Wallaby

Wallaby vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Diprotodontia
Familie
Macropodidae
Slekt
Macropus
Vitenskapelig navn
Macropus

Wallaby Conservation Status:

Minste bekymring

Wallaby Sted:

Oseania

Wallaby fakta

Hovedbytte
Gress, frukt, frø, blader
Habitat
Skog og buskmark
Rovdyr
Dingo, Fox, Store reptiler
Kosthold
Herbivore
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Flokk
Favoritt mat
Gress
Type
Pattedyr
Slagord
Det er omtrent 30 forskjellige arter!

Wallaby fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Nett
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
30 km / t
Levetid
12-15 år
Vekt
1-20 kg (2,2-44 kg)

Hovedforskjellen mellom wallabies og kenguruer er hovedsakelig basert på at kenguruer er betydelig større enn de fleste wallabies.



Som kenguruer , wallabies er pungdyr som er en del av familienMacropodidae.Innfødt til Australia og Papua Ny Guinea, har wallabies blitt introdusert til andre områder i verden, inkludert New Zealand og Storbritannia. Av de mer enn 30 artene som overlever i dag, er flere oppført som truet eller truet - og minst fem arter er utryddet.



Wallaby fakta

  • Wallaby-arter er gruppert i henhold til habitat, og klassifiseringer inkluderer børste -, stein -, spikerhale -, hare - og skogsvallabies.
  • Selv om de primært er ensomme, samles de noen ganger. Når de gjør det, kan en gruppe wallabies kalles en pøbel, domstol eller tropp.
  • Flere arter av wallabies vises på IUCNs røde liste over truede arter, inkludert Proserpine rock wallaby og black forest wallaby.
  • Wallabies har få naturlige rovdyr. Imidlertid har introduserte villdyr, inkludert hunder, katter og rev, presset mange arter til truede bevaringsstatuser.
  • Bortsett fra størrelse, varierer også wallabies og kenguruer på grunn av hva slags tenner de har, med wallabies som har flatere tenner som er bedre egnet til å spise blader.

Wallaby vitenskapelig navn

Disse dyrene er pattedyr som er klassifisert i infraklassenMarsupialia. De tilhører ordenenDiprotodontia, som inkluderer kenguruer , opossums , wombats , og koalas . De klassifiseres videre i underordnerenMacropodiformes. De er medlemmer avMacropodidaefamilie sammen med kenguruer. Begrepet betyr 'store føtter'. Faktisk er skillet mellom de to skapningene vilkårlig og for det meste knyttet til størrelse. De fleste wallabies er betydelig mindre enn kenguruer, men noen kan være så store som seks meter lange (inkludert halen).

Begrepet wallaby er avledet fra Dharug 'walabi' eller 'waliba', som kommer fra Eora Aboriginal-folket i kystnære New South Wales, som er nær dagens Sydney. Fra og med året 1802 ble skapningene samlet kalt 'børstekenguruer'.

Som de unge av kenguruer kalles de unge joeys. Voksne menn kalles boomers, jacks og bucks; mens voksne kvinner kalles gjør, jills eller flyers. Grupper av wallabies, som vanligvis vises rundt vannhull, er kjent som tropper, baner eller pøbel.

Wallaby Utseende og atferd

Wallabies spenner over mer enn 30 arter. Over disse artene varierer disse pungdyrene i størrelse. I gjennomsnitt måler imidlertid disse dyrene alt fra en til tre og en halv fot i høyden, og halene måler alt fra 10 til 29 inches i lengde. Disse skapningene veier alt fra rundt fire til 53 pund. Selv om den vanligvis er liten til mellomstor, er den største arten gjennomsnittlig seks meter fra hode til hale - omtrent tre meter høy. For referanse, kenguruer er vanligvis tre til åtte meter høye og veier 40 til 200 pounds.

Disse pattedyrene har små forben som primært brukes til fôring. De har store ører og en lang, spiss snute. Deres langstrakte ansikter gir rikelig med kjeveplass for en serie store, flate tenner som er spesialisert for å tygge opp plantematerialer.

Disse dyrene har også store, sterke haler. Selv om de ikke er prehensile, eller i stand til å gripe gjenstander, brukes disse halene til å balansere og for å støtte seg opp i sittende stillinger. Skapenes kraftige bakben gjør at de kan binde seg sammen i høye hastigheter og hoppe over store avstander. I tillegg til å bruke dem til å hoppe høyt, sparker de også disse kraftige bena når de er i konfrontasjoner med rovdyr eller med andre wallabies.

Når de blir truet, slår disse dyrene føttene, sparker bakbenene og avgir en hes lyd for å varsle andre medlemmer av gruppen. De er vanligvis mer aktive om kvelden og tidlig om morgenen, og det gjelder spesielt i tørre områder.



wallaby (Macropodidae) to wallabies som spiser av bakken

Wallaby Habitat

De distribueres bredt over Australia, men de er mest utbredt i robuste, avsidesliggende områder som er sterkt skogkledde. Få av disse skapningene finnes på slettene eller i andre mer åpne områder. De er hjemmehørende i Australia og Papua Ny-Guinea, og de har også blitt vellykket introdusert til New Zealand, Storbritannia og andre områder rundt om i verden.

Ulike wallaby-arter er gruppert etter habitat. For eksempel er børste wallabies, som består av 11 arter, hovedsakelig funnet i børstemarkene i det sørøstlige Australia og Tasmania og i den åpne skogen i det østlige Australia. Medlemmer av denne undergruppen,Protemnodon, er mest som kenguruer, men har forskjellige tenner (type tenner). De inkluderer den rødhalsede og den vakre wallabyen.

Rock wallabies bor nær vannet blant bergarter. De inkluderer seks navngitte arter som tilhører undergruppenPetrogale. De pleier å være brune og grå i fargen med flekker, striper og andre markeringer. Såkalte nail-tailed wallabies, som faller inn i undergenenOnychogalea, inkluderer tre navngitte arter. To av disse artene, som har skarpe vekster i endene av halene, er klassifisert som truet. Hare wallabies av undergenenLagorchesteser ganske små, og bevegelsene deres er som hare. Andre eksempler på en art av disse dyrene som er klassifisert etter habitat inkluderer kratt og skogsvegg. Sistnevnte inkluderer dverg-wallabyen. Innfødt til Ny Guinea, er denne arten den minste av slekten, og måler i gjennomsnitt 18 inches i lengde og ca 3,5 pounds i vekt.

Enkelte arter av wallabies har tilpasset seg deres unike habitater. For eksempel har rock wallabies modifiserte føtter som er designet for å gripe fast på stein via hudfriksjon snarere enn gjennom skarpe klør.

Wallaby diett

Disse dyrene er planteetere, noe som betyr at kostholdet deres består av planter. Avhengig av deres habitat, kan de leve av gress, bregner, blader, urter og til og med forskjellige typer frukt. De tilbakelegger store avstander for å skaffe seg mat og vann, og det er ikke uvanlig å se store menigheter av dem krumme rundt vannhullene.

Wallaby Predators and Threats

I naturen har disse dyrene få naturlige rovdyr. De blir oftest jaktet av dingoer , Tasmanian djevler og kileørn. Dessverre for disse pungdyrene har imidlertid flere introduserte arter ødelagt sikkerheten deres. Spesielt har introduksjonen av villdyr som hunder, katter og rev vist seg katastrofal for mange arter av disse dyrene.

En annen trussel som har oppstått for dem er introduksjonen av ikke-innfødte arter som nå konkurrerer med dem om begrensede ressurser. Innføringen av ikke-innfødte planteetere som kaniner, geiter , storfe og sau har presset mange wallaby-arter inn i det truede territoriet.

Flere arter vises på International Union for the Conservation of Nature (IUCN) Rød liste over truede arter. For eksempel er fem arter av svartfot rock wallaby oppført som truet , sårbar eller nesten truet. Proserpine wallaby er klassifisert som truet, den gulfotede wallabyen er oppført som nær truet og mala og bridled nail-tail wallabies er oppført som sårbar til utryddelse. Dessverre har to arter av disse dyrene, den østlige hare-wallabyen og den halvmåne spikerhal-wallabyen, gått utryddet .



Wallaby-reproduksjon, babyer og levetid

Parringstid for de fleste arter skjer i januar og februar. Kvinner blir kjønnsmodne rundt 12 måneders alder, og svangerskapsperioden før deres avkom blir født er omtrent 28 dager. Disse gjennomsnittene varierer imidlertid etter art.

Når de blir født, er joeys, som babyer er kjent, omtrent på størrelse med en maneter. Bare en eneste joey blir født om gangen. Som kenguru glade, de blir født helt hjelpeløse og uutviklede, og de kryper umiddelbart inn i mors lomme når de dukker opp. Der henger de fast på en spene. Joeys forblir vanligvis i morsposen i rundt 250 dager. Selv etter at de reiser, er de kjent for å hoppe rett inn igjen når trusler oppstår.

Det er teknisk mulig for en kvinne å bli gravid igjen mens en joey fortsatt er i lommen. Når dette skjer, blir utviklingen av det nye embryoet stoppet til den eksisterende joeyen forlater posen. Dette fenomenet er kjent som embryonal diapause, og det er unikt for pungdyr.

Gjennomsnittlig levetid for disse dyrene er omtrent ni år. Wallabies som bor nærmere områder av menneskelig bebyggelse, som ofte inkluderer hunder, katter og andre rovdyr, har imidlertid ikke en tendens til å overleve så lenge.

Wallaby-befolkning

Wallaby-populasjoner varierer etter art. Mange wallaby-arter har i stor grad vært upåvirket av mennesker gjennom årene, så deres befolkning har holdt seg stabil. Imidlertid er mange arter nå oppført som truet. En viktig faktor har vært introduksjonen av ikke-innfødte, villdyr, inkludert hunder, katter og rev, som er kjent for å jakte på wallabies.

Et annet problem har vært introduksjonen av ikke-innfødte planteetere som storfe, sauer, kaniner og geiter, som nå konkurrerer med wallabies om gress, blader, urter og andre planter. Endelig blir wallabies også jaktet av mennesker på grunn av kjøtt og pels. Denne praksisen er ikke så vanlig som den en gang var, men den forekommer fortsatt og påvirker fortsatt befolkningsnivået.

Vis alle 33 dyr som starter med W

Interessante Artikler