Impala

Impala vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Artiodactyla
Familie
Bovidae
Slekt
Aepyceros
Vitenskapelig navn
Aepyceros Melampus

Impala Conservation Status:

Minste bekymring

Impala Sted:

Afrika

Impala Fakta

Hovedbytte
Gress, frø, blomster
Habitat
Skogkledd savanne og tett buskmark
Rovdyr
Hyena, løve, krokodille
Kosthold
Herbivore
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Flokk
Favoritt mat
Gress
Type
Pattedyr
Slagord
Kunne hoppe over 10 meter høyt

Impala Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
30 km / t
Levetid
12-15 år
Vekt
37-75 kg (81,6-165 kg)

Når det skremmes, kan et impaladyr hoppe opp til 10 meter høyt.



Impala lever i de lette skogområdene og savannen i Sør- og Øst-Afrika. Disse mellomstore antilopene reiser og samles i flokker på hundrevis i regntiden. Regnet gir en mengde gress, skudd, urter, busker og busker for beite. I den tørre årstiden jobber disse flokkene sammen for å finne mat i en prosess som kalles 'surfing', som en del av hvilke de spiser blader, kvister og høyere voksende vegetasjon.



Impala Topp fakta

  • Impala er omtrent 39 tommer høye, og er omtrent like store som en stor hund
  • Mannlige impalahorn kan vokse til samme lengde som kroppshøyde
  • Impala er planteetere

Impala Scientific Name

Impala har det vitenskapelige navnet Aepyceros melampus. Dette navnet kommer fra gammelgresk, med Aepyceros som betyr 'høyhornet' og melampus som betyr 'svart fot.' Det vanlige navnet impala er fra zulu-språket.

Impala hører hjemme i riket Animalia, phylum Chordata og klasse Mammalia. Sammen med storfe, antiloper , sau , geiter , bøffel og bison , de tilhører familien Bovidae. Alle disse bovidae har hover og horn. Hornene skiller seg imidlertid fra hjort ved at de vokser fra forsiden av dyrets hodeskalle og ikke kaster eller forgrener seg.

Impala Utseende og atferd

Impala har for det meste rødbrun pels som hjelper dem å gjemme seg mellom børsten. Men de har hvitt på magen, haken, leppene, indre ører, øyenbryn og haler. Dyrets hale og bakside har også et sett med svarte striper som danner bokstaven 'M.' Ellers har de mer svart over pannen, lårene og øreproppene.

Kvinnelige impalaer, kalt søyer, har ingen horn. Men menn, værene, vokser buede horn med et bemerkelsesverdig vridd utseende på grunn av rygger. Disse hornene er svarte og vokser så lenge som 36 tommer.

Hannene måler mellom 30 og 36 inches høye fra hover til skuldre. Kvinner vokser til et mindre spenn på 28 til 33 tommer. Lengden fra hodet til foten av halen er mellom 47 og 63 tommer, for begge kjønn. En impalahale tilfører lengden mellom 12 og 18 tommer mer. Vekten er vanligvis 88 til 99 pund for kvinner og 132 til 143 pund for menn.

Impala lemmer er lange, slanke og grasiøse med duftkjertler ved anklene. Disse bena hjelper dem med å hoppe opp til 30 fot i lengden eller opp til 10 fot høye.

Impala holder seg vanligvis sammen i flokker på 100 til 200 dyr. I den tørre sesongen inkluderer disse flokkene både menn og kvinner som jobber sammen for å finne mat. Når den våte sesongen begynner, skiller flokken seg inn i en mannlig flokk og en kvinnelig flokk. Disse nye gruppene beiter på rikelig gress og annen vegetasjon.



Impala habitat

Impala foretrekker å bo i nærheten av en vannkilde i skog, gressletter og savanne i Afrika. I Afrika lever disse dyrene fremdeles i hele Kenya, Botswana, Angola, Malawi, Zimbabwe, Zambia, Mosambik, Namibia, Rwanda, Sør-Afrika, Swaziland, Uganda, Zaire og Tanzania. Flokker begynte nylig å bo i Gabon. Men i Burundi er lokal impala utryddet.

Impala diett

Impala er svært tilpasningsdyktige planteetere. De endrer kostholdet etter hvilken vegetasjon som er tilgjengelig rundt dem. De foretrekker å spise ferskt gress. Men de vil da stole på mange typer løvverk, inkludert urter og skudd, når det ikke er noe gress. Andre matvarer de spiser inkluderer busker, busker, frukt og akasieputer.

I likhet med kjæledyrkatten din er impalaene kresne på vannet de drikker. De foretrekker vann på innsjøen eller elven, over mørke dammer eller sølepytter. Men de kan også spise nok grønn vegetasjon for å holde seg hydrert.

Impala Predators & Threats

De primære rovdyrene til impala inkluderer forfølgelsesdyr av løver , leoparder , geparder , hyener og ville hunder . Men mange mister også livet for sjakaler , mennesker, ørn , jakthunder og caracal. Når dyret prøver å drikke vann fra en elv, eller de ikke følger med, kan en impala bli et måltid for en sulten Nil-krokodille.

Den fangede impalaen er vanligvis en som ble absorbert av sine egne tanker under beiting. De har en tendens til å slutte å ta hensyn til omgivelsene når de er i lavtliggende børste, hvor mange rovdyr forfølger og overrasker dem. Når de er ute i det fri, holder de seg bevisste og handler raskt for å komme vekk fra fare.

Å hoppe oppover er 'pronking', en oppførsel som forvirrer rovdyr fra impaladyr. Det kan fungere på menneskelige jegere som deretter sliter med å stille opp et skudd på den raske og høye hopperen. Når et rovdyr nærmer seg, begynner hele impalaen i flokken å preke for å skape en forvirrende scene. Hvis pronking ikke klarer å sende rovdyrene bort, spredes impalaen i alle retninger og gjemmer seg i lav pensel og busker. Foruten dette vertikale spranget på opptil 10 fot i luften, kan impala hoppe opp til 30 fot utover og over busker og andre hindringer.



Impala Reproduksjon, babyer og levetid

Foruten signalisering av vekst av rikelig mat til impalaer, regner sesongen også tid for menn å konkurrere om territoriets dominans. Den tørre sesongens eneste flokk skilles i to flokker, en mannlig og en kvinnelig gruppe.

Etter separasjon sprayer de mest dominerende hannene urin og avføring for å gjøre sin tilstedeværelse kjent og markere landet sitt. Ved å bruke sine lange, tynne horn utfordrer hannene hverandre for å bevise sin styrke. Noen av mennene finner et territorium og flokk så mange kvinner som mulig på det territoriet. En gang på sitt territorium med en gruppe lokket kvinner, parrer de dominerende mennene seg mens de bruker hornene sine for å true innkommende rivaler.

For å tiltrekke kvinner deltar dominerende menn i tunge blink. Dette betyr at de blinker tungene mot kvinnene som grupperer seg for å gå gjennom den mannlige flokken. Ikke-dominerende menn i territoriet viser sin tross mot denne scenen ved å stikke av eller blinke hardt med sine egne tunger.

Menn som ikke lykkes med å oppnå flokkdominans, trekker seg tilbake til en utdrikningslag. De kan utfordre rivaler gjennom hele sesongen. Selvfølgelig finner de yngre, eldre og svakere hannene seg å bo hos ungkarene for beite til flokken kommer sammen igjen som en enhet for den tørre årstiden.

Etter vellykket parring føder kvinner en ca 11 pund fawn etter omtrent syv måneders svangerskap. De kan utsette fødselen til måned åtte, hvis forholdene ikke er riktige for fawnens sikkerhet.

De fleste fødsler er kun for en baby. Mor og nyfødt fawn holder seg sammen i et isolert område i flere dager. Moren drar deretter hver dag for å være sammen med flokken, og returnerer til fawnhulen for å amme. Til slutt blir de begge med i kvinneflokken og andre avkom der de fawn pleier i fire til seks måneder før avvenning.

Som mennesker som går på barnehage i ung alder, lever avvenne fawns i en undergruppe av flokken som kalles en barnehagegruppe. Når de modnes omtrent ett år, blir kvinner fra denne gruppen hos flokken. Men menn må bli med i en ungkarsgruppe.

Impala lever i 12 til 15 år i naturen. Men i fangenskap og uten rovdyr, tørke eller sykdom å leve med, lever mange over 20 år.

Impala Befolkning

Den internasjonale unionen for bevaring av naturen (IUCN) lister impalaen som minst bekymret med hensyn til bevaring. Dette betyr at de har lav risiko for utryddelse på dette tidspunktet.

Omtrent to millioner impalaer lever i naturen eller på privat land i dag. Omtrent en fjerdedel av disse bor i beskyttede områder i Botswana, Kenya, Sør-Afrika, Tanzania, Zambia og Zimbabwe. Befolkningen er fortsatt stabil med unntak av en svartartet underart i det sørvestlige Angola og Kaokoland i det nordvestlige Namibia, som for tiden bare inneholder 1000 dyr. For å hjelpe underarter med svarte ansikter med å gjenopprette befolkningen, blir noen beskyttet på private gårder i Namibia og Etosha nasjonalpark.

Vis alle 14 dyr som starter med jeg

Interessante Artikler