Gråkronet kran i Sør- og Øst-Afrika
  • Sarus Crane of Pakistan, Nord-India, Nepal, Indokina, Myanmar, Nord-Australia
  • Brolga, Australian Crane of Australia og Nord-New Guinea
  • White Naped Crane of Mongolia, nordøstlige Kina, det østlige Russland
  • Rødkronet japansk kran i nordøst-Kina, sørøst-Russland og Japan
  • Black Necked Crane i Nord-India, Vest-Kina og Sentral-Kina

Kranutseende og atferd

Disse fuglene er verdens høyeste flygende fugler som varierer i størrelse fra bare 35 tommer lange til 69 tommer lange. Demoiselle - er den minste og Sarus Crane er den lengste. Men den tyngste er Red Crowned Japanese Crane, som veier opp til 26 pounds før den flyr sørover om vinteren eller nordover om sommeren. Fuglene har alle lange ben, lange halser, store vinger og strømlinjeformede kropper. De varierer i vingespenn, med vingene sine avrundet. Hanner og kvinner ser like ut, men menn er litt større.

Fjærene og markeringene varierer i henhold til deres habitat. Åpne våtmarksfugler har vanligvis mer hvitt i fargen enn arter fra skog eller små våtmarker. Fuglene som lever i skogen eller små våtmarksområder har mer grå. De hvite fuglene blir generelt også større. Mindre skogfugler med mørkere fargestoffer kan smelte bedre inn i omgivelsene mens de hekker. Av disse skogboerne bruker Sandhill - og vanlige kraner gjørme på fjærene for å gjemme seg bedre for rovdyr.

Alle disse fugletypene unntatt blå og Demoiselle kranene har bar hud i ansiktet. De bruker denne huden til å kommunisere med andre fugler ved å utvide og slappe av musklene. Denne aktiviteten endrer også fargen på ansiktet. Blå, Wattled og Demoiselle kraner kan også flytte fjærene på hodet for å signalisere flokken deres.

Disse fuglene har spesielle halsfunksjoner som også hjelper dem å kommunisere. Noen har en kortere luftrør som bare presser forsiktig på et bein i brystet. Andre har en lengre luftrør som presses dypt inn i beinet i brystet. Fortsatt andre arter av kraner har smeltet bein fra luftrøret og brystet som gir mer kraft til deres samtaler. I denne siste gruppen kan samtalene reise så langt som flere miles.

Disse fuglenes samtaler inkluderer et stort ordforråd. De begynner å lære disse spesielle samtalene som fungerer som menneskespråk fra de klekkes. De første samtalene deres ber om mat fra foreldrene og signaliserer at de er fornøyde eller trenger foreldrenes oppmerksomhet. De lærer snart alarmanrop og samtaler signaliserer at de er i ferd med å starte i fly. De kjenner igjen hverandre ved å ringe og til og med danne duetter.

I hekkesesongen blir disse fuglene veldig territoriale og holder seg på sitt eget territorium på heltid. I løpet av ikke-hekkesesongen danner mange arter av disse fuglene store flokker, omgås hverandre og spiser sammen. Fuglene som spiser for det meste planter spiser i flokk, men de som spiser kjøtt, spiser i familiegrupper og slutter seg til flokken for hvile eller reise. Det er viktig for disse fuglene å holde sammen i grupper for å holde dem trygge når de hviler, beskytte ungene og sosialisere seg.



Kraner ved Ueno Zoo, Taito-ku, Tokyo, Japan
Kraner ved Ueno Zoo, Taito-ku, Tokyo, Japan

Kranhabitat

Disse fuglene lever på alle kontinenter unntatt Sør-Amerika og Antarktis. Afrika og Øst-Asia har mest variasjon for disse fuglene som bor i en region. Afrika har åtte arter, mens Øst-Asia har seks i høysesongen. Med 15 forskjellige arter blant den større familien av kraner, har hver type sitt eget foretrukne habitat.

De fleste av dem trenger våtmarker for å overleve, samt brede, åpne områder. Flertallet hekker også i det grunne av våtmarker, mens noen hekker der, men flytter kyllingene sine til gressletter for fôring på dagtid. Bare de to typene afrikanske kronede kraner bor ikke i våtmarker. I stedet hviler de i trær.

Ikke alle disse fuglene vandrer med skiftende årstider. Noen er stillesittende, noe som betyr at de blir i en region gjennom hele året. Av de som flyr til varmere vær om vinteren, reiser mange tusenvis av miles til avlsmiljøene sine.

Kran diett

Disse fuglene er altetende. De kan spise både dyr og planter. Foretrukket mat på land inkluderer frø, nøtter, eikenøtter, blader, bær og frukt. De spiser også insekter, fugler, små reptiler, små pattedyr, snegler og ormer. Mens de lever i våtmarker, spiser de røtter, knoller, jordstengler, snegler, frosker og småfisk. Deres kosthold er svært tilpasningsdyktig i henhold til beliggenhet, årstid og mattilgjengelighet. Imidlertid foretrekker fuglene med kortere nebb tørr mat i opplandet, og de med lengre regninger foretrekker våtmarksmat.

Fuglene som fôrer i våtmarker graver etter knoller og jordstengler. Dette krever at de blir på ett sted i lang tid når de graver og utvider et hull som leter etter disse matvarene. De senker også hodet og beveger seg veldig sakte fremover med regningene sine for insekter og smådyr.

For å redusere konkurransen, adopterer to arter som bor i nærheten av hverandre sine egne habitater. Dette forhindrer overfôring av tilgjengelig mat og sikrer at alle har tilgang til ernæring. For eksempel, i Kina, lever sibiriske kraner på grunt vann og gjørme, mens deres nærliggende White Naped-kraner spiser på kantene av våtmarkene. På samme tid spiser kran med hette i det samme området enger og jordbruksfelt, og deler feltene med vanlige eurasiske kraner.

Kranrovdyr og trusler

Fordi voksne fugler er så store, utfordrer få rovdyr dem i sine naturlige habitater. Men noen rovdyr eksisterer og inkluderer andre store rovfugler, som ugler og ørn . De inkluderer også rev og villkatter. Kyllinger er svært sårbare for disse bakkebaserte rovdyrene.

Folk tar over habitatet sitt og truer disse fuglene gjennom urbanisering. Dette påvirker befolkningstallet ved å kjøre kraner vekk fra avl, roing, hekking og fôring.



Reproduksjon av kraner, babyer og levetid

Disse fuglene er monogame. Dette betyr at de har en livslang kompis. De finner vanligvis denne ektefellen i løpet av sitt andre eller tredje leveår. Men de avler ikke med hell i flere år. For å tiltrekke seg en kompis, utfører unge fugler en parringsdans. De klaffer vingene, bøyer seg, hopper og kaster små pinner eller planter.

I løpet av de første avlsforsøkene deres feiler de ofte. Noen ganger fører denne perioden med fiasko til en 'skilsmisse' av fuglene for å finne nye venner. Så lenge de avler vellykket, vil en hann og en kvinne holde seg sammen i deres livslange parring.

Forskere studerte Sandhill-kraner i Florida. Av disse 22 parene holdt syv par sammen i 11 år. Av de 15 som ikke holdt sammen, avsluttet litt over halvparten av forholdene på grunn av en av fuglenes død. Rundt 18 prosent av fuglene ble skilt, og forskere kunne ikke spore 29 prosent av parene.

Disse fuglene hekker i henhold til den individuelle hekkesesongen til deres art. Sesongen avhenger av lokalt klima og forhold. Trekkfugler hekker umiddelbart etter ankomst til sommerens habitat fra sensommeren til forsommeren. Tropisk foretrekker de vanligvis å avle i løpet av våte eller monsun sesonger.

Eggene klekkes omtrent en måned etter legging. Når kyllingene klekkes, gir foreldrene dem mat til babyene kan fly fra reiret. Dette er vanligvis etter to måneder. Unge fugler kan reprodusere i alderen tre til fem år.

Villfugler lever vanligvis i 20 til 30 år. I fangenskap levde en sibirsk kran i 83 år.

Kranpopulasjon

Fordi det er så mange typer av disse fuglene, varierer populasjonen mye. Bevaringsstatus avhenger også av den enkelte art.

Nedenfor er bevaringsstatus for hver av de 15 typer kranene i verden i dag, ifølge International Union for Conservation of Nature:

  • Eurasian (Common) Crane har en bestand på 590 000 til 660 000 fugler og er oppført som ikke-truet.
  • Sandhill Crane har en befolkning på 670.000 til 830.000 fugler og er oppført som ikke-truet.
  • Demoiselle Crane har en befolkning på 200 000 til 240 000 fugler og er oppført som ikke-truet.
  • Blue Crane har en bestand på 25 000 til 30 000 fugler og er oppført som truet .
  • Wattled Crane har en befolkning på 6500 til 8100 fugler og er oppført som truet .
  • Siberian Crane har en befolkning på 3500 til 3800 fugler og er oppført som kritisk truet .
  • Hooded Crane har en bestand på 11.550 til 11.650 fugler og er oppført som truet.
  • Whooping Crane har en befolkning på 300 til 310 fugler og er oppført som truet .
  • Black Crowned Crane har en befolkning på 33.000 til 70.000 fugler og er oppført som truet.
  • Gray Crowned Crane har en bestand på 32.000 til 49.000 fugler og er oppført som truet .
  • Sarus Crane har en befolkning på 24 300 til 26 800 fugler og er oppført som truet .
  • Brolga, Australian Crane har en bestand på 35.000 til 100.000 fugler og er oppført som ikke-truet.
  • White Naped Crane har en befolkning på 5500 til 6500 fugler og er oppført som truet .
  • Red Crowned Japanese Crane har en befolkning på 2510 til 2600 fugler og er oppført som truet .
  • Black Necked Crane har en bestand på 10.000 til 11.000 fugler og er oppført som truet .
Vis alle 59 dyr som starter med C

Interessante Artikler