Possum

Possum vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Diprotodontia
Familie
Phalangeriformes
Slekt
Phalangeridae
Vitenskapelig navn
Phalangeriforme

I Bevaringsstatus:

Minste bekymring

I Sted:

Oseania

Possum Fakta

Hovedbytte
Insekter, blader, blomster
Habitat
Bushland og regnskog
Rovdyr
Rev, katt, rovfugler
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
2
Livsstil
  • Ensom
Favoritt mat
Insekter
Type
Pattedyr
Slagord
Det er 69 arter på det australske kontinentet!

Possum Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
15 km / t
Levetid
5-8 år
Vekt
0,1-14,5 kg (0,22-32 kg)

'Possum er en av de vanligste pungdyrene i Australia.'



Disse nattdyrene kan navigere i høye trær med overraskende smidighet og aplomb. Noen ganger kan man leve side om side med mennesker, og det kan sees eller til og med høres skurring rundt på tak eller dekk om natten. Ordene possums og opossums brukes noen ganger om hverandre, men de betyr faktisk forskjellige ting. Opossum refererer spesifikt til de amerikanske opossums. Possum, derimot, refererer til den australske sorten med det vitenskapelige navnetPhalangeriformes. De tilhører forskjellige ordrer, men er begge eksempler på pungdyr.



3 Possum fakta

  • Pungdyret er en eldgammel slekt av pattedyr som splittes fra placentapattedyrfor over 100 millioner år siden. Moderne possums, kenguruer og koalaer trolig utviklet seg fra en felles forfader som levde for 20 til 30 millioner år siden.
  • Hanner og kvinner er kjent somknekt og knekt, henholdsvis, mens en gruppe kalles en passel.
  • I Australia og noen av øyene i nærheten har spredningen av byer gjort møter mye mer vanlige. Noen ganger betraktet som et skadedyr,possums liker å gjemme seg i mørke områdersom loft, boder og garasjer, forårsaker skade og ødeleggelse av hager, gårder, skoger og utstyr. De representerer nesten ingen fare for mennesker alene, men de kan spre sykdommer ved å gjennombore huden med de skarpe klørne. Hvis du støter på en i eller i nærheten av boligen din, er det lurt å unngå kontakt og la fagpersoner fjerne dem på en human måte.

Possum Scientific Name

De vitenskapelig navn av possum erPhalangeriformes, som stammer fra det greske ordetfalanger, som betyr edderkoppnett, med henvisning til de smeltede sifrene på bakbenene. Possums er delt inn i flere forskjellige familier og slekter. Familien tilPhalangeridaeinneholder flertallet av possums, inkludert de velkjente vanlige brush-tail possums og cuscus. Andre variasjoner inkluderer pygmy possums, ring-tail possums, trioks og gliders. Det er rundt 70 forskjellige arter av possums spredt over hele Stillehavsregionen. De tilhører pungdyrordenenDiprotodontiasammen med kenguruer , wallabies , koalas , og wombats .

Disse egenskapene deles vanligvis mellom alle eiendommer, men det viser fremdeles stor variasjon, spesielt med hensyn til størrelsen. Den minste arten er den tasmanske pygmy possum, som måler mindre enn 3 inches lang og veier mindre enn en blyant. Den største arten er de to bjørne-cuscusene, som veier opptil 22 pund, eller omtrent på størrelse med en tamme katt. Possums varierer også i andre fysiske egenskaper. Pensel-halen har en veldig furig hale med naken underside. Ring-tail possum har derimot en flerfarget hale.



Kanskje den mest unike tilpasningen av alle possums er glideren. Som navnet antyder, har disse artene utviklet store hudklaffer mellom lemmer som gjør dem i stand til å gli gjennom luften. Disse klaffene ligner veldig på flygende ekorn (som egentlig er et gnager og et placentapattedyr, ikke et pungdyr). Dette er et eksempel på konvergent evolusjon: to separate dyr som utvikler like trekk av nøyaktig samme grunner. De fleste av seilflyene okkuperer slekten til Petaurus, men fjærhalsglideren, som har takkede tåputer for å klatre glatt bark, opptar sin egen slekt, passende kalt Acrobates.

Possum på en gren

Possum Behavior

Possumer varierer like mye i oppførselen som de gjør i fysiske egenskaper. Børstehalepossumene er nattlige og ensomme skapninger som bare kommer sammen i hekkesesongen. Som den mest jordbundne og jordbundne av alle eiendommer kan de bo i nærheten av menneskelige hjem og hager. Ring-tail possums er derimot svært sosiale skapninger som bor i felles reir kjent som dreys. Disse gruppene består vanligvis av det mannlige og kvinnelige avlsparet og avkomene. De nevnte seilflyene (inkludert den velkjente ekornesveven og sukkerflyeren) har klaffer mellom lemmene for å gli mellom tregrener og bakken under. En art har blitt observert å reise så mye som 65 fot på en gang.

Possumer er ganske føyelige altetende som bare virker aggressivt når de er truet. Noe av deres defensive oppførsel inkluderer å spille død, knurring, bære tennene eller skille ut dårlig lukt. Når de ikke jakter, bruker possums mesteparten av tiden på å pleie eller sove. Possumer kommuniserer med hverandre (og med potensielle trusler) gjennom både lyd og lukt. Deres pakke med alarmsamtaler, parringsanrop og lokasjonssamtaler inkluderer skrik, sus, klikk, grynt og hyl. De har også duftkjertler på brystet for å markere territorium.



kan ikke bo

Possumet er innfødt i skogene i Australia og de omkringliggende øyene Tasmania, Ny Guinea, Celebes og Solomons. Deres vanligste habitater inkluderer regnskog, eukalyptisk skog, skog, buskland og til og med menneskelige nabolag. Det eneste de trenger er et relativt tett nettverk av trær der de kan bo for beskyttelse og mat.

Jeg kosthold

Possums har utviklet seg til å favorisere et altetende kosthold som inkluderer insekter egg og en rekke forskjellige plantematerialer, hvorav noen er giftige for andre dyr. Hvis de får muligheten, vil de også rense på mat som er igjen av andre dyr og mennesker. Den nøyaktige kostholdssammensetningen varierer avhengig av tilgjengeligheten av mat fra et sted til et annet, slik at de best kan beskrives som opportunistiske. Noen possumarter har en forstørret cecum (en pose i tarmene) for å gjære og fordøye de svært fiberbaserte matvarene i kostholdet. Molartennene har skarpe tips som hjelper dem å tygge gjennom det harde plantematerialet.

Possum rovdyr og trusler

Possumer blir ofte byttet av slanger , katter , hunder , rever ugler, tiger quolls , og andre store rovdyr. Tigerquolls og slanger er endemiske for Australia, men mange andre arter ble introdusert av europeiske bosettere og har drevet antall ned. Possumer er jaktet av mennesker for pelsen, men den største trusselen mot deres eksistens er ødeleggelseshabitatet fra både branner og menneskelig aktivitet. Som det ble demonstrert av den ødeleggende arten av bushfires fra 2019 til 2020, blir disse hendelsene sterkt forverret av klimaendringene.

Possumreproduksjon, babyer og levetid

Reproduksjon varierer fra monogami (en eneste kompis) til polygami (flere venner) og nesten alt i mellom. Bare fjespenselen har muligheten til å endre parringssystemet på et innfall basert på hvor mye mat som er tilgjengelig i miljøet. Hannene tyr kvinner med sine høylydte samtaler og kan avle flere grupper av unge gjennom hele paringssesongen.

Når paret har kopulert seg, produserer kvinnen ett eller to (sjelden tre) levedyktige avkom, vanligvis rundt midten av året. Noen arter produserer opptil 10 avkom, men de fleste babyene dør raskt av og etterlater bare noen få. For å maksimere sjansene for overlevelse, finner moren et komfortabelt gjemmested i trehuler eller forlatte fuglereder for å bære ungene sine. Bare noen få arter bygger faktisk reir fra bunnen av.

Som med mange andre typer dyr, er moren ansvarlig for flertallet av foreldrepliktene, mens fedrene nesten ikke bidrar til deres overlevelse. Den vanlige ringhalepossum er den eneste arten der hannen også tar en fremtredende rolle i omsorgen for de unge.

Svangerskapsperioden er vanligvis ganske kort. Blant børstehalepossumene varer den bare i 16 eller 17 dager. De unge tøylene, som de heter, kryper fra fødselskanalen inn i mors posen med det formål å mate melk. På dette stadiet er de fortsatt blinde og døve og måler bare noen få centimeter store. Trærne er så avhengige av moren at leppene deres faktisk vil smelte rundt brystvorten for å hindre at den mister kontakten de første ukene av livet. Selv når det blir mer uavhengig, vil joey holde seg innenfor mors pose for beskyttelse og sikkerhet de neste månedene. Når den endelig blir for stor for posen, vil den noen ganger migrere til mors rygg.

Possum når vanligvis seksuell modenhet i løpet av det første året eller to av livet. Mange blir offer for rovdyr og sykdommer før de kan dø av naturlige årsaker, så levetiden til noen arter er vanligvis ikke mer enn 10 eller 15 år i naturen. De kan leve enda lenger i fangenskap der det er trygt for de fleste trusler.

baby kan

I Befolkning

Befolkningstall er vanskelig å estimere, men bevaringsstatusen kan variere ganske drastisk etter art. I henhold til IUCNs rødliste, som er en uavhengig organisasjon som sporer bevaringsstatusen til mange dyr, kan possumene variere mellom minste bekymring og kritisk truet . Børstehalepossumet, som er utbredt i hele kystregionene i Australia, har integrert seg så godt i det menneskelige samfunn at det er et vanlig syn. I den andre enden av spekteret er den vestlige ringhalepossum og feepossum kritisk truet. Mange arter får for øyeblikket beskyttelse av regjeringen i Australia. Det er ulovlig å jakte, fange eller drepe mange eiendommer av en eller annen grunn. Likevel anslås det at en fjerdedel av Australias 27 possum-arter for tiden er utryddet.

Possums in the Zoo

De San Diego zoologiske hage , som er en av få dyreparker i USA som har australske possums av noe slag, har en lang historie med de østlige vanlige ring-tail possums. De tre opprinnelige medlemmene (en mann og to kvinner) ble brakt til dyreparken i 1984. Etter flere år uten noen besittelser fikk dyrehagen mer fra Healesville Sanctuary i Victoria, Australia, men de er ikke alltid på utstilling.

Vis alle 38 dyr som starter med P

Interessante Artikler