Orangutang

Orang-utan vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Primater
Familie
Hominidae
Slekt
jeg setter
Vitenskapelig navn
Pongo pygmaeus, Pongo abelii, Pongo tapanuliensis

Orang-utan bevaringsstatus:

Kritisk truet

Orang-utan Sted:

Asia

Orang-utan morsom fakta:

Deler 97% av DNA sitt med mennesker!

Orang-utan fakta

Bytte
Frukt, bark, insekter
Navn på unge
Spedbarn
Gruppeatferd
  • Ensom
Morsom fakta
Deler 97% av DNA sitt med mennesker!
Anslått befolkningsstørrelse
20.000
Største trussel
Jakt og tap av habitat
Mest særegne funksjon
Rødt hår og lengre armer enn bena
Andre navn)
Red Ape, Forest Person
Svangerskapstid
9 måneder
Habitat
Lavland tropisk skog
Rovdyr
Menneske, Tiger, overskyet leopard
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Døgn
Vanlig navn
Orangutang
Antall arter
3
plassering
Borneo og Sumatra
Slagord
Deler 97% av DNA sitt med mennesker!
Gruppe
Pattedyr

Orang-utan Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Nett
  • Svart
  • oransje
Hudtype
Hår
Toppfart
2,7 km / t
Levetid
30 - 40 år
Vekt
30 kg - 90 kg (66 kg - 200 kg)
Høyde
1,25m - 1,5m (4ft - 5ft)
Alder på seksuell modenhet
12 - 15 år
Avvenningsalder
3 år

Orang-utan klassifisering og evolusjon

Orang-utan er en av de største primatene i verden og er det eneste medlemmet av Great Ape-familien som finnes utenfor Afrika. Det er tre arter av orang-utan som finnes i de dampende jungelene på øyene Borneo og Sumatra, som er den borneiske orang-utan, den sumatranske orang-utan og Tapanuli orang-utan. Bornean Orang-utan er mer tallrik og utbredt enn sine fettere på Sumatra med tre distinkte underarter av Bornean Orang-utan funnet i forskjellige geografiske regioner på øya. Orang-utaner er en av de nærmeste levende slektningene til moderne mennesker, og vi deler faktisk 96,4% av vårt DNA med disse aper i skogen. De tre artene er faktisk så like i både oppførsel og utseende at navnet deresSkogfolketi deres opprinnelige malaysiske samfunn, betyr bokstavelig talt “Person of the Forest”. Alle de tre artene av Orang-utan er i dag sterkt påvirket av menneskelig aktivitet i sine opprinnelige habitater og er oppført av IUCN på deres rødliste som kritisk truet.



Orang-utan anatomi og utseende

Orang-utan er et stort arborealt dyr som betyr at det tilbringer mesteparten av livet høyt i trærne og derfor har utviklet noen helt spesielle tilpasninger for å gjøre det lettere å bo i skogen. Ettersom Orang-utan rett og slett er for tung til å hoppe som en ape, bruker de sine lange armer til å svinge på tregrenene til de kan komme nær nok til å ta tak i den neste. Hender og føtter på Orang-utan er begge like effektive til å gripe tak i grener, og deres motsatte tommelen gjør også sine kvikke sifre veldig smarte. Bornean Orang-utan har en tendens til å være litt større i størrelse enn Sumatran Orang-utan, som er lettere farget sammen med å ha et lengre skjegg enn sin fetter. Tapanuli Orang-utans ligner på Sumatran Orang-utan, men har krusete hår, mindre hoder og flatere ansikter. Mannlige orang-utaner utvikler kjøttfulle kinnputer når de modnes, men disse er mye mer uttalt på ansiktene til mannlige borneanske orang-utaner, og alle tre artene har også en halspose som brukes til å ringe dype samtaler som ekko gjennom skogen.



Orang-utan distribusjon og habitat

Selv om orangutaner en gang ville blitt funnet på en rekke skogkledde, tropiske øyer i Indonesia, er de i dag begrenset til bare to, som er øyene Borneo og Sumatra. Deres livsstil med treverk betyr at orangutanere foretrekker tette tropiske skoger i lavlandet hvor det er rikelig og variert tilførsel av mat. Sammen med å bli funnet i åsskoger, i daler og rundt torvmyrer, er det en rekke isolerte populasjoner på begge øyene som finnes i høyfjellene i mye høyere høyder. Bornean Orang-utan finnes på tre gjenværende steder på Borneo, men Sumatran Orang-utan befinner seg nå bare i den nordligste spissen av Sumatra, med flertallet av ville individer som finnes i bare en provins. Tapanuli Orang-utan er funnet i en avsidesliggende region nordvest i Sumatra, med hele befolkningen i et område bare 1000 kvadratkilometer. Alle de tre artene er imidlertid sterkt truet av den drastiske nedgangen i deres habitater som er avskoget for tømmer eller ryddet for jordbruk.

Orang-utan atferd og livsstil

Det er to store forskjeller mellom Orang-utans og andre store aper, som er det faktum at de er ensomme og at de tilbringer nesten hele livet høyt i trærne. Den store størrelsen på Orang-utan betyr at den beveger seg veldig sakte gjennom skogen, men ofte fordi de bruker så mye av tiden sin på å forsøke og spise frukt i de omkringliggende trærne. De lager rede å sove i om natten høyt i baldakinen ved å brette grenene over og polse dem ut med blader for å sikre en behagelig natt. Selv om de har sine egne lapper av skog, er ikke orang-utanene spesielt territoriale og vil til og med tåle å mate sammen rundt trær som har en overflod av modnet frukt (Sumatra-orang-utaner ser ut til å være mer omgjengelige enn bornean-orang-utaner). Mannlige orangutaner vil imidlertid gjøre kjent ved å produsere høylydte samtaler ved hjelp av strupeposer for både å skremme rivaliserende menn og for å tiltrekke seg en kvinne å pare seg med.



Orang-utan reproduksjon og livssyklus

Etter en svangerskapsperiode som varer i rundt ni måneder, føtter den kvinnelige Orang-utan et enkelt spedbarn i et spesielt rede bygget høyt i trærne. Unge orangutaner klamrer seg fast til morens hår for å holde seg trygge mens hun beveger seg gjennom trærne på jakt etter mat og ikke blir helt avvennet før de er tre år gamle. Imidlertid vil Orang-utans forbli hos moren til de ofte er sju eller åtte år gamle, da hun lærer dem ferdighetene de trenger for å overleve i skogen. Dette inkluderer både å lære om hvilke planter du skal spise og hvor de kan bli funnet, og at de også blir lært hvordan du bruker verktøy som pinner og blader for å gjøre livet lettere. Orang-utan er en av de mest sakte utviklende pattedyrene på planeten som ikke kan avle seg selv før den er mellom 12 og 15 år gammel. Kvinner har en tendens til å ha maksimalt tre avkom i løpet av livet, noe som betyr at i områder der populasjoner har blitt påvirket av jakt eller tap av habitat, tar de veldig lang tid å komme seg.

Orang-utan diett og byttedyr

Orang-utan er et altetende dyr som, selv om det spiser en blanding av både plante- og dyrestoff, består hoveddelen av kostholdet av mange typer frukt. Deres store størrelse og fruktbare natur betyr at orangutaner må tilbringe mesteparten av dagen med å spise, noe som muligens er grunnen til at de har utviklet seg til å være semisolare dyr. Til tross for at Orang-utans beveger seg gjennom store hjemområder, har de likevel sin egen lapp skog som har en tendens til å inneholde den perfekte mengden mat for å opprettholde den personen (eller en mor med små). Orang-utaner spiser både moden og umoden frukt, inkludert mango, litchi, durian og fiken som vokser i overflod noen steder og er der en rekke individer kan møtes for å mate. Når det er en god ferskvannskilde, samler Orang-utan den i sine kuppede hender, og drikker den når den faller, men de trenger ikke drikke for mye fordi de får mesteparten av fuktigheten de trenger fra maten.

Orang-utan rovdyr og trusler

Historisk sett ville orang-utaner på både Borneo og Sumatra ha blitt truet av en rekke store, jordlevende rovdyr, og det er muligens grunnen til at de har utviklet seg til å leve et nesten fullstendig arboralt liv. Store katter som tigre og skyet leoparder er de primære rovdyrene til Orang-utan, sammen med krokodiller og en og annen stor asiatisk svartbjørn. På grunn av drastisk avskoging i både Malaysia og Indonesia har befolkningstallet til Orang-Utans rovdyr imidlertid falt drastisk, med noen som er enda mer truet i dag enn orang-utanene selv. Mennesker er den klart største trusselen mot de gjenværende Orang-utan-befolkningene, ettersom de ikke bare har ødelagt mye av sitt unike skogland, men også jakter og fanger de unge som deretter selges til eksotisk kjæledyrhandel.



Orang-utan Interessante fakta og funksjoner

Orang-utan er et veldig særegen dyr i de tropiske indonesiske skogene med sitt lyse, røde og oransje hår som fører til at det også blir kjent som den røde apen. Orang-utan er ikke bare det største treboende dyret i verden, men det er også et av de mest intelligente. For å få mest mulig ut av de sesongmessige endringene i den tropiske regnskogen, er det kjent at orang-utaner lager et mentalt kart over hvor de forskjellige frukttrærne er og når de skal bære modne frukter. Som en rekke andre store aper er det også kjent at orang-utaner bruker verktøy for å lette deres liv i jungelen, ofte ved hjelp av pinner og grener for å samle honning fra bikubene eller trekke ut maur og termitter fra hule trær. Selv om det eksakte verktøyets ferdighetssett ser ut til å avhenge av individuelle populasjoner, er de egentlig ganske bemerkelsesverdige, med noen orang-utaner som faktisk er kjent for å bruke store blader som en paraply for å holde det verste av regnet, og også legge mindre blader på det myke pads av hender og føtter for å beskytte dem i tornet vegetasjon.

Orang-utan forhold til mennesker

Siden ankomsten av moderne mennesker til den indonesiske øygruppen for rundt 40 000 år siden, har antallet orangutangere i hele Sørøst-Asia gått ned. En gang også funnet på øya Java, er Orang-utans utryddet gjennom mye av sitt naturlige utvalg i dag på grunn av både jakt og tap av habitat. Opprinnelig jaktet på kjøttet deres, ble ting mer uhyggelige på 1800-tallet da orangutaner var i større etterspørsel fra dyreparker rundt om i verden og spedbarn ble fanget for å bli solgt til dem. Ting ble bare verre med oppgangen i handelen med eksotiske kjæledyr, med mor Orang-utans som ofte ble drept for å forhindre at ungene deres ble fanget av mennesker. Den største trusselen mot Orang-utans er imidlertid tap av habitat i form av avskoging for ofte ulovlig hogst av tropisk tømmer, og landklarering for den stadig økende palmeoljeindustrien.

Orang-utan bevaringsstatus og liv i dag

I dag er alle tre Orang-Utan-arter oppført av IUCN som dyr som er sterkt truet i sine naturlige omgivelser med Bornean Orang-utan, Sumatran Orang-utan og Tapanuli Orang-utan oppført som kritisk truet. Med opptil 15 000 borneaniske orangutaner, 5000 sumatranske orangutaner og bare 800 tapanuli-orangutaner som antas å forbli i den avtagende regnskogen, blir situasjonen bare verre, og til tross for deres juridiske beskyttelse blir anslagsvis 5000 orangutaner drept hver år. Det finnes en rekke rehabiliterings- og gjeninnføringsprosjekter på både Borneo og Sumatra, hvorav noen har vist suksess. En ungdomspopulasjon som ble konfiskert fra ulovlig dyrehandel, har blitt introdusert i en av Sumatras nasjonalparker som har vært kjent for å være vellykket å avle, med en befolkning på totalt 70 medlemmer. Hvis ingenting fortsetter å bli gjort om deres svinnende habitater, ble det anslått at Orang-utans vil være utryddet fra naturen i løpet av de neste 10 årene.

Vis alle 10 dyr som starter med O

How to say Orang-utan in ...
BulgarskOrangutanger
KatalanskOrangutang
TsjekkiskOrangutang
danskOrangutang
tyskOrang-Utans
EngelskOrangutang
EsperantoOrangutang
Spanskjeg setter
FinskOrangit
franskMennesker
GalisiskOrangutang
HebraiskOrangutanger
KroatiskOrangutang
UngarskOrangutang
IndonesiskOrangutang
ItalienskPongo (zoologi)
JapanskOran Utan
Latinjeg setter
MalaysiskOrangutang
nederlandskPeople-oetans
EngelskOrangutang
PusseOrangutang
PortugisiskOrangutang
EngelskOrangutang
svenskOrangutang
TyrkiskOrangutang
kinesiskorangutang
Kilder
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals
  8. Sumatran Orang-utan-informasjon, tilgjengelig her: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/39780/0
  9. Bornean Orang-utan-informasjon, tilgjengelig her: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/17975/0

Interessante Artikler