Tamarin av bomullstopp

Tamarin vitenskapelig klassifisering av bomullstopp

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Primater
Familie
Callitrichidae
Slekt
Saguinus
Vitenskapelig navn
Saguinus Oedipus

Bevaringsstatus for bomullstopp:

Kritisk truet

Tamarin bomullstopp Plassering:

Sør Amerika

Fakta om Tamarin i bomullstopp

Hovedbytte
Frukt, insekter, gnagere
Karakteristisk funksjon
Liten kroppsstørrelse og lang, tynn hale
Habitat
Lavland tropisk skog
Rovdyr
Slanger, rovfugler, jaguarer
Kosthold
Altetende
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
2
Livsstil
  • Tropp
Favoritt mat
Frukt
Type
Pattedyr
Slagord
Funnet i tropiske skogkanter!

Tamarin Fysiske egenskaper av bomullstopp

Farge
  • brun
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Pels
Toppfart
24 km / t
Levetid
8 - 15 år
Vekt
220g - 900g (7,7oz - 32oz)
Lengde
18cm - 30cm (7in - 12in)

'Tamarin av bomullstopp har en bemerkelsesverdig topp med hvitt hår på hodet.'



Kammen er bare den mest synlige ytre egenskapen til denne fantastiske arten. Den har mange andre utrolige funksjoner, inkludert den smidige klatreevnen, den svært samarbeidsvillige og altruistiske sosiale strukturen, og dens intelligens og komplekse bruk av vokaliseringer. På grunn av tap av habitat og krypskyting er arten imidlertid i fare for utryddelse i naturen. Naturvernere er forpliktet til å holde denne unike primaten i live.



4 fakta om bomullstopp

  • Det er generelttre typer bomullstopp-tamarinersom klassifisert etter ansiktsegenskaper. De er bare ansikt, flekkete eller dekket av pels.
  • Denne arten kan hoppe omtrent10 fot i luften fra tre til tre.
  • Det massive sjokket avhvitt hår får apen til å se nesten menneskelig ut. Faktisk er det tyske navnet på denne arten Lisztaffe, eller Liszt ape, etter den ungarske komponisten Franz Liszt. I sin gamle alder var Liszt kjent for sin lange flytende manke med hvitt hår.
  • I sinhjemsted for Colombia, denne arten er bare kjent som titis.

Tamarin vitenskapelig navn med bomullstopp

Det vitenskapelige navnet på bomullstoppen erSaguinus oedipus. Navnet kommer direkte fra den legendariske zoologen og botanikeren Carl Linné i 1758. Han er allment ansett som far til moderne taksonomi. Det er faktisk ikke kjent hvorfor Linné valgte dette navnet. Selv om Oedipus er kjent for sin tilknytning til den mytiske greske kongen, betyr det hovent fot, men dette er et merkelig valg siden arten ikke har spesielt store føtter.



Tamarin av bomullstopp er en type New World ape . Som navnet antyder, finnes New World-apene nesten utelukkende i Amerika. Dette skiller dem fra Old World-apene i Afrika og Asia . De arter er nært beslektet med Geoffroy’s tamarin , den hvite foten tamarin, og alle andre tamariner i den samme slekt . Mer fjernt er tamarinene relatert til syltetøyene til Sør Amerika . Sammen utgjør tamariner og syltetøy familienCallitrichidae.

Utseende og oppførsel av bomullstopp

Tamarin av bomullstopp er en liten arboreal ape med en kroppslengde på omtrent 7 til 10 tommer - halen legger til ytterligere 10 tommer eller så - og en vekt på bare ett pund. Dette er knapt større enn en ekorn . Hannene og kvinnene har samme størrelse og utseende. Fordi den har klør i stedet for negler og ingen prehensile hale, er denne arten litt forskjellig fra de fleste New World apekatter. Men selv uten en prehensile hale, er bomullstoppen tamarin en ekspert klatrer som bruker mye av tiden på å pynte grenene høyt over bakken. De mangler motsatte tommelen, og de skarpe klørne gjør at de klamrer seg tett til barken på trærne.

Tamarin av bomullstopp har en høyt utviklet sosial struktur bygget rundt behovet for samarbeid og altruisme. Gruppen er kjent som en tropp eller stamme, og består av tre til ni individer (men noen ganger opptil 19 individer) med et dominerende par, avkommet og noen ganger den nærmeste familien. Det dominerende paret er ansvarlig for sikkerheten til gruppen og fortsettelsen av familiegrensen. Resten av gruppen følger et veldig spesifikt hierarki og rang basert på dominans. Alle i gruppen har en rolle, spesielt når det gjelder å oppdra de unge. Grupper er ikke alltid permanente, og noen ganger vil en ape forlate en gruppe for å bli med i en annen.



Bomullstopp-tamarinen viser det som kanskje kan beskrives som en finutviklet følelse av rettferdighet. Det forventes at alle i gruppen ofrer til det beste for helheten, og svikt fra ethvert medlem til å samarbeide kan invitere til gjengjeldelse og straff. Bevisene antyder at det er et beregningselement til apens altruisme. Hver enkelt tar beslutninger om hvordan de skal behandle andre medlemmer basert på tidligere atferd og forventning om fremtidig samarbeid.

For å kommunisere med hverandre ser det ut til at tamarinen av bomullstopp har en kompleks pakke med samtaler, inkludert fløyter, triller og kvitring. Selv om det åpenbart ikke er så godt utviklet som menneskespråk, ser det ut til at disse vokaliseringene har grammatiske regler for å kommunisere individets intensjoner, emosjonelle tilstander og fakta om verden. For eksempel har studier vist at denne arten kan legge til stavelser i ord som måte å endre betydningen på. Dette antyder at grammatiske regler kan ha utviklet seg fra evnen til å huske og spore posisjonen til ord eller andre objekter i en sekvens.

Tamarin av bomullstopp er mest aktiv om dagen mellom soloppgang og solnedgang. Det meste av tiden blir brukt på å spise mat, oppdra de unge og delta i sosiale aktiviteter som leketid og gjensidig pleie. Gruppen er sterkt territoriell og vil prøve å avverge inntrengere med høye samtaler og en visning av bakenden og kjønnsorganene. Det bruker også duftkjertler for å markere territoriet og muligens også signalisere reproduktiv tilgjengelighet. Hunnene ser ut til å bruke duftkjertelen 10 ganger så mye som hannen.

Hår og kroppsfarge

Tamarin av bomullstopp er oppkalt etter den enorme toppen av hvitt hår som pryder hodet mellom pannen og skuldrene. Det hvite håret antas å spille en rolle i noe av oppførselen. Når den blir opprørt på en eller annen måte, kan tamarinen heve håret på hodet for å få seg til å virke mye større enn den faktisk er. Den hvite fjæren hjelper også apen med å sikre seg en ektefelle som en del av frierieritualene.

I tillegg til manen har denne arten også hvitt hår på brystet og bena. Den gjenværende kroppen er dekket av en slags svart, rødbrun og oransje pels. Den svarte huden langs visse deler av ansiktet, lemmer og bakenden er dekket av veldig korte og fine grå hår i noen tamariner.

Tamarin av bomullstopp med sitt signaturhvite hår

Tamarin-habitat i bomullstopp

Tamarin av bomullstopp er innfødt i regnskoger og skogområder nordvest Colombia . Arten var en gang dominerende over store deler av de colombianske skogene, men dens naturlige rekkevidde har blitt gradvis krympet og fragmentert med spredningen av menneskelig sivilisasjon. Arten ligger i store trær, der den jakter, leker og sover. Hjemmesortimentet er i stor grad valgt for overflod av mat i området.

Tamarinpopulasjon av bomullstopp

Tamarin av bomullstopp er en av de sjeldneste artene av levende primater i verden. Det anslås at det er mindre enn 6000 individer som er igjen i naturen. Kanskje bare 2000 av disse er modne aper. Mange flere tamariner lever i fangenskap, kanskje til og med større enn den ville befolkningen.

Bevaringsstatus

Ifølge IUCNs rødliste er tamarin av bomullstopp kritisk truet . På grunn av den fragmenterte naturen til de gjenværende befolkningene, er det en alvorlig fare for utryddelse. Mye av bevaringsinnsatsen er fokusert på å bevare det som er igjen av urfolksregnskogen. Dette betyr å samarbeide med lokale bønder og gårdbrukere for å forhindre fremtidig avskoging og skape nye beskyttede områder med spesielle sikkerhetskorridorer som tamarinene kan reise gjennom. Mange konserver og dyreparker prøver også å avle arten og rehabilitere antall.

Tamarindiet med bomullstopp

Tamarin av bomullstopp er en altetende art som spiser på en kombinasjon av plantemateriale og animalsk materie. De aller fleste av dietten består av frukt og insekter , så vel som tannkjøttet. Fordi den mangler store fortenner å tygge gjennom barken, må denne tamarin-arten stole på at andre dyr åpner barken for dem for å få tilgang til tannkjøttet inni. Resten av dietten inkluderer reptiler, gnagere og andre dyr.

Denne tamarinen tilbringer mye av sin tid til å forsøke å spise mat i de midterste lagene i skogtaket. Dette innebærer en lang og kjedelig prosess med å lete etter spiselige planter eller se på små gjemmesteder for potensielt byttedyr. Når det møter et reptil eller gnager, kan apen drepe det med en kraftig bit i hodet. Denne arten spiller også en viktig økologisk rolle ved å spre store frø i hele miljøet. Det kan reise noen miles hver dag på jakt etter mat.

Tamarin-rovdyr og trusler av bomullstopp

Tamarin av bomullstopp har mye å frykte for slanger , fugler av byttedyr, og jaguarer og andre villkatter. Baldakinen gir en viss beskyttelse mot sultne rovdyr, men en individuell tamarin trenger beskyttelse av hele gruppen for å overleve farene i naturen. Menneskelig aktivitet gir en annen stor utfordring. Både tap av habitat og krypskyting har ført til at antallet reduseres dramatisk og truer artens overlevelse.

Tamarin-reproduksjon i bomullstopp, babyer og levetid

Bevis antyder at reproduksjonen av bomullstopp-tamarin i stor grad er drevet av et monogamt forhold mellom det dominerende paret i gruppen (selv om det også er observert polygame forhold). Den dominerende hunnen i gruppen har eksklusive avlsrettigheter. Hun undertrykker avlsevnen til de andre kvinnene ved å frigjøre feromoner som forhindrer unnfangelse. Hvis den dominerende hunnen dør, vil den nest høyeste hunnen, vanligvis en datter, arve disse avlsrettighetene.

Når den dominerende kvinnen er impregnert, vil den bære og føde tvillinger til å falle sammen med de regnfulle månedene januar til juni på grunn av tilgjengeligheten av mat. Svangerskapsperioden varer i fire til seks måneder av året. De små barna blir så født med åpne øyne og en liten manke, dekket av pels. De veier omtrent 15% til 20% av mors kroppsvekt. Hele gruppen deler ansvaret for å ta vare på barna som et team. Foreldres omsorg må læres gjennom erfaring, og en uerfaren foreldre eller omsorgsperson kan i stedet forlate eller misbruke barnet. Selv om det åpenbart er kvinnens jobb å pleie barna, ser det ut til at menn bruker mer tid og krefter på barnepass enn hunnene.

Tamariner av bomullstopp utvikler seg relativt raskt for en primat. I uke 14 vil de bli uavhengige nok til å bevege seg alene uten hjelp fra en voksen. Innen halvannet år vil kvinner bli kjønnsmodne. Innen den 24. måneden vil menn endelig også ha seksuell modenhet. Den typiske levetiden til denne arten er et sted mellom 10 og 13 år i naturen.

Tamariner i bomullstopp i dyreparken

Tamarin av bomullstopp er et vanlig syn på mange dyreparker over hele USA, inkludert Central Florida Zoo og botaniske hager, St. Louis zoologiske hage , den Oakland Zoo , den Central Park Zoo , Dyrepark Boise , den Phoenix zoologiske hage , den Franklin Park Zoo i Boston, den Potter Park Zoo , og Peoria Zoo i Illinois. Mange av disse dyreparkene er forpliktet til å holde arten i live gjennom spesialiserte avlsprogrammer.

Vis alle 59 dyr som starter med C

Interessante Artikler