Hare

Hare Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Lagomorpha
Familie
Leporidae
Slekt
Lepus
Vitenskapelig navn
Lepus

Hare bevaringsstatus:

Nær truet

Hare Sted:

Afrika
Asia
Sentral-Amerika
Eurasia
Europa
Nord Amerika
Oseania
Sør Amerika

Hare Fakta

Hovedbytte
Gress, frukt, frø
Habitat
Tett vegetasjon og åpne felt
Rovdyr
Ugle, Hawk, Coyote
Kosthold
Herbivore
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
6
Livsstil
  • Ensom
Favoritt mat
Gress
Type
Pattedyr
Slagord
Kan nå hastigheter på over 40 km / t!

Hare Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
45 km / t
Levetid
2-8 år
Vekt
1-5,5 kg (3-12 kg)

Haren er en av de raskeste landpattedyrene i verden.



Denne hastigheten er helt avgjørende for dens overlevelse. Mangler andre formidable forsvar til sin disposisjon, kan dette lille og redde dyret løpe ut rovdyr med utrolige hastigheter og utholdenhet. Haren er et veldig vanlig syn, men mange blir offer for voldsomme rovdyr eller menneskelige jegere før de kan dø av naturlige årsaker.



3 hare fakta

  • Haren har vært fremtredende i mytologien og folkloren til menneskelige samfunn over hele verden. Legenden om den hvite hare, der en kvinnes ånd tar form av en hare og hjemsøker jorden om natten, er en sentral søyle i noen britisk folklore. Disse dyrene er også et vanlig motiv i litteratur og kunst, inkludert Alice's Adventures in Wonderland. I noen tradisjoner er det avbildet som en trickster.
  • Haren er et nattlig dyr som tilbringer natten våken og dagen med å sove.
  • Harenes fortenner slutter aldri å vokse gjennom hele livet. Dyret må male tennene ned ved å tygge på gresset.

Hare vitenskapelig navn

Haren er ikke en eneste art, men heller en hel slekt kjent som Lepus (som er det latinske navnet på haren). Som du kanskje allerede vet, er slekten nivået på vitenskapelig klassifisering rett over arten. Det er omtrent 30 arter innenfor slekten Lepus. Det er ganske populær forvirring mellom begrepene hare, jackrabbit og kanin. Hare og jackrabbit er utskiftbare termer som beskriver det samme, men begrepet kanin gjelder helt for en annen dyreslekt. Mer forvirrende kalles fem arter av kaniner faktisk hare, inkludert den truede nebbharen i Nepal og de røde steinharene i Afrika.

Hare mot kanin

Harer og kaniner begge tilhører samme familie av Leporidae og Lagomorpha-ordenen (selv om de en gang ble ansett som gnagere). De viktigste forskjellene er hareens større ører, mer ensom livsstil og tendensen til å bære unger over bakken i stedet for i gravhuller. På grunn av de unge mangler beskyttelse, må de være klare til å klare seg selv umiddelbart etter fødselen. En annen forskjell er at med sine lengre muskelfibre, er hare bedre egnet for langdistanseløp.



Hare Utseende og atferd

Disse dyrene har et ganske særegent utseende preget av ekstremt lange ører, lange bakben, kort snute, store øyne og tøff kropp. De er vanligvis utsmykket med hvite, svarte, grå, solbrune eller rød-oransje farger for å smelte inn i omgivelsene. Noen arter blir hvite i vintermånedene eller forblir hvite hele året som en form for kamuflasje i snøen. For å endre farge smelter disse harene om våren.

Harer er de fysisk største dyrene i rekkefølgen av Lagomorphs. De er enda større enn de nært beslektede kaninene og pikas . Måler omtrent 16 til 28 inches fra hode til hale, de er litt større enn det typiske huskatt . Kroppen suppleres med 6-tommers føtter og 8-tommers ører. Den tyngste arten er arktisk hare på rundt 11 pund. Hannen er kjent som en knekt, mens hunnen kalles en jill. Begge er ganske like i størrelse og utseende, selv om kvinner pleier å være litt større, noe som er uvanlig for et pattedyr.

Disse ensomme dyrene har en tendens til å dannes i små par eller familieenheter som kalles en kjørt. Den eneste gangen de vil samles blant andre hare er å finne en passende ektefelle. I motsetning til kaniner, har de en tendens til å leve utelukkende over bakken. Hvis de trenger å oppsøke sikkerhet, vil de vanligvis gjemme seg i gress eller busker.



Selv om de kanskje ikke ser det ut, er hare fysisk bemerkelsesverdige skapninger med en finutviklet sans for hørsel, lukt og syn. Deres brede synsvinkel lar dem oppdage rovdyr som kommer hvor som helst rundt dem, bortsett fra en liten blind flekk foran nesen. De produserer også feromoner fra duftkjertler, som kan spille en rolle i parring. Noen arter er i stand til korte hastighetsutbrudd mellom 40 og 50 MPH og mer konsistente hastigheter på rundt 30 MPH. Takket være de kraftige bakbenene kan de hoppe 10 meter i luften. De er også gode svømmere som kan krysse elver og store vannmasser uten problemer.

Hare som løper i vinterskogen
Hare som løper i vinterskogen

Lange ører

Haren har imponerende store ører. I forhold til kroppsstørrelse er de kanskje de største blant alle levende pattedyr. Det antas at de har lange ører av to forskjellige grunner. For det første tillater ørene dem å høre lyd fra nesten hvilken som helst retning. For det andre tjener ørene til å spre kroppsvarmen og holde haren kjølig, spesielt i de varmere månedene av året. Dette er viktig for dyrets overlevelse, siden disse dyrene ikke kan svette eller puste for å avverge varmen. Faktisk, når lys skinner gjennom øret, kan du noen ganger se det tette lappeteppet av blodkar inne i det som vil hovne opp i varmen til lavere kroppstemperaturer.

Hare habitat

Disse dyrene forekommer naturlig i hele Europa, Asia, Afrika og Nord-Amerika. På grunn av det store antallet habitater som denne slekten har tilpasset seg, har hver art et annet geografisk område. Sneskoharen er en kjent art som forekommer fra Alaska til de fjellrike områdene i California og Nevada. Den afrikanske haren, som navnet tilsier, beboer mye av Afrika. De arktisk hare er en av de få artene som er tilpasset de frosne ytterpunktene i Nord-Canada og Grønland.

Den europeiske haren - som bor i Europa, Midtøsten og så langt øst som Sibir - er kanskje den vanligste arten av hare i verden. I de siste århundrene har det blitt introdusert i Australia, New Zealand, Sør-Amerika og deler av Nord-Amerika som jaktspill. Men etter å ha spredt seg utenfor kontroll, blir arten nå ansett som et skadedyr i mange deler av verden, siden den forbruker avlinger og utkonkurrerer lokale arter.

Uansett hvor de finnes, foretrekker disse dyrene å bo i åpne sletter som enger, gressletter, ørkener, tundra og savanner. Selv om dette noen ganger utsetter dem for rovdyr, tillater deres bemerkelsesverdige hastighet dem ofte å komme seg selv i relativt flate land. Hvis de trenger å gjemme seg, vil hare skjule seg i gresset, buskene eller hullene. Bare noen få arter lever i mer skogkledde regioner.

Hare diett

Harer er planteetende dyr som for det meste spiser gress i naturen. Dette suppleres med nøtter, frukt, grønnsaker og sopp. Sammensatt av tøff cellulose, er gress ekstremt vanskelig å fordøye. Fordi disse dyrene mangler magen med flere kammer kveg , hjort , og andre drøvtyggere, antas det at de har utviklet seg til å spise sitt eget avfall, som inneholder mange ufordøyd næringsstoffer. Dette gir dem en ny sjanse til å fordøye hvilke næringsstoffer som er igjen i maten.

Hare rovdyr og trusler

Harer er det naturlige byttedyret til mange store katter, fugler og reptiler rundt om i verden. Sneskoharen er det vanligste byttedyret til de mektige gaupe . Denne arten går gjennom en uvanlig bom / byste-syklus der antall krasjer fra overjakt og deretter sakte begynner å komme seg. Denne syklusen finner sted over en vanlig periode på åtte til 11 år. I mellomtiden er både den brune haren og den europeiske haren byttet til rev . Andre vanlige rovdyr inkluderer bobcats , hauk, ørn , snøugler , ulver , prærieulver , bjørner , Til og med væsel .

Haren har tradisjonelt vært en vanlig matkilde for mennesker, og de er fortsatt blant de mest jaktede dyrene i dag. Det meste av denne jakten er ansvarlig gjort. Imidlertid er en enda større trussel tap av habitat og fragmentering, noe som har ført til at antallet synker rundt om i verden.

Hare reproduksjon, babyer og levetid

Harenes hekkesesong er ganske konkurransedyktig og feisty. Hannene vil kjempe mot hverandre for å få tilgang til hunnene, mens hunnen vil tvinge hannen til å jage henne som en test på utholdenhet og besluttsomhet. Dette tjener også formålet med å hjelpe dyret til å holde seg i form. Hvis hunnen ikke er paret i det hele tatt, kan hun bokse hannen rett over ansiktet med en streng slag. Harenes hekkesesong varierer ganske mye etter art. Noen arter kan avle når som helst gjennom året, mens andre bare hekker i løpet av våren og sommeren.

Både hare og kaniner har rykte på seg for en reproduksjonshastighet. Hunnen kan vanligvis produsere ett til åtte barn i et enkelt kull (sjelden opptil 15) med opptil tre kull per år. Mengden unge avhenger vanligvis av overflod av mat. Moren vil vanligvis bære barna i rundt 40 dager. Skjult i store gress eller depresjoner blir de unge hareene, også kjent som hevler, født med åpne øyne og pelsen fullvoksen. De er i stand til å begynne å hoppe i løpet av få minutter etter at de kom ut av livmoren. Dette er fordi de ikke vil ha beskyttelse fra en større gruppe. Mor besøker bare barna en gang hver dag i veldig korte perioder, vanligvis for å pleie dem.

Avvenning begynner vanligvis rundt 10 dager i livet og varer opptil 23 dager. Selv om de er funksjonelt uavhengige like etter fødselen, tar seksuell modenhet omtrent ett til to år hos de fleste arter av hare. Den typiske levetiden er mellom fire og åtte år i naturen. Hvis en hare unngår sykdom og predasjon, er den maksimale mulige levetiden rundt 12 år.

Hare Befolkning

Flertallet av hareartene ser ut til å ha relativt god helse. Ifølge IUCN Rødliste, som sporer bevaringsstatus for mange dyr, er de fleste hare-arter for tiden klassifisert som minste bekymring . Noen få arter, som den korsikanske haren, den hvitsidede jackrabbiten og den svarte jackrabbiten, er det sårbar . Hainan hare i Hainan, Kina og Tehuantepec jackrabbit i Mexico er begge truet til utryddelse. Nøyaktige populasjonstall er ikke tilgjengelige, men noen arter ser ut til å være på vei ned fra jordbruk og annet tap av habitat.

Vis alle 28 dyr som starter med H

Interessante Artikler