Blåhval

Vitenskapelig klassifisering av blåhval

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Cetacea
Familie
Balaenopteridae
Slekt
Balaenoptera
Vitenskapelig navn
Balsenoptera musculus

Bevaringsstatus for blåhval:

Truet

Blue Whale Sted:

hav

Blåhval morsom fakta:

Det største dyret på jorden!

Fakta om blåhval

Bytte
Krill, krepsdyr, liten fisk
Navn på unge
Kalv
Gruppeatferd
  • Ensom
Morsom fakta
Det største dyret på jorden!
Anslått befolkningsstørrelse
Mindre enn 20.000
Største trussel
Klima forandringer
Mest særegne funksjon
Plisseringer på nakken og to slaghull
Andre navn)
Nord, Sør, Pygmé
Svangerskapstid
11 -12 måneder
Habitat
Polare og subtropiske farvann
Rovdyr
Mennesker, spekkhoggere
Kosthold
Kjøtteter
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Døgn
Vanlig navn
Blåhval
Antall arter
3
plassering
Hav over hele verden
Slagord
Det største dyret på jorden
Gruppe
Pattedyr

Blåhval fysiske egenskaper

Farge
  • Grå
  • Blå
  • Svart
  • Hvit
Hudtype
Glatt
Toppfart
13 km / t
Levetid
30 - 45 år
Vekt
100 tonn - 160 tonn (220 000 pund - 352 000 pund)
Lengde
25m - 30m (82,5ft - 100ft)
Alder på seksuell modenhet
10- 15 år
Avvenningsalder
8 måneder

Blåhvalsklassifisering og evolusjon

Blåhvalen er en enorm hvalart som finnes i subtropiske og polare farvann over hele verden. Med noen individer som vokser til mer enn 100 fot lang, er blåhvalen ikke bare den største dyrearten i verden, men det antas også at den kan være den største skapningen som noen gang har eksistert. Det er tre anerkjente underarter av blåhvalen som er den nordlige blåhvalen, den sørlige blåhvalen og den pygmiske blåhvalen som til tross for navnet fortsatt når en gjennomsnittlig lengde på 24 meter. Selv om deres enorme størrelse og langsomt modne natur har betydd at verdens blåhvalbestand aldri har vært veldig mange, har de drastisk gått ned i antall på grunn av å ha blitt jaktet av mennesker spesielt de siste 100 årene. Blåhvaler er nå lovlig beskyttet, og til tross for at en ikke bevisst ble fanget siden 1970-tallet, fortsetter antallet å falle i mye av sitt naturlige utvalg.



Blåhvalens anatomi og utseende

Blåhvalen har en enorm lang kropp som er slank og smal, noe som betyr at de lett klipper gjennom vannet. Deres hårløse hud er glatt og gråblå i fargen med en lysere underside og en serie av bretter på halsen som gjør at den kan utvides til mer enn fire ganger sin normale størrelse når blåhvalen fôrer. Den store halen på blåhvalen er rett og deler seg i to gummiaktige fluk på slutten og hjelper til med å drive deres massive kropper gjennom vannet. Blåhvaler tilhører gruppen 'Baleen Whales', noe som betyr at i stedet for å ha tenner, er det opptil 395 harde og bustlignende baleenplater som henger fra overkjeven og brukes til å filtrere mat ut av vannet. I likhet med sine slektninger har blåhvaler også to blåsehull på toppen av de store hodene som brukes til å utdrive foreldet luft og sjøvann fra lungene når blåhvalen puster for å puste.



Blåhvalfordeling og habitat

Blåhvaler finnes i både polare og tropiske farvann over hele verden og vandrer mellom de to på forskjellige tider av året. I sommermånedene finnes blåhvaler i det kalde vannet i Arktis og Antarktis (avhengig av underart) der de spiser på rikelig med mat, før de beveger seg mot varmere, mindre rike farvann om vinteren rase. Selv om de tre underartene av blåhval varierer litt i størrelse og farging, er hovedforskjellen mellom dem hvor de bor med nordlige blåhvaler og sørlige blåhvaler som aldri møter hverandre. Nordlige blåhvaler har en tendens til å bebo det rike, enorme vannet i Nord-Atlanteren og Nord-Stillehavet, hvor sørlige blåhvaler finnes på den andre siden av ekvator på den sørlige halvkule. Selv om Pygmy Blue Whales også finnes i sør, har de en tendens til å foretrekke det sørlige Indiahavet sammen med det sørlige Stillehavet.

Blåhvalens atferd og livsstil

Med unntak av hunner med unger, er blåhvaler ensomme dyr som det er kjent at de tidvis samles i løse grupper for å mate. Disse enorme dyrene bruker en rekke lyder (kjent som sanger), inkludert brummen, knirker og brus for å kommunisere mellom hverandre, spesielt i hekketiden om vinteren. For å sikre at deres stemmer blir hørt, er lydene blåhvalene utrolig høye og etter å ha blitt spilt inn i volum større enn 180 desibel, er de kjent for å produsere den høyeste lyden fra noen skapning på planeten. Blåhvalen har veldig små finner og svømmeføtter, så den er avhengig av den enorme halen for å hjelpe den med å pløye gjennom havet. Blåhvaler bruker også halene sine til å lage dype dykk, fordi de kan få nok kraft til å reise opptil 200 meter bratt ned i sjøen ved å bringe den over vannoverflaten.



Reproduksjon av blåhval og livssyklus

Blåhvaler hekker i det varmere, tropiske farvannet om vinteren eller tidlig på våren, etter at en graviditetsperiode som varer i nesten et år, føtter den kvinnelige blåhvalen en enkelt kalv når hun kommer tilbake til regionen året etter. Etter å ha tilbrakt hele sommeren mating i det kalde, rike vannet ved stolpene, spiser kvinnelige blåhvaler nesten ingenting mens de ammer ungene sine. Nyfødte blåhvaler måler allerede syv meter i lengde og veier rundt 2,5 tonn og forblir ved mors side i minst sitt første år. Før de blir avvent når de er åtte måneder gamle, er det kjent at blåhvalekalver bruker opptil 90 kg melk hver dag. Blåhvaler kan begynne å reprodusere seg selv når de er mellom 10 og 15 år med kvinner som føder hvert annet eller tredje år. Blåhvaler kan leve i opptil 40 år.

Blåhval diett og byttedyr

Blåhvalen er et kjøttetende dyr som til tross for at det ikke har ordentlige tenner, overlever på et kosthold som hovedsakelig består av krill og små krepsdyr, sammen med en og annen liten fisk. Blåhvaler fôrer ved å svømme opp mot et rovstim og takket være foldene på nakken som lar halsen utvide seg, ta en enorm vannmasse inn i sekken som er skapt i underkjeven og lukker munnen. Vannet blir deretter utvist, men tusenvis av små skapninger blir beholdt av sine fine baleenplater som deretter svelges. Blåhvaler er i stand til å konsumere opptil seks tonn byttedyr hver dag i sommermånedene som de bruker i det kalde, rike vannet rundt polene. Selv om blåhvaler er kjent for å spise enormt mye om sommeren, vil de knapt spise noe i det hele tatt når de vandrer til det varmere vannet om vinteren.

Blåhvalrovdyr og trusler

På grunn av den enorme størrelsen på en voksen blåhval, har de ingen naturlige rovdyr i havet, med mennesker som deres største trussel. Unge blåhvalekalver er imidlertid mer sårbare, særlig når de har forlatt det tryggere, varmere vannet i barnehagen og begynner å reise gjennom de farligere havene. Blåhvalkalver blir byttet ut av spekkhogger som er i stand til å bruke intelligens og teamarbeid for å fange og drepe et så stort dyr. Men da jakt på blåhval begynte på 1800-tallet med oppfinnelsen av en mer teknisk harpun, begynte det største problemet for blåhvalene. Med stadig bedre teknologier, eskalerte situasjonen på 1900-tallet og desimerte den globale blåhvalbestanden, med folk som jaktet på deres kjøtt og spekk til et internasjonalt forbud endelig ga dem en viss beskyttelse på 1960-tallet.



Blåhval Interessante fakta og funksjoner

Blåhvalen er det største dyret på planeten, noe som betyr at mange organer er mye, mye større enn de som finnes i noe annet dyr. Tilsynelatende vil bare ett pust fra en fullvoksen voksen blåhval produsere nok luft til å fylle nesten 2000 ballonger! Dessuten er blåhvalens hjerte så stort at den er omtrent like stor som en liten bil, med hovedårene som er store nok til at et menneske kan svømme komfortabelt! Å være pattedyr, må blåhvaler komme til overflaten for å puste inn luft, men må også utvise den og gjøre det ved å blåse all den varme, fuktige luften, slimet og sjøvannet ut av lungene gjennom de to blåsehullene og inn i luften. Blåhvaler gjør dette med en slik kraft at denne kolonnen kan skyte så høyt som ni meter opp i himmelen.

Blåhvalforhold med mennesker

Historisk sett ville folk ikke ha vært i stand til å jakte på blåhvaler, ettersom de rett og slett ikke hadde noen mulighet til å gjøre det, spiste kjøttet og brukte den fettete spissen til å produsere olje fra de individene som enten ble strandet eller ble vasket i land. Med bedre båter og verktøy for jakt begynte fangsten av blåhvaler i Nord-Atlanteren i 1868 og hadde spredt seg over hele verden, men ved århundreskiftet. I 1966 ble blåhvaler beskyttet mot jakt etter at befolkningstallet falt drastisk rundt om i verden, og det har ikke blitt en blåhval bevisst fanget siden 1978 utenfor kysten av Spania. I dag beundrer folk disse milde gigantene med hvalsafari som er populære over hele verden.

Bevaringsstatus for blåhval og liv i dag

I dag er blåhvalen oppført av IUCN som et dyr som er truet i sitt havmiljø med mindre enn 20 000 individer som antas å være igjen rundt om i verden. For hundre år siden anslås det at blåhvalbestanden var betydelig høyere på rundt 200 000, men antallet ble utslettet på grunn av jakt. Blåhvalpopulasjoner i dag antas ikke å møte store trusler med effekten av global oppvarming som smelter isdekket ved polene som antas å være den største bekymringen. Selv om de ikke lenger blir jaktet (og populasjoner i noen områder antas faktisk å øke), er blåhvaler truet av ulykker med skip.

Vis alle 74 dyr som starter med B

How to say blåhval in ...
BulgarskBlåhval
KatalanskBlåhval
TsjekkiskBlåhval
danskBlåhval
tyskBlauwal
EngelskBlåhval
EsperantoBlåhval
SpanskBalaenoptera musculus
EstiskBlåhval
FinskBlåhval
franskBlåhval
GalisiskBlå balea
HebraiskBlåhval
KroatiskBlåhval
UngarskBlåhval
IndonesiskBlåhval
ItalienskBalaenoptera musculus
Japanskblåhval
EngelskBlåviner
nederlandskBlåhval
EngelskBlåhval
PusseBlåhvalen
PortugisiskBlåhval
EngelskBlåhvalen
SlovenskSinji-sett
svenskBlåhval
TyrkiskHvalhval
VietnamesiskBlåhval
kinesiskblåhval
Kilder
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals
  8. Fakta om blåhval, tilgjengelig her: http://www.enchantedlearning.com/subjects/whales/species/Bluewhale.shtml
  9. Blåhvalinformasjon, tilgjengelig her: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/2477/0

Interessante Artikler