Fjell løve

Mountain Lion Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Rovdyr
Familie
Felidae
Slekt
Cougar
Vitenskapelig navn
felis concolor

Mountain Lion Conservation Status:

Minste bekymring

Mountain Lion Sted:

Sentral-Amerika
Nord Amerika
Sør Amerika

Mountain Lion Fakta

Hovedbytte
Hjort, Elk, Beavers
Kullstørrelse
3
Habitat
Skog og fjellområder
Rovdyr
Menneske, Grizzly Bear
Kosthold
Kjøtteter
Livsstil
  • Ensom
Favoritt mat
Hjort
Type
Pattedyr
Opprinnelse
3
Slagord
Har ingen ekte naturlige rovdyr!

Mountain Lion Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Svart
Hudtype
Pels
Toppfart
30 km / t
Levetid
10-20 år
Vekt
29-90 kg (64-198 kg)

'Kan hoppe til høyden på en toetasjes bygning!'

Fjelløven er en stor, solbrun farget katteart som er hjemmehørende i Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Sør-Amerika. I USA bor disse kattene hovedsakelig i vestlige stater og Florida. Fjellløve trives også i mange habitater, også kalt navnet cougar, puma, catamount og panter. De lever i flere geografiske områder enn noe annet pattedyr på den vestlige halvkule, foruten mennesker.



Mountain Lion Topp fakta

  • Gråt som huskatter:Fjelløver brøler ikke, i stedet bruker de et tydelig fjellløveskrik, knurring, sus, miau og purr
  • Endre øyenfarge:Ungene blir født med blå øyne som skifter til gule etter 16 måneders alder
  • Ensomt liv:Disse løvene foretrekker å bo alene på rundt 30 kvadratkilometer territorium
  • Raske løpere:De kan løpe i hastigheter opp til 50 miles i timen

Mountain Lion vitenskapelig navn

Fjelløvens vitenskapelige navn erPuma concolor, fra det spanske ordet puma av latinsk opprinnelse. Navnet oversettes til å bety 'fjellløve' på spansk, fransk, tysk og andre latinbaserte språk. Den store kattens fylle erChordata, i klassenMammalia, rekkefølgeRovdyr, familieFelidaeog slektCougar. Tidlige spanske oppdagelsesreisende i Amerika kalte katten 'leon', som betyr løve og 'gato monte, som betyr fjellkatt. Inkaene kalte det 'puma', mens tidlige søramerikanske indianere kalte det 'cuguacuarana', som ordet 'cougar' kommer fra. De fleste forskere foretrekker å kalle disse kattene 'pumas'. Disse kattene har omtrent 40 navn på engelsk, inkludert panter, puma, cougar, catamount, maler, fjellskriker, rød tiger, meksikansk løve og amerikansk løve. Seks underarter lever i Nord-Amerika, Mellom-Amerika, Øst-Sør-Amerika, Nord-Sør-Amerika, Midt-Sør-Amerika og Sør-Sør-Amerika.



Mountain Lion Utseende og oppførsel

Disse rovdyrene ser veldig ut som overdimensjonerte korthårede huskatter. De har små hoder med korte ansikter. Ørene er avrundede og små. Kroppene deres er lange og glatte, med lange haler og haler. Puma-bena er kraftige, egnet til rask økning i hastighet og laget for å pusse. Kattenes tenner griper byttedyret, river og kutter kjøttet.

Den gjennomsnittlige fjellløven varierer fra omtrent 3'3 ″ i lengde til omtrent 5'5 ″. Men med halene måler noen menn så lenge som 9 meter og kvinner opp til 7 meter. Kattene står mellom to føtter og 2’6 ″ fra bakken til skuldrene. I voksen alder veier kvinner fra 80 til 100 pund og menn fra 125 til 160 pund. Fjelløvefarge i USA er oftest brun. Gjennom hele Amerika varierer fargen fra en gulbrun farge til en blågrå. Buken, indre ben og hals er alltid lysere i fargen, med nese og haler med svarte eller mørke kanter. Babyer blir født med flekker for å kamuflere dem i naturen. Disse flekkene forsvinner omtrent seks måneder. Deres blå øyne endres også til gule i en alder av 16 måneder.



Fjelløver er ensomme av natur. Noen ganger deler de territorium med en annen puma, men foretrekker et område på 30 kvadratkilometer for å kalle sitt eget. Noen fjelløver har et territorium på opptil 125 kvadratkilometer. De bor i habitater av alle slag på den vestlige halvkule, fra fjellområder til sumpene i Florida. Mennesker ser sjelden fjelløver, da disse dyrene foretrekker å forbli skjulte. Men de er skjult skapninger som forfølger byttet sitt. Pumas er veldig intelligente. De unngår mennesker når det er mulig.

Fjelløver er på toppen av næringskjeden. De holder hjortepopulasjoner i balanse og hjelper til og med med å redusere antall kjøretøyulykker som involverer hjort. Selv om brune bjørner vil drepe og spise fjell løver, noen ganger vinner løvene i kamper mot disse gigantiske bjørnene. Mennesker og husdyr må passe på fjelløver når vi krysser inn i deres habitater. Puma unngår mennesker når det er mulig. Men noen ganger krysser de stiene på turstier eller ute i villmarken.

Mountain Lion Habitat

Fjelløver lever over hele Amerika, fra Yukon i Canada til subtropene i Sør-Amerika. Ingen andre amerikanske pattedyr, bortsett fra mennesker, spenner over et så bredt landområde. De kan leve i nesten alle typer habitater, for eksempel fjell, våtmark, skog og ørken, også fra havnivåområder til de høyeste snødekte fjelltoppene. Selv om de foretrekker 14 vestlige stater i USA, er puma i USA også i lave antall i Florida. Disse kattene streifer også så langt som i nordøstlige stater fra tid til annen. Fjelløver lever i områder med tett busk, undervekst og annet planteliv for å dekke. Hvis de føler seg truet, forlater de området. Gjennomsnittlig levetid for en vill fjelløve er omtrent ti år. Men i dyreparker lever mange i 20 år eller mer. På grunn av sportsjakt i noen regioner lever kattene i disse områdene bare rundt fem år.



Gjennom hele livet foretrekker fjelløver å bo alene. Bare for parring og foreldre bryter de denne regelen. De markerer sitt territorium ved å urinere på hauger med løv, furunåler eller gress og klo trær. Dette ber andre løver om å holde seg borte. Hvis en annen løve krysser inn på territoriet, vil de to kjempe til sin død om nødvendig. Kattenes pelsfarge varierer fra region til region. Hvor de bor bestemmer denne fargen. Med evnen til å blande seg i omgivelsene bytter fjellløver seg lett på hjort og små pattedyr.

De spiser prærieulver, vaskebjørn, kaniner og piggsvin. For å bevare sitt drepte bytte og beskytte det mot åtsler, begraver de det og går tilbake for å mate det i flere dager. Fjelløvenes store bakben har større muskelmasse enn forbena. Dette gjør at de kan hoppe opp til 18 fot i et tre og 20 fot opp eller ned en bakke. De løper veldig fort, med sin fleksible ryggrad slik at de kan endre retning og bevege seg raskt rundt hindringer. De store potene holder dem stødige, med skarpe klør for forsvar og angripende byttedyr. Skarpt syn hjelper dem med å finne byttedyrene sine.

Rovdyr og trusler

De største truslene mot fjell løver er mennesker. Disse kattene er toppdyr, nær toppen av næringskjeden. Noen ganger blir de drept av brunbjørn eller som en del av terrengkamp med andre fjelløver. Fjelløver levde en gang fra østkysten av Amerika til vestkysten. Men folk fryktet de store kattene og trodde at de var rovdyr av husdyr. Så på 1940-tallet betalte mange stater utgifter for drap på løvene. Hver pelt brakte en gang en belønning på $ 25 til $ 35. Dette reduserte antallet langt, og begrenset kattepopulasjonen hovedsakelig til vestkysten og et lite antall i Florida. Til tross for lover som er på plass for å beskytte dem i mange deler av USA, fanger noen mennesker fortsatt ulovlig, forgifter og skyter løvene på syne. Jakt er fremdeles lovlig i noen form i mange stater, som Utah, Idaho, Wyoming, Montana, Colorado, New Mexico, Nebraska, North Dakota, South Dakota, Nevada, Arizona, Texas, Washington og Oregon.

Fjelløve-reproduksjon, babyer og levetid

Fjelløvehunner kan pare seg med flere hanner i en reproduksjonssesong, kalt estrus. Vanligvis foretrekker kvinnen å parre seg med en hann fra et overlappende territorium. De tre til ti dagene av en paringsperiode er den eneste gangen mennesker ser menn og kvinner sammen. Ellers forblir de ensomme dyr og unngår kontakt. For både kvinner og menn forekommer seksuell modenhet omtrent ett til 2,5 år gammel.

Kvinner prøver ikke å reprodusere før de har etablert sitt eget territorium. Kvinner med unger flytter fra ett sted på sitt territorium til et annet noen få uker. Dette hjelper henne med å beskytte ungene mot streifende hanner og andre rovdyr. Parring skjer gjennom hele året, når hunnen er i østrus. Men de fleste kull er født i de varme sommermånedene, spesielt juli til september. Kvinner produserer i gjennomsnitt et kull hvert 1,5 til to år. Men hvis hun mister et kull, kommer hun raskt inn i østrus igjen. Svangerskapet, også kalt graviditet, for en fjellløve er omtrent 90 dager. Svangerskapet for en fjellløve er kort sammenlignet med andre store landdyr. Men det sammenlignes tett med andre løver og deres små fettere, huskatter.

  • Menneske: 270 dager
  • Brunbjørn: 215 dager
  • Giraffe: 430 dager
  • Afrikansk løve: 110 dager
  • Huskatt: 58 til 67 dager
  • Fjelløve: 90 dager

De fleste kull inkluderer to til tre flekkete, blåøyede unger, noen ganger kalt kattunger. Noen ganger er det bare en eller så mange som fire som blir født. Ved seks måneders alder har pelsen endret seg til en lysebrun, flekkfri pels som voksne. Deres blå øyne endres til gule i en alder av 16 måneder. Kattunger sykepleier i tre måneder. De begynner å spise kjøtt en og en halv måned, og spiser deretter kjøtt utelukkende etter avvenning. Når de vokser i sine voksne strøk seks måneder, begynner de å jakte med moren. Babyer blir tatt hånd om av moren sin til de er ett til to år gamle, når ungene må slå ut på egenhånd. Når det blir jaktet, som i amerikanske stater som tillater litt jakt på fjelløver, er den gjennomsnittlige levetiden for en av disse kattene omtrent fem år. Venstre å leve en naturlig levetid i naturen, de fleste lever omtrent 13 år. Gjennomsnittlig levetid for disse store kattene i dyreparker er omtrent 19 år, selv om noen lever utover 20.

Fjelløvebefolkning

Fra og med 2015 er den eksisterende fjelløvepopulasjonen oppført som avtagende på grunn av avtagende habitat, men stabil. Samlet sett er arten ikke truet. Dette er med noen få unntak, inkludert underarter av Florida panthers og den nå utdøde østlige cougar. Den østlige cougar ble erklært offisielt utryddet i 2011 av US Fish & Wildlife Service. I Florida er det bare 160 panters igjen. Et av de største problemene med bevaring av fjellløver er mangelen på klare løvetall de siste tiårene. Stater og andre land jobber nå med å etablere klare tellinger, for eksempel i California. Men det er kjent at det er tusenvis av disse kattene i USA, så vel som i hele Mellom-Amerika, Canada og Sør-Amerika. I California har Fish and Wildlife’s Wildlife Investigations Laboratory satt et mål om å vite et presist statlig antall løver i 2022.

Vis alle 40 dyr som starter med M

Interessante Artikler