Woolly Monkey

Woolly Monkey Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Primater
Familie
Atelidae
Slekt
Lagothrix
Vitenskapelig navn
Lagothrix Lagotricha

Woolly Monkey Conservation Status:

Nær truet

Woolly Monkey Sted:

Sør Amerika

Woolly Monkey Fakta

Hovedbytte
Frukt, frø, insekter
Habitat
Fuktige og modne tropiske skoger
Rovdyr
Menneskelige, villkatter, rovfugler
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Tropp
Favoritt mat
Frukt
Type
Pattedyr
Slagord
Har en lang, sterk prehensile hale!

Woolly Monkey Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Svart
Hudtype
Pels
Toppfart
35 km / t
Levetid
7-10 år
Vekt
5-8 kg (11-18 kg)

Dette innlegget kan inneholde tilknyttede lenker til våre partnere. Innkjøp gjennom disse hjelper oss å fremme A-Z Animals-oppdraget for å hjelpe oss med å lære om verdens arter, slik at vi alle bedre kan ta vare på dem.



Den ullete apen utmerker seg fremfor alt på en ting: klatring. Selv blant arborale primater er klatreevnen bemerkelsesverdig.

Med sin lange, ergonomiske og taktile hale utfører dette dyret utrolige bevegelser gjennom trærne i Amazonas-skogene. Det er også intelligent, nysgjerrig, leken og flittig. Men flere tiår med tap av habitat i Amazonas har sterkt redusert og fragmentert det naturlige habitatet til den ullete apen. Det er nå i farlig fare for ultimat utryddelse.



Utrolig ullete ape fakta!

  • Den ullete apekatten klatrer rundt i skogene på alle fire ben med hjelp av sin prehensile hale. Det anslås å gli rundt med en maksimal hastighet på 35 MPH. Apen er også i stand til svært begrenset tosidig bevegelse ved å støtte kroppen med halen.
  • Det portugisiske navnet på dette dyret er barrigudo, som omtrent oversettes til stor mage. Dette er en referanse til den store portly-magen som kjennetegner mange arter.
  • Grovt spill er en viktig del av bindingsprosessen mellom forskjellige medlemmer av gruppen.

Woolly Monkey Scientific Name

Den ullete apen inkluderer faktisk fire arter innen slekten Lagothrix (selve navnet ser ut til å være en latinsk referanse til det ullete håret). Disse fire artene er den brune eller vanlige ullapen, den grå ullapen, den colombianske ullen apen og den sølvfargede ullen. Hver av disse kan deretter deles inn i forskjellige underarter med forskjellige geografiske områder.

En femte art, den peruanske gule haleape apen, som er oppkalt etter den gule stripen på undersiden av halen, er ikke en del av den “sanne” ullen ape-slekten. I stedet klassifiseres den helt i en egen slekt. Det er fremdeles en viss vitenskapelig debatt om hvordan de skal klassifiseres, fordi det ikke er helt klart om noen populasjoner er forskjellige arter eller bare underarter. Derfor har forskere begynt å bruke genetisk analyse som et verktøy for å forstå forholdet mellom dem.



Uansett hvordan de klassifiseres, er alle disse artene en del av familien Atelidae, sammen med de nært beslektede edderkoppaper og howler apekatter . De er noen av de eneste primatene i verden med en prehensile hale som fungerer som en slags femte lem. De fleste av dem finnes i et lignende utvalg av Amazonas skoger.

Den ullete apen er et eksempel på en ny verdens primat. Som navnene antyder, bor den nye verdens primater i Amerika, mens den gamle verdens primater lever i Asia og Afrika. De største forskjellene mellom dem er deres størrelse og skjelettstrukturer. På en evolusjonær skala skilte disse to gruppene seg fra hverandre for rundt 40 millioner år siden.

Ullende apeutseende og atferd

Den ullete apen er først og fremst oppkalt etter sitt myke lag med ulllignende pels. Den nøyaktige fargen og utseendet varierer avhengig av arten, men de vanligste fargene er en blanding av svart, hvit, grå, brun eller oransjerød. Den prehensile halen er kanskje den mest fremtredende og viktigste funksjonen. Med en myk pute på enden, lar den apen få tak i gjenstander og klatre rundt trær. Denne 'femte lemmen' er utrolig viktig for dens overlevelse, fordi den ullete apen ellers mangler en helt motsatt tommel for å gripe gjenstander.



Den ullete apen måler omtrent 16 til 24 tommer i lengde fra hodet til gumpen (og rundt det dobbelte med halen inkludert). Den veier også omtrent 10 til 25 pund, selv om vekten kan variere med årstidens endringer. Selv om dette kan virke lite (det handler om størrelsen på noen hund raser), de er faktisk blant de større artene til New World-apene i Amerika. Hannene er også større enn kvinner i gjennomsnitt.

Disse sosiale dyrene lever primært i store tropper på opptil 50 individer (selv om det også er observert større grupper). De er ofte gruppert sammen med edderkoppaper, capuchins og andre primatarter i trærne. I løpet av dagen forgrener troppene seg i mindre grupper på to til fem individer for å fôre etter mat, spesielt i tider når maten tilfeldigvis er knapp. Dette er ispedd hvileperioder, som topper midt på dagen. Søvn foregår mest om natten.

Troppen har en kompleks sosial organisasjon basert på alder og kjønn. Den ledes av en enkelt dominerende mann som tar ansvar for gruppeaktiviteter og forsvar. Resten av hierarkiet håndheves gjennom dominans og aggresjon. Hannene har en tendens til å forbli i den samme gruppen store deler av livet, mens kvinnene har en tendens til å spre seg snart etter å ha oppnådd uavhengighet. Mange arter av aper er faktisk det motsatte, med kvinner som forblir i gruppen resten av livet.

Spilletid og deling av mat er det mest effektive middel for å etablere og styrke bånd mellom individer. Pleie er mindre viktig, men tjener også stort sett den samme funksjonen. Disse gruppeforholdene og aktivitetene koordineres med visuell, verbal og til og med olfaktorisk kommunikasjon. Den ullete apen har tre forskjellige vokaliseringer: en alarmanrop, en kontaktsamtale og en sosial interaksjon (inkludert både vennlige og aggressive samtaler).

Når de forgrener seg i mindre grupper, sender apene regelmessig kontaktsamtaler for å holde orden på hverandre og formidle informasjon om potensielle trusler. De er nesten alltid nær nok i nærheten til å hjelpe hverandre når medlemmene trues av et rovdyr. Aper kan også gjøre aggressive grep andre medlemmer av gruppen. Dette ledsages vanligvis av lunger, jakter, trusselskjerm og aggressiv kontakt. Andre former for kommunikasjon inkluderer gristrysting, tannsprak og raske hodebevegelser.

Brown Woolly Monkey (Lagothrix lagotricha) Taruma River, Brazil
Brown Woolly Monkey (Lagothrix lagotricha) Taruma River, Brazil

Woolly Monkey Habitat

Den ullete apen finnes nesten utelukkende i de søramerikanske Amazonas-områdene, inkludert landene Brasil, Ecuador, Colombia, Bolivia og Peru. Hver art har sitt eget unike geografiske område, men de fleste har en tendens til å bo i lavlandsregnskog, elveskog og skyskog (fjellrike skogkledde regioner med lavere skydekke). De tilbringer det aller meste av tiden med å hvile i og krysse trær omtrent 20 til 40 fot over bakken, utenfor rekkevidden til noen rovdyr.

Woolly Monkey Diet

Kostholdet til den ullete apen består nesten utelukkende av frukt og blader. Frukttypen den spiser har en tendens til å endres gjennom året basert på sesong og tilgjengelighet. Hvis den ikke finner nok moden frukt, begynner apen å konsumere umoden frukt i stedet. Heldigvis er det nesten alltid nok frukt i Amazonas hele året til å forsyne den med mye å spise. Det fruktbaserte kostholdet suppleres noen ganger med frø og insekter . Faktisk hjelper den ullete apen det lokale økosystemet ved uforvarende å spre ufordøyd frø i hele miljøet.

Woolly Monkey Predators and Threats

Den ullete apen blir noen ganger byttet av ørn , jaguarer , og cougars . Dens fysiske størrelse, sosiale organisering og arborale livsstil er vanligvis godt nok forsvar for å gi beskyttelse mot sultne rovdyr. Av denne grunn har rovdyr en tendens til å målrette mot unge aper, spesielt de som er forlatt eller alene.

Etter hvert som Amazonas er ryddet for hogst og jordbruk, har menneskelig aktivitet truet hver eneste art av den ullete apen med utryddelse ved å frarøve dem deres naturlige hjem. Andre trusler inkluderer krypskyting for eksotisk kjæledyrhandel og ulovlig jakt på kjøtt og medisin. Dette dyret er også utsatt for alle slags sykdommer, inkludert ullapea hepatitt B-virus. Som hos mennesker kan dette forårsake alvorlig leverskade og død.

Woolly Monkey Reproduksjon, babyer og levetid

Den ullete apen er et promiskuøst dyr som deler seksuelle partnere med andre medlemmer i samme gruppe. Siden det ikke har en bestemt hekkesesong, kan gruppemedlemmene parre seg med hverandre hele året. Kvinner vil aktivt be om menn og vise reproduksjonstilgjengelighet med flere provoserende skjermer, inkludert hodeskak og et glis rettet mot en potensiell partner. Dette er noen ganger ledsaget av tenneprat og klikk. Kvinne på kvinnelig aggresjon er ikke uvanlig i gruppen. Faktisk kan noen kvinner trakassere et par som samler seg.

Når hun er impregnert, bærer moren ungene i omtrent syv eller åtte måneder. På grunn av fødselsstresset og investeringskravet til å oppdra ungene, produserer hun bare ett barn om gangen, mens tvillinger er relativt sjeldne. Barnet blir født med åpne øyne og med en lysere pelsfarge enn de voksne. Når barnet vokser, fester det seg til mors mage og senere ryggen for beskyttelse. Hun er mest ansvarlig for å oppdra og mate barnet alene, spesielt i løpet av det første leveåret

Etter seks måneder er barnet klar til å gå helt uavhengig av moren. Imidlertid er ungdommen fortsatt avhengig av hennes omsorg og retning når den lærer gruppedynamikk, kommunikasjon og fôringsstrategier. Det kan ta omtrent fire år å oppnå full seksuell modenhet. Hvis den overlever, kan den ullete apen leve opptil 24 til 30 år i naturen. Uten press fra sykdom, jakt og rovdyr, kan det leve enda lenger i fangenskap.

Woolly Monkey Population

I henhold til IUCNs rødliste, som sporer bevaringsstatus for mange arter, er nesten alle arter av ullape truet eller truet i noen kapasitet. Den brune eller vanlige ullapen, som ligger i et stort område mellom Amazonasbassenget og Andesfjellene, er for tiden klassifisert som sårbar til utryddelse. Faktisk ser det ut til at nesten alle arter av ullig ape ser ut til å være i befolkningsnedgang over hele linja.

Naturvernere prøver å forhindre utryddelse av den ullne apen ved å bevare det som er igjen av det Amazonas habitatet. Noen organisasjoner er forpliktet til å holde liv i reservepopulasjoner av den ullete apen i tilfelle ville bestander blir utryddet. De er også fokusert på å gjeninnføre fanger tilbake i sine opprinnelige habitater. Men jo lengre utviklingstider og lave fødselsrater gjør det vanskelig å rehabilitere antall helt.

Woolly Monkeys in the Zoo

Selv om de pleide å være mer vanlige, kan den ullete apen ikke finnes for tiden i noen dyrehage over hele USA eller Canada. Utenfor Nord-Amerika er den ullete apen en førsteklasses utstilling på Basel zoologiske hage i Sveits og Paris zoologiske park .

Vis alle 33 dyr som starter med W

Interessante Artikler