Numbat



Numbat vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Dasyuromorphia
Familie
Myrmecobiidae
Slekt
Myrmecobius
Vitenskapelig navn
Myrmecobius Fasciatus

Numbat Conservation Status:

Truet

Numbat Sted:

Oseania

Fakta om Numbat

Hovedbyttet
Termitter, Maur, Insekter
Habitat
Eukalyptus skog og gressletter
Rovdyr
Slanger, rev, rovfugler
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
4
Livsstil
  • Sosial
Favoritt mat
Termitter
Type
Pattedyr
Slagord
Det er mindre enn 1000 igjen i naturen!

Numbat Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Nett
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
15 km / t
Levetid
4-8 år
Vekt
280-550 g (9,9-19 oz)

'Numbats spiser opptil 20 000 termitter hver dag'



En numbat er et pungdyr som bor i det vestlige Australia. Dette lille pattedyret bruker sin lange, klissete tunge til å fange termitter som lever under jorden. Numbats lever i hule tømmer og huller. De jakter på termitter om dagen og sover om natten. I dag lever færre enn 1000 numbater i naturen.



Numbat Topp fakta

• Numbats eneste kilde til mat er terminer

• Disse pungdyrene kommuniserer med hverandre ved å lage myke klikkelyder

• Numbats har kjedelige, pinnlignende tenner fordi de ikke tygger termittene før de svelger dem

Numbat Vitenskapelig navn

Numbat er det vanlige navnet på dette dyret, men det er noen ganger referert til som en banded anteater eller en Walpurti. Dens vitenskapelige navn er Myrmecobius fasciatus. Ordet myrmex betyr maur, ordet bios betyr liv og ordet fasciatus betyr stripete. Den tilhører familien Myrmecobiidae og klassen er Mammalia. Det er to underarter av dette pungdyret. Den ene er Myrmecobius fasciatus rufus som nå er utryddet. Den andre er kjent som Myrmecobius fasciatus fasciatus.



Numbat Utseende og atferd

En numbat's coat er en blanding av rødbrun med svarte og hvite striper på ryggen og en liten svart stripe over hvert av de mørke øynene. Ørene er tynne og spisse. Den slanke kroppen er 7 til 12 inches lang. En 12-tommers lang numbat har samme størrelse som en standard linjal. En numbats buskete hale måler 4 til 8 inches lang. Noen mennesker sammenligner utseendet på en nummen hale med den som en østlig grå ekorn. Voksne numbats for menn og kvinner veier litt over ett pund. Se for deg to hamstere fra dyrebutikken, og du har den totale vekten av en voksen numbat. På grunn av den lange nesen og tungen har numbats blitt sammenlignet med anteaters som også spiser tusenvis av insekter for næring. Numbats har ikke skarpe tenner som andre rovdyr. I stedet har de tenner som ser ut som pinner med kjedelige kanter. Numbats tygger ikke termittene de fanger, så det er ikke nødvendig for dem å ha skarpe tenner som kan skjære gjennom kjøtt.

Det brunrøde strøk av en numbat hjelper den til å smelte inn i skogsmiljøet når rovdyr er i nærheten. Også øynene deres er på sidene av hodet, slik at de kan se fare i tide for å søke beskyttelse inne i en tømmerstokk eller i en grav. Numbats er raske og kan skvinne opp et tre ved hjelp av de lange klørne for å gripe barken og unnslippe et rovdyr. Faktisk kan numbats bevege seg opp til 20 miles i timen når de trenger å gjøre det raskt et sted!

Voksne numbats er ensomme dyr. Dette skyldes for det meste at de trenger å spise mange termitter for å opprettholde energinivået. Å bo alene betyr at de ikke trenger å konkurrere med en gruppe følelsesløs om mat. En av de få gangene du ser numbats sammen er i hekkesesongen. Også baby numbats lever sammen en stund til de er klare til å forlate reiret og sette ut på egenhånd. Hvis numbats noen gang velger å samle seg, kalles gruppen en koloni eller en sky.

Generelt er numbats ikke aggressive dyr. De er våken og klare til å fryse eller løpe ved første tegn på fare. Imidlertid kan to menn vise aggresjon mot hverandre når de konkurrerer om en kvinne i avlssesongen.

Numbat går på bakken

Numbat-habitat

Numbats bodde en gang i områder i Sør-Australia, i tillegg til New South Wales og Victoria. Nå, deres territorium ligger i den sørvestlige delen av det vestlige Australia i skogene i Eucalypt. Woodandra Woodlands nær Narrogin og Perup naturreservat ved siden av Manjinup er to steder der du ser numbats. I skogene i Eucalypt er det store grupper av trær, men det er nok plass til sollys å filtrere gjennom for å varme opp bakken. Dette er viktig fordi termitter ikke blir aktive når bakken er kald. Klimaet er tørt og temperert i disse skogområdene.

Numbat diett

Hva spiser numbats? En numbats diett inkluderer bare termitter. Hvis de tilfeldigvis spiser en maur eller en annen type insekt, er det fordi det overskridende insektet var i veien da nummen på tungen tok tak for termitter under jorden. Numbats spiser 20 000 termitter per dag. Når en numbat spiser 20 000 termitter, spiser den en tidel av sin egen vekt i maten.

Numbats er aktive når termitter er aktive. Så om sommeren når solen varmer bakken om morgenen og rører opp termittene, vil numbats være ute og lete etter dem. Om vinteren, når solen er varmest om dagen, er termittene aktive, og det samme er numbats. Numbats bruker luktesansen for å finne termitter under jorden. Også noen forskere mener numbats kan føle vibrasjonene av termittaktivitet når de går langs skogbunnen. Numbats får tilførsel av vann fra termittene de spiser. Dette har hjulpet dem med å tilpasse seg det tørre miljøet de bor i.



Numbat-rovdyr og trusler

Som du kanskje har gjettet, har numbats mange rovdyr. De blir spist av rovfugler i området som falker kileørn og krage spurvehauk. De er også byttedyr for teppepytoner, goannaer og andre krypdyr. Rev og villkatter jakter også på numbats.

Leveområdet til numbats er truet av folk som bygger hus og utvidelsen av jordbruksområder. Å kutte ned og fjerne trær fra området der numbats bor, fjerner lyet deres samt matkilden. Bush-branner ødelegger også trærne som tar ly fra numbats.

Befolkningen av numbats varierer rundt 1000. Dette skyldes alle deres rovdyr, så vel som miljøtruslene. Dommens offisielle bevaringsstatus er Truet . Dette har satt dem på den røde listen over International Union for Conservation of Nature (IUCN). Numbats er beskyttet under australsk lov. Så det er straffer hvis noen blir tatt på jakt etter dem eller av noen grunn.

Heldigvis er det helligdommer hvor folk bryr seg om numbats for å øke befolkningen generelt. To av disse helligdommene er Scotia Sanctuary og Yookamurra Sanctuary i Australia.

Reproduksjon, babyer og levetid

Paringstiden for nummen er fra desember til januar. En hanns numbat bruker et stinkende stoff fra sternalkjertelen for å markere stokker på territoriet for å fortelle kvinner at de søker etter en kompis. En følelsesløs paring med flere kvinner i løpet av denne tiden. Draktigheten til en nummen er bare 14 dager. Dette er en av de korteste svangerskapsperioder for ethvert pattedyr. Kvinnehalsen føder 4 unger som hver veier mindre enn ett pund.

Etter at de er født, knytter de følelsesmessige valpene seg til moren sin for å pleie. Hun bærer dem på brystet til de er omtrent 6 måneder gamle. En mor numbat har små hudfold på brystet for å beskytte valpene når hun beveger seg oppover trær og over bakken. Det er til og med små hår som kalles vakthår inne i hudfoldene for å holde valpene varme. Disse hudfoldene er som en numbatversjon av en kenguru-pose. En annen tilpasning av en følelsesløs valp er knyttet til nesen. En nummen hvalp har en flat, kort nese som gjør at den lett kan sykepleie i flere måneder. Etter at en valp når det punktet hvor den begynner å spise termitter, utvikler den den lange, spisse nesen sett på voksne numbats. Når valpene er 6 måneder gamle, løsner moren dem fra kroppen, delvis fordi de nå er for tunge til å ha med seg. Hun etterlater valpene i en hul kubbe eller en grav hvor hun skal besøke for å pleie dem hver dag. Når de er 8 eller 9 måneder gamle, forlater valpene hulen i perioder for å øve på å fange termitter. Når en følelsesløs valp når 1 år, forlater den hulen for å finne et hjem og starte livet alene. Se her for et bilde av en Numbat valp

Mannlige og kvinnelige numbats i naturen lever i gjennomsnitt i 5 år. Numbats som lever et beskyttet liv i et fristed, kan noen ganger leve i åtte år. En nummenes liv kan forkortes når den er skadet, og skaden blir smittet. Disse pungdyrene er også sårbare for parasitter som kan forårsake sykdom.

Befolkning

Den totale befolkningen på numbats er mindre enn 1000. Den offisielle statusen til numbat er: Truet. Numbats er nå en beskyttet art, men bestanden er fortsatt i tilbakegang. Imidlertid er det skritt som tas for å øke mengden numbats i Australia. Perth Zoo avler numbats og slipper unge ut i naturen. Det er også beskyttede områder som Mt. Gibson Wildlife Sanctuary hvor numbats kan avle og forbli trygge for rovdyr, inkludert rev og villkatter.

Vis alle 12 dyr som starter med N

Interessante Artikler