Amazon River Dolphin (Pink Dolphin)



Amazon River Dolphin (Pink Dolphin) Vitenskapelig klassifisering

rike
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Rekkefølge
Cetacea
Familie
Platanistoidea
Slekt
Platanistidae
Vitenskapelig navn
Platanistoidea

Bevaringsstatus for Amazon River Dolphin (Pink Dolphin):

Truet

Amazon River Dolphin (Pink Dolphin) Plassering:

Sør Amerika

Fakta om Amazon River Dolphin (Pink Dolphin)

Hovedbyttet
Fisk, reker, frosker
Habitat
Store tropiske elver og elvemunninger
Rovdyr
Menneskelig
Kosthold
Kjøtteter
Gjennomsnittlig søppelstørrelse
1
Livsstil
  • Skole
Favoritt mat
Fisk
Type
Pattedyr
Slagord
Også kjent som 'Pink Dolphin'

Amazon River Dolphin (Pink Dolphin) Fysiske egenskaper

Farge
  • Grå
  • Rosa
Hudtype
Glatt
Toppfart
18 km / t
Levetid
12-18 år
Vekt
100-200 kg (220-440 kg)

Amazonas rosa elvedelfin er det største og smarteste dyret av ferskvannsdelfinartene.



Oppdag hvorfor denne unnvikende delfinarten får en rosa farge og mye mer nedenfor!



Amazonas delfin (også kjent som den rosa delfinen og botos) er et ferskvannsdyr. Den lever i Amazonas og Orinoco-elvene, så vel som i vannveier som ligger i Bolivia, Columbia og Peru. Elvedelfinen er mindre enn andre typer saltvannsdelfiner, og arten har utmerket hørsel. Disse delfinene må leve i varme, grunne vannområder fordi de har veldig lite sløyfe. Elvedelfiner lider i fangenskap med få akvarier som er i stand til å holde dem i live.

Amazon-elvedelfiner blir også generelt mer rosa etter hvert som de eldes, noe som har ført til at arten har blitt kjent som 'rosa delfin'.



5 utrolige Amazon Pink River Dolphin fakta

Også kjent som den rosa delfinen:Det er mange konkurrerende teorier om hvorfor Amazon-elven delfin har en tendens til å bli mer rosa når den eldes som du kan oppdage nedenfor!

Den største arten av elvedelfin:Elvedelfiner lever også i Kina og over det indiske subkontinentet, men Amazonas elvedelfin er den største arten. Hannene er 50% større enn kvinner og kan veie mer enn 450 pund.

Ikke en, men tre arter ?:Forskere er for tiden delte på om Amazonas-delfinen faktisk eren, to,ellertreforskjellige arter. For å se mer om denne pågående debatten, kan du lese avsnittet ‘art’ nedenfor!

Ulike kropper enn havdelfiner:I motsetning til havdelfiner har elvedelfiner en pukkel i stedet for ryggfinne.

Opp-ned svømmere:Amazon-elvedelfiner vil ofte svømme opp ned. Det trodde pukkelene på ryggen gni over elvens gulv og hjalp dem med å finne byttedyr.

Amazon River Dolphin Scientific Name

Amazon-elvedelfinen kalles også en boto eller den rosa elvedelfinen, og dens vitenskapelige navn erInia Geoffrensis.



Dyrets vanlige navn kommer fra der det ofte lager sitt hjem og hudfarge. Navnet boto er det som brukes av de innfødte. Det er også en populær karakter i søramerikansk mytologi. I legender har dyrene fantastiske musikalske ferdigheter og er forførende. De elsker også fester. Noen myter hevder at delfinene kan skifte til menneskelig form og ha magiske evner.

Andre ferskvannsdelfintyper er Yangtze-elvedelfinen, og den sørasiatiske elvedelfinen. Ferskvannsdelfiner tilhører Mammalia-klassen. Det er fire elvedelfinfamilier, som inkluderer Iniidae, Pontoporiidae, Lipotidae og Platanistoidea.

elvedelfin hopper ut av vannet

Amazon River Dolphin Arter

Det er betydelig debatt i det vitenskapelige samfunnet om Amazonas-elven er egentlig en, to eller potensielt jevntreforskjellige arter.

I 2014 forskere i Brasil publisert forskning i journal Plot One at elvedelfiner i Araguaia-elven var en unik art, den Araguaiske elvedelfinen. Det har også vært betydelig debatt om elvedelfiner som bor i Bolivia er en unik art.

Fra og med 2020 anerkjenner IUCN tre underarter: Amazonas elvedelfin, Boliviansk elvedelfin og Orinoco elvedelfin.

Amazon River Dolphin Utseende og oppførsel

Den rosa elvedelfinen har det særegne delfinsmilet. De har avrundede panner og lange, slanke nebber.

Mens andre elvedelfinarter - som Ganges-elven - har dimorfisme der kvinner er større enn hanner, er det motsatte tilfelle i Amazonas elvedelfiner. Hannene kan vokse til å være omtrent 50% større enn kvinner og veie mer enn 180 kg.

Dyret har koniske formede tenner som de bruker til å fange liten fisk og annet bytte. Elvedelfinen har en lang nese som kan måle opp til 23 tommer lang, og dette er omtrent fire ganger lenger enn nesen til havdelfiner. Elvedelfinen har en to-kammer mage, og de puster ved å avgi luft gjennom et blåsehull.

Dyrene svømmer med stor presisjon. Fordi elvedelfiner er ekstremt fleksible, kan de manøvrere seg rundt steiner, trestammer og andre gjenstander. De har også muligheten til å svømme fremover ved å bruke en flipper mens den andre flipper padler bakover. Denne svømmemetoden lar dem gjøre tette svinger. Elvedelfiner liker også å svømme opp ned.

Elvedelfiner har usedvanlig store hjerner, og mens delfiner er kjent for å svømme i grupper, har elvedelfiner en tendens til å tilbringe mer tid alene eller blant små grupper på to til fire delfiner. Du ser kanskje en større gruppe av dem i områder som er rike på mat, men det er mindre vanlig med elvedelfiner.

Amazon-delfinen har ikke ryggfinne. I stedet har den en modifisert pukkel. Dyret tar seg gjennom elver og oversvømmede områder ved hjelp av sterke svømmeføtter og haleslag. Sammenlignet med havdelfiner svømmer elvedelfiner sakte. Toppfarten deres er rundt 35 miles i timen. Årsaken til dette er at nakkevirvlene ikke er smeltet sammen. Dette gir dem mer fleksibilitet, men det betyr at de ikke kan svømme så fort. Elvedelfiner er i stand til å snu hodet uten å forandre kroppen.

I likhet med deres søskenbarn, er rosa elvedelfiner vennlige og nysgjerrige. De kommuniserer ofte med mennesker. Elvedelfiner har unike øretilpasninger for å hjelpe dem med å overleve i sitt vannrike miljø. Delfiner hører lyd fra halsen i stedet for fra det ytre øret til det indre øret. Dyrets øre er også akustisk skilt fra hodet. Å skille disse to kroppsdelene er sinuslommer. Kombinasjonen gir dyret forbedret retningshørsel under vannet. Delfiner bruker et organ som kalles en melon for å sende ut høyfrekvente klikk. Dette gjør at de kan produsere bio-ekkolodd. De bruker den til å orientere seg.

Delfiner er avhengige av ekkolokalisering. Dyrearten bruker ekkolokalisering så godt at en elvedelfin kunne overleve selv om den var blind. Ekkolokalisering lar dyret bestemme størrelsen og formen på en gjenstand eller gjenstand rundt. Elvedelfiner har små øyne, og de kan ikke se godt. Også øynene deres er på hodene. Dette betyr at deres visjon har to separate synspunkter i stedet for fremover som folk ser.

Forskere mener at noen typer elvedelfiner er blinde, mens andre bare har ekstremt dårlig syn. En rekke av dyrene blir drept fordi de utilsiktet kommer i kontakt med garn og fiskebåter.

Pink Dolphin: Why Amazon River Dolphins Også kjent som 'Pink Dolphin'

En av de definerende egenskapene til Amazon-elvedelfiner er at de ofte snurrosa.Forskere forsker fremdeles på årsakene til denne unike fargen, men noen få teorier skiller seg ut.

  • Slåss:Selv om de ikke er aggressive mot mennesker, vil Amazon rosa elvedelfiner ofte kjempe mot hverandre og etterlate betydelige mengder arrvev. Det antas at dette arrvevet blir rosa, og det er en grunn til at eldre menn pleier å ha den mest karakteristiske rosa fargen.
  • Kamuflere:Amazonas rosa elvedelfiner lever i elver langs Amazonas regnskog som ofte oversvømmes med utrolige mengder regn. Dette høye nivået av nedbør får de gjørmete bunnene i elvene til å bli en rød / rosa fargetone. Amazonas rosa elvedelfiner kan ha ganske enkelt utviklet seg til å blande seg bedre inn i omgivelsene.

Det er viktig å merke seg at de fleste Amazon-delfiner blir født mer grå, og menn har en tendens til å bli mer rosa etter hvert som de blir eldre. I tillegg dekker denne rosa fargen normalt deler av kroppen mens grå områder forblir. Det antas at menn med mer rosa farge er bedre i stand til å tiltrekke seg kamerater.

Amazon River Dolphin Habitat

Amazonas rosa elvedelfiner lever i ferskvannsområder, inkludert innsjøer, enorme elver og små bifloder. Ettersom Amazonas mates av store strekninger med regnskog, oversvømmer det hvert år bredden i lengre perioder. I løpet av denne perioden vil Amazonas rosa elvedelfiner utvide seg over de store indre hav som er opprettet i flomsletter.

Du finner dem i Bolivia, Columbia, Ecuador, Brasil, Venezuela og Peru. Amazonas rosa elvedelfin lever også i elveveiene Amazon og Orinoco og i elven Araguaia.

Amazon River Dolphin Diet

Amazon-elvedelfiner har tenner som ligner på molartennene som mennesker har. Som mennesker bruker dyrene tennene til å bryte opp maten før de svelger den. Elvedelfiner er ikke kresne på hva de spiser. Pattedyrene vil spise på skilpadder , reke , krabber og mer enn 40 forskjellige arter av fisk gjelder også piranhaer .

Amazon River Dolphin Predators and Threats

Dyr som bytter på elvedelfinen inkluderer store slanger , jaguarer og kaimanere . Når arten har passert ungdomsårene, har de imidlertid få naturlige rovdyr.

Menneskelig utvikling og oppdrett har hatt stor innvirkning på habitatene til elvedelfinen. Disse aktivitetene har påvirket økologien til vannveiene. Menneskelig fiske truer også arten. Overfiske er et problem fordi det reduserer dyrets matforsyning. Delfinene blir også fanget i garnene.

Forurensning er en annen trussel mot Amazonas delfin. Små gullgruvedrift forårsaker forurensning av kvikksølv, og dette gjør veien til delfiner gjennom næringskjeden. Elvedelfiner spiser mye steinbit, som bor på bunnen av vannveier der kvikksølv generelt samler seg.

Amazon-elvedelfiner er truet. Det brasilianske instituttet for miljø og fornybare naturressurser har tatt skritt for å beskytte delfinartene. De har gjort det ulovlig for fiskere å drepe delfinene. De

Reproduksjon av Amazon River Dolphin, babyer og levetid

I Sør-Amerika er våren regntiden. I løpet av denne tiden flommer dekar og dekar med regnskog, og blir til et enormt trebelagt hav. Vannet blir dypt nok til at elvedelfinene kan svømme blant trærne. Parringssesongen oppstår når vannet trekker seg tilbake, og de mannlige og kvinnelige delfinene er innsnevret til elvekanalene. Delfinarten er polygam, noe som betyr at menn parrer seg med flere kvinner hvert år. Imidlertid parrer kvinner ikke hvert år. De parrer seg hvert annet til tredje år.

Kvinnelige elvedelfiner tiltrekkes mer av menn som har en lysere nyanse av rosa. For å imponere hunnene, slår mannlige elvedelfiner vannet med haver med gress eller grener i munnen. Noen ganger holder de opp en skilpadde for å fange oppmerksomheten til en kvinne. Når en kvinnelig elvedelfin blir gravid, vil hun bære kalven i 11 til 15 måneder. Dyrearten føder bare en kalv. Etter at en delfin er født, blir den sykepleier i over et år. Baby delfiner er ofte rundt 30 inches lange, og de veier rundt 22 pounds. Voksne kvinnelige delfiner har vanligvis kalvene sine fra juli til september. Når de er født, forblir babyer nær mødrene sine for beskyttelse.

Seksuell modenhet er basert på delfinens størrelse. Når en kvinne når 5,5 fot lang, blir hun kjønnsmoden. Hannene når scenen når de er 7 meter lange. I naturen lever elvedelfinene i gjennomsnitt 12 til 18 år, men de kan leve så lenge som 30 år.

Amazon River Dolphin Population

Det er vanskelig å estimere den estimerte elvedelfinpopulasjonen fordi delfinene lever i avsidesliggende, gjørmete farvann og mangler en særegen ryggfinne som gjør det lettere å se dem. Elvedelfiner er imidlertid truet.

For eksempel er den araguanske delfinpopulasjonen fra 600 til 1500 dyr.

Vis alle 57 dyr som begynner med A.

Interessante Artikler