Booby



Booby Scientific Classification

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Fugler
Rekkefølge
Pelecaniformes
Familie
Sulidae
Slekt
Sula
Vitenskapelig navn
Sula Nebouxii

Booby Conservation Status:

Minste bekymring

Booby Sted:

Sentral-Amerika
hav
Sør Amerika

Fakta om booby

Hovedbytte
Flygende fisk, sardiner, ansjos, blekksprut
Karakteristisk funksjon
Stor kroppsstørrelse og fargerike føtter
Vingespenn
130cm - 155cm (51in - 61in)
Habitat
Subtropiske og tropiske øyer
Rovdyr
Menneske, ugler, rovfugler
Kosthold
Kjøtteter
Livsstil
  • Flokk
Favoritt mat
Flyvende fisk
Type
Fugl
Gjennomsnittlig clutchstørrelse
2
Slagord
Seabirds funnet over det sørlige Stillehavet!

Booby fysiske egenskaper

Farge
  • brun
  • Svart
  • Hvit
  • Grå
Hudtype
Fjær
Toppfart
60 km / t
Levetid
12 - 17 år
Vekt
0,9 kg -1,8 kg (2 - 3,9 kg)
Høyde
64cm - 91cm (25in - 36in)

Booby er en stor sjøfugleart som er nært knyttet til havsule. Boobies tilbringer livet sitt på sjakt på fisk og finnes på østkysten av Sentral- og Sør-Amerika, og over de tropiske øyene i Sør-Stillehavet så langt vest som Galapagos-øyene. Booby er den mest funnet sjøfuglen på Galapagos-øyene.



Det er seks forskjellige arter av booby som hekker på de tropiske og subtropiske øyer og kontinentale kyster over det sørøstlige Stillehavet, selv om fossile bevis tyder på at det var mange arter av booby som nå er utryddet og antas å være bebodde regioner så langt øst som Europa.



De forskjellige arten av booby er alle veldig like i størrelse og utseende, men hver art av booby ser ut til å ha sine egne unike kjennetegn. De forskjellige arten av booby er den blåfotede booby, den rødfotede booby, den brune booby, den peruanske booby, den maskerte booby og Nazca booby.

Den blåfotede boobyen er den mest kjente arten av booby og er oftest funnet på Galapagos-øyene og Ecuador. Den blåfotede nebben er den nest største av nebbearten og kan identifiseres av dens lyseblå føtter. Den kvinnelige blåfotede booby er generelt litt større enn den mannlige blue-footed booby og den kvinnelige blue-footed booby har også mer fargerike føtter enn den mannlige blue-footed booby, da hannens føtter er lysere. Den unge blåfotede nebben har også blekfargede føtter som (spesielt hos kvinner) blir lysere når nebben blir eldre.



Rødfoten er litt mindre enn den blåfotede, men den rødfotete er kjent for å ha et bredere spekter fra Galapagosøyene til Karibien. Som navnet antyder, har den re-footed booby lyse, røde føtter som har en rosa farge når den re-footed booby er ung. Selv om den re-footed booby er kjent for å være en smidig flyer, kan den red-footed booby være klønete når du tar av og lander. Den rødfotede boobyen kan dykke gjennom himmelen til vannoverflaten for å fange fisk i hastigheter på opptil 60 mph.

Den brune skitten er omtrent halvparten av størrelsen på den blåfotede grensen og finnes i Det karibiske hav og i Mexicogolfen. Den brune boobyen har et svart hode og rygg og en hvit mage, korte vinger og en lang hale. Den brune boobyen hekker i en stor koloni på kystøyene og er kjent for å tilbringe vinteren til sjøs og dekker et større område. Som med andre arter av booby, er den brown booby utrolig dykking.

Den peruanske boobyen er hjemmehørende i Peru og deler av chili og er ikke så forseggjort i utseendet til de andre booby-artene. Den peruanske sjøfuglen er den nest vanligste sjøfuglen som finnes i Peru, og er også den nest største sjøfuglen som produserer guano i landet. Guano er ekskrementer som produseres av sjøfugler, flaggermus og sel, som har høye nivåer av fosfor og nitrogen, og som brukes til å lage gjødsel og krutt.



Den maskerte boobyen skiller seg ut ved den svarte fargen rundt øynene. Den maskerte boobyen har et enormt utvalg som strekker seg fra de karibiske øyer rett over til Australia. Den maskerte boobyen er den største arten av booby i verden og kan vokse til nesten en meter i høyden. Den maskerte boobyen lever primært av flygende fisk og blekksprut.

Nazca booby finnes på øyer i det østlige Stillehavet og er en av de mest gunstige fuglene på Galapagos-øyene for øko-turister å få øye på. Nazca-booby har et mer avrundet hode enn de andre artene av booby og antas å være nært beslektet med den maskerte booby. Nazca booby har en hvit kropp og et nebb som er gul eller oransje i fargen.

Rasken er sjelden funnet i regioner der den ikke kan hekke bortsett fra de arten av rovdyr som målrettet tilbringer vinteren på sjøen (som den brune katten). Vanligvis vil booby ha samme parringspartner i noen år, og booby har vært kjent for å legge eggene hele året, selv om dette er ganske avhengig av området som booby bebor. Booby legger mellom 1 og 3 egg (vanligvis 2), og booby unger klekkes etter en inkubasjonsperiode på 4 til 5 uker.

På grunn av sin store størrelse og områdene den bor i. booby har få naturlige rovdyr. De viktigste rovdyrene til nissen er ugler og store rovfugler som stjeler nisseungene, men den voksne nissen er langt for stor for en annen fugl å spise. Mennesket er det viktigste rovdyret til den enorme voksennissen, og noen ganger den rare haien.

Vis alle 74 dyr som starter med B

How to say Booby in ...
KatalanskCamablau-maske
tyskBlåfotede boobies
EngelskBlåfot Booby
EsperantoBlåbente tull
SpanskSula nebouxii
FinskBlåfot booby
franskBlåfot booby
HebraiskBlåfot såle
UngarskBlåfot booby
ItalienskSula nebouxii
JapanskAoashikatsuodori
nederlandskBlåfot booby
PusseBlåfottsule
PortugisiskPatola-de-pés-azuis
Kilder
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) The Encyclopedia Of Birds

Interessante Artikler