Isbjørn

Vitenskapelig klassifisering av isbjørn

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Rovdyr
Familie
Ursidae
Slekt
Ursus
Vitenskapelig navn
isbjørnen

Polar Bear Conservation Status:

Sårbar

Isbjørn Sted:

Eurasia
Europa
Nord Amerika
hav

Polar Bear Fun Fact:

Kan være utryddet i løpet av de neste 30 årene!

Fakta om isbjørnen

Bytte
Sel, hvalross, sjøfugl
Navn på unge
Cub
Gruppeatferd
  • Ensom
Morsom fakta
Kan være utryddet i løpet av de neste 30 årene!
Anslått befolkningsstørrelse
20.000 - 25.000
Største trussel
Global oppvarming
Mest særegne funksjon
Klar ikke hvit pels og svart hud
Andre navn)
Nanuuq
Svangerskapstid
6 - 9 måneder
Vanntype
Saltvann
Habitat
Kystisfelt og flytende is
Kosthold
Kjøtteter
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
2
Livsstil
  • Døgn
Vanlig navn
Isbjørn
Antall arter
1
plassering
Ishavet
Slagord
Kan være utryddet i løpet av de neste 30 årene!
Gruppe
Pattedyr

Polar Bear Fysiske egenskaper

Farge
  • Gul
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
25 km / t
Levetid
20 - 30 år
Vekt
150 kg - 600 kg (330 kg - 1332 kg)
Lengde
2m - 2,5m (6,5ft - 8,3ft)
Alder på seksuell modenhet
3 - 5 år
Avvenningsalder
2 - 3 år

Isbjørnklassifisering og evolusjon

Isbjørnen er en stor bjørneart som finnes i isfeltene i Polhavet. Det er den største arten av bjørn i verden (med unntak av Kodiak Brown Bears som finnes i Alaska som kan nå lignende størrelser) med hanner som ofte veier inn på rundt 600 kg. Tenkte å være nært beslektet med brunbjørnen, betyr isbjørnenes navn egentlig 'Sea Bear', da de er kjent for ikke bare å tilbringe mye tid nær kysten, men er også sterke og dyktige svømmere som har blitt oppdaget. opptil 100 miles fra nærmeste is eller land. De blir imidlertid ødeleggende påvirket av global oppvarming, ettersom isen de stoler så sterkt på forsvinner raskt og har ført til at Isbjørnen har blitt et sterkt symbol på effekten av klimaendringene. Isbjørnpopulasjoner har også falt over Polhavet på grunn av jakt, forurensning og boring etter olje og gass som har ført til at de er oppført som en truet art.



Isbjørnens anatomi og utseende

Voksne isbjørner måler vanligvis mer enn to meter og veier rundt et halvt tonn. Kvinner er imidlertid mye lettere enn deres mannlige kolleger som er nesten dobbelt så høye som vekten. Isbjørner er en av få store pattedyr som finnes under slike fiendtlige forhold og har tilpasset seg godt sitt liv på isen. Pelsen deres er tykk og tett og består av et varmt underlag med lengre beskyttelseshår på toppen som er klare, hule rør som fanger opp varmen fra solen og overfører den direkte ned til den svarte huden, som deretter absorberer den velkomne varmen. Isbjørnen har en sterk og muskuløs kropp med brede fremre poter som hjelper når du padler i vannet, og pels på bunnen av føttene som ikke bare hjelper til med å holde dem varme, men som også gir isbjørnen ekstra grep når du beveger deg på is. De har veldig lange halser i forhold til andre bjørnearter som gjør det mulig for hodet å forbli over vannet når de svømmer. De har også mer langstrakte munnkurv og mindre ører enn sine slektninger.



Isbjørnedistribusjon og habitat

Isbjørner finnes på de isete kystene som omgir Nordpolen og så langt sør som Hudson Bay. Rundt 60% av isbjørnene finnes i Nord-Canada, med de gjenværende individer fordelt over Grønland, Alaska, Svalbard og Russland, hvor de har en tendens til å bli funnet relativt nær havet, og streifer store avstander over isfeltene. Isbjørnpopulasjonene har falt drastisk gjennom hele sitt naturlige utvalg, med den største trusselen mot at dette enorme rovdyret er global oppvarming. Selv om isbjørner er vant til sesongmessige endringer i polarsirkelen, skjer smeltingen av sommeren tidligere og mer voldsomt år for år, noe som betyr at isbjørner har mindre tid til å jakte på isen før den forsvinner. Deres prekære habitater påvirkes også sterkt av menneskelig inngrep i form av jakt, voksende bosetninger og utslipp av kjemiske forurensninger i vannet.

Isbjørnadferd og livsstil

Isbjørnen er et ensomt dyr som ikke bare kan løpe i hastigheter på opptil 25 km / t, men den sterke evnen til å svømme ved 6 km / t gjør det til et virkelig toppdyr i sitt miljø. Disse semi-akvatiske pattedyrene kan jakte både på isen og i vannet, og har vært kjent for å svømme store avstander over åpent hav på jakt etter mat. Isbjørner er i stand til å dykke under vannet for å fange byttet sitt som de gjør ved å holde øynene åpne og holde pusten i opptil to minutter. På land pleier de å jakte ved hjelp av to hovedteknikker: De forfölger enten og jager byttet sitt eller sitter og venter ved siden av et pustehull i opptil mange timer, før de bakholder på selet når det dukker opp. Å spise sel er avgjørende for isbjørnens overlevelse, da de er i stand til å forsyne den med et høyt energimåltid. I løpet av den korte arktiske sommeren blir isbjørner imidlertid tvunget lenger nord når isen trekker seg når de må mate på andre dyr lenger inn i landet.



Reproduksjon av isbjørner og livssykluser

Isbjørner har en tendens til å avle om våren mellom april og mai, med drektighetsperioden som varierer betydelig (avhengig av kvinnens helse) på grunn av en periode med forsinket implantasjon. Etter opptil 9 måneder senere føder hunnen mellom 1 og 4 unger i en hule som hun har gravd ned i snøen eller bakken. Ungene veier litt over en halv kilo når de er nyfødte og er hårløse og kan ikke se. Hunnene kommer inn i hulene sine mot slutten av høsten og dukker ikke opp med ungene sine før de harde vinterforholdene har blitt til vår. Selv om isbjørnunger begynner å spise fast mat når de er rundt 5 måneder gamle, blir de ikke avvenne før de er mellom to og tre. Unger er kjent for å ofte slåss med andre unger, som innebærer bryting og jakt, sammen med å tennene og til og med bite hverandre, men uten å skade. Disse spillene er avgjørende for at isbjørnungene skal lære å kjempe og forsvare seg med hell når de forlater moren og bor alene.

Isbjørn diett og byttedyr

Isbjørnen er det største kjøttetende pattedyret på land og må jakte regelmessig for å sikre at den blir godt matet og opprettholder sitt isolerende fettlag for å holde det varmt. Skinn og spekk av Ringed Seals utgjør mesteparten av Isbjørnenes diett, da de ofte etterlater det gjenværende kjøttet, som gir viktige matkilder til andre dyr som Arctic Foxes. Selv om sel er deres primære matkilde, spiser isbjørner også fugler, bær, fisk og reinsdyr (spesielt i de vanskeligere sommermånedene) sammen med en og annen hvalross. Kadaver fra store havpattedyr, inkludert sel, hvalross og til og med hval, gir også en vanlig matkilde for isbjørner som sies å ha så god luktesans at de er i stand til å snuse dem ut fra en betydelig avstand unna. Isbjørner er også kjent for å bryte inn i underjordiske selhuller for å jakte på valpene inni dem.

Isbjørn-rovdyr og trusler

På grunn av det faktum at isbjørnen er et enormt og voldsomt rovdyr, er det ingen dyr som bytter på dem i deres omgivelser. De har mest problemer med andre isbjørner, og kvinner vil beskytte ungene sine voldsomt fra hanner som kan prøve å skade dem. Mennesker er imidlertid den klart største trusselen mot det synkende antallet av isbjørner, ettersom de i grådighet har jaktet dem fra ankomst til Polhavet på 1600-tallet og frem til midten av 1970-tallet da internasjonale jaktforbud falt på plass. Sammen med de tilbakevendende isfeltene som er avgjørende for isbjørnens overlevelse forårsaket av klimaendringer, er de også sterkt påvirket av boring etter olje og gass, økt skipsaktivitet og økende nivåer av industrielle kjemikalier som forurenser vannet. Isbjørnen har en relativt lang reproduksjonshastighet, noe som betyr at populasjonene ikke bare krymper raskt, men de vokser ikke raskt nok til å opprettholde seg selv. Noen eksperter hevder at isbjørnen kan være utryddet fra naturen de neste 30 årene.



Isbjørn Interessante fakta og funksjoner

Før de tøffe vinterforholdene har kommet helt, graver kvinnelige isbjørner seg en hule i snøen der de sover i disse fiendtlige månedene (og hvor de føder ungene sine) og dukker først opp om våren. Disse hulene er kjent for å være opptil førti grader varmere enn utsiden, men menn ser ut til å foretrekke å være aktive hele året. Isbjørner har et lag med spekk under huden som kan være opptil 4 inches tykk og hjelper til med å holde dem varme. De er faktisk så godt isolert at isbjørner må bevege seg sakte for det meste for at de ikke skal overopphetes. Isbjørner kaster pelsen om sommeren, noe som betyr at de virker som de hviteste på begynnelsen av høsten. På våren ser det imidlertid ut til at strøkene deres er mer gule i fargen, noe som antas delvis å være på grunn av oljene som finnes i seleskinn.

Isbjørnforhold til mennesker

Før 1600-tallet da de europeiske, russiske og amerikanske jegerne ankom hjertet av polarsirkelen, var det bare innfødte som visste noe om dem. Isbjørner ble nådeløst jaktet fram til 1973 da en internasjonal avtale satte en stopper for slik ukontrollert jakt. Selv i dag har innfødte fortsatt lov til å jakte på isbjørnen for tradisjonell bruk, men den største trusselen mot isbjørner er den raskt smeltende ishyllen. Global oppvarming forårsaket av mennesker antas å redusere den så raskt, at noen sier at deres sørlige grense av Hudson Bay ikke vil ha is i det hele tatt innen 2080. Isbjørner er kjent for å være aggressive mot mennesker med rapporterte angrep som fortsatt forekommer, inkludert den siste og berømte hendelsen på Svalbard, da en rekke tenåringer og deres ekspedisjonsledere ble angrepet av en isbjørn i leiren deres.

Polar Bear Conservation Status og Life Today

I dag er isbjørnen oppført på IUCNs rødliste som en art som er sårbar i sitt naturlige miljø. Selv om internasjonale jaktforbud har forhindret et så høyt jaktnivå, viser bevaringsarbeidet innenfor polarsirkelen seg å være vanskelig med den eneste tingen som isbjørnen faktisk trenger for å overleve, forsvinner mer hvert år. Økt nivå av industriell aktivitet i det naturlige miljøet fører også til en nedgang i kvaliteten på de gjenværende habitatene. Det anslås å være mellom 20.000 - 25.000 isbjørner igjen streifende nær nordpolen, og de fleste av disse finnes i Nord-Canada.

Vis alle 38 dyr som starter med P

How to say Isbjørn in ...
Bulgarskhvit bjørn
TsjekkiskIsbjørnen
danskIsbjørn
tyskIsbjørn
EngelskIsbjørn
EsperantoTom urso
SpanskIsbjørn
EstiskIsbjørn
franskhvit bjørn
FinskIsbjørn
Hebraiskisbjørn
KroatiskIsbjørn
IndonesiskIsbjørn
ItalienskIsbjørn
kinesiskIsbjørn
MalaysiskIsbjørn
nederlandskIsbjørn
EngelskIsbjørn
Pusseisbjørn
PortugisiskIsbjørn
EngelskUrs polar
svenskIsbjørn
TyrkiskKutup-is
JapanskHokkyo bjørn
UngarskIsbjørn
Kilder
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals
  8. Informasjon om isbjørn, tilgjengelig her: http://www.fws.gov/home/feature/2008/polarbear012308/polarbearspromo.html
  9. Fakta om isbjørner, tilgjengelig her: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/polar-bear/
  10. Isbjørntrusler, tilgjengelig her: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/22823/0

Interessante Artikler