Mountain Gorilla



Mountain Gorilla Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Primater
Familie
Hominidae
Slekt
Gorilla
Vitenskapelig navn
Gorilla Berengei Berengei

Mountain Gorilla Conservation Status:

Truet

Mountain Gorilla Sted:

Afrika

Mountain Gorilla Fakta

Hovedbytte
Blader, frø, urter
Habitat
Tropisk skog og jungler i fjellområder
Rovdyr
Menneske, Leopard
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Sosial
Favoritt mat
Blader
Type
Pattedyr
Slagord
Isolerte populasjoner funnet i fjellet!

Mountain Gorilla Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Svart
Hudtype
Hår
Toppfart
25 km / t
Levetid
35-50 år
Vekt
204-227 kg (450-500 kg)

Fjellgorillaen er stor, men skånsom, men likevel medfølende, og er en interessant kontrast til ekstremer.



Disse store tunge gigantene ligger dypt inne i skyskogene i det sentrale Afrika. Fjellgorillaer utviser en ivrig intelligens og et rikt følelsesmessig og sosialt liv. Som en av menneskehetens nærmeste levende slektninger, gir de et fascinerende innblikk i vår egen evolusjon og utvikling. Til tross for deres fredelige eksistens er fjellgorillaene nå truet av menneskelig inngrep og klimaendringer.



Mountain Gorilla Fakta

  • Basert på en beregning av genomstørrelse, deler gorillaer rundt 98,4 prosent av samme DNA med mennesker. Dette er bare litt lavere enn 98,7 prosent likheter mellom sjimpanser og mennesker.
  • Individuelle fjellgorillaer kan identifiseres av nesenes form og mønstre, akkurat som mennesker kan identifiseres ved fingeravtrykk. Ingen to gorillaer har nøyaktig samme mønstre.
  • På grunn av sølvstrek av hår langs ryggen til voksne fjellgorillaer, er de også kjent som silverbacks.
  • Babyfjellgorillaer klamrer seg til moren de første to eller tre årene av livet.
  • Duft er et viktig aspekt av gorillakommunikasjon. Lukt kan signalisere trusler i nærheten fra rovdyr eller reproduktiv tilgjengelighet av kvinner.

Mountain Gorilla Scientific Name

Det vitenskapelige navnet på fjellgorillaen erGorilla beringei beringei. Det er faktisk en av to underarter av østlig gorilla - den andre er østlig lavlandsgorilla eller Grauer’s gorilla. Selv om de er av samme art, er de atskilt av geografiske preferanser og har ikke en tendens til å krysse.

Den nærmeste beslektede levende arten er vestlig gorilla . Det ble en gang klassifisert som et tredje underart i den østlige gorillagruppen, men genetisk analyse avslørte nok av en forskjell til å rettferdiggjøre en egen artsbetegnelse.

Fjellgorillaen tilhører samme familie,Hominidae, som sjimpanser , orangutanger , og mennesker , gjør det til en litt fjern fetter for oss. Selv om det er vanskelig å oppgi en nøyaktig dato, så det ut til at de vanlige forfedrene til mennesker og gorillaer hadde delt seg for rundt ni til ti millioner år siden. Dette er den omtrentlige tiden da gorillaen og menneskelige evolusjonslinjer divergerte.

Mountain Gorilla Utseende

Fjellgorillaen er en stor, burly primat med lange armer, en flat nese, et langstrakt, nesten kjegleformet hode og en stor, hovent mage. Håret har nesten helt svart eller brunaktig farge, men eldre menn har også en sølv eller hvit stripe som løper langs ryggen. Føttene, hendene, ansiktet og brystene er helt skallede.

Sammenlignet med de nært beslektede østlige lavlandsunderarter har fjellgorillaen lengre hår, kortere armer og større kroppsbygning. Dette gjør at de kan leve i kaldere forhold som noen ganger faller under frysepunktet om natten.

Den typiske fjellgorillaen er rundt fire til seks meter høy når den står på de to beina. Dette handler om størrelsen på en typisk person. På grunn av deres enorme bulk kan de imidlertid veie 300 til 500 pund. En mannlig gorilla er vanligvis større enn en kvinne og veier opptil dobbelt så mye. Til sammen er fjellgorillaen den nest største primaten i verden, bak bare den nært beslektede østlige lavlandsgorillaen.



fjellgorilla (Gorilla beringei beringei) ansikt av fjellgorilla i pensel

Mountain Gorilla Behavior

Fjellgorillaen har en unik bevegelsesmetode kjent som knoke-walking. Dette betyr at den går rundt på alle fire lemmer med knoene krøllet opp på bakken. Imidlertid er den også i stand til å gå på to ben i en begrenset periode. Hendene er veldig behendige og i stand til å gripe, rive og trekke med en presisjon som bare mennesker overgår.

I likhet med andre store aper anses fjellgorillaen for å være en av de mest intelligente skapningene på planeten. Det antas at de er i stand til selvrefleksjon, verktøybruk og nøye planlegging. Intensive studier av fangede gorillaer som kjente ‘Koko’ har avslørt at enkeltpersoner kan forstå og distribuere tegnspråk med en viss dyktighet. De er også svært sosiale skapninger som kan le, sørge og utvikle sterke tilknytninger til andre. Deres sosiale oppførsel er kompleks og sofistikert. Pleie er et viktig aspekt av sosial binding. Ikke bare holder den gorillaene fri for smuss og parasitter, men det forsterker også viktige forhold i den større gruppen.

Gorillaer bor i små grupper som kalles en tropp som noen ganger kan overstige 20 personer. Disse gruppene består av en enkelt dominerende hann, et antall kvinner og de unge avkommene. Den dominerende hannen er en eldre voksen som gir organisering og beskyttelse til alle medlemmene. Han har nesten eksklusive avlsrettigheter med hunnene. Denne avlskonfigurasjonen er kjent som et harem. Noen ganger kan noen yngre menn (vanligvis sønnen eller brødrene til lederen) følge gruppen, men de er underordnede den dominerende hannen. Underordnede menn sprer seg mer sannsynlig fra troppen hvis de ikke kan oppnå reproduksjons suksess. De kan gå av seg selv eller danne midlertidige bachelorgrupper for menn.

Gorillaer har en ganske rolig og myk personlighet mesteparten av tiden, men hvis de oppfatter en trussel, kan hannene bli ganske aggressive ved å slå et bryst og slå et skremmende brøl. For å formidle sine komplekse ønsker og følelser har fjellgorillaene rundt 25 forskjellige typer vokaliseringer, som uttrykker alt fra alarm til nysgjerrighet. Og akkurat som mennesker, hjelper kroppsholdning og øyekontakt å lette kommunikasjonen.

Gorillaen er en stort sett jordisk skapning som holder seg til landet, men den har en begrenset evne til å klatre i trær som vil støtte vekten. På grunn av deres mindre størrelse er unge gorillaer noe dyktige treklatrere. Både voksne og barn kan sove i reir på bakken eller i trærne. Fjellgorillaen er mest aktiv om dagen og sover om natten. Det har også periodevis pauser om dagen for hvile og spilletid. Til sammen kan hele spekteret av en enkelt gruppe omfatte opptil 16 kvadratkilometer.

Mountain Gorilla Habitat

Fjellgorillaen har et veldig smalt område i det sentrale Afrika. De viktigste befolkningssentrene finnes i Mgahinga Gorilla National Park og Bwindi Impenetrable National Park i Uganda, samt Volcanoes National Park i Rwanda, og Virunga National Park i Den demokratiske republikken Kongo. Som navnet antyder, foretrekker underarter de skogkledde områdene av fjellhabitater mellom 8.000 og 13.000 fot opp. Deres vanligste habitater inkluderer regnskogen, bambusskogen, subalpine gressletter og blandede skoger.

Mountain Gorilla Diet

Fjellgorillaer feirer på flere forskjellige smakfulle vegetasjoner, inkludert røtter, frukt, blomster, blader og trebark. Selv om de stort sett er planteetende, har de vært kjent for å spise insekter hvis ingen andre matalternativer er i nærheten. Den nøyaktige kostholdssammensetningen avhenger av antallet lokale planter og trær som er tilgjengelige.

Gorillaene bruker rundt en fjerdedel av dagen på å gnage på opptil 75 kilo mat. Med sine lange tarm og unike molarer er de spesielt tilpasset for å spise og bryte ned plantemateriale. Gorillaer spiller også en viktig rolle i å spre frø rundt i miljøet.



Mountain Gorilla Predators and Threats

På grunn av sin store størrelse og styrke har fjellgorillaen få naturlige rovdyr i naturen. Bare store dyr som leoparder og krokodiller har vært kjent for å drepe rutinemessig ensomme gorillaer, spesielt gorillabarn og babyer. Ingen rovdyr er voldsom nok til å ta på seg en hel samlet tropp.

Med få naturlige rovdyr har den største trusselen mot deres overlevelse vært menneskelig aktivitet, inkludert krigføring, ulovlig jakt og tap av habitat fra gruvedrift, jordbruk og industri. En type jordbrukspraksis kjent som skråstrek og brenning, der bønder rydder land ved å brenne bort vegetasjonen, er spesielt skadelig for fjellgorillas habitat. Og fordi mennesker og gorillaer er så like, er det ikke uvanlig at sykdommer spretter mellom arter i øyeblikk av nærkontakt. Klimaendringer vil ytterligere forsterke trusselen om et miljø i endring som gorillaen må tilpasse seg.

På grunn av den skjøre sosiale organisasjonen av fjellgorillaene, kan dødsfallet til den ledende hannen ha en dyp effekt på gruppen og løse hele den sosiale strukturen. Hvis det ikke er noen passende erstatning for en leder som er tilgjengelig umiddelbart, kan gruppen splittes permanent.

Reproduksjon av fjellgorilla, babyer og levetid

Gorilla-reproduksjon deler mange aspekter til felles med reproduksjon av mennesker. Kvinner har samme graviditetsperiode på ni måneder. De har en tendens til bare å føde et enkelt barn om gangen. Og de kan pare seg hele året i stedet for en bestemt sesong. I motsetning til mennesker kan gorillaer bare føde en gang i løpet av flere år på grunn av avkomens lengre utviklingstid og stresset på mors kropp.

Sammenlignet med en mer moden gorilla er den nyfødte overraskende liten. Den veier bare omtrent fire pund ut av livmoren. Fra det øyeblikket det ble født, er en nyfødt nesten uadskillelig fra moren, som den vil holde seg til i de første to eller tre årene av sitt liv. Det handler også om hvor lang tid det tar å avvenne barnet også.

I det meste av sin gjenværende ungdomsår begynner en gorilla å lære seg verdifull kommunikasjon og sosiale ferdigheter gjennom hyppig spilletid som å jage og bryte. Sykepleie og omsorg er morens hovedansvar, men hele troppen deler en interesse i å oppdra barnet.

Mannlige gorillaer starter sitt voksne liv med rent svart hår. Denne egenskapen har gitt dem navnet blackbacks. Imidlertid har de en tendens til å utvikle en sølvstrek av hår på ryggen og hoftene rundt 12 år. Disse hannene er kjent som silverbacks. De er veldig beskyttende for sin egen reproduktive suksess. Hvis en kvinne og hennes spedbarn blir med i en ny gruppe, kan den dominerende hannen drepe barnet for å få kvinnen til å avle igjen, slik at han kan begynne å produsere sine egne barn.

Det tar vanligvis minst et tiår før en person når full seksuell modenhet. Totalt kan fjellgorillaen leve rundt 35 år i naturen, men det er dokumentert levetid på opptil 50 år.

Mountain Gorilla Population

Fjellgorillaer var en gang noe utbredt over fjellene i det sentrale Afrika, men befolkningstallet har falt kraftig siden det 20. århundre. Det er omtrent tusen fjellgorillaer igjen i verden (og rundt 5000 medlemmer av den østlige gorillaen). Halvparten av dem bor i skogene i Virunga.

Takket være nøye bevaringsarbeid har fjellgorillatallene vist tegn til forbedring etter at tallene falt til kritisk truet nivåer. De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) Rødliste viser dem nå som bare truet . Imidlertid har de fortsatt en konstant risiko for å miste terreng for de inngripende truslene.

Et mer stabilt politisk klima i regionen ville dramatisk forbedre utsiktene for underartens overlevelse på lang sikt - og det samme ville forsøk på å stoppe menneskelig inngrep og krypskyting i regionen. Afrikanske regjeringer har begynt å ta en mer aktiv rolle i bevaringen av deres opprinnelige art, noe som gir dem håp om en mulig fremtid.

Vis alle 40 dyr som starter med M

Interessante Artikler