Lynx

Lynx vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Rovdyr
Familie
Felidae
Slekt
Lynx
Vitenskapelig navn
felis sylvestris

Lynx Conservation Status:

Minste bekymring

Lynx Sted:

Eurasia
Europa
Nord Amerika

Lynx Fakta

Hovedbyttet
Hare, fugler, hjort
Habitat
Tilbaketrukket skog og fjellområder
Rovdyr
Wolf, Coyote, Human, Cougar
Kosthold
Kjøtteter
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
4
Livsstil
  • Ensom
Favoritt mat
Hare
Type
Pattedyr
Slagord
Bo i huler i steiner og under avsatser!

Lynx fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Gul
  • Svart
Hudtype
Pels
Toppfart
50 km / t
Levetid
12-20 år
Vekt
10-25 kg (22-55 kg)

Som ensomme og skjult rovdyr blir gaupen sjelden sett av mennesker.



Gaupen i Canada er en av de største villkattene i Nord-Amerika, men andre arter av disse kattene bor også i Europa og Asia. Gaupa er lett å få øye på med sine enorme pelsete poter, stumpete hale og lange ørepynt. De store potene fungerer som naturlige truger for å hjelpe dem med å navigere i de snødekte, kalde skogene og fjellene den kaller hjem.



Utrolig Lynx fakta!

  • Dette er ensomme villkatter som vanligvis bare kommer sammen for parring
  • Fire arter av disse kattene finnes mange steder rundt om i verden, inkludert Nord-Amerika, Russland, Europa og Asia
  • Gaupa er et opportunistisk rovdyr som generelt vil spise et bytte det er i stand til å drepe
  • Disse dyrene er lett gjenkjennelige med sine store poter, tuftede ører, stumpete hale og gråbrune pelsfarger

Lynx Vitenskapelig navn

Lynx refererer til fire arter av stubby-tailed villkatter som lever i de kalde skogene i Nord-Amerika, Europa og Asia. Alle disse dyrene tilhører klassen Mammalia, ordenen Carnivora, underordneren Feliformia, familien Felidae og underfamilien Felinae. Navnet gaupe er en del av vitenskapelig navn av hver av de fire artene. Det stammer fra et gammelt gresk ord som betydde lys eller lysstyrke. Begrepet antas å referere til gaupeens lyse, reflekterende øyne. De fire artene til disse dyrene er som følger:

  • Canada gaupe (L canadensis)
  • Rødgaupe (L rufus)
  • Eurasian gaupe (L gaupe)
  • Iberisk gaupe (L pardinus)

Lynx Utseende

De mest bemerkelsesverdige egenskapene til disse kattene er deres store poter, tuftede ører og stumpete hale. Dyrets farge varierer avhengig av art. Kroppsfargen følger en gradient av mellombrun til gyldenbrun til så lys som gråhvit. En furry ruff er funnet på alle arter. Det er vanligvis merket med svarte søyler som ser ut som en bowtie, men det er ikke alltid synlig. Alle arter har hvit pels på undersiden av kroppen.



Dyrets størrelse og vekt avhenger av arten. Den eurasiske gaupa er den største med hanner som veier mellom 40 og 66 pund. Den står omtrent 27 inches ved skulderen. Canada gaupe veier mellom 18 og 31 pund og står mellom 19 og 22 tommer ved skulderen. Den iberiske gaupen veier 28 pund for menn og 20 pund for kvinner. Høyde varierer mellom 23 og 27 inches ved skulderen. Bobcaten veier mellom 16 og 30 pounds og står mellom 20 og 24 inches ved skulderen.

Bobcats er teknisk en del av gaupe-arten, men de ser litt annerledes ut sammenlignet med de andre tre artene. De har vanligvis ikke lange ørepynt, og potene er ikke så åpenbart store og polstret på grunn av deres vanlige habitat i varmere klima. Bobcatens vitenskapelige navn, rufus, henviser til den rødbrune fargen, og den har ofte også fremtredende sorte flekker.

Canada gaupe som går i dypt snødekke i skogen en solskinnsdag. Lynx canadensis i den ville naturen til Alaska vinter. Kanadisk gaupe på bakgrunn av gren og trestamme
Canada gaupe som går i dypt snødekke i skogen en solskinnsdag.

Lynx Behavior

Disse kattene er vanligvis ensomme dyr. Sjelden vil små grupper av disse kattene reise sammen og jakte byttedyr. De bor vanligvis i huler gravd inn i avsatser eller steinete sprekker. Det er her de oppdretter kattungene sine også. En gaupe tar vanligvis ikke maten tilbake til hulen, med mindre det er en mor som trenger å mate kattungene sine. Disse dyrene er veldig skjult og flinke til å unngå menneskelige bosetninger, og det er derfor de sjelden blir sett.



Lynx Habitat

De fleste arter vandrer i høyhøyde skoger som gir god beskyttelse med tette busker, trær og høyt gress. Selv om denne ville katten generelt jakter på bakken, er den fullt i stand til å klatre i trær og svømme. Den eurasiske gaupa bor i Sentral- og Nord-Europa og over til India, Nord-Pakistan og Iran nær Damavand-fjellet. Denne arten finnes oftest i nord-europeiske land som Norge, Finland og Sverige, så vel som det meste av Russland.

Den iberiske gaupa er langt sjeldnere og lever bare i de sørlige delene av Spania. Før bodde det også i østlige Portugal, men ble utryddet der.

Gaupen i Canada lever hovedsakelig i Canada og Alaska, men finnes også i noen nordlige amerikanske stater som Washington, Montana og Maine. Dens habitat er primært boreale skoger, som også er kjent som snøskog og i stor grad består av barrtrær.

De Rødgaupe ligger lenger enn Canada gaupe. Den finnes i det sørlige Canada, det meste av det kontinentale USA, og så langt sør som det nordlige Mexico. Den lever i både skog og gressletter.

Lynx diett

Dette dyret er et opportunistisk rovdyr og kan jakte på et bredt spekter av dyr. Det er en streng kjøtteter. Canada gaupe foretrekker sterkt truga hare , og populasjonstallene svinger med tilgjengeligheten av haren. Imidlertid vil den også jakte fisk , ekorn , kaniner , fugler , ryper , Tyrkia , og mer. Den større eurasiske gaupa jakter ofte større dyr som hjort , reinsdyr , og til og med elg.

Lynx Rovdyr og trusler

Disse dyrene er primært truet av andre rovdyr som er større enn det, så vel som mennesker. Den eurasiske gaupa er en av de største rovdyrene i Europa, med bare gråulven og brunbjørn blir større. I Nord-Amerika, cougar, grå ulv, og prærieulv utgjøre trusler mot gaupa. Mennesker har ofte jaktet gaupe etter pelsen sin, men noen arter er nå beskyttet, avhengig av region. Gaupen fra Eurasia og Canada er mest sårbar for tap av habitat. Begge er også avhengige av at byttetall forblir sunne. De Rødgaupe er minst truet av alle gaupearter, og antallet forblir godt i hundretusener til tross for at de aktivt jaktes av mennesker.

Den iberiske gaupa er den mest truede av disse katteartene. I 2004 bodde bare 100 dyr i Sør-Spania. Takket være bevaringsinnsatsen fra den spanske regjeringen har de kommet seg noe. Fra og med 2014 ble det funnet over 300 dyr i samme område.

Lynx-reproduksjon, babyer og levetid

Den eurasiske gaupen parrer seg mellom januar og april, og hunnen har en østrustid i fire til syv dager i løpet av denne tiden. Menn lager dype knurrer for å varsle potensielle kamerater om deres tilstedeværelse, mens kvinner lager mykere mjaulyder. Gravide kvinner ser etter hemmelige steder å bygge reirene sine, som ofte er i huler eller huler. Svangerskapet varer mellom 67 og 74 dager og resulterer vanligvis i to kattunger. Tre eller flere kattunger i et kull er sjeldne. Disse kattungene er mellom 8,5 og 15,2 gram. De er dekket av gråbrun pels og får full voksenfarge etter 11 uker. Øynene deres åpnes etter ca 10 dager. De kan spise fast mat omtrent seks uker, men blir ikke helt avvennet før i minst fem måneder. Gaupemoren forlater hiet to eller tre måneder etter fødselen, og kattungene følger henne til de når 10 måneder.

Gaupa i Canada har en paringsperiode på en måned mellom mars og april. Parring samtaler og markering med urin er typisk parring atferd. Svangerskapet er mellom to og tre måneder, og det resulterende kullet kan være en kattunge eller så mange som åtte. Søppelstørrelser ser ut til å variere avhengig av tilgjengeligheten av byttedyr. Kattungene veier mellom 6,2 og 8,3 gram og åpner ikke øynene på 14 dager. Disse kattungene forlater også mødrene sine rundt 10 måneder.

Det iberiske gaupekullet er født mellom mars og september etter en to måneders drektighetsperiode. Flertallet av fødsler er i mars og april. Disse kattungene veier mellom 7 og 8,8 gram. Innen 10 måneder er kattungene stort sett uavhengige, men mange forblir hos moren til de er omtrent 20 måneder gamle. De er kjent for å komme i voldelige kamper med hverandre, noe som ofte fører til døden. Dette begynner å skje mellom 30 og 60 dager.

Bobcats parrer seg vanligvis mellom februar og mars. En mannlig bobcat vil reise med en kvinne og parre seg med henne flere ganger. Den kvinnelige bobcatten vil oppdra kattungene alene etter fødselen. Bobcat-kull består vanligvis av to til fire kattunger, men kan være så mye som seks. Svangerskapet varer 60 til 70 dager, noe som vanligvis resulterer i en fødsel i april eller mai. Bobcat-kattunger åpner øynene rundt ni dager og blir avvent to måneder. Mellom tre og fem måneders alder begynner de å forlate hulen og reise med moren.

Den eurasiske gaupa har levd opptil 21 år i fangenskap. Det er kjent at Canada gaupe lever opp til 27 år i fangenskap og mellom 10 og 16 år i naturen. Bobcaten lever mellom 7 og 10 år i naturen, med et bemerkelsesverdig unntak er 16 år. I fangenskap levde den eldste bobcatten 32 år. Iberisk gaupe har en maksimal vill levetid på 13 år.

Lynx-befolkning

Canada og Eurasian gaupe og bobcat har en bevaringsstatus på minste bekymring . Den iberiske gaupen blir vurdert truet . Fra og med 2015 bor 400 iberiske gauper på den iberiske halvøya. USAs populasjon av bobcats er anslått til å være flere hundre tusen. Den eurasiske gaupebestanden antas å være over 45 000 og regnes som generelt stabil. Lynxbestanden i Canada er også stabil og antas å være i titusenvis.

Lynx i dyreparken

Lynx og bobcat er den vanligste av disse kattene i dyrehager i USA. De finnes lett i dyreparker over hele landet, inkludert følgende:

Lynx vs. Bobcat

Bobcaten er en art av gaupe, men dens utseende kan lett skille seg fra Canada gaupe, som den deler noe utvalg med. Bobcaten har vanligvis fremtredende svarte flekker og gulbrun pels. Pelsen er også mindre tykk, og den har ikke lange ørepynt eller de enorme potene til en Canada gaupe. Bobcaten finnes i nesten alle typer habitater og spenner over hele USA og sørlige deler av Canada. Gaupa i Canada finnes for det meste i snøskog i Canada og deler av det nordlige USA.

Vis alle 20 dyr som starter med L

Interessante Artikler