Grå muselemur

Grå musemaki vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Primater
Familie
Cheirogaleidae
Slekt
Microcebus
Vitenskapelig navn
Microcebus Murinus

Bevaringsstatus for grå muslemur:

Minste bekymring

Grey Mouse Lemur Plassering:

Afrika

Grey Mouse Lemur Fakta

Hovedbyttet
Insekter, frukt, blomster
Karakteristisk funksjon
Liten kroppsstørrelse og store øyne
Habitat
Tropisk skog
Rovdyr
Ugler, slanger, Fossa
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
2
Livsstil
  • Ensom
Favoritt mat
Insekter
Type
Pattedyr
Slagord
Den største arten av muselemur!

Grå muselemur Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
20 mph
Levetid
3 - 8 år
Vekt
58g - 67g (2oz - 2.4oz)
Lengde
25cm - 28cm (9.8in - 11in)

Den grå muselemuren er en av verdens minste primater, og en av de minste lemurene på øya Madagaskar. Den grå muselemuren ble oppkalt etter størrelsen og utseendet som ligner på en mus (på samme måte som de andre muselemurartene). Selv om den er truet, regnes den grå muselemuren for å være en av de rikeste primatene på øya.



Som alle andre lemurarter er den grå muselemuren hjemmehørende i, og finnes bare på, øya Madagaskar, utenfor den østlige kysten av Afrika. Grå muselemurer bor i innfødte tropiske skoger og skoger der de tilbringer mesteparten av livet sitt i å hekke i trærne. Grå muselemurer blir vanligvis sittende på tynne grener og har en rekkevidde på opptil 5 mål.

Den grå muselemuren er den største arten av muselemur som finnes i Madagaskars skog og vokser til lengder på nesten 30 cm. Imidlertid er den grå muselemuren fortsatt mindre enn pygmy-marmoset, som er verdens minste apeart og som finnes i tropiske jungler i Sør-Amerika.

På samme måte som øyas andre arter av lemur, er den grå muselemuren et generelt nattdyr som tilbringer dagene sine i hvile i trærnes sikkerhet. Grå muselemurer dukker opp etter mørkets frembrudd når de er i stand til å fôre i skogen rundt for å få mat, og er ikke så lett for sultne rovdyr å oppdage. De store øynene til den grå muselemuren gjør at den lettere kan se under nattens dekke.



Den grå muselemuren er et altetende dyr og spiser nesten alt den kan finne. Grå muselemurer jakter primært insekter både i trærne og på bakken. Frukt, nøtter, bær, skudd og sporadisk gnager som utgjør resten av den grå muselemurens diett. Grå muselemurer jakter vanligvis alene, men tilbringer dagene med å hvile i trærne sammen med en rekke andre grå muselemurer.

På grunn av sin lille størrelse kan grå muselemurer ofte være vanskelige å få øye på i den tette skogen, men de blir fremdeles vellykket jaktet av en rekke madagaskanske rovdyr, inkludert rovfugler som ørner og ugler, forskjellige slanger og selvfølgelig fossa, som er et dyr som har utviklet seg til å jakte og spise lemurer i skogen.

Den nattlige naturen til denne lille primaten betyr at det er begrenset informasjon om mer kompleks oppførsel av den grå muselemuren, inkludert hvordan den reproduserer seg. Grå muselemurer avler i løpet av september og oktober, når det etter en svangerskapsperiode på omtrent 2 måneder fødes 2 eller 3 unger. Babygrå muselemurer blir tatt vare på av moren til de er store nok til å bli uavhengige.



I dag, selv om det er en av de vanligste primatene på Madagaskar, anses den grå muselemuren å være en truet art, hovedsakelig på grunn av tap av habitat forårsaket av drastisk avskoging over hele øya. En rekke av Madagaskars opprinnelige trær har imidlertid nylig blitt oppført av IUCN, forhåpentligvis betyr det en reduksjon i avskogingen av naturlige skogområder der.

Vis alle 46 dyr som starter med G

Kilder
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals

Interessante Artikler