Rød panda

Red Panda Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Rovdyr
Familie
Ailuridae
Slekt
Ailurus
Vitenskapelig navn
Ailurus gull

Red Panda Conservation Status:

Truet

Red Panda Sted:

Asia

Red Panda Fun Fact:

Det er under 3000 igjen i naturen!

Red Panda Fakta

Bytte
Bambus, bær, egg
Navn på unge
Cub
Gruppeatferd
  • Ensom
Morsom fakta
Det er under 3000 igjen i naturen!
Anslått befolkningsstørrelse
mindre enn 3000
Største trussel
Habitat tap
Mest særegne funksjon
Rusten farget tykk pels og stripete ansikt
Andre navn)
Mindre Panda, Fire Fox
Svangerskapstid
4 måneder
Habitat
Fjellskog i høy høyde
Rovdyr
Snow Leopard, Marten, Human
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
3
Livsstil
  • Nattlig
Vanlig navn
Rød panda
Antall arter
1
plassering
Himalaya
Slagord
Det er under 3000 igjen i naturen!
Gruppe
Pattedyr

Røde panda fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Nett
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
24 km / t
Levetid
8 - 12 år
Vekt
3 kg - 6,2 kg (7 kg - 14 kg)
Lengde
60cm - 120cm (24in - 47in)
Alder på seksuell modenhet
18 måneder
Avvenningsalder
5 måneder

Red Panda Classification and Evolution

Den røde pandaen er en kattestor art av kjøttetende pattedyr som finnes i de tempererte fjellskogene i bakken av Himalaya. Som navnet antyder, er de relatert til den større og mer kjente Giant Panda (selv om den eksakte nærheten til forbindelsen deres fortsatt er usikker for vitenskapen), sammen med å dele en rekke egenskaper med Raccoon, og så er Røde Pandaer klassifisert i en sin egen familie. Den røde pandaen er også kjent med en rekke forskjellige navn i sine opprinnelige regioner, inkludert den lille pandaen, den røde kattbjørnen og som ildreven i Nepal. I likhet med deres mye større fetter, er den røde pandaen avhengig av bambus for å mate og med rask avskoging av disse unike områdene er det mindre og mindre for disse dyrene å spise, noe som til slutt har ført til at den røde pandaen er oppført som en truet art.



Red Panda Anatomy and Appearance

The Red Panda er omtrent like stor som en stor huskatt, med et kattelignende ansikt og en lang, busket hale. Den rustne fargede tykke pelsen dekker kroppen deres, med unntak av de nesten hvite fargede ørene, kinnene, snuten og flekkene over øynene. The Red Panda har også rødbrune striper som løper ned på hver side av den hvite snuten, sammen med vekslende lyse og mørke ringer på halene. Den røde pandaen har også halvtrekkbare klør for å hjelpe klatring og stabilitet blant grenene og sterke, tøffe kjever som de bruker til å tygge på bambus. Som den gigantiske pandaen har den røde pandaen også et utvidet håndleddsben som virker litt som en tommel, slik at de kan holde på bambus mens de tygger den. Den røde pandaen har også tett pels som hjelper til med å holde den varm i løpet av den kalde vinteren, sammen med å ha tykk og ullpels på fotsålene, som ikke bare hjelper å holde føttene varme, men også hindrer dem i å gli på de våte grenene.



Red Panda Distribution and Habitat

Den røde pandaen finnes i de tempererte skogene i Himalaya i høyder mellom 1800 og 4000 meter. Disse høye fjellskråningene pleier å være dekket av løvskog med løvtre med en bambus underetasje som er avgjørende for den røde pandas overlevelse. Deres historiske rekkevidde utvidet seg gjennom Bhutan, Nepal, India, Myanmar og Kina, hvor deres rekkevidde overlapper den til den enda sjeldnere Giant Panda, men i dag er den røde pandaen utryddet fra visse områder og befolkningstallet synker raskt i andre. På grunn av den skjøre økologien til deres innfødte, fjellskog og deres avhengighet av å spise bambus, skyves den røde pandaen i mindre og mer isolerte lommer i sitt engang brede utvalg med andre faktorer, inkludert klimaendringer som påvirker mangelen på overflod av bambus.

Red Panda Behavior and Lifestyle

The Red Panda er et nattlig og generelt ensomt dyr med unntak av menn og kvinner som kommer sammen for å parre seg i hekkesesongen. Røde pandaer tilbringer dagtimene med å sove i grenene høyt i trebaldakinen med den lange, buskede halen viklet rundt dem for å holde dem varme. Selv om det er kjent at de spiser i trærne, kommer de vanligvis ned til bakken etter skumring for å begynne å fôre i mørket. The Red Panda er et territorialt dyr som markerer lappen med avføring, urin og frigjør en myk sekresjon fra analkjertlene. De er også kjent for å kommunisere mellom hverandre ved hjelp av korte fløyter og knirker. The Red Panda er en sterk og smidig klatrer som ikke bare sover trygt i grenene om dagen, men også kan pile opp en koffert hvis den trues av rovdyr hjulpet av de skarpe klørne.



Rød panda reproduksjon og livssyklus

Røde pandaer hekker vanligvis mellom januar og mars, og etter en svangerskapsperiode som varer i rundt fire måneder, føtter hunnen 1-5 unger som blir født blinde, og selv om de begynner å åpne øynene i løpet av et par uker, øynene til Røde pandaungene åpner ikke helt før de er omtrent en måned gamle. Før ungene hennes blir født, bygger den kvinnelige røde pandaen et rede i et trehull, røtter eller bambuskratt som er foret med blader, mose og annet mykt plantemateriale. Røde pandaunger forlater kanskje ikke reiret før de er tre måneder gamle og er sterke nok til å forhandle om de vanskelige grenene. De spiser utelukkende med bambus til de er gamle nok til å mage annen mat og når full voksenstørrelse etter omtrent et år. Det er imidlertid en høy dødelighet hos unge røde pandaer med opptil 80% som ikke når full voksen alder.

Red Panda Diet and Prey

Selv om den røde pandaen tilhører den kjøttetende gruppen av pattedyr, er kostholdet deres nesten vegetarisk da bambusskudd utgjør størstedelen av maten. Ettersom den røde pandaen er et pattedyr, har den imidlertid et kort fordøyelsessystem som betyr at selv om bambus ikke inneholder næring uansett, kan de ikke få mest mulig ut av måltidene. I motsetning til kjempepandaen, vil den røde pandaen også spise en rekke andre matvarer for å supplere kostholdet som eikenøtter, bær og gress, sammen med gruber, mus, øgler, kyllinger og fugleegg. I tillegg til det utmerkede synet, lukten og hørselen, har den røde pandaen også lange, hvite kinnskjegg på snuten, som hjelper den å navigere gjennom den tette vegetasjonen i mørket om natten, når den mest aktivt fôrer etter mat.

Røde panda rovdyr og trusler

På grunn av det faktum at røde pandaer bor i høyfjellet fjellskog, har de faktisk færre naturlige rovdyr enn de ville hatt lenger nede i bakkene. Snow Leopards and Martens er de eneste virkelige rovdyrene til den røde pandaen sammen med rovfugler og små rovdyr som bytter på de mindre og mer sårbare ungene. Den største trusselen mot den røde pandaen er imidlertid mennesker som har påvirket denne arten hovedsakelig gjennom avskoging av deres utrolig unike habitater. På grunn av menneskelig inngrep, ulovlig jakt og krypskyting har det vært drastiske tilbakegang i antall røde pandaer, og disse populasjonene ble også presset inn i mer separate, isolerte områder. En av de største bekymringene med dette er at disse populasjonene vil være truet av innavl som fører til mindre vellykkede individer i disse områdene.



Red Panda Interessante fakta og funksjoner

Å bo høyt i det kalde fjellklimaet betyr at røde pandaer er godt tilpasset til å holde seg varme med sin tette pels og teppelignende hale. På veldig kalde dager har det imidlertid vært kjent at røde pandaer soler seg høyt i baldakinen for å varme seg opp mens de sover om dagen. En studie utført i 2001 fant at 79% av de røde pandaene rapporterte om de ble funnet innen 100 meter fra nærmeste vannkilde, noe som indikerer at en god vannkilde også kan være avgjørende for deres allerede strenge habitatkrav. Bevis antyder også at reproduksjonsfrekvensen for Red Panda har gått ned, noe som antas å være relatert til nedgangen i maten de spiser for å overleve og reprodusere vellykket.

Red Panda forhold til mennesker

Røde pandaer har blitt beundret av mennesker i årevis, men mange av erfaringene vi har med dem er i dyreparker og dyreinstitusjoner, da disse sjeldne og hemmelighetsfulle dyrene kan være utrolig vanskelig å få øye på i naturen. Dette er imidlertid en av faktorene i deres død da en indisk landsby rapporterte at 47 røde pandaer ble fanget og solgt til dyrehager over hele verden på bare ett år. Menneskelig forstyrrelse av deres unike og spesialiserte habitater skjønt antas å være den største årsaken til nedgangen i antall røde pandaer i hele Himalaya, med avskoging, hovedsakelig i form av hogst som en av de viktigste synderne. Som med den gigantiske pandaen, er den røde pandaen avhengig av bambuskratt i høy høyde for å overleve, og uten dem har den ingen andre steder å dra.

Red Panda Conservation Status and Life Today

I dag er den røde pandaen oppført på IUCNs rødliste som en dyreart som er truet i sitt naturlige miljø og derfor er sterkt truet av utryddelse i nær fremtid. Det anslås å være mindre enn 3000 røde pandaer som er igjen i naturen, med flertallet av disse som bor i små beskyttede soner i nasjonalparker. En rekke fangenskapsprogrammer er også etablert i Asia, Europa og Nord-Amerika og ser ut til å ha relativt suksess i arbeidet.

Vis alle 21 dyr som starter med R

How to say Red Panda in ...
Bulgarskrød panda
Katalanskrød panda
Tsjekkiskrød panda
danskRød panda
tyskLiten panda
EngelskRød panda
EsperantoLiten panda
SpanskAilurus gull
FinskKultapanda
franskLiten panda
Hebraiskrød panda
Kroatiskrød panda
UngarskRød kattbjørn
IndonesiskRød panda
ItalienskAilurus gull
JapanskMindre panda
nederlandskKleine panda
EngelskRød panda
PusseLiten panda
Portugisiskrød panda
Engelskrød panda
SlovenskCat panda
svenskKattbjørn
TyrkiskLiten panda
Vietnamesiskrød panda
kinesiskrød panda
Kilder
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals
  8. Om røde pandaer, tilgjengelig her: http://www.animalcorner.co.uk/wildlife/pandas/panda_red.html
  9. Røde Panda-fakta, tilgjengelig her: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/red-panda/
  10. Red Panda Diet, tilgjengelig her: http://www.bearlife.org/red-panda.html
  11. Red Panda-informasjon, tilgjengelig her: http://www.animalinfo.org/species/carnivor/ailufulg.htm
  12. Red Panda Conservation, tilgjengelig her: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/714/0

Interessante Artikler