Ja

Yak Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Artiodactyla
Familie
Bovidae
Slekt
skog
Vitenskapelig navn
Bos Grunniens

Yak Conservation Status:

Nær truet

Yak Sted:

Asia
Eurasia

Yak Fakta

Hovedbytte
Gress, Urter, Moser
Navn på unge
Kalv
Habitat
Alpine enger og åpne åser
Rovdyr
Menneske, bjørner, ulver
Kosthold
Herbivore
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Flokk
Favoritt mat
Gress
Type
Pattedyr
Slagord
Det er bare noen få igjen i naturen!

Yak Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Hår
Toppfart
25 km / t
Levetid
15-20 år
Vekt
300-1.000 kg (661-2.200 kg)

Yaks er tungtbygde dyr med en solid ramme som har langt, tykt hår.



De er hjemmehørende i Tibet og Kina, men finnes også i Mongolia, Nepal og Sentral-Asia. Forskere mener at Qiang-stammefolk tammet yakker for minst 5000 år siden, et krav støttet av genetisk bevis. Imidlertid kan noen tibetanske folk muligens ha tammet yakker så lenge som 10 000 år siden. Innenlandske yaks er langt flere ville og blir avlet for deres trekkbarhet for brøyting og terskning, høy melkeproduksjon, kjøtt, huder og pels.



Utrolig Yak fakta!

  • Innenriks yak, i motsetning til sine kolleger i naturen,lager ofte gryntelyder, som fører til kallenavnet 'The Grunting Ox.'
  • De har tre ganger lungekapasiteten til kyr og har flere og mindre røde blodlegemer, noe som gjør at de kan transportere oksygen mer effektivt.
  • De tåler friske temperaturer som kan nå så lave som -40 grader Fahrenheit .
  • Yaks har problemertrives i lavere høyderog bli utsatt for varmeutmattelse når temperaturen er over 59 grader Fahrenheit.
  • Når en yak dør av naturlige årsaker, får beinene nytt liv som smykker og teltfester i henhold til buddhistisk lære.

Yak vitenskapelig navn

Yak er medlemmer av storfefamilien og er i slekt med kyr og bøffel , som alle sannsynligvis stammer fra aurochs , en utdødd art av storfe. Yaks splittet seg fra aurochs en gang mellom en million og fem millioner år siden. Forskere klassifiserer naturen (Bos mutus) og tamene (Bos grunniens) som to forskjellige arter. Det engelske ordet yak stammer fra det tibetanske ordet 'yag.' Det vitenskapelige navnet på begge artene refererer til lydene eller mangelen på disse dyrene lager. Bos mutus, betyr stum okse, mens Bos grunniens betyr gryntende okse. De tilhører Bovidae, samme familie som Asiatisk vannbøffel , den afrikanske bøffel og amerikaneren bison . Hovedforskjellen mellom de to artene er størrelse, med ville menn som veier opptil to ganger mer enn deres innenlandske kolleger. Innenlandske yaks stammer fra den ville arten.

Yak Utseende og atferd

Alle yakker er like i utseende, selv om, som tidligere nevnt, ville yaks er større. Wild yaks har vanligvis mørkere, svart til brunt hår, mens innenlandske arter har bredere fargevariasjoner som inkluderer rusten brun og krem. Alle har varm, tett pels som henger under magen og en ullaktig belegg som dekker brystet, flankene og lårene. De har klumpete rammer og solide ben som ender i avrundede, kløvde hover. De faste hornene deres brukes også til forsvar, slik at de kan bryte gjennom snøen om vinteren for å finne mat begravet under. Både menn og kvinner har en kort nakke med en uttalt pukkel over skuldrene, selv om denne karakteristikken er mer uttalt hos menn. De har haler som er lange og ser mer ut som de av hester enn av kabel.



Tamme yaks er mindre da hanner generelt veier 600 til 1100 pund, mens kvinner varierer fra 400 til 600 pund. Ville hanner kan veie så mye som 2200 pund. Høyden på innenlandske hanner varierer, men de topper vanligvis på 44 til 54 tommer på manken, mens hunnene er 41 til 46 tommer på manken. Hunnene har fire spener med et jur som er lite og hårete. Det samme kan sies om hannpungen. Størrelsen og hårete belegg er beskyttelse mot kulde.

Vilde yaks lever i flokker på flere hundre dyr, hovedsakelig bestående av kvinner og deres unger med bare noen få hanner. De fleste menn lever alene eller bor i mindre ungkarsgrupper på rundt seks til rett før paringstid, når de vanligvis vil bli med i den større flokken. De unngår vanligvis mennesker og kan flykte, selv om de kan bli aggressive når de forsvarer unge, eller når de er i grop når menn regelmessig kjemper seg imellom for å etablere dominans. Typisk rutingsadferd inkluderer ikke-voldelige skjermer, sammen med angrep som å skrelle og skrape bakken med hornene. Okser vil også gjentatte ganger belaste hverandre med senket hode eller vil sparke med hornene. Hannene veltes ofte i tørr jord under sporet og duftmerker med urin eller møkk.

To Yaks som står i gress nær innsjø i Tajik-fjellene
Ja

Yak Habitat

Vilde yaks lever primært i Nord-Tibet og den vestlige kinesiske provinsen Qinghai. Noen populasjoner strekker seg inn i de sørligste delene av Xinjiang og India. Isolerte populasjoner av disse dyrene er også spredt over hele Sentral-Asia. Primære habitater er de treløse høylandet i Sentral-Asia mellom 9.800 og 18.000 fot i fjellenger og platåer. De finnes ofte i alpintundra med tykke gress og grener som gir maten. Noen flokker vil vandre sesongmessig på jakt etter mat. De spiser tidlig om morgenen og kvelden og beveger seg ikke så mye, sover ofte det meste av dagen. Under snøstormer forvandler disse dyrene halene til stormene og kan forbli urørlige i flere timer.



I tillegg til å bli avlet for melk, blir hjemmet yaks oppdratt for deres smør, som blir omgjort til po cha, eller tibetansk smørte. Tibetanere lager denne teen ved å tilsette yakmelk, smør og salt til svart te fra Pemagul for å lage den tradisjonelle drikken, som styrker drikkere mot Himalaya-fjellens tynne, kalde luft. Te blir vanligvis konsumert av de som bor på platåer over 17.000 fot.

Yaksmør spiller en sentral rolle i Butter Lamp Festival holdt den første måneden i den tibetanske kalenderen i Lhasa. Munker tilbringer måneder med å skære skulpturer ut av yaksmør, mens lamper som brenner smøret strekker seg over gatene under festivalen.

Hver sommer kammerer og behandler tibetanske nomader det myke, dunete underlaget som yakene kaster på denne tiden av året. Grovt ytre hår blir til tau, telt og parykker. De indre kashmirlignende fibrene ble omgjort til tekstiler som har begynt å konkurrere med tradisjonell kashmir, laget av himalaya geitehår.

Yak-møkk er det eneste drivstoffet på det høye tibetanske platået, men å bruke det utgjør en biologisk fare, da den årlig produserer 1000 tonn svart karbon, den nest viktigste årsaken til global oppvarming.

Yak diett

Yaks er planteetere, noe som betyr at de bare spiser planter. De tilbringer mye tid på fjellenger og beiter på gress og andre lavtliggende planter som sedger. Carex, Stipa og Kobresia er blant favorittgressene deres. De spiser også urter, vinterfettbusker, mose og lav. Kvinner liker å beite i høyere bakker enn hanner, spesielt hvis de har unger. De drikker ofte om sommeren og spiser snø om vinteren for å holde seg hydrert. Som kyr har de to mager for effektivt å trekke ut alle næringsstoffene ut av plantene de spiser.

Yak-rovdyr og trusler

Selv om innenlandske yaks er rikelig, er den globale befolkningen på yaks synkende og offisielt oppført som sårbar til utryddelse av International Union for Conservation of Nature. Tidlig på 1900-tallet, ville jakker ble jaktet mye av tibetanske og mongolske hyrder og militært personell. Mens det for bare 50 år siden vandret så mange som en million ville yakker på det tibetanske platået, bare rundt 10 000 gjenstår i dag på grunn av avl med kyr , tap av habitat og krypskyteangrep fra mennesker. Ensomme menn er spesielt utsatt for krypskyting. Forstyrrelser av husdyr medfører sykdom så vel som interbreeding.

Himalaya ulv er yakens naturlige rovdyr, selv om det i noen områder er snøleoparder og brune bjørner har vært kjent for å bytte på unge eller svake yaker.

Yak-reproduksjon, babyer og levetid

Kvinner kommer inn i estrus opptil fire ganger i året, men parring skjer vanligvis på sensommeren, noen ganger til og med i september, avhengig av lokalmiljøet. Svangerskapet varer mellom 257 og 270 dager, noe som resulterer i fødselen av en enkelt kalv i mai eller juni. Dobbeltfødsler er sjeldne. Hunnene finner et tilbaketrukket sted å føde, men blir snart med i flokken da kalver vanligvis kan gå innen 10 minutter etter fødselen. De fleste kvinner føder bare annet hvert år, selv om hyppigere fødsler kan forekomme hvis det er rikelig med mat. De begynner å føde omtrent tre til fire år gamle, med topp fruktbarhet omtrent seks år.

Kalver avvennes ett år og blir uavhengige kort tid etter. Yaks har en levetid på omtrent 20 til 25 år, selv om noen ville yaks kan ha kortere levetid.

Yak-befolkning

Innenlandske yaks teller mellom 14 millioner og 15 millioner i Asia. Yak-gård er også økende i Nord-Amerika, med rundt 5000 som for øyeblikket blir oppdratt i USA. De har tradisjonelt blitt brukt som pakkedyr til campingvogner så vel som til brøyting og tersking. Yak-møkk er det eneste drivstoffet som er tilgjengelig på den treløse tibetanske tundraen. Så sent som på midten av 1800-tallet utvidet ville yakker seg fra Baikal-sjøen i Sibir til Ladakh-steppen i India. Den kinesiske Golden Yak, en truet underart av vill Jakken, har bare rundt 170 individer igjen i naturen. India og Kina har offisielt beskyttet ville yaks, med sistnevnte til og med å skape spesielle reserver der mange flokker av villpopulasjonen er lokalisert.

Yaks In the Zoo

De fleste dyreparker har bare plass til en type ville storfearter, så de velger bøffel , bison eller yak. San Diego zoologiske hage ‘S Wildlife Park er et unntak der besøkende kan se yak så vel som andre arter. San Diego zoologiske hage har et nøye, dedikert avlsprogram for truede arter, selv om de fleste dyreparker ikke gjør det.

Vis alle 3 dyr som begynner med Y

Interessante Artikler