Blod

Dugong vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Sirenia
Familie
Dugongidae
Slekt
Blod
Vitenskapelig navn
Bloody Blood

Dugong Conservation Status:

Nær truet

Dugong Sted:

hav

Dugong fakta

Hovedbytte
Sjøgress. Alger, blomster
Karakteristisk funksjon
Stor kroppsstørrelse og gaffelhale
Habitat
Varmere tropisk vann og sjøgressskog
Rovdyr
Menneske, haier, krokodille
Kosthold
Herbivore
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Ensom
Favoritt mat
Sjøgress
Type
Pattedyr
Slagord
Nært knyttet til Manatee!

Dugong Fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Grå
Hudtype
Lær
Toppfart
13 km / t
Levetid
50 - 70 år
Vekt
150 kg - 400 kg (330 kg - 880 kg)
Lengde
2,7m - 3m (8,9ft - 9,8ft)

Dugong er en av de få planteetende marine pattedyrene som fortsatt er igjen i verden.



Denne arten er et kjent syn for alle innbyggere eller turister som besøker kystvannet i verdens tropiske regioner. Den beveger seg gjennom vannet i et sakte, sløvt tempo og tygger opp gresset på bunnen av havbunnen for å overleve. Dens planteetende livsstil og moderat temperament har gitt kallenavnet til sjøkua eller sjøgrisen. Selv om du ennå ikke er truet, kan dugongen være sårbar for menneskelig aktivitet og kystutvikling.



5 utrolige Dugong-fakta

  • Det antas at dugongs og nært beslektede manater ble noen ganger forvekslet med de legendariske greske mytologiske figurene, sirenene, av noen europeiske sjømenn som reiste langt hjemmefra. Dette er grunnen til at ordren deres fikk navnet Sirenia. De kan også ha blitt forvekslet med havfruer.
  • Dugong har vært en viktig del av noen marine kulturer i tusenvis av år. Et 5000 år gammelt hulemaleri som viser en dugong ble oppdaget i Malaysia.
  • Dugongs har blitt viktige turistattraksjoner. Deres passive og milde natur tillater svømmere å observere dem nøye i naturen.
  • På grunn av deres spesifikke kostholdskrav blir dugong nesten aldri holdt i fangenskap av mennesker .
  • Dugongs kan bare føde en gang hvert tredje til sju år.

Dugong vitenskapelige navn

Det vitenskapelige navnet på dugong er ganske enkeltBlodig blod. Dette navnet kommer sannsynligvis fra det lokale Visayan-ordet for arten, som senere ble plukket opp av europeere. Visayan snakkes i det som nå er det moderne Filippinene. Dugong er en av fire levende medlemmer av ordenen Sirenia - de andre er tre arter av manater - og det eneste levende medlemmet av familien Dugongidae. Et andre familiemedlem, Stellers sjøku, ble drevet til utryddelse på 1700-tallet på grunn av overjakt. Nitten totalt slekter fra familien er kjent fra fossilregisteret.

Til tross for de enorme fysiske forskjellene, er sjøkua nærmest beslektet med moderne elefanter. De to gruppene skilte seg sannsynligvis fra hverandre for mer enn 50 millioner år siden. De tidligste sirenerne var sannsynligvis firbente amfibiske pattedyr som lett kunne bevege seg mellom land og vann. De kan ha vært omtrent like store som en flodhest som spiser plantemateriale som finnes i grunt vann.

Dugong Utseende og atferd

Dugongs er store, langstrakte pattedyr med snudd ned og tykk brun eller grå hud. Det tekniske begrepet for kroppsform er fusiform. Dette betyr at kroppene deres er formet som en spindel som er konisk i endene. Dugongs kan måle hvor som helst mellom 8 og 10 fot i lengde og opp til 1100 pund i vekt. Den enorme vekten skyldes de tykke lagene med fett som omgir kroppene for å isolere dem komfortabelt når vannet blir kaldt. De blir drevet gjennom vannet ved å flytte de delfinlignende halene opp og ned, mens de paddelignende frontflippene hjelper dem å styre og manøvrere. De mangler både bakben og ryggfinne.

Til tross for deres akvatiske natur deler dugonger de samme egenskapene som andre landpattedyr i nesten alle egenskaper, inkludert strukturen til skjelettet og tilstedeværelsen av brystkjertler rett under finnene. Bortsett fra de vanlige seksuelle egenskapene, er det liten forskjell mellom mannlige og kvinnelige dugongs. Begge kjønn har lange brosmer som stikker ut fra snittetennene. Ørene deres, som ikke har noen utvendig klaff, ligger på sidene på hodet.

En av dugongens største svakheter er dårlig syn, men dette gjøres opp med sin skarpe hørsel og luktesans. Det primære kommunikasjonsmiddelet med andre dugonger inkluderer kvitring, fløyter og bjeff. Hver lyd ser ut til å ha et bestemt formål med å formidle aggresjon eller hengivenhet til andre medlemmer av arten. De har også bust over hele kroppen og rundt ansiktet for å hjelpe dem å fôre etter mat i bunnen av havbunnen.

Til tross for de sterke tilpasningene for sine marine habitater, kan dugongs bare holde seg under vann i rundt seks minutter av gangen før de trenger å komme tilbake til overflaten for å puste. Noen ganger puster de ved å stikke hodet over vannet mens de står på havbunnen med halene. Ventiler i neseborene lukkes under dykk for å forhindre at vann kommer inn.

Dugongs anses å være sosiale skapninger som foretrekker andres selskap, og likevel har de ingen fast sosial gruppe. De reiser ofte alene eller parvis, men vil også samles i store flokker på hundrevis om gangen. Fordi habitatet ikke kan støtte store grupper lenge, vil disse besetningene dannes raskt og deretter forsvinne. De er nomadiske skapninger som kan reise enorme avstander rundt deres naturlige habitat på jakt etter mat og ressurser. Imidlertid er mange andre aspekter av dugongens oppførsel et mysterium.



Dugong (Dugong dugon) med fisk

Bloody Habitat

Dugong bor i de nærliggende varme kystregionene i Stillehavet og det indiske hav. Utvalget er veldig stort, men også fragmentert. Dette inkluderer østkysten av Afrika, Madagaskar, Persiabukten, kysten av India og Sri Lanka, og Stillehavsregionen rundt Sørøst-Asia og Australia. Det antas også at de kanskje en gang hadde bebodd Middelhavet for mange tusen år siden.

Dugongs finnes ofte i bukter, mangrover, elvemunninger og annet grunt vann rundt kontinenter og øyer. De foretrekker å beite i vannet rundt 30 meter dypt, men de kan dykke ned til mer enn 120 fot i korte perioder på jakt etter mat. Noen populasjoner har også vært kjent for hyppige skjær eller dypere vann for sikkerhet, til tross for mangel på mat i disse områdene.

Blodig diett

Dugongs har tilpasset en planteetende livsstil som i stor grad dreier seg om forbruk av sjøgress. De har muligheten til å enten mate overfladisk på bladene eller prøve å grave opp hele planten ved roten. Mindre vanlig vil de konsumere alger når sjøgress ikke kan bli funnet. Noen populasjoner vil ty til forbruk av virvelløse dyr som skalldyr, sjøspruter , ormer og manet , spesielt de som gjemmer seg langs sjøgresset.

Dugonger flyter over bunnen av vannet for å lete etter gress med de bustete snutene. Deres muskuløse lepper hjelper dem å suge opp store mengder mat om gangen. Deres fôringsatferd etterlater faktisk store furer på havbunnen som kan sees fra overflaten. Dugongs er aktive fôrere både dag og natt. De trenger å konsumere store mengder mat hver dag for å overleve.

Dugong rovdyr og trusler

På grunn av deres føyelige natur og relative mangel på forsvar kan en enkelt dugong gjøre et fristende mål for en rekke sultne rovdyr. Deres sanne forsvar er deres enorme størrelse, som lar dem avverge alle bortsett fra de største skapningene som haier, krokodiller , og spekkhogger som patruljerer kysten. De unge kalvene er mest sårbare for rovdyr, siden de er nesten helt forsvarsløse de første årene av livet. Mange dugonger dør også av sykdommer og parasitter i stort antall. Dette er kanskje den største trusselen mot deres overlevelse i tillegg til menneskelig aktivitet.

Mennesker har tradisjonelt jaktet dugonger i tusenvis av år på grunn av verdien av olje, skinn og kjøtt. Dugongs har ofte trivdes til tross for dette menneskelige rovdyret. Men med fremveksten av industrialisert jakt på 1700-tallet ble arten satt under økende tvang. Arten er nå bedre beskyttet mot villig jakt av internasjonale lover, men den står fortsatt overfor flere andre trusler.

Tap av habitat fra kystutvikling og vannforurensning er et vedvarende problem. Oljesøl, kjemiske avrenninger og stråling gjør noen deler av kystregionen ubeboelig. Dugongs kan også vikle seg inn i garn eller komme i en ulykke med marinefartøyer. Undervannsstøy kan forstyrre dugongens naturlige oppførsel eller forårsake nød. Endelig kan klimaendringer endre dyrets habitat til det punktet med irreversibel skade.



Dugong-reproduksjon, babyer og levetid

I motsetning til mange andre arter har ikke dugonger en bestemt paringssesong. I stedet kan de parre seg hele året når en mulighet byr seg. Etter at dugongs har samlet seg i et område, deltar hannene i konkurransedyktige og aggressive parringsutstillinger for å tiltrekke kvinner. Parringen i seg selv kan noen ganger bli voldsom og etterlate permanente arr på kvinnens kropp.

Etter parring vil kvinnen ta et helt år å bære de unge til termin. På grunn av lengre utviklingsperioder, kan hun bare føde en gang hvert tredje til sju år. Tvillinger er relativt sjeldne. Den unge dugongen er født under vann og må raskt ta seg til overflaten for å puste. Barnet vil fortsette å sykepleie med moren de neste 18 månedene, og noen ganger kjøre på turen til moren. Den unge kalven vil danne et nært bånd med moren, som tar det eneste ansvaret for pleie og omsorg. Hun vil lære kalven å mate på gress, kommunisere og overleve i naturen. Kalven vil søke trøst og beskyttelse bak moren når et rovdyr er i området.

Begge kjønn viser ganske stor variasjon med seksuell modenhetsalder. Dugongs kan bli seksuelt aktive så snart de er seks år, men det kan også bli forsinket med mange år, kanskje på grunn av mangel på rikelig matforsyning i området. Etter at de har oppnådd seksuell modenhet, vil de forlate moren og begynne å oppsøke kamerater. Dugongs har en bemerkelsesverdig levetid på opptil 70 år i naturen. Alderen kan estimeres ved å telle vekstlagene på dugongens brosmer.

Blodig befolkning

De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) Rødliste viser for øyeblikket dugong som sårbar til utryddelse. Til tross for rikelig med juridisk beskyttelse ser det ut til at befolkningstallet synker over hele verden. På grunn av deres spesifikke kostholdsbehov og langsomme reproduksjonstider, kan dugongs være spesielt utsatt for utarmning av befolkningen.

For å opprettholde eller styrke befolkningstallet, vil lokale folk og regjeringer trenge å beskytte kysthabitatene, redusere forekomsten av fartøyangrep og nettforstyrrelser, og implementere mer bærekraftig jaktpraksis. Dugongjakt er fortsatt en viktig kulturell praksis for noen kulturer rundt regionen. Imidlertid har noen australske stater etablert beskyttede parker for dugonger som ingen kan jakte på.

Vis alle 26 dyr som starter med D

Interessante Artikler