Øst-Gorilla



Eastern Gorilla Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Primater
Familie
Hominidae
Slekt
Gorilla
Vitenskapelig navn
Gorilla berengei

Eastern Gorilla Conservation Status:

Kritisk truet

Øst-Gorilla Sted:

Afrika

Fakta om østlige gorilla

Hovedbytte
Blader, frø, urter
Habitat
Tropisk skog og jungler i fjellområder
Rovdyr
Menneske, Leopard
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Sosial
Favoritt mat
Blader
Type
Pattedyr
Slagord
Den største primaten i verden!

Østlige gorilla fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
  • Svart
Hudtype
Hår
Toppfart
25 km / t
Levetid
35 - 50 år
Vekt
204 kg - 227 kg (450 - 500 kg)
Høyde
1,5m - 1,8m (5ft - 6ft)

“Den østlige gorillaen er kjent som den største levende primat”



Den østlige gorillaen tilhører slekten gorilla. Det er en av de store apene og er veldig nært knyttet til mennesker. Det observeres ofte at den østlige gorillaen, som oftest finnes i jungler på fjelltopper, kommer med flere funksjoner som gjorde det lettere for den å overleve i naturen.



Den østlige gorillaen som går under det vitenskapelige navnet Gorilla beringei er mye nærmere mennesker enn først antatt og kan utføre flere oppgaver som å skrelle frukt for hånd - omtrent som mennesker. Den østlige gorillaen har to underarter per nå - den østlige fjellgorillaen og den østlige lavlandsgorillaen, som også er kjent som Grauer’s gorilla.

Utrolig østlige gorilla fakta!

  • Mannlige østlige gorillaer som er over 12 år opplever en endring av pelsfargen - spesielt på ryggen - som skifter fra svart til grå, og gir dem navnet 'silverbacks.'
  • I likhet med mennesker har de østlige gorillaene fem fingre på hver hånd og fem tær på hver fot.
  • Neseutskriftene deres kan brukes til å identifisere hver østlige gorilla, omtrent som fingeravtrykk fra mennesker. Det er unikt, og ingen av dem kan noen gang være like.
  • Østlige gorillaer har 32 tenner og relativt små ører.
  • Østlige gorillaer er veldig intelligente og har forskjellige måter å kommunisere på. De bruker omtrent 25 forskjellige lyder for å kommunisere med hverandre.

Østlig gorilla vitenskapelig navn

Vanligvis kjent som de østlige gorillaene, tilhører disse skapningene familien og klassen til henholdsvis de store apene og pattedyrene og går under det vitenskapelige navnet Gorilla beringei og tilhører slekten gorilla.



Ordet 'gorilla' er hentet fra historien til Hanno, som var navigatør og utforsker og var på tur til den vestafrikanske kysten. Medlemmene av turen kom over folk som senere ble kalt 'gorillaer'.
Selv om det er uklart om ekspedisjonsmedlemmene møtte gorillaer, resonerte en studie av prøven med beskrivelsen av hva Hanno beskrev dem som, og dermed ga dem navnet.

De mannlige medlemmene av de østlige gorillafamiliene - ofte kjent som 'silverbacks' når de eldes når pelsen på ryggen endres fra svart til grå gjennom årene - dette gir dem navnet.

Den østlige gorillaen har to kjente underarter - den østlige fjellgorillaen og den østlige lavlandsgorillaen.



Østlig gorilla utseende og oppførsel

Østlige gorillaer er kjent for å ha sterke, solide kropper som er dekket med svart farget pels. De har brede kister og lange armer. Imidlertid er brystområdet, omtrent som ansiktet, hendene og sålene til disse gorillaene, mye mindre hårete enn resten av kroppen.

Når hannene eldes, begynner pelsen på ryggen å skifte fra svart til grå. Fjellgorillaunderartene har imidlertid en blålig farget pels som vanligvis er kortere enn de østlige gorillaene.

De mannlige østlige gorillaene er i gjennomsnitt omtrent 1,7 meter høye (som er omtrent samme høyde som den gjennomsnittlige personen). Imidlertid kan de i noen tilfeller også gå opp til 1,9 meter. I mellomtiden er de kvinnelige østlige gorillaene bare 1,5 meter høye.

Vektmessig svinger de mannlige østlige gorillaene vanligvis mellom 300-440 kg., Mens kvinnene vanligvis er rundt 195-220 kg.

Østlige gorillaer lever i grupper, og deres sosiale interaksjoner er basert på gruppen de er en del av. Gruppen blir vanligvis ledet av en silverback hann, sammen med kvinner og deres avkom. Grupper er ofte sammenkoblet, bestående av 35 til 50 medlemmer hver.

Disse gorillaene er kjent for å tilbringe omtrent 40% av dagen med å slappe av, og de andre 30% gjør matrelaterte aktiviteter. Den resterende dagen blir vanligvis brukt rundt. De er kjent for å hvile og sove i reirene sine som er bygget på trær eller noen ganger også på bakken.

De fleste østlige gorillaer er fredelige. Noen menn er imidlertid aggressive for å hevde sin dominans.

Sølvrygg hann av østlig gorilla i regnskog.

Østlige Gorilla-habitat

De østlige gorillaene finnes i en rekke regioner. Hvor de blir funnet, avhenger ofte av underartene. De to underartene finnes i forskjellige områder - alt fra Uganda, Rwanda og Den demokratiske republikken Kongo.

Den østlige lavlandsgorillaen eller Grauer’s gorilla finnes ofte i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo. I mellomtiden er den østlige fjellgorillaen delt inn i grupper som er fordelt på regioner.

Noen av dem bor i Virunga-fjellene i omtrent 1500 til 400 meters høyde over havet, mens de andre ofte kan være lokalisert i Bwindi nasjonalpark i Uganda, hvor de vanligvis bor i bratte fjell - mellom 1100 til 2400 meter. Noen andre steder som de østlige lavlandsgorillaene ligger i inkluderer områdene mellom Tanganyika og Edward-innsjøene og Lualaba-elven.

Siden mye av de østlige gorillas liv innebærer løping eller klatring, gir de imponerende musklene dem styrke langs overkroppen og nedover armene. Med fingre og tommelen som mennesker kan de enkelt samle mat fra høye og lave steder.

Eastern Gorilla Diet

Kilder antyder at de østlige gorillaene primært er planteetere, og henter næringsstoffene fra vegetasjonen i deres naturlige habitat. Imidlertid kan dietten variere fra hvor de befinner seg og hvor mye høyde de bor.

Gorillaene som for det meste finnes i Bwindi-området spiser vanligvis frukt. Ellers, på andre steder, kan de østlige gorillaene også mate av blomster, trebark og i noen tilfeller til og med små virvelløse dyr. Kostholdet deres inkluderer også ville bær, sopp og tre.

Østlige gorilla rovdyr og trusler

De viktigste truslene som lurer på de østlige gorillaene er degenerasjon av habitater, krypskyting og vold i områdene de bor i. Det har blitt observert at mange av disse gorillaene har dødd på grunn av avfyring i sine habitater. Leoparder og det rare krokodiller antas å være de største rovdyrene i de østlige gorillaene. I mellomtiden inkluderer helsetruslene mot østlige gorillaer mikrofilaria, Simian Immunodeficiency Virus og Malaria.

De IUCN har erklært den østlige gorillaen å være truet, og det sies at befolkningen i disse apene konsekvent er på tilbakegang. Den østlige fjellgorillaen har høyere risiko for utryddelse. Kilder antyder at det per nå bare er 300 modne østlige fjellgorillaer igjen. I mellomtiden mistenkes det totale antallet østlige gorillaer i verden å være under 5000.

Reproduksjon av østlige gorillaer, babyer og levetid

De østlige gorillaene har et polygynt reproduksjonssystem som betyr at den dominerende hannen i hver gruppe parrer seg med alle hunnene i klanen. Disse gorillaene er kjent for å parre seg hele året. Etter graviditet varer svangerskapsperioden i de østlige gorillaene vanligvis omtrent 8,5 måneder, hvoretter kvinnen føder en enslig baby. Kvinner føder bare en gang hvert tredje til fjerde år på grunn av de lange svangerskapsperioder så vel som foreldreprosessen.

Umiddelbart etter fødselen er babyen avhengig av foreldrene - spesielt moren som bærer den til den er klar til å krype når den er omtrent ni uker gammel. Deres avhengighet varer de første fire årene, i løpet av hvilken tid moren vil pleie dem som deres primære matkilde. Selv når babyen ikke lenger trenger morsmelken, vil de lære og leke hver dag til de kan ta vare på seg selv.

Avl kan begynne så tidlig som 15 år gammel, selv om levetiden til en østlig gorilla vanligvis er 35 til 40 år. I fangenskap kan disse primatene leve opp til 50 år.

Eastern Gorilla Population

Foreløpig er østlige gorillaer truet, og den østlige gorillapopulasjonen har blitt stadig redusert de siste årene. I løpet av 1990-tallet ble befolkningen i disse gorillaene anslått til å være rundt 17.000. En fersk rapport viste imidlertid at befolkningen nå har falt til under 5000 og nærmere 4000 over hele verden.

Det er også observert at de østlige lavlandsgorillaene nå ligger i bare 13 prosent områder der de tidligere ble funnet. Imidlertid har den østlige fjellgorillaen en høyere risiko for utryddelse.

Bevaringsinnsats

Flere prosjekter er igangsatt for å bevare denne truede skapningen. Et slikt prosjekt er Walikale Gorilla and Forest Conservation Project som begynte i 2001 etter at den østlige gorillapopulasjonen begynte å synke.
De har jobbet med å bevare det naturlige habitatet for gorillaene å trives i, slik at habitatdegenerasjonen ikke blir en vanlig årsak til nedgangen.

Andre prosjekter har vært oppmuntrende til å sette i gang bedre turisme for fjellgorillaene, slik at midler kan samles inn for å beskytte dem. Publikum må imidlertid være forsiktige med å ikke være rundt dyret mens de er syke, siden enhver risiko for den allerede truede arten bør og må unngås.

Østlige gorilla i dyreparken

Rapporter antyder at Antwerpen zoologiske hage i Belgia er tilfeldigvis den eneste dyreparken som har en kvinnelig østlig gorilla. Imidlertid er det ikke kjent at de østlige fjellgorillaene holdes i dyreparker i USA på dette tidspunktet.

Vis alle 22 dyr som starter med E.

Interessante Artikler