Sibirsk tiger



Siberian Tiger Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Rovdyr
Familie
Felidae
Slekt
Panthera
Vitenskapelig navn
Panthera Tigris Altaica

Siberian Tiger Conservation Status:

Truet

Siberian Tiger Sted:

Asia
Eurasia

Fakta om Siberian Tiger

Hovedbyttet
Hjort, storfe, villsvin
Habitat
Tett tropisk skog
Rovdyr
Menneskelig
Kosthold
Kjøtteter
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
3
Livsstil
  • Ensom
Favoritt mat
Hjort
Type
Pattedyr
Slagord
Også kjent som Amur-tigeren!

Siberian Tiger Fysiske egenskaper

Farge
  • Svart
  • Hvit
  • oransje
Hudtype
Pels
Toppfart
60 km / t
Levetid
18 - 25 år
Vekt
100 kg - 350 kg (220 - 770 kg)

Et kongelig symbol på styrke, makt og mot, den sibiriske tigeren er en av de hardeste rovdyrene i verden.



Med sin enorme størrelse og kraftige kropp, kaster den sibiriske tigeren de tette skogene i Øst-Asia på jakt etter byttedyr. Spesielt tilpasset det frosne klimaet det ligger i, er det et sofistikert rovdyr som er i stand til å ta ned nesten alle andre dyr, uansett størrelse. Men på grunn av verdien som legges på den luksuriøse pelsen og de antatte medisinske egenskapene til delene, er dyret konstant truet av utryddelse fra menneskelig aktivitet. Det kreves omhyggelig bevaringsarbeid og beskyttelse fra lokale myndigheter for å styrke dagens befolkningstall.



UtroligFakta om Siberian Tiger!

  • Andre vanlige navn for den sibiriske tigeren inkluderer Amur-tigeren, den manchuriske tigeren og den koreanske tigeren.
  • Den sibiriske tigeren er et viktig mytologisk symbol for noen innfødte kulturer i regionen den bor.
  • Som et menneskelig fingeravtrykk har ingen to tigre nøyaktig samme stripemønster.
  • Stripene på en tiger hjelper med å kamuflere tigeren, slik at den kan snike seg på og drepe byttedyr med ett kraftig slag.
  • Sibiriske tigre krever enorme mengder naturlig territorium for å streife omkring, noe som gjør dem spesielt utsatt for menneskelig inngrep og tap av habitat.

Siberian Tiger Scientific Name

Det vitenskapelige navnet på den sibiriske tigeren erPanthera tigris altaica. Ordet ‘tigris’ betyr tiger på gammelgresk. Grekerne lånte imidlertid tilsynelatende ordet fra andre språk, som persisk. Ordet ‘altaica’ er avledet fra navnet på den altaiske språkgruppen, som blir talt over Sentral- og Øst-Asia.

Den sibiriske tigeren er for tiden klassifisert som en underart av tigeren, noe som gjør den nært knyttet til den kaspiske tigeren, Bengal tiger og malaysisk tiger. Det har vært noen debatt om hvor mange underarter av tigeren som virkelig eksisterer, men en genetisk analyse støttet ideen om at det totalt er så mange som seks forskjellige underarter. Selv om de teknisk sett er av samme art, skilles disse gruppene geografisk av tusenvis av miles over hele Asia.

Tigeren er en del av samme slekt som løve , Jaguar , og leopard . Det forgrenet seg sannsynligvis fra resten av slekten for noen få millioner år siden, kanskje et sted i Sentral-Asia. Tigeren er mer fjernt knyttet til villkattene, tamme katter , og cougars i andre slekter innen den kjære familien.

Siberian Tiger Utseende og atferd

De sibiriske tigrene er de største og kraftigste underarter av tigre i verden - og blant de mektigste dyrene av enhver art hvor som helst. Størrelsen på tigeren kan variere mye, men de største prøvene kan være rundt 11 meter lange og har en vekt på nærmere 700 eller til og med 800 pund, noe som gjør disse dyrene nesten like store som et flygel.

De sibiriske tigrene har et tykt pelsskinn for å beskytte dem mot det frodige klimaet i deres opprinnelige habitat. Pelsen består i stor grad av lys oransje farger rundt hodet, bena og ryggen, pluss ekstra hvite farger rundt øynene, snuten, kinnene og indre ben. Det mest særtrekk ved den sibiriske tigeren er de smale svarte stripene rundt hodet og kroppen, som gir kamuflasje og skjult i skogene. Imidlertid har den relativt færre striper sammenlignet med andre underarter av tiger.

Andre særtrekk ved den sibiriske tigeren inkluderer tykke poter, korte spisse ører, flatt hode og snute, en stor muskuløs kropp og en rørformet hale med svarte og hvite markeringer. Den har lengre bakben enn forben, som gjør det mulig å hoppe virkelig imponerende avstander i luften for å dempe byttedyr. De lange og fryktinngytende klørne og tennene gjør at de klikker på og hindrer byttet i å rømme.

Tigre kommuniserer hovedsakelig gjennom sin luktesans og deres begrensede vokalisering. De lange kinnskjeggene deres hjelper dem også med å navigere i nærheten, spesielt i mørket. I likhet med mange andre felide arter mangler imidlertid sibiriske tigre en kompleks sosial struktur. De er stort sett ensomme skapninger som aggressivt politiserer territoriene deres enten gjennom kløremerker på trær eller duftmerker sprayet med urin og sekreter. Dette forteller andre tigre å være forsiktige med å trenge seg inn på individets nåværende jaktmark.

Til tross for deres voldsomme territoriale aggresjon, er disse tigrene faktisk noe mobile dyr som har vært kjent for å reise hundrevis av miles om gangen på jakt etter hjem og parringsmuligheter. Spesielt unge voksne menn kan flytte ofte før de etablerer et mer permanent territorium. Mannlige og kvinnelige territorier overlapper ofte litt for parringsformål.



Siberian tiger (Panthera tigris altaica) Siberian tiger in tree

Siberian Tiger Habitat

Den sibiriske tigeren okkuperte en gang en større del av territoriet over det moderne russiske Fjernøsten, det nordøstlige Kina og den koreanske halvøya. Men på grunn av befolkningstap er underarten nå begrenset til et smalt område rundt Sikhote-Alin-fjellkjeden nær Stillehavskysten i Russland. Det er også mulig at området strekker seg litt til Nord-Korea og Kina. Disse tigrene pleier å foretrekke de tette blandede skogene rundt regionen. Distribusjonen deres ser ut til å være basert på tilstedeværelsen av byttedyr i området.

Siberian Tiger Diet

Den sibiriske tigeren er et kjøttetende toppdyr som næres nesten helt av kjøtt. Kostholdet består hovedsakelig av stort hovdyr bytte (som betyr hovdyr) som elg, rogn hjort , og villsvin . Andre potensielle byttedyr inkluderer kaniner , laks, og til og med, i sjeldne tilfeller, bjørner . De har også vært kjent for å mate av husdyr i områder der tigre og mennesker overlapper hverandre. De foretrekker å jakte om natten når byttet er mest aktivt.

Til tross for sin enorme størrelse er tigre stille og skjult jegere som vil snike seg på byttedyr under dekke av steiner og trær for å bakhold og drepe dem nesten umiddelbart med en kraftig bit i nakken. De kan også kjøre med topphastigheter på rundt 30 til 40 miles i timen i korte perioder for å jage byttedyr.

Bare en liten brøkdel av bakhold vil faktisk resultere i et vellykket drap, så tigeren må være konstant våken for gode jaktmuligheter. De kan spise opptil 60 kilo mat i løpet av en vellykket natt, men de kan overleve på langt mindre hvis de ikke kan fange tilstrekkelig mengde mat. Tigeren spiser vanligvis ikke alle deler av det avdøde byttet, og etterlater en del av kadaveret for andre dyr.

Sibiriske tigre prøver nesten alltid å unngå kontakt med mennesker, men noen få dyr har vært kjent for å spise mennesker hvis deres tradisjonelle byttedyr er fraværende, eller de ikke kan jakte med hell fordi de er syke eller gamle. Disse typer 'maneaters' er sjeldne, men når de først har begynt å spise menneskekjøtt, kan de ofte gjøre det til en vanlig del av kostholdet.

Siberian Tiger Predators and Threats

En fullvoksen sibirsk tiger står overfor få naturlige trusler fra andre dyr utenfor sjeldne tilfeller av død fra ulver eller bjørner . Til tross for deres relative isolasjon fra menneskelige befolkninger er imidlertid både poaching og tap av habitat fra mennesker vedvarende problemer. Sibiriske tigre blir jaktet av flere grunner, inkludert bruk i klær, trofeer og tradisjonell medisin. Utviklingen av regionen for hogst og oppdrett har også bidratt til nedgangen til den sibiriske tigeren.



Det regnes for tiden som en truet underart.

Reproduksjon av sibirsk tiger, babyer og levetid

Sibiriske tigre har ingen fast reproduksjonsplan. I stedet kan de parre seg når som helst i løpet av året. Parringssyklusen begynner vanligvis når en av tigrene etterlater duft eller riper på nærliggende trær for å tiltrekke seg kompisen. Mann og kvinne vil da møtes og tilbringe noen dager med hverandre alene. Hannen vil dra av kort tid etter, og etterlate kvinnen å ta vare på og oppdra ungene alene.

Etter å ha båret de ufødte ungene i omtrent tre måneder, vil kvinnelige tigre produsere kull på to til seks unger om gangen. Siden de vanligvis er blinde i hulene, er ungene mest sårbare i løpet av denne perioden og krever ganske mye omsorg og oppmerksomhet. Kvinnen kan la dem være alene i hiet i korte perioder mens hun søker etter mat.

Det tar noen måneder før ungene blir helt avvent fra morsmelken. Moren må da ikke bare jakte på seg selv, men også etter sine raskt voksende unger, som vil bli mer selvforsynende bare rundt 18 måneders alder. De vil forbli hos moren i to til tre år, hvorpå de vil vandre av seg selv og etablere sine egne territorier.

Sibiriske tigre har en lignende levetid som andre kjente arter. Forutsatt at de dør av naturlige årsaker, lever de vanligvis minst åtte år i naturen. Imidlertid er det kjent at noen tigre lever godt inn i tjueårene. De kan potensielt leve enda lenger i fangenskap.

Siberian Tiger Population

De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) rødliste, som kategoriserer bevaringsstatus for verdensomspennende dyrepopulasjoner, viser for tiden den sibiriske tigeren som en truet underart, opp fra kritisk truet i 2007. Den sibiriske tigeren var sannsynligvis på sitt høydepunkt på 1800-tallet, da de streifet over mye av Den koreanske halvøya og deler av Manchuria. Men etter år med utarmning antas det at befolkningen nådde et lavpunkt på bare 20 til 30 individer på 1930-tallet.

Takket være flittig bevaringsarbeid har tallene siden kommet tilbake i hundrevis. Basert på befolkningsestimater fra en undersøkelse i 2005, var det rundt 360 individer i naturen, hvorav 250 var i avl. Et annet estimat fra 2015 antyder at det er omtrent 500 sibiriske tigre igjen i Øst-Russland. Et stort antall sibiriske tigre holdes og avles i fangenskap.

En del av denne suksessen kan tilskrives forsiktig beskyttelse og vedlikehold av ville tigerpopulasjoner og et forbud mot internasjonal og innenlandsk handel med tigerdeler. Imidlertid fortsetter ulovlig poaching (i tillegg til slapp håndheving av protokoller mot poaching) en betydelig trussel mot deres overlevelse. Et annet betydelig problem er det lave genetiske mangfoldet på grunn av fallende befolkningstall. Naturvernere håper å styrke befolkningstallet ytterligere ved å gjeninnføre den sibiriske tigeren tilbake i deler av sitt tidligere område lenger vest og sør.

Vis alle 71 dyr som starter med S

Interessante Artikler