Snøete ugle



Snowy Owl Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Fugler
Rekkefølge
Strigiformes
Familie
Strigidae
Slekt
Bubo
Vitenskapelig navn
Bubo Scandiacus

Bevaringsstatus for snøugle:

Minste bekymring

Snowy Owl Sted:

Eurasia
Europa
Nord Amerika
hav

Fakta om snøugle

Hovedbytte
Lemmings, Voles, Fish
Karakteristisk funksjon
Svarte og hvite markeringer og stort hode
Vingespenn
130cm - 164cm (51in - 65in)
Habitat
Skog i den arktiske tundraen
Rovdyr
Menneske, rev, ville hunder
Kosthold
Altetende
Livsstil
  • Ensom
Favoritt mat
Lemmings
Type
Fugl
Gjennomsnittlig clutchstørrelse
7
Slagord
En av de største ugleartene i verden!

Snowy Owl Fysiske egenskaper

Farge
  • Grå
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Fjær
Toppfart
50 km / t
Levetid
10 - 17 år
Vekt
1,1 kg - 2 kg (2,4 kg - 4,4 kg)
Høyde
60cm - 75cm (24in - 30in)

Snøuglen er også kjent som den arktiske uglen eller den store hvite uglen. Snøuglen finnes hovedsakelig i polarsirkelen, med rekkevidden til snøuglen som strekker seg over Canada, Grønland, Europa og Asia. Snøuglen er den offisielle fuglen i Quebec i det nordøstlige Canada.



Snøuglen er en av de største uglene i verden, med en gjennomsnittlig voksen snøugle som vokser til ca 65 cm høy med et vingespenn på rundt 140 cm. Snøugler kan imidlertid være mindre enn dette, og kan til og med vokse til mer enn 75 cm i høyden.



Til tross for det store utvalget av snøugle innenfor polarsirkelen, er det rapportert for snøugler å reise lenger sør på jakt etter mat. Snøugler har blitt sett så langt sør som Texas i USA og til og med i Karibien. Snøugler blir også ofte sett i hele Europa og Asia, fra Storbritannia til Sør-Kina.

Snøugler lager reir på bakken, men de valgte nesteplassen veldig nøye. Et reirsted for snøuglen må ha god sikt slik at snøuglen er i stand til å holde et øye med omgivelsene, og redningen til snøugla må også ha en god matkilde slik at snøuglen ikke trenger å forlate reiret lenge (hvis i det hele tatt) for å spise.



Snøugler hekker i mai, og den kvinnelige snøuglen legger opptil 14 egg, selv om snøuglens gjennomsnittlige clutchstørrelse er omtrent 7. Den rene hvite snøugleungene klekkes ut av eggene etter en inkubasjonsperiode på rundt 5 uker. Både den mannlige snøuglen og de kvinnelige snøugleforeldrene hjelper til med å mate og frykte ungene sine, og beskytter også fugleungene fra rovdyr.

Selv om snøugler er altetende, har de først og fremst kjøttetende kosthold. Lemminger og andre smågnagere som mus og voles er de viktigste næringskildene til snøuglen. Snøugler er opportunistiske jegere, noe som betyr at de vil benytte seg av muligheten til å jakte større dyr. Snøugler har vært kjent for å jakte på fisk (når de finner dem), ekorn, kaniner, rotter, fugler og til og med store pattedyr som gophers og rev.

I likhet med andre arter av storfugl er det kjent at det er snøuglen som svelger maten hele, og deretter sprekker opp beinene i form av en pellet opptil 24 timer etter fôring. For å opprettholde seg selv må snøuglen spise rundt 5 lemminger eller mus hver dag, som er nesten 2000 på ett år.



Snøuglen har som kjent lyse hvite fjær som ofte flekkes med svart og grått. Snøuglen har også store øyne, et skarpt, buet nebb og stort hode, sammen med fjær på føttene. Alle disse egenskapene til snøuglen lar snøuglen overleve så vellykket som mulig innenfor polarsirkelen.

På grunn av sin store størrelse har snøuglen få naturlige rovdyr i sitt miljø. Mennesker som jakter på snøuglen er de viktigste rovdyrene til snøugla, sammen med store rev, ville hunder og ulver.

Vis alle 71 dyr som starter med S

Kilder
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) The Encyclopedia Of Birds

Interessante Artikler