Muldvarp



Mole Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Soricomorpha
Familie
Talpidae
Vitenskapelig navn
Talpidae

Mole Conservation Status:

Nær truet

Mole sted:

Afrika
Asia
Sentral-Amerika
Eurasia
Europa
Nord Amerika
Oseania
Sør Amerika

Mole fakta

Hovedbytte
Meitemark. Insekter, mus
Habitat
Skog, gressletter og jordbruksmark
Rovdyr
Katter, ugler, rev
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
4
Livsstil
  • Ensom
Favoritt mat
Meitemark
Type
Pattedyr
Slagord
Jakter og strømmer primært på meitemark!

Mole Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
4 km / t
Levetid
3-6 år
Vekt
250-550 g (8,8-19,4 oz)

'Moles er blant de mest bemerkelsesverdige graverne i dyreriket.'



I menneskelig kultur har de noen ganger tryllet frem bilder av industri og hardt arbeid. Med sine massive klør huler de ut et imponerende system med tunneler og kamre under myk, fuktig jord. Disse komplekse underjordiske labyrintene gir defensiv beskyttelse, en matkilde og et helt hjem for føflekken. Dette er avgjørende for deres overlevelse, fordi de ellers er forsvarsløse mot mennesker og rovdyr. Det har vist seg å være en bemerkelsesverdig vellykket overlevelsesstrategi som gjør det mulig for føflekker å blomstre over hele verden.



4 molfakta

  • I middelalderen var det engelske ordet for føflekken faktisk moldwarp. Dette har sin opprinnelse i et germansk ordmuligens betyr jordkasteren. Begrepet 'fjell ut av en føflekk' stammer trolig senere fra den engelske Tudor-perioden rundt 1500-tallet.
  • Disse skapningene har noen ganger blitt jaktet på grunn av sin korte, myke pels. For å gjøre det lettere for føflekken å bevege seg rundt i tunnelene, dettepels kan bøyes i alle retninger.
  • Den stjerne-nese føflekken er kanskje den merkeligste arten av føflekker. For å gi deg en ide om hvordan det ser ut, bør du forestille deg 22 tentakellignende strukturer som stikker ut fra nesen. Dissetentakler gjør den stjernenøkkede føflekken ekstremt følsom for vibrasjonerog strøm produsert av byttedyr.
  • De kan grave rundt15 til 18 fot tunnelerom en time.

Mole vitenskapelig navn

Mole, som et begrep, refererer til alle arter i familie Talpidae(som ganske enkelt betyr 'føflekk' på latin). Den tidligste av arten utviklet seg sannsynligvis i Eocene-epoken for 34 til 55 millioner år siden et sted i Europa for deretter å spre seg derfra over de påfølgende millioner av årene. Det er noen 42 arter som for tiden lever i verden. Disse artene er spredt blant noen ti slekter (den vitenskapelige klassifiseringen mellom familie og arter). Sammen er hele familien kjent som de sanne føflekker. Denne familien tilhører ordrenEulipotyphla, som også inkluderer spissmus og pinnsvin .



I tillegg til den sanne føflekkfamilien, er det flere arter som ligner på en føflekk, men som faktisk ikke er en del av føflekken. En av dem er den gyldne føflekken i Afrika sør for Sahara. Denne familien er faktisk en del av en helt egen ordre som heterAfrosoricid. En annen er pungdyrsmolen Australia . Det er nærmere knyttet til andre pungdyr som kenguruer enn de sanne føflekk-kolleger. Disse skapningene er et eksempel på konvergent evolusjon: to forskjellige linjer som utviklet seg hver for seg, men tilpasset lignende egenskaper for relaterte livsstiler. I dette tilfellet utviklet de hverandre spade-lignende poter, dårlig syn og en lang kropp. Men det er mange forskjeller som vitner om deres egne linjer. Posen til pungdyrmolen er et eksempel.

Mole Utseende og atferd

Denne skapningen har et slående, særegent utseende, godt tilpasset sin gravende livsstil. Dens massive hender, korte lemmer og skarpe klør gjør det mulig å grave seg gjennom bakken relativt enkelt. Disse hendene er også noen ganger gode padler for svømming. Det som virkelig er bemerkelsesverdig med de fysiske egenskapene, er at disse enorme forpote inneholder to tommelen hver. Mens de andre fingrene har flere ledd, er tommelen bare sammensatt av et enkelt bein. Dette digitale oppsettet ser ut til å være unikt for dette dyret, fordi det ikke er et trekk ved de nært beslektede spissene. Andre interessante trekk ved føflekken inkluderer de små, perleformede øynene og mangelen på synlige ytre øreklaffer. Dette suppleres med en kort hale og en hårløs spiss snute foret med kinnskjegg. Den lange, flate kroppen er også dekket av svart eller brun uklar pels.

Denne skapningen graver seg gjennom bakken med en rask bevegelse frem og tilbake, som ligner et svømmeslag. Deretter skyver den løs jord til overflaten, og skaper den velkjente føflekken. Føflekken har mye lettere tid for å grave i fuktig jord, selv om den også kan kaste gjennom tørr jord. De underjordiske tunnelene er ganske komplekse, og strekker seg kanskje hundrevis av meter i alle retninger og inneholder både lagrings- og hekkeområder. Disse kamrene kan eksistere hele 15 meter under jorden. Når det er nødvendig, er føflekken en mester i improvisasjon. Det kan skape helt nye underjordiske nettverk i løpet av få timer.



føflekk som kommer fra smusshaugen

Moles tilbringer mesteparten av livet under jorden, og reiser bare til overflaten for å samle rede materiale og finne vann under tørke. Den gjør nesten alt annet under jorden, inkludert fôring og kopiering. Føflekken har utviklet seg unik hemoglobin (oksygenbærende molekyler) i blodet for å overleve lange perioder med lite oksygen mens den er under jorden. De er aktive både dag og natt under korte våkenheter mellom søvnintervallene.

Molfamilien er en utrolig mangfoldig gjeng som har utviklet unike egenskaper for å takle de forskjellige økosystemene der den bor. For eksempel den amerikanske, Asia og japanske spissføflekker har lange haler, ytre øreklaffer og mindre hender. De bruker mer tid over bakken enn den typiske føflekken. Noen arter av russiske føflekker er derimot amfibiske skapninger med føtter med svømmehud, vannavvisende pels, lange haler og lukkbare ansiktsåpninger for å forhindre at vann kommer inn. De hekker fremdeles i hull, men kommer ut for å fôre under vann for å få maten. Til slutt har den europeiske føflekken muligheten til å konstruere en stor haug over bakken, bestående av nesten 2000 pund jord. Denne formidable strukturen inneholder det samme nettverket av tunneler og rom som en vanlig underjordisk grav.

Disse skapningene skiller seg ganske mye ut med hensyn til størrelse også. Den amerikanske spissfuglen er den minste av arten. Kroppen måler mindre enn 2 tommer og veier ikke mer enn en unse. Den største arten er den russiske desmanen, som måler opp til 9 inches og veier nesten 8 gram. Den typiske føflekkarten er et sted mellom disse to ytterpunktene. Den måler omtrent 6 inches lang og veier omtrent 4 gram, eller mindre enn størrelsen på en jordekorn . Hannene kalles orner, mens hunnene kalles purker. Kjønnene er veldig like i størrelse og utseende, men kvinnelig anatomi kan gjennomgå betydelige endringer i hekkesesongen.

Føflekken kompenserer for sitt dårlige syn med en kraftig følelse av hørsel og berøring. Hårene på snuten og klørne er i stand til å føle omgivelsene med bemerkelsesverdige detaljer. Mole kommuniserer også via duftkjertler ved å markere territoriet som en advarsel mot inntrengere utenfor. Føflekken er en enslig skapning som aggressivt vil forsvare sitt territorium mot alle opplevde trusler. En gruppe føflekker, som kalles arbeidskraft, kan komme sammen på bestemte tider av året i avlssesongen. Noen føflekker er også kjent for å overta en fraværende nabograve når de får muligheten.

Mole Habitat

Molfamilien er til stede på alle større kontinent med unntak av Antarktis . Den foretrekker tempererte økosystemer med fuktig eller løs jord, inkludert prærier, flomletter, skoger, kystdyner, våtmarker, hager, dyrkede åker og lav- eller alpeng. I varmere klima er føflekken primært begrenset til de kjøligere fjellrike habitatene. Gitt sin enorme rekkevidde, er denne arten en veldig variert familie med mange forskjellige fysiske egenskaper, habitater og overlevelsesstrategier.

Føflekk diett

Føflekkenes favorittmat er meitemark, insekter og andre små virvelløse dyr. Dette suppleres med frø, røtter, knoller, sopp og små pattedyr. Noen arter har spesialiserte diettbehov. I tilfelle noen amfibiske føflekker, vil de også spise fisk og amfibier. Føflekken har et spesielt toksin i spytten som immobiliserer byttedyr slik at det kan lagre og konsumere kjøttet på et senere tidspunkt. Skapningen kan konsumere hele kroppsvekten i mat hver eneste dag for å støtte sine energiintensive gravevaner.

Mole Predators and Threats

De små og forsvarsløse føflekker blir ofte byttet av rever , prærieulver , væsel , slanger , hauk og ugler. Fordi føflekkene er så sårbare over bakken, gir hula et naturlig forsvar mot de fleste rovdyr. Dette kan imidlertid ikke redde føflekken fra rovdyr med en veldig god graveevne.

Tap av habitat er ikke så mye et problem for denne gruppen. Fordi føflekker foretrekker jordbruk og hager, har de tilpasset seg veldig godt menneskelige habitater. Imidlertid utpeker dette dem også som irriterende skadedyr som kan forstyrre eller ødelegge avlinger, selv om de noen ganger også spiser andre insekter og skadedyr. Dette tenker på bilder av rotte planter og jordbunker. Mange føflekker blir jaktet eller forgiftet av mennesker for å forhindre denne typen skade. En mer human strategi er å frigjøre skadelige kjemikalier for å drive dem bort eller fange dem i feller og transportere dem andre steder. Vanligvis, selv om det ikke er avlingene og plantene de spiser, men snarere ormer og insekter i nærheten av disse avlingene. Plantene er bare tilskadekomne av føflekkenes intense fôringsoppførsel.

Mole Reproduksjon, babyer og levetid

De fleste av artene har en enkelt hekkesesong som varer gjennom vårmånedene. Mye av handlingen skjer under jorden, og begynner med jakten på en passende kompis. Hannene vil reise opp til en halv mil for å se etter en kvinnes grav. Hvis ingen eksisterende tunneler er tilgjengelige for å koble sammen de respektive gravene, kan hannene grave helt nye tunneler.

Etter kopiering blir kvinnen stort sett alene om å oppdra ungene alene uten hjelp fra hannen. Hun bærer barna i omtrent en måned og produserer deretter et kull på tre til fem små om gangen. Disse valpene er født hårløse og blinde i et rede av tørr vegetasjon, men de vokser og utvikler seg raskt mot modenhet etter bare noen få måneder med livet.

Moren skal avvenne valpene etter omtrent en måned. De vil da forlate reiret og begynne å søke sin uavhengighet like etterpå. Dette er tiden de er mest sårbare for rovdyr. Hvis de overlever, er de unge klare til å reprodusere våren etter fødselen. Den typiske levetiden til en føflekk er bare omtrent tre år i naturen.

baby føflekk på smusshaug

Føflekkbefolkning

Basert på bevaringsestimater ser molfamilien som helhet ut til å være et bilde av utmerket helse. I henhold til IUCNs rødliste, som sporer bevaringsstatusen til mange arter, er disse skapningene for det meste oppført som minste bekymring . Det er imidlertid flere unntak, inkludert Etigo-føflekken i Japan og den russiske desmanen (begge truet), den sårbare Pyrenæanske desmanen i Spania og den nesten truede Sado-molen på Japan . Det er ikke helt klart hvor mange føflekker som lever for tiden, men mange populasjoner ser ut til å være stabile, selv om noen avtar i antall.

Vis alle 40 dyr som starter med M

Interessante Artikler