Gnu

Wildebeest Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Artiodactyla
Familie
Bovidae
Slekt
Connochaetes
Vitenskapelig navn
Connochaetes Taurinus

Gnu bevaringsstatus:

Truet

Wildebeest Sted:

Afrika

Wildebeest Fakta

Hovedbyttet
Gress, blader, skudd
Habitat
Gressletter og buskedekket savanne
Rovdyr
Løve, gepard, krokodille
Kosthold
Herbivore
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Flokk
Favoritt mat
Gress
Type
Pattedyr
Slagord
Kan vandre mer enn 1000 miles hvert år!

Wildebeest Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Svart
Hudtype
Hår
Toppfart
38 km / t
Levetid
15-20 år
Vekt
120-250 kg (265-550 kg)

En gnu er en versjon av en antilope. De har horn enten de er menn eller kvinner. Mens de er territoriale, er de også kjent for å være lekne, energiske og aktive. Av alle antiloper i Afrika har gnubestanden vokst fra 250 000 i live i 1960, og 1,5 millioner per 2020.



Wildebeest Topp fakta

  • Gnu kan løpe så raskt som 50 km / t
  • De to hovedartene er blå gnu og svart gnu
  • To millioner gnuer vandrer hvert år
  • gnu kompis i grupper på 150

Wildebeest Scientific Name

Mens det vanlige navnet på dette dyret er Blue Wildebeest, er dets vitenskapelige navn Connochaetes taurinus. Det blir også referert til som en gnu (uttalt ‘g-new’). Klassen av dyr den faller under er Mammalia og familien heter Bovidae. Dens underfamilie er Alcelaphinae. Selv om det er fem underarter av dette dyret, er det fortsatt bare to av dets arter. Underartene er albojubatus, cooksoni, johnstoni, mearnsi og tauinus. Den vanligste typen av dette dyret er Blue Wildebeest, som er i slekt med Black Wildebeest.

I afrikanske land fikk dyret kjent som gnu kallenavnet Wildebeest. På engelsk oversettes dette til villdyr. I England i 1823 var en naturforsker ved navn William John Burchell verdens første til å gi en beskrivelse til Blue Wildebeest. Gnuens vitenskapelige navn ble dannet ved hjelp av to greske ord som hjelper til med å beskrive dyrets fysiske utseende.



Wildebeest Utseende og oppførsel

Gnu er ikke ordentlig proporsjonert. Dyret har en tung frontende, men bakparten og bena er tynne. Gnu har et hode formet som et rektangel og brede skuldre. Den store snuten matcher bredden i forfjerdene, som inkluderer store muskler.

Ikke alle gnu er i samme farge. Noen har en lys grå børste, mens andre har en farge nærmere blågrå. De mørkeste gnuene er gråbrune. På skuldrene er mørkebrune striper som krysser kroppen vertikalt. Gnuer har en svart manke, som er tykk og lang. De har et langt skjegg på nakken, som kan være mørkt eller blekt.

Gnuer har også horn som krøller seg bort fra hodet. En mannlig gnu har horn som er dobbelt så store som en kvinnelig gnu. For gnuhunder er hornene 33 tommer (halvparten av høyden på det gjennomsnittlige kjøleskapet), og hunnens horn er alt fra 12 til 16 tommer (eller 30 ganger lengre enn en aspirinpiller.) Hornbunnen deres blir mer grov når de blir eldre.

Den blå gnu vokser vanligvis til en høyde på 4 1/2 fot, eller 3 1/2 ganger høyere enn en bowlingnål. De kan også veie så mye som 600 pund eller omtrent halvparten av vekten til en isbjørn. De reiser i flokker på minst 1000 når de reiser for migrasjonsformål.

Deres habitat er et som gnuer streifer fritt mens de bor i nærheten av hverandre. De er veldig beskyttende for sitt territorium. Det er ikke uvanlig at 270 av dem bor i områder som måler en kvadratkilometer.

Noen ganger blir flokker på sitt territorium, mens andre stadig vil flytte. Imidlertid hviler alle gnuer om natten eller når lufttemperaturen er varm. Tidene på dagen de er mest aktive er hele morgenen og utover de tidlige timene på ettermiddagen.

Cirka 50% av livet til en gnu tilbringes i hvile. 33% av livet deres er viet til beite, og 12% av det brukes på å samhandle med andre gnu.

Gnu som beiter etter mat

Wildebeest Habitat

Gnuer gjør hjemmet sitt i skog og gressletter. De bor for det meste i forskjellige deler av Øst-Afrika. Dette inkluderer Kenya og Serengeti, Tazmania. I den sørlige delen av Afrika bor gnuer nær den sør-afrikanske Orange River. Dette dyret foretrekker å leve i savannene i Acacia. Gresset vokser raskt på grunn av fuktigheten i jorden og er flott for å finne rikelig med gress å spise under beiting.

Selv om gnu normalt bor sammen, er de også kjent for å leve midlertidig med sebraene de møter på slettene. Dette er fordi sebraer vil spise bort det øverste laget med gress, slik at gnu kan komme til det som er under.



Wildebeest Diet

På grunn av kostholdet deres reiser alltid gnu. De ser kontinuerlig etter vann (som de drikker to ganger om dagen) og gress. Når været er tørt, beiter de på friskt gress og reiser deretter hjem før regntiden begynner. På slutten av regntiden vender de tilbake til området og beiter igjen. Fordi gnu har en bred munn, er de i stand til å spise mye gress veldig raskt. Når gresset ikke vokser fritt, søker de etter busker og trær å spise.

Wildebeest Predators & Threats

Wildebeest er de mest sårbare for større rovdyr inkludert:

  • Afrikanske villhunder
  • Løver
  • Hyener
  • Leoparder

Jo større en gnu er, desto mer sårbar er den for byttedyr. For å beskytte seg selv vil en gruppe gnuer komme sammen og begynne å tråkke i bakken. De ringer også høyt for å sikre at flokken vet at de er i fare.

Noe annet som truer gnuer er fragmenteringen av deres habitat. Dette skjer hvis gresset de beiter på plutselig blokkeres med et gjerde. Når jordbruk og sivilisasjon fortsetter å utvide seg, og vannkildene fortsetter å avta i visse områder, blir livene til verdens gnu i økende grad satt i fare. Som et eksempel bor det ikke lenger og gnuer i Malawi. Heldigvis i Namibia øker befolkningen.

Til tross for noen av disse utfordringene, er de ikke i fare nok til å bli ansett som truet. Mens Serengeti har sett et økende antall gnuer de siste årene, har de sakte forsvunnet fra andre deler av verden. Dette er delvis fordi de konkurrerer med husdyr om sine nødvendigheter. Gnu er kjent for å ødelegge avlingene de finner. Som et resultat vil bønder ofte drepe dem og sette opp gjerder for å hindre at flere kommer inn. Den eneste måten gnuer vil være i stand til å unngå utryddelse er gjennom bevaringsarbeid.



Reproduksjon, babyer og levetid

Når en mannlig gnu er tre eller fire år gammel, er de klare til å pare seg med kvinner. For å tiltrekke seg en kvinne skiller de ut og avviser avføring til deres territorium. Hvis en hann prøver å komme inn på deres territorium, vil gnuer kjempe for det. Hvis en kvinne kommer inn, vil han prøve å parre seg med henne. Kvinnelige gnu er gravide i 8 1/2 måneder før de føder. Parringstiden er tidsbestemt slik at gnuer blir født i de regnfulle månedene februar og mars. Av alle gravide gnu fødes 80% babyene sine i løpet av to til tre uker, akkurat i tide for at mye gress skal være tilgjengelig for dem. Mens lignende dyr føder alene, kan en gnu føde med flokken som omgir henne. Baby-gnu blir referert til som kalver.

Når gnuer først er født, tar det bare noen minutter før de kan stå opp og løpe. De holder seg nær mødrene sine for å unngå å bli spist av dyr som hyener, løver, geparder og til og med ville hunder. I løpet av de første seks månedene av sitt liv får en gnuer baby melk fra moren. Når de blir 10 dager gamle, kan de begynne å spise gress. Så snart en mannlig gnu er ett år gammel, kan de gå av seg selv. De finner deretter andre gnuer å danne en gruppe med.

Når det gjelder gnuer med blå sort, blir hannene klare til å avle når de fyller to år. De fleste kvinnelige blå gnu kan begynne å avle etter at de har fylt 16 måneder når de har fått riktig næring i løpet av sitt unge liv.

Siden de spiser nyvokst gress, er suksessgraden når de parrer seg rundt 95%. Det er bevist at månesyklusen også har en effekt på avlssyklusen deres. På netter med fullmåne har menn et veldig høyt testosteronnivå. Dette betyr at deres parringskall er mye sterkere enn det ellers ville vært. Siden menn er mer motiverte til å avle, blir kvinner på samme måte.

Gjennomsnittlig levetid for kvinnelige og mannlige gnu betyr at de vil overleve i 20 år. Den eldste rekordalderen for alle gnu er 40 år.

Befolkning

Hele 500 000 gnuer blir født mellom februar og mars hvert år. Dette er når regntiden begynner i sitt naturlige habitat.

Fra og med 2018 var den afrikanske populasjonen av gnuer omtrent 1.550.000. De blir stadig født i Serengeti nasjonalpark, som ligger i Tanzania. På grunn av det økende antall gnu har International Union for Conservation of Nature status som både blå og svart gnu som Minste bekymring (LC).

Vis alle 33 dyr som starter med W

Interessante Artikler