Panter

Panther Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Rovdyr
Familie
Felidae
Slekt
Panthera
Vitenskapelig navn
Panthera pardus, Panthera onca

Panther Conservation Status:

Nær truet

Panther plassering:

Sentral-Amerika
Nord Amerika
Sør Amerika

Panther Fun Fact:

Foretrekker å jakte om natten enn om dagen!

Panther Fakta

Bytte
Hjort, Tapir, Villsvin
Navn på unge
Cub
Gruppeatferd
  • Ensom
Morsom fakta
Foretrekker å jakte om natten enn om dagen!
Anslått befolkningsstørrelse
Ikke kjent
Største trussel
Habitat tap
Mest særegne funksjon
Lyse smaragdgrønne øyne
Andre navn)
Black Panther, Black Leopard, Black Jaguar
Svangerskapstid
90 - 105 dager
Habitat
Skog, sumpmark og gressletter
Rovdyr
Menneske, løve, hyena
Kosthold
Kjøtteter
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
3
Livsstil
  • Nattlig
Vanlig navn
Panter
Antall arter
31
plassering
Asia, Afrika, Amerika
Slagord
Foretrekker å jakte om natten enn om dagen!
Gruppe
Pattedyr

Panther fysiske egenskaper

Farge
  • Svart
  • Mørkebrun
Hudtype
Pels
Toppfart
71 km / t
Levetid
12 - 15 år
Vekt
36 kg - 160 kg (79 kg - 350 kg)
Lengde
1,1m - 1,9m (43in - 75in)
Alder på seksuell modenhet
3 - 4 år
Avvenningsalder
3 måneder

Panther klassifisering og evolusjon

Panther (også kjent som Black Panther) er et stort medlem av Big Cat-familien, hjemmehørende i Asia, Afrika og Amerika. Panther er ikke en distinkt art i seg selv, men er det generelle navnet som brukes til å referere til hvilken som helst svart farget katt av Big Cat-familien, spesielt leoparder og jaguarer. Panther er et unnvikende og kraftig dyr som har tilpasset seg godt til en rekke habitater rundt om i verden, og er kjent for å være en av de sterkeste klatrere av alle katter. Selv om Panther ikke er teknisk klassifisert som en egen art, anses de for å være truet av mange på grunn av det fallende antallet både leoparder og jaguarer gjennom store deler av deres naturlige rekkevidde.



Panther Anatomy and Appearance

Panther har en tendens til å være mørkbrun til svart i fargen og er ellers identisk med kattearten som den tilhører. Det eneste virkelige unntaket fra dette er Florida Panther som finnes i den sørøstlige regionen i USA, som antas å være en underart av Cougar og er ganske sjelden mørkbrun i fargen og har en tendens til å ha mer flekkete utseende. I motsetning til leoparder og jaguarer har Panther ingen flekker på den lange kroppen eller halen, men har i stedet et skinnende lag med mørk pels. Panthers har små hoder med sterke kjever og smaragdgrønne øyne, og har en tendens til å ha bakben som er både større og litt lengre enn de foran. Å være medlem av Big Cat-familien, er Panther ikke bare en av de største kattene i verden, men den er også i stand til å brøle, noe som katter utenfor denne gruppen ikke er i stand til å gjøre.



Panther Distribution and Habitat

Panthers finnes opprinnelig på tre av verdens kontinenter, med deres beliggenhet avhengig av om det er en svart leopard eller en svart jaguar. Det finnes 30 forskjellige underarter av Leopard funnet over både Asia og Afrika sør for Sahara, og med det en gang store naturlige området av Jaguar som strekker seg gjennom Sentral- og Sør-Amerika og til og med til deler av USA, har Panther blitt et utrolig tilpasningsdyktig dyr som finnes i en rekke forskjellige habitater. Selv om de oftest finnes i tropiske og løvskoger, kan Panther også finnes i både myr og sumpmark, sammen med gressletter og enda mer fiendtlige områder som ørkener og fjell. Sammen med en rekke av verdens største katter, blir Panther sjeldnere i naturen, hovedsakelig på grunn av tap av habitat i form av avskoging.

Panther Behavior and Lifestyle

Panther er et utrolig intelligent og smidig dyr som veldig sjelden blir sett av mennesker i naturen, ettersom de generelt er veldig stille og forsiktige dyr. Deres mørkebrune pels kamuflerer Panther både inn i den omkringliggende skogen og gjør dem nesten usynlige i nattens mørke. Panther er et ensomt dyr som fører en nattlig livsstil, og tilbringer mye av dagslys hviler trygt høyt i trærne. Som både Leopard og Jaguar, er Panthers utrolige klatrere, og de hviler ikke bare i trærne, men de er også i stand til å holde et våkent øye med byttedyr uten å bli oppdaget. Panther er et utrolig kraftig og uredd dyr som mange frykter på grunn av at de også er veldig aggressive. Panther er veldig territoriell, spesielt menn hvis hjemmekategorier overlapper de hos en rekke kvinner, og de er truet av en annen hann.



Panther Reproduksjon og livssyklus

Selv om det bare er to forskjellige arter av Big Cat som anses å være Panthers, er leoparder og jaguarer faktisk veldig nært beslektede til tross for at de bor i separate deler av verden. Black Leopards and Jaguars forekommer ofte i samme kull som flekkete unger med hunnen som vanligvis føder mellom 2 og 4 unger etter en svangerskapsperiode på rundt 3 måneder (det er et enkelt recessivt gen som gjør en unge svart og en som bæres av begge foreldrene). Panther-unger blir født blinde og åpner ikke øynene før de er nesten to uker gamle. De er utrolig sårbare for rovdyr, spesielt når de blir etterlatt av moren deres som må jakte på maten. Når de er noen måneder gamle, begynner Panther-unger å følge henne på jakt etter byttedyr og vil ofte ikke forlate henne før de er nesten 2 år gamle og har etablert et territorium for seg selv.

Panther Diet and Prey

Panther er et kjøttetende dyr og en av de mest fryktede og kraftige rovdyrene i hele sitt naturlige miljø. På jakt under nattens dekke, gjør Panthers mørke pels det nesten umulig å få øye på, noe som betyr at den kan bevege seg gjennom jungelen helt usett. Selv om flertallet av jakten deres faktisk foregår på bakken, er de også kjent for å jakte fra trær, noe som betyr at de kan lokke byttet sitt ovenfra. Det nøyaktige kostholdet til Panther er avhengig av hvor i verden den lever, selv om mellomstore til store planteetere utgjør mesteparten av dietten til mange store katter. Dyr inkludert hjort, warthogs, villsvin, tapir og antilope blir alle jaktet av pantere, sammen med mindre arter som fugler og kaniner når større byttedyr er knappe.

Panther Predators and Threats

Jaguaren er den største katten i Amerika, og derfor er Panthers i den nye verden de mest dominerende rovdyrene i sine omgivelser. De som finnes i Afrika og Asia blir imidlertid tidvis byttet ut av andre store rovdyr som løver og hyener, men den vanligste rovdyret og den største trusselen for alle Panthers er mennesker. Ikke bare har disse sjeldne dyrene blitt jaktet av mennesker gjennom store deler av sitt naturlige utbredelsesområde, men de har også blitt utsatt for drastisk tap av habitat, særlig i form av avskoging for både voksende menneskelige bosetninger og for å gi plass til jordbruk. Befolkningstallet til store katter synker over hele verden, og når de skyves inn i mindre og mindre lommer med sine opprinnelige habitater, blir Panthers enda sjeldnere enn de allerede var.



Panther interessante fakta og funksjoner

Selv om teknisk sett bare svarte leoparder og jaguarer generelt anses å være de eneste sanne panterne av vitenskapen, brukes begrepet også for å beskrive en rekke andre mørkbelagte katter av lokalbefolkningen i deres opprinnelige habitater, inkludert pumar, tigre, pumas, lynx og bobcats. Black Panther er sett på som en av de mest intelligente og voldsomme rovdyrene i Amerika, så bildet av en Panther blir mye brukt som en logo eller som en maskot for idrettslag. Noen Panthers er faktisk i stand til å svømme, men ikke de som er leoparder, ettersom Jaguarer er kjent for å ha en ekte kjærlighet til vann. Ikke bare foretrekker disse personene oversvømmede skoger, men de bruker en bemerkelsesverdig tid på å svømme, leke og jakte i kjølevannet.

Panther forhold til mennesker

Verdens store katter er jaktet av mennesker som både trofeer og for pelsen, spesielt de siste par århundrene. Dette forårsaket enorme tilbakegang i befolkningstallet til både leoparder og jaguarer, med dem som faktisk har forsvunnet helt fra noen områder av deres historiske område. Panthers har også blitt utsatt for alvorlig nedbrytning av habitater i store deler av Asia, Afrika og Amerika, noe som betyr at disse unnvikende rovdyrene nå er enda sjeldnere. De blir svært sjelden sett av folk som bare virkelig er klar over en Panthers tilstedeværelse av sporene deres på bakken og riper på trærne. De er faktisk så luskete at Panthers ofte blir referert til som 'skogens spøkelse'.

Panther Conservation Status and Life Today

Selv om Panther ikke anses å være en art i seg selv av vitenskapen, blir både leoparder og jaguarer stadig mer sårbare gjennom store deler av sitt naturlige utvalg og er oppført som truede arter av IUCN. På grunn av det faktum at to genbærende individer må pare seg for å produsere en Black Panther, og sjansene for at dette avtar med tap av habitat, anser mange dyreeksperter at disse dyrene er truet over hele verden.

Vis alle 38 dyr som starter med P

Kilder
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals
  8. Panther-informasjon, tilgjengelig her: http://www.blackpantheranimal.com/black-panther-animal.php
  9. Panther Fakta, tilgjengelig her: http://www.facts-about.org.uk/animals-panthers.htm
  10. Om Panthers, tilgjengelig her: http://www.animalport.com/animal-information/black-panther-animal-information.html

Interessante Artikler