Brillebjørn

Vitenskapelig klassifisering av brillebjørn

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Rovdyr
Familie
Ursidae
Slekt
Tremarctos
Vitenskapelig navn
Å ha Tremarctos

Bevaringsstatus for brillebjørn:

Truet

Brillebjørn Sted:

Sør Amerika

Briller fakta

Hovedbytte
Bær, mus, fugler
Karakteristisk funksjon
Lyse briller i ansiktet og lange klør
Habitat
Kystskog og ørkener
Rovdyr
Menneske, Jaguar, fjellløve
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
2
Livsstil
  • Ensom
Favoritt mat
Bær
Type
Pattedyr
Slagord
Innfødt til Andesfjellene i Sør-Amerika!

Brillebjørn Fysiske egenskaper

Farge
  • Grå
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
30 km / t
Levetid
20 - 30 år
Vekt
130 kg - 200 kg (286 kg - 440 kg)
Høyde
1,5m - 2m (4,9ft - 6,6ft)

“Brillebjørner kommuniserer med andre bjørner med skrikende, kullende og purrende lyder”



Denne bjørnenavnet er knyttet til det solbrune eller lyse håret i nærheten av begge øynene, slik at det ser ut som det har briller eller briller på. Mannlige brillebjørner kan bli 6 og en halv meter lange. Disse bjørnene bor i Sør-Amerika. De er altetende som lager hjemmene sine i trær.



5 briller fakta

• Denne bjørnen kalles også Andesbjørnen fordi den bor i nærheten av Andesfjellene i Sør-Amerika

• Brillebjørner lager en plattform eller rede av solide greiner i et tre der de kan spise og sove

• Disse bjørnene er aktive hele året fordi mat er tilgjengelig for dem året rundt

• Brillebjørner liker å bo alene

• Disse bjørnene spiser frukt og planter med stikkende blader, så vel som insekter og gnagere

Brillebjørn vitenskapelig navn

Brillebjørnen er dette dyrets vanlige navn, og Tremarctos ornatus er dets vitenskapelige navn. Det kalles noen ganger Andesbjørnen. Den tilhører familien Ursidae og tilhører Mammalia-klassen.

Tremarctos ornatus er et gresk ord. Trem betyr hull mens arctos betyr bjørn. Ordet hull er en referanse til et hull i humerusbenet til denne bestemte bjørnen. Ordet ornatus betyr dekorert. Dekorert refererer til den uvanlige fargen på pelsen til denne bjørnen.

Denne bjørnen er den eneste arten av bjørn som lever i Sør-Amerika. Den nærmeste slektningen er kjent som Florida-brillebjørnen eller tremarctos floridanus. Men, den brillebjørnen i Florida er nå utryddet .



Brillebjørns utseende og oppførsel

Pelsen på kroppen til en brillebjørn er svart og brun. Disse bjørnene har hvit eller lys pels som skaper et halvcirkel mønster rundt begge øynene.

Hver brillebjørn har et unikt mønster av hvite markeringer på pelsen som dekker hodet, nakken og brystet. Ingen brillebjørner ser like ut! Forskere ser på disse merkingene som bjørnens 'fingeravtrykk'.

Hannbjørn er omtrent dobbelt så stor som kvinner. Menn kan vokse til 6 og en halv meter lang og veie fra 220 til 380 pund. For å sette det i perspektiv, er en 6-fots bjørn like lang som den gjennomsnittlige voksne mannen. En 380 pund bjørn er lik to voksne kenguruer i vekt!

En kvinnelig bjørn veier mellom 130 og 170 pund og er omtrent 3 og en halv til 4 fot lang. Tenk på en 4-fots brillebjørn som er like lang som en serie med 8 blyanter. En kvinnelig bjørn som veier 170 kilo er omtrent like tung som bare en voksen kenguru.

Disse bjørnene er en av de minste bjørneartene i verden. Isbjørnen er den største bjørnen i verden. Til sammenligning varierer en mannlig isbjørn fra 8 til over 9 fot, mens en mannlig brillebjørn kan være så lang som 6 og en halv fot.

Disse bjørnene er ensomme, sjenerte dyr. De holder seg skjult for syne det meste av tiden. Selvfølgelig blir de sett sammen i hekkesesongen. I motsetning til andre typer bjørner, holder den brillebjørnen seg aktiv året rundt. De går ikke i dvale fordi de har en matkilde tilgjengelig for dem gjennom sesongene.

Brillebjørn som går på steiner
Brillebjørn som går på steiner

Brillebjørnhabitat

Disse bjørnene lever i Sør-Amerika i de tropiske Andesfjellene. Deres territorium inkluderer Peru, Bolivia, Columbia, Ecuador og Venezuela.

Disse bjørnene lever i skyskoger som ligger 14.000 fot oppe i Andesfjellene. De kalles skyskog på grunn av det tropiske klimaet og skyene eller tåken på lavt nivå som stadig dekker tretoppene. Brillebjørner bruker mye tid på å slappe av på trærne og klatre ned når de vil finne mat. De har skarpe, lange klør og forbena er lengre enn de bakre. Disse to funksjonene hjelper disse bjørnene til å klatre høyt opp i trærne. I tillegg bruker de klørne så vel som styrken til å bøye og knuse greiner for å skape et plattformsreir i et tre.

De fleste av disse bjørnene holder seg i samme område hele året. De vandrer bare et lite stykke hvis de trenger å gjøre det for å finne mat.

Brillebjørnediet

Hva spiser brillebjørner? Disse bjørnene er altetende. De spiser mye planteliv, inkludert palmer, frukt, orkidépærer, nøtter og bær. Disse bjørnene spiser også insekter og smådyr som fugler og viscachas (en type gnager). Noen ganger spiser de døde dyr eller åtsler, finner de i skogen.

Disse bjørnene er altetende fordi de har tilgang til både planter og dyr som matkilde i skogene i Andesfjellene. Sammenlign dette med isbjørner som lever i et iskaldt arktisk miljø. Isbjørner er rovdyr fordi de har lett tilgang til hvalross, sel og andre dyr de kan fange og spise.

Det er noen giftige frosker som lever i Andesfjellene. Disse ville være skadelige for en brillebjørn å spise.



Brillebjørn-rovdyr og trusler

Fullvoksen brillebjørn har ingen rovdyr bortsett fra mennesker . Noen mennesker jakter disse bjørnene etter klør, hud eller pels. Andre jakter dem på bjørnekjøtt. I tillegg finner noen brillebjørner seg på jordbruksmark. De kan bli sett på som en trussel fra en bonde og drept.

Bjørneunger har rovdyr på grunn av sin lille størrelse. I tillegg er de blinde og hjelpeløse når de blir født. Dessverre gjør dette dem tiltalende for rovdyr som kan være i området. Deres rovdyr inkluderer cougars , jaguarer , voksne brillebjørner og mennesker. En unge kan bli angrepet hvis den vandrer for langt fra moren.

Disse bjørnene mister sitt habitat på grunn av at skog blir kuttet og landet ryddet. Skog kan kappes for å gi plass til veier, motorveier eller bensinledninger. Eller jorda kan gjøres om til jordbruksland.

Den brillebjørnens offisielle bevaringsstatus er Truet . For å bidra til å øke bestanden av disse bjørnene, er det blitt satt i verk lover mot å jakte på dem. Også dyreparker inkludert Rosamond Gifford Zoo har bevaringsprogrammer satt opp for å beskytte disse bjørnene og øke befolkningen.

Brille reproduksjon, babyer og levetid

Paringstiden for brillebjørner faller mellom april og juni. Kvinner avgir en viss duft som tiltrekker menn i paringssesongen. To hannbjørner kan kjempe om oppmerksomheten til en kvinne. En brillebjørn er gravid i 6 til 7 måneder og føder 1 til 2 babyer. Noen ganger føder en hunnbjørn 3 unger, men det er ikke så vanlig. Som en kommentar føder en kvinne bare hvert 2. til 3. år.

En nyfødt veier i gjennomsnitt bare 11 gram! Tenk deg en boks suppe fra kjøkkenskapet ditt. En bjørnunge på 11 gram veier nesten like mye som den suppen kan. Øynene til en babybjørn er lukket ved fødselen og åpnes ikke før bjørnen er omtrent en måned gammel. Den kan bevege seg, men stoler på moren sin for alt. Pelsen til en nyfødt er svart med noen hvite markeringer på. Merkingene blir mer definert når den unge bjørnen vokser.

Ungene blir hos moren i ca 2 år og sykler rundt på ryggen mens hun lærer dem å finne mat og lage ly. De vokser veldig raskt og når en vekt på 22 pund ved 6 måneder. Etter å ha fylt to år gammel, har unge bjørner gjøre veien ut i verden på egenhånd.

Levetiden for brillebjørner i naturen varierer fra 20 til 25 år. Bjørner som holdes i en dyrehage kan leve inn i 30-årene. Det står klart at en bjørn som lever i et beskyttet miljø, mest sannsynlig vil leve lenger enn en i naturen. Rekorden for den eldste brillebjørnen går til en som bodde i 36 år og 8 måneder i National Zoo i Washington DC.

Brillebjørner som lever i dyreparker er sårbare for en tilstand som kalles alopecia syndrom. Denne tilstanden forårsaker hårtap på flankene og andre steder på bjørnens kropp.

Brillepopulasjon

Bevaringsstatusen for brillebjørnen er Truet . Det er vanskelig å få et nøyaktig tall angående den totale bestanden av denne bjørnen fordi den gjemmer seg mesteparten av tiden. Men forskere har estimert befolkningen til å variere mellom 6000 og 10.000 bjørner i den nordlige delen av Andesfjellene.

Med både tap av habitat- og krypskytingsproblemer ser det ut til at denne bjørnens befolkning avtar.

Vis alle 71 dyr som starter med S

Interessante Artikler